Zobacz pełną wersję : drukowanie zdjęć - za duży plik
Mój szop, gdy każe mu drukować zdjęcie w max rozdzielczości na A4 krzyczy, że zdjęcie jest zbyt duże, jak dopasowałem kilka obrazków do wielkości papieru - jpg 72 dpi na A4 , to porobił schodki.
Co robię żle i w którym momencie. ( PS CS6 i Epson R1800.)
Dopasuj rozmiar do A4, a dpi do druku na 300.
72 to zbyt mało, dobre do wyświetlania na monitorze.
Edit.
Najprościej (tak bym zrobił) to jak masz w szopie otwarte oryginalne (chodzi o rozmiar) obrobione już zdjęcie, wybrać narzędzie kadruj i wpisać w pola szerokość, wysokość i dpi odpowiednio: 29,7cm , 21cm i 300dpi. Zamiast cm może być rozmiar w pikselach to by było 3508x2480 pix i dpi 300. Następnie kadrujesz jak największy obszar zdjęcia i masz gotowy materiał do druku. Ewentualnie lekko wyostrzyć po tej operacji zmiany rozmiaru.
Zastanawiałem się czy zakładać nowy wątek ale myślę może być tu bo też jakiś tam związek z drukowaniem ma.
Otóż w PSE i (w PS pewnie jest podobnie) są takie zakładki - Rzeczywista wielkość, Zmieść na ekranie, Rozmiar w druku:
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/42/rozmiardruku.jpg/)
Pierwsze dwie są dość oczywiste, Rzeczywista wielkość to zdjęcie w skali 1:1. Zmieść na ekranie, wiadomo, stosujemy gdy rozdzielczość zdjęcia przekracza rozdzielczość monitora, a chcemy aby całe zdjęcie zmieściło się w przestrzeni roboczej programu.
Intrygowała mnie ta trzecia opcja: Rozmiar w druku. Po obróbce, skadrowaniu i zmianie rozmiaru dajmy na to 10x15cm i kliknięciu właśnie to "Rozmiar w druku" zdjęcie na ekranie niestety dość mocno odbiegało od wymiaru 10x15cm. Rozwiązanie okazało się dość proste. Wystarczy w preferencjach programu wpisać rzeczywistą rozdzielczość ekranową monitora. U mnie to 102 pix/cal, a nie jak było domyślnie wpisane 72. Po tej zmianie zdjęcie o rozmiarze 10x15 cm (po kliknięciu na Rozmiar w druku) na ekranie monitora na także dokładnie ten sam wymiar (zmierzone linijką :smile: ) Ameryki pewnie nie odkryłem i może większość już ma tak od dawna prawidłowo ustawione. Więcej tu: http://photoshop.pl/node/7549
I życie stało się prostsze :grin:, dzięki.
Nooo, działa...:grin:
---------- Post dodany o 09:37 ---------- Poprzedni post był o 09:34 ----------
Dopasuj rozmiar do A4, a dpi do druku na 300.
72 to zbyt mało, dobre do wyświetlania na monitorze.
Edit.
Najprościej (tak bym zrobił) to jak masz w szopie otwarte oryginalne (chodzi o rozmiar) obrobione już zdjęcie, wybrać narzędzie kadruj i wpisać w pola szerokość, wysokość i dpi odpowiednio: 29,7cm , 21cm i 300dpi. Zamiast cm może być rozmiar w pikselach to by było 3508x2480 pix i dpi 300. Następnie kadrujesz jak największy obszar zdjęcia i masz gotowy materiał do druku. Ewentualnie lekko wyostrzyć po tej operacji zmiany rozmiaru.
Zgadza się. Ja 300 DPI używam nawet do wielkości A0, zwłaszcza gdy są to postery do druku, gdzie mnóstwo jest drobnych szczegółów.