Zobacz pełną wersję : barmichal76 - moje fotografie
338 Niegrzeczny chłopiec
Nie tylko fotka, ale i tytuł jest ważny:)
Mistrzowie drugiego planu :D A to drugie zdjęcie z urlopu to gdzie?
Nie wiem, czy z mojego urlopu przywiozłam jedno, czy dwa zdjęcia godne pokazania. Ale już od jakiegoś czasu twierdzę, że więcej daje mi weekend ze zlotem OC niż urlop. Bardzo smutna rzeczywistość :(
Bo urlop jest od odpoczynku, a nie robienia zdjęć. Jak Ci wróci wena, to będziesz robić, nie ma co panikować ;)
Bardzo smutna rzeczywistość :(
Smutną rzeczywistość tworzysz Ty sama w tym momencie tak się wypowiadając i tak myśląc ale jest to naturalne bo życie to sinusoida. Lecz szczerze mówiąc wcale bym się tym nie przejmował bo człowiek nie znając smutku nie wiedziałby co to radość. Jedno i drugie nawzajem się uzupełnia i widocznie teraz jest czas foto-smutku aby potem uzupełnił on czas foto-radości :)
Foto-smutek, foto-radość - świetne nazwy dla zakładów foto :D Żeś mi humor poprawił - dzięx :D Jedni specjalizują się w zdjęciach z pogrzebów, drudzy w ślubniakach i komunijniakach.
Żeś mi humor poprawił - dzięx :D
Cała przyjemność po mojej stronie :). Zły ze mnie generalnie facet ale nie lubię jak ktoś się smuci :). Z kolei Ty rozbawiłaś mnie mnie nadaniem zakładom foto nazwy "FOTO-SMUTEK" I "FOTO-RADOŚĆ" (dobre). Wiesz co? Jak już Cię najdzie wena to może stwórz serię foto-smutek i foto-radość. Może rzadko się wypowiadam w Twoim wątku ale uważam, że masz tak samo niekićkane w głowie z podejściem do pewnego rodzaju fot jak jak ja do ludzików/samochodzików/itp. więc myślę, że stworzyłabyś coś bardzo fajnego :)
Po tygodniu w Międzyzdrojach już w domu. Niewiele było do fotografowania oprócz dzieci pluskających się w wodzie (moich dzieci, żeby nie było niedomówień). Ale przywiozłem dwa kadry. Pierwszy z nich:
338 Niegrzeczny chłopiec
Pozdr
Podoba się! Nie będę mówił co bym zrobił inaczej, bo bym nie zrobił ale: kable przeszkadzają.
Poza tym fota miodek.
barmichal76
4.08.14, 09:39
Mistrzowie drugiego planu :D A to drugie zdjęcie z urlopu to gdzie?
Drugie tutaj:
349 Piękna z bestią w tle ;) Nie wiem czy jest godne pokazania, ale co tam.
125764
Nie wiem, czy z mojego urlopu przywiozłam jedno, czy dwa zdjęcia godne pokazania. Ale już od jakiegoś czasu twierdzę, że więcej daje mi weekend ze zlotem OC niż urlop. Bardzo smutna rzeczywistość :(
Zlot OC co weekend? Pomysł dobry, ale utopijny nieco :) Nie wiem czy zdjęcie z Twojego blogu (Prosta historia) jest z urlopu, ale myślę, że jest godne pokazania. I tytuł filmowy dobrze trafiony :)
Cała przyjemność po mojej stronie :). Zły ze mnie generalnie facet ale nie lubię jak ktoś się smuci :). Z kolei Ty rozbawiłaś mnie mnie nadaniem zakładom foto nazwy "FOTO-SMUTEK" I "FOTO-RADOŚĆ" (dobre). Wiesz co? Jak już Cię najdzie wena to może stwórz serię foto-smutek i foto-radość. Może rzadko się wypowiadam w Twoim wątku ale uważam, że masz tak samo niekićkane w głowie z podejściem do pewnego rodzaju fot jak jak ja do ludzików/samochodzików/itp. więc myślę, że stworzyłabyś coś bardzo fajnego :)
Foto- Radość już istnieje. Jest taki zakład foto w Warszawie. Ale Foto-Smutek możecie otworzyć ;)
Podoba się! Nie będę mówił co bym zrobił inaczej, bo bym nie zrobił ale: kable przeszkadzają.
Poza tym fota miodek.
Piotrze - zrobiłem wersję z kablami, potem próbowałem berz kabli, ale jak pociągnąłem to musiałem szybko się ewakuować, bo ciemno się zrobiło ;)
Pozdr
Ta piękna fajnie wyszła na tym plakacie ale bestii trzeba się trochę naszukać :)
338: Z tymi kablami pasuje jak najbardziej :cool:.
349: Winieta ma pomóc w zauważeniu strongmana? MZ niepotrzebna. Jak ktoś ma nawyk oglądania całego zdjęcia, to odnajdzie, co trzeba.:wink:
Piotrze - zrobiłem wersję z kablami, potem próbowałem berz kabli, ale jak pociągnąłem to musiałem szybko się ewakuować, bo ciemno się zrobiło ;)
Pozdr
Też zrobiłem test - faktycznie, coś musi łamać czarną plamę tylko żebyż to były kable geometryczne... takie: |_ ;-)
pasowały by idealnie do regału i reszty.
barmichal76
5.08.14, 12:23
338: Z tymi kablami pasuje jak najbardziej :cool:.
349: Winieta ma pomóc w zauważeniu strongmana? MZ niepotrzebna. Jak ktoś ma nawyk oglądania całego zdjęcia, to odnajdzie, co trzeba.:wink:
Cuś w tym rodzaju :) Chciałem nieco przyciemnić tłumek w tle gościa z ciężarkiem. Trochę chyba rzeczywiście przesadziłem.
---------- Post dodany o 12:23 ---------- Poprzedni post był o 12:23 ----------
Ta piękna fajnie wyszła na tym plakacie ale bestii trzeba się trochę naszukać :)
Ty to byś chciał wszystko jak na tacy... ;)
Ty to byś chciał wszystko jak na tacy... ;)
Michał sam nadałeś tytuł....i bardzo dobrze ale to co napisał deepe powoduje, że ginie drugi bohater. Bez tytułu nie wiem czy bym się doszukiwał drugiego bohatera no bo wiesz upcia dla faceta na zdjęciu to zawsze upcia :). Kadr fajny i bardzo pasujący do tytułu i dobrze, że go uchwyciłeś. Ja nie ganię ani nie krytykuje bo sam wiem, że chce się coś pokazać/przekazać/ukazać ale niestety warunki, sytuacja nie sprzyja temu do końca i trzeba się cieszyć z tego co jest. To nie moje tam jakieś ludziki czy spinacze, że mówię mu masz iść tam a on idzie :)
barmichal76
5.08.14, 15:46
Michał sam nadałeś tytuł....i bardzo dobrze ale to co napisał deepe powoduje, że ginie drugi bohater. Bez tytułu nie wiem czy bym się doszukiwał drugiego bohatera no bo wiesz upcia dla faceta na zdjęciu to zawsze upcia :). Kadr fajny i bardzo pasujący do tytułu i dobrze, że go uchwyciłeś. Ja nie ganię ani nie krytykuje bo sam wiem, że chce się coś pokazać/przekazać/ukazać ale niestety warunki, sytuacja nie sprzyja temu do końca i trzeba się cieszyć z tego co jest. To nie moje tam jakieś ludziki czy spinacze, że mówię mu masz iść tam a on idzie :)
W sumie mogłem podejść do gościa ze sztangietką i grzecznie poprsić, żeby jeszcze trochę przytrzymał i się lekko przestawił w inne miejsce :)
Poza tym fota miodek.
Moim zdaniem pogłębiają odbiór tego zdjęcia, będąc realnymi, jeszcze bardziej odzierają manekiny z pierwszych intelektualnych odniesień do ludzliego wygladu manekinów...
barmichal76
12.08.14, 07:30
Swego czasu Saboor namawiał mnie, żebym odwiedził łódzką stację Radegast i "pomęczył" miejsce. No to poszedłem i pomęczyłem:
350
126472
351
126469
352
126470
353
126471
Więcej o miejscu ze zdjęć można poczytać m.in. tutaj (http://www.lodzgetto.pl/stacja_radegast.html,38).
Pozdr
Dobre zdjęcia Michał. Oddają nastrój, klimat miejsca. Nie są nachalne i zmuszają do refleksji.
No to poszedłem i pomęczyłem:
350
126472
351
126469
352
126470
353
126471
Więcej o miejscu ze zdjęć można poczytać m.in. tutaj (http://www.lodzgetto.pl/stacja_radegast.html,38).
Pozdr
Jak dla mnie męki przyniosły świetny skutek :)
świetnie wykorzystałeś słońce. bardzo mi się podoba
Męczenie przyniosło dobre rezultaty. + daję za to :)
To dla odmiany komentarz od malkontenta:
Światło na 352 odwraca uwagę od meritum, niepotrzebna estetyzacja. Nie wiem, czy nie lepiej w ogóle iść po zdjęcia z tego miejsca w bardziej neutralnych warunkach.
Mam też problem ze swego rodzaju selekcją, której dokonałeś fotografując tablice z nazwami miejscowości. Na zdjęciach brakuje tablicy z napisem "Kulmhof am Ner". Żeby uniknąć takiego efektu fragmentaryzacji/niedpowiedzenia można zrobić kadry pokazujące jednocześnie wszystkie tablice, ale to tylko jedno z rozwiązań.
Uwaga nie do autora: Używanie słów "męczenie" i podobnych (nawet) w kontekście fotografowania tego miejsca jest niefortunne.
Uwaga nie do autora: Używanie słów "męczenie" i podobnych (nawet) w kontekście fotografowania tego miejsca jest niefortunne.
Przypadkowy splot znaczeń. Nie przesadzałabym z tym doszukiwaniem się niestosowności. Ty natomiast użyłeś słowa "selekcja". ;)
Ostatnia seria (sorki za słowo) nastrojowa i jak ładnie Bodzio ujął - nienachalna.
Przypadkowy splot znaczeń.
Dlatego napisałem, że jest to "niefortunne", zamiast np. "niestosowne".
barmichal76
12.08.14, 20:42
Dzięki wszystkim za to, że zajrzeliście :)
To dla odmiany komentarz od malkontenta:
Światło na 352 odwraca uwagę od meritum, niepotrzebna estetyzacja. Nie wiem, czy nie lepiej w ogóle iść po zdjęcia z tego miejsca w bardziej neutralnych warunkach.
Mam też problem ze swego rodzaju selekcją, której dokonałeś fotografując tablice z nazwami miejscowości. Na zdjęciach brakuje tablicy z napisem "Kulmhof am Ner". Żeby uniknąć takiego efektu fragmentaryzacji/niedpowiedzenia można zrobić kadry pokazujące jednocześnie wszystkie tablice, ale to tylko jedno z rozwiązań.
Deepee - rozumiem, że Twoja uwaga o selekcji tablic wynika z faktu, że Chełmno nad Nerem to był najczęstszy kierunek, w którym zmierzały transporty ze Stacji Radegast. Jak napisałem w poście ze zdjęciami, Saboor namawiał, żeby wybrać się ponownie w to miejsce. Tutaj (https://forum.olympusclub.pl/threads/84834-Z-miasta-Łodzi?p=990448&viewfull=1#post990448) znajdziesz moje zdjęcie, które pokazałem prawie rok temu, w rocznicę likwidacji getta. Jest na nim właśnie tablica dotycząca Chełmna.
Odnośnie opinii na temat światła na 352 w kontekście transportów z łódzkiego getta do obozów śmierci mam odmienne zdanie. Uważam, że nie potrzeba robić na poważnie wszystko co wiąże się z martyrologią. Można spróbować pokazać miejsce kaźni bardziej pozytywnie - światło może oznaczać na przykład, że pomimo setek tysięcy osób, które nie przeżyły łódzkiego getta, wciąż jest nadzieja? Nie trzeba ciągle tylko płakać, choć nie oznacza to, że nie powinno się być poważnym. Dzięki za odwiedziny i komentarz.
Pozdr
Dzięki za odwiedziny i komentarz.
Bylem w Lodzi wiele razy.Slyszalem,nie odwiedzalem miejsca.Dzieki za zdjecia.
Odnośnie opinii na temat światła na 352 w kontekście transportów z łódzkiego getta do obozów śmierci mam odmienne zdanie. Uważam, że nie potrzeba robić na poważnie wszystko co wiąże się z martyrologią. Można spróbować pokazać miejsce kaźni bardziej pozytywnie - światło może oznaczać na przykład, że pomimo setek tysięcy osób, które nie przeżyły łódzkiego getta, wciąż jest nadzieja? Nie trzeba ciągle tylko płakać, choć nie oznacza to, że nie powinno się być poważnym.
Michał, nie czuję tego wywodu. Abstrahuję od tego, że "poważnie" nie wyklucza "pozytywnie".
Wg mnie przekaz takich miejsc w pierwszej warstwie jest prosty: stało się (co, gdzie, kiedy).
W warstwie implikowanej: pamiętaj, że się stało i postępuj tak, żeby się nie powtórzyło.
Nie wiem, też o co chodzi z możliwością przekazania przez fotografowanie tego miejsca, że wciąż jest nadzieja. Nadzieja na co? Dlaczego "wciąż"?
Surowa, oszczędna "architektura" stacji Radegast wręcz narzuca suchy do bólu styl fotografującego, a już na pewno bez fajerwerków typu zdjęcie obiektywem fish eye.
dla mnie z kolei światło na 352 robi tą fotę - jest IMO świetna
tak samo jak kolejna 353 (tylko tu pokusiłabym się o doprostowanie napisu)
barmichal76
13.08.14, 07:35
Michał, nie czuję tego wywodu. Abstrahuję od tego, że "poważnie" nie wyklucza "pozytywnie".
Przecież właśnie to napisałem.
Wg mnie przekaz takich miejsc w pierwszej warstwie jest prosty: stało się (co, gdzie, kiedy).
W warstwie implikowanej: pamiętaj, że się stało i postępuj tak, żeby się nie powtórzyło.
Zgadzam się, taki jest przekaz. Nie oznacza, to że fotografujący ma się trzymać tak prostych reguł.
Nie wiem, też o co chodzi z możliwością przekazania przez fotografowanie tego miejsca, że wciąż jest nadzieja. Nadzieja na co? Dlaczego "wciąż"?
Chodzi mi po prostu o to, że mimo okrutnej historii, którą upamiętnia m.in. Radegast, życie toczy się dalej. Przerysowując: rodzą się dzieci, przeżywają swoje radości, itp. Oczywiście o historii nie wolno nam zapominać i pokolenia, które bezpośrednio nie były jej świadkami powinny być o niej uczone.
Surowa, oszczędna "architektura" stacji Radegast wręcz narzuca suchy do bólu styl fotografującego, a już na pewno bez fajerwerków typu zdjęcie obiektywem fish eye.
W połączeniu z Twoją wypowiedzią w poście 1271 rozumiem, że ze względu na powagę miejsca i na jego styl/architekturę należy uzbroić się w aparat najlepiej z obiektywem standardowym, poczekać na pochmurną pogodę a jeszcze lepiej na deszcz i wtedy fotografować??? Z tym się nie mogę zgodzić. Nie uważam, żeby zastosowanie rybiego oka w jakiś sposób naruszało powagę miejsca. Motyw macew idealnie moim zdaniem nadaje się do takiego właśnie obiektywu. Idąc tropem pogody (oświetlenia), która Twoim zdaniem jest nieodpowiednia - jakie miejsca jeszcze powinno się odwiedzać "w bardziej neutralnych warunkach"? Cmentarz? Ale czy każdy czy tylko np. Powązkowski? Sorry, że piszę w ten sposób, ale zupełnie nie potrafię zaakceptować Twojej argumentacji. Ty pewnie mojej też.
Myślę, że gdybyśmy rozmawiali o publikacji książkowej dotyczącej Stacji Radegast, w której byłyby wyłącznie zdjęcia robione z rybim okiem i wszystkie ze słońcem w kadrze i żadne nie pokazywałoby macewy dotyczącej Chełmna nad Nerem - zgodziłbym się z Tobą, że jest to nie do zaakceptowania. Jesteśmy jednak na forum fotograficznym i jak przyjrzeć się wszystkim fotografiom, które pokazałem z tego miejsca to widać, ze staram się pokazać temat w różnorodny sposób. Może dzięki temu ktoś wybierze się do Łodzi obejrzeć Radegast...
Pozdr
---------- Post dodany o 07:35 ---------- Poprzedni post był o 07:33 ----------
dla mnie z kolei światło na 352 robi tą fotę - jest IMO świetna
tak samo jak kolejna 353 (tylko tu pokusiłabym się o doprostowanie napisu)
Ula - próbowałem, ale jak zwykle poległem. Na razie to moja "pięta achillesowa" :)
@ deepee - mam propozycję.
Zrób swoją wersję. Zrób tak, że klękajcie narody.
Bo widzisz robiłem bardzo, bardzo dużo zdjęć cmentarzy, miejsc pamięci. To trudna sztuka, to nie jest byle pstryk.
Podobnie jak Michał odniosłem wrażenie, że "wymagasz płakania". Nie wiem, może to irracjonalne, ale takie wrażenie odniosłem.
Trudno, stało się. Nie Ty, nie ja to wywołaliśmy. Ale to było 70 lat temu. 70 lat.
Naszym obowiązkiem jest tak działać, aby nigdy się ten koszmar nie powtórzył. Gdy byłem w Treblince to nawet aparatu nie wyjąłem. Dlaczego ?
Baraki jak baraki, na dokładkę spaprane napisami naszej kochanej młodzieży, której w dυpę przyłożyć nie wolno. Jakiś walec, jakaś szubienica... odnoszę wrażenie, że wszystko takie płaskie jest.
A popatrz na cmentarze z I Wojny Światowej. Dušan Jurkovič postanowił, że zlokalizuje je na szczytach wzniesień, aby "żołnierze się widzieli". Leżą obok siebie Niemcy, Austriacy, Rosjanie, Węgrzy, Polacy. I w niczym to nie przeszkadza miejscowej ludności aby przyjść i kwiatka położyć, czy znicz zapalić.
I jeszcze słowo o kompozycji. Widzisz, każdy z nas ma inną wizję. Obrazy Michała widziałem, chciałbym zobaczyć Twoje.
Ot, jest obok Gorlic w małej miejscowości Bobowa cmentarz żydowski. Większość opracowań pisze, że jest to najpiękniejszy cmentarz żydowski na świecie.
Jedna macewa piękniejsza od drugiej - powiedz mi jakie kryterium mam dobrać aby wszystkie pokazać ? Toż to kilka hektarów jest. Jest też fragment cmentarza jako memoriał poświęcony pamięci żydów Bobowskich i Gorlickich pomordowanych przez nazistów. Jest bardzo prosty i surowy - powiedz, czy element, fragment koncepcyjnie nie pasujący do reszty należy usunąć ?
Jeszcze raz na zakończenie - cenię sobie Twoje niezależne zdanie, ale... wybacz - krytykować każdy potrafi. Pokaż lepiej.
Pozdrawiam Bogdan
krytykować każdy potrafi. Pokaż lepiej.
Za każdym razem czytając tego typu wypowiedź zastanawiam się: a nie można być świetnym znawcą, nieumiejącym jednocześnie tworzyć? Czy każdy krytyk literacki musi być świetnym pisarzem, a każdy marszand pierwszorzędnym malarzem?
barmichal76
13.08.14, 10:55
Jeszcze raz na zakończenie - cenię sobie Twoje niezależne zdanie, ale... wybacz - krytykować każdy potrafi. Pokaż lepiej.
Pozdrawiam Bogdan[/FONT]
Ja bym nawet napisał: pokaż inaczej.
Ja do Stacji Radegast przymierzałem się już wielokrotnie. Na zdjeciach tego nie widać (poza 351), ale przy budynku stacji stoi pociąg z oryginalnymi starymi wagonami (bydlęcymi). Jeszcze nie udało mi się zrobić zdjęcia, które moim zdaniem oddałoby nastrój i specyfikę tych wagonów. Może Tobie się udało - chętnie zobaczę, choćby w moim wątku bądź w wątku ze zdjęciami z Łodzi.
Pozdr
---------- Post dodany o 10:55 ---------- Poprzedni post był o 10:50 ----------
Za każdym razem czytając tego typu wypowiedź zastanawiam się: a nie można być świetnym znawcą, nieumiejącym jednocześnie tworzyć? Czy każdy krytyk literacki musi być świetnym pisarzem, a każdy marszand pierwszorzędnym malarzem?
Absolutnie nie każdy krytyk musi być świetnym fotografem. Powinien moim zdaniem mieć wtedy dogłębną wiedzę na temat, w którym się wypowiada. Deepee jest może świetnym fotografem lub/i znawcą fotografii. Nie wiem -jesteśmy na forum internetowym :)
Nie mam problemu z przyjęciem krytyki. Po prostu mam inne zdanie :)
Pozdr
też uważam że nie każdy krytyk foto musi być świetnym fotografem
niemniej zdecydowanie bardziej cenię sobie tych krytyków którzy swoimi pracami pokazują że się da zrobić to co krytykują i pokazują u innych..
mentalność Polaków wykazuje skłonności do narzekania - dlatego osobiście nie przepadam za postacią krytyków samych w sobie - w sensie nie tworzących danego rodzaju sztuki że tak to określę... ale to takie moje zdanie - które oczywiście z czasem może się zmienić ;)
Przecież właśnie to napisałem.
Czyżby? :-) "Uważam, że nie potrzeba robić na poważnie wszystko co wiąże się z martyrologią. Można spróbować pokazać miejsce kaźni bardziej pozytywnie."
Chodzi mi po prostu o to, że mimo okrutnej historii, którą upamiętnia m.in. Radegast, życie toczy się dalej. Przerysowując: rodzą się dzieci, przeżywają swoje radości, itp. Oczywiście o historii nie wolno nam zapominać i pokolenia, które bezpośrednio nie były jej świadkami powinny być o niej uczone.
Nadal nie rozumiem, o co chodzi z tą nadzieją, która jest nadal i którą można pokazać omawianym zdjęciem.
W połączeniu z Twoją wypowiedzią w poście 1271 rozumiem, że ze względu na powagę miejsca i na jego styl/architekturę należy uzbroić się w aparat najlepiej z obiektywem standardowym, poczekać na pochmurną pogodę a jeszcze lepiej na deszcz i wtedy fotografować??? Z tym się nie mogę zgodzić.
Nie musisz, nigdzie nie pisałem reczy, które sugerujesz. Zresztą gdyby tak było, to znaczyłoby to, że skrytykowałem w czambuł cały zestaw. Przypominam, że wypunktowałem dwie, no niech będzie, że ostatecznie trzy rzeczy. Co do reszty zdjęć, uważam, że są ok, mimo że zrobione zostały przy mniej neutralnym świetle. Jeśli chodzi o te bardziej neutralne warunki, przy których niby obstaję, żadne konkretne tezy nie padły. Odsyłam do postu wyżej.
Nie uważam, żeby zastosowanie rybiego oka w jakiś sposób naruszało powagę miejsca.
Też tak uważam. Niestety sądzę również, że użycie rybiego jest błędem, bo sugeruje, że chciałbyś pokazać w przerysowany sposób to miejsce jako miejsce z efektowną architekturą. A tutaj mamy miejsce pamięci bez takiej architektury. Podobnie jak w przypadku tego kadru ze słońcem, obstaję przy tym, że to tylko odwraca uwagę od meritum.
Ja bym nawet napisał: pokaż inaczej.
Michał, przemyśl, czy to służy takim dyskusjom. :-) Zresztą dobre zdjęcia tego miejsca już widziałem. Sam nie miałbym nic nowego do zaproponowania, zwłaszcza tym, którzy - jak czytam - chcieliby w takiej fotografii efektu 'łoł' ;-).
które moim zdaniem oddałoby nastrój i specyfikę tych wagonów.
Rozważyłbym możliwość, że fotografia pewnych rzeczy nie odda i trzeba w tym miejscu być.
Ładna fotorelacja i kawał historii.
Michał szacu za foty ze stacji Radegast. Podczas zlotu w Łodzi zaprowadziłem tam kilku forumowiczów. Jak jechaliśmy na zlot do Chełmna pokazałem to miejsce Warudze, ziemi i Tropickowi. Podobało im się. To mistyczne miejsce. Ja się tam jeszcze wybiorę wieczorem, podczas deszczu. Ten bruk i latarnie, będą świetnie oddawać klimat tego miejsca.
Pozwól że coś pokażę.
1. Kapitan Waruga zwiedza Radegast.126648
:grin:
barmichal76
14.08.14, 09:19
Czyżby? :-) "Uważam, że nie potrzeba robić na poważnie wszystko co wiąże się z martyrologią. Można spróbować pokazać miejsce kaźni bardziej pozytywnie."
Pominąłeś część następnego zdania, które napisałem: "...choć nie oznacza to, że nie powinno się być poważnym".
Nadal nie rozumiem, o co chodzi z tą nadzieją, która jest nadal i którą można pokazać omawianym zdjęciem.
Nic tutaj nie poradzę - nigdy nie byłem dobrym pedagogiem i jaśniej nie potrafię...
Nie musisz, nigdzie nie pisałem reczy, które sugerujesz. Zresztą gdyby tak było, to znaczyłoby to, że skrytykowałem w czambuł cały zestaw. Przypominam, że wypunktowałem dwie, no niech będzie, że ostatecznie trzy rzeczy. Co do reszty zdjęć, uważam, że są ok, mimo że zrobione zostały przy mniej neutralnym świetle. Jeśli chodzi o te bardziej neutralne warunki, przy których niby obstaję, żadne konkretne tezy nie padły. Odsyłam do postu wyżej.
Jeśli to, że przejaskrawiam również nie było jasne to przepraszam. Nadal podtrzymuję chęć zobaczenia zdjęć w bardziej neutralnych warunkach, które Twoim zdaniem są bardziej adekwatne do fotografowanego miejsca.
Też tak uważam. Niestety sądzę również, że użycie rybiego jest błędem, bo sugeruje, że chciałbyś pokazać w przerysowany sposób to miejsce jako miejsce z efektowną architekturą. A tutaj mamy miejsce pamięci bez takiej architektury. Podobnie jak w przypadku tego kadru ze słońcem, obstaję przy tym, że to tylko odwraca uwagę od meritum.
Tu pozostaniemy przy swoich opiniach :)
Michał, przemyśl, czy to służy takim dyskusjom. :-) Zresztą dobre zdjęcia tego miejsca już widziałem. Sam nie miałbym nic nowego do zaproponowania, zwłaszcza tym, którzy - jak czytam - chcieliby w takiej fotografii efektu 'łoł' ;-).
Myślę, że moje sformułowanie "pokaż inaczej" jak najbardziej może służyć takim dyskusjom. Zwłaszcza, że sugeruję, żeby zastąpiło "pokaż lepiej" - ocena lepiej/gorzej jest subiektywna, a inne spojrzenie na ten sam temat może mieć walor edukacyjny i zachęcić tych, którzy jeszcze na Stacji Radegast nie byli żeby ją odwiedzić.
Rozważyłbym możliwość, że fotografia pewnych rzeczy nie odda i trzeba w tym miejscu być.
Może tak, ale ja i tak będę próbował :)
Pozdr
barmichal76
22.08.14, 21:43
354
127641
Pozdr
Fajoskie :D Ale chyba kapkę trzeba wyprostować.
354
A co one fociły? :) Fajne :)
barmichal76
23.08.14, 16:02
Fajoskie :D Ale chyba kapkę trzeba wyprostować.
Faktycznie, mogłem się postarać.
A co one fociły? :) Fajne :)
mniej więcej to (https://www.google.pl/maps/@49.196419,16.607755,3a,75y,45.64h,130.33t/data=!3m4!1e1!3m2!1swxaYoIBcRQcB54ISAZTZdQ!2e0) - kościół p.w. Św.Jakuba
355 Duet
127689
Pozdr
dobry duet :)
poprzednie sytuacyjne też miłe w odbiorze
duet - wesoły. ładne kolory
barmichal76
25.08.14, 20:58
Dzięki, że zaglądacie :)
W sobotę przy okazji zakupów w jednym z łódzkich centrów handlowych trafiłem na konkurs tańca break-dance. Miałem całe 30 minut, więc efekty nie powalają. Mimo, że nie jestem fanem hip-hopu to wyczyny niektórych tancerzy zrobiły na mnie wrażenie.
356 - 358
127914
127915
127916
Pozdr
Jakoś inaczej obrobiłeś niż zwykle? Z jednej strony podoba mi się wyrazisty podział czerni, bieli i szarości, z drugiej jednak strony biele i czernie wydają mi się płaskie. Ale to w sumie szczegół.
Uwielbiam break-dance - taki taniec połączony z taką muzyką. Oczywiście jako widz :D
barmichal76
25.08.14, 23:28
Jakoś inaczej obrobiłeś niż zwykle? Z jednej strony podoba mi się wyrazisty podział czerni, bieli i szarości, z drugiej jednak strony biele i czernie wydają mi się płaskie. Ale to w sumie szczegół.
Znalazłem nowy preset w lightroomie ;)
Uwielbiam break-dance - taki taniec połączony z taką muzyką. Oczywiście jako widz :D
Żałuję, że nie miałem więcej czasu na oglądanie występów. Niektórzy zaprzeczali istnieniu grawitacji :)
Prowadził raper i beatboxer Rademenez (pierwszy raz widziałem i słyszałem) - jak w przerwie między pojedynkami tanecznymi zaczął "freestyle", czyli improwizowany rap, to nie mogłem przestać słuchać.
Pozdr
Dzięki, że zaglądacie :)
W sobotę przy okazji zakupów w jednym z łódzkich centrów handlowych trafiłem na konkurs tańca break-dance. Miałem całe 30 minut, więc efekty nie powalają. Mimo, że nie jestem fanem hip-hopu to wyczyny niektórych tancerzy zrobiły na mnie wrażenie.
356 - 358
Pozdr
Świetny secik a jaki wygłaskany! Dla mnie ostatnie jest genialne, perspektywa ludka w ludku super.
barmichal76
26.08.14, 10:32
Świetny secik a jaki wygłaskany! Dla mnie ostatnie jest genialne, perspektywa ludka w ludku super.
Dzięki :) Trzecie lubię z tego samego powodu.
Pozdr
Dzięki :) Trzecie lubię z tego samego powodu.
PozdrDo Ciebie fajnie się zagląda,
co spojrzenie na kadr to inne wrażenie
i inny detal ściąga wzrok, Dzięki Michał.
Na 356 fajnie wyszła ta panorama wyklejona na szybach na budynku w tle. Z tym Twoim rybim okiem można byłoby spróbować zrobić centralnie i bliżej ten kawałek budynku z wyklejonymi szybami w panoramę z ludźmi na pierwszym planie lub bez nich. Przy tej obróbce na 99% wyszłoby jak naturalne odbicie w szybach i chyba fajnie by wyszło:)
barmichal76
30.08.14, 20:31
Na 356 fajnie wyszła ta panorama wyklejona na szybach na budynku w tle. Z tym Twoim rybim okiem można byłoby spróbować zrobić centralnie i bliżej ten kawałek budynku z wyklejonymi szybami w panoramę z ludźmi na pierwszym planie lub bez nich. Przy tej obróbce na 99% wyszłoby jak naturalne odbicie w szybach i chyba fajnie by wyszło:)
Chyba rozumiem o co chodzi :) Może kiedyś spróbuję.
359
128349
Chyba rozumiem o co chodzi :) Może kiedyś spróbuję.
Spróbuj z tym swoim rybim okiem i z tą Twoją obróbką - może wyjść bardzo fajnie :)
barmichal76
9.09.14, 00:18
360
129256
361
129257
klawisze i wc podoba mi się
jeśli chodzi o klamerki to nie wiem:roll:
Klamerki też takie... muzyczne :)
Ee tam: muzyczne a klucze gdzie?
Na początku pięciolinii (się nie załapały) :)
Na początku pięciolinii (się nie załapały) :)
No i partytura siadła. ;-)
Bardzo klimatyczne obie fotki, tylko klamerki do wyprostowania.
Bardzo klimatyczne obie fotki, tylko klamerki do wyprostowania.
Real Nasty, co Ty tak na tym prostowaniu zafiksowana jesteś ?
muzyczne światełko
barmichal76
9.09.14, 13:27
Fajnie, że zaglądacie. Dzięki.
Klamerki może rzeczywiście mogłyby być prostsze. Wrzucone z fortepianem, jak niektórzy się domyślili, bo rzeczywiście muzycnie mi się widziały.
Pozdr
klawisze fortepianowe rządzą, super zdjęcie, klamerki trochę słabsze ale wpasowują się :)
Real Nasty, co Ty tak na tym prostowaniu zafiksowana jesteś ?
Nie lubię krzywych zdjęć, co poradzę?
barmichal76
11.09.14, 20:16
362 - nieostrość to wynik panoramowania ;)
129417
363 King Size
129418
364 Ona i ja
129419
Pozdr
Pierwsze zdjęcie powinno mieć tytuł "One i my" ;)
Na środkowe miałeś fajnego pomysła.
Ostatnie - panią jakoś rozjaśniałeś na twarzy?
barmichal76
12.09.14, 09:02
Ostatnie - panią jakoś rozjaśniałeś na twarzy?
Nic selektywnie nie robiłem. Teraz widzę, że jakośstrasznie płaskie to zdjęcie. Żle obrobiłem.
Pozdr
362 - nieostrość to wynik panoramowania ;)
362
363 King Size
364 Ona i ja
Pozdr
Coś mi nie "leży" cny Michale ta wrzuta:
362 za dużo się dzieje w tle
363 czarna masa
364 jest pies jest kobitka i ... i nic.
Czekam na następne z utęsknieniem.
barmichal76
12.09.14, 10:59
Coś mi nie "leży" cny Michale ta wrzuta:
362 za dużo się dzieje w tle
363 czarna masa
364 jest pies jest kobitka i ... i nic.
Czekam na następne z utęsknieniem.
Jest jeszcze napis "ona i ja" ;)
Pozdr
Jest jeszcze napis "ona i ja" ;)
Pozdr O kurczę! Fakt, nie dopatrzyłem się. :mrgreen:
Tak, czy tak czekam na następne Twojooczne kadry.
diabolique
12.09.14, 11:17
We wrześniu bywa ładne światełko. Namawiam do prób z przysłoną f/8 i większą, kontrasty będą bardziej "soczyste" i mniej płaskie :)
Wiem, że ostatnimi czasy przysłony powyżej f/2.8 są passe, ale przekonasz się, że warto.
barmichal76
12.09.14, 13:09
We wrześniu bywa ładne światełko. Namawiam do prób z przysłoną f/8 i większą, kontrasty będą bardziej "soczyste" i mniej płaskie :)
Wiem, że ostatnimi czasy przysłony powyżej f/2.8 są passe, ale przekonasz się, że warto.
Miło widzieć Cię znowu na forum :)
Dzięki za radę. Spróbuję na pewno, bo rzeczywiście ostatnio szeroko otwieram przysłonę. Pewnie zbyt szeroko.
Pozdr
a i inni z sugestii skorzystają na pewno...
mnie też ta ostatnia nie do końca przypasowała
także czekam na kolejne :)
Nadrobiłem zaległości w Twoim wątku, znalazłem w nim wiele ciekawych fotografii. Masz naprawdę niezłe oko do wychwytywania interesujących chwil.
Pozdrawiam
barmichal76
16.09.14, 17:28
Dzisiaj 3 zdjęcia, z czego dwa pierwsze tylko tytułem dokumentacji imprezy o wdzięcznej nazwie TrotuArt, która odbyła się w Łodzi w niedzielę. Mieli być szczudlarze, i inne występy, ale ja trafiłem jedynie na przedstawienie Teatru Lalek "Arlekin" - Czerwony Kapturek. Była to satyryczna wersja i podobała się i dzieciom i dorosłym, ale fotograficznie nie wiedziałem jak to ugryźć.
365
129830
366
129832
367
129831
Pozdr
No... takie imprezy często bywają ciężkougryzalne, chociaż wydawałoby się, że tematów w bród.
barmichal76
17.09.14, 21:43
No... takie imprezy często bywają ciężkougryzalne, chociaż wydawałoby się, że tematów w bród.
Właśnie. Trzeba jednak próbować :)
Miało nie być polityki, ale co tam...
368
129945
barmichal76
17.09.14, 22:10
Nie, ale szybko biegłem ;)
368-super. Ładnie wszystko zagrało.
Nie, ale szybko biegłem ;)
i chwała Ci za to ;)
barmichal76
18.09.14, 20:26
Ostatnio moja córka chodzi na basen. Skutkuje to godziną, którą mogę zagospodarować na zdjęcia na ten przykład. Oprócz rakiety ostatnio wrzuconej jeszcze dwa spacerowe:
369
130014
370
130015
ostatnie dwa jakoś nie bardzo mi leżą ..
368 - gdyby tak udało Ci się oczyścić kadr ze zbyt wielu elementów po prawej stronie.
Tak żeby można było policzyć najwyżej do trzech.
barmichal76
24.09.14, 21:12
368 - gdyby tak udało Ci się oczyścić kadr ze zbyt wielu elementów po prawej stronie.
Tak żeby można było policzyć najwyżej do trzech.
Zgadzam się, chociaż lampa powinna zostać :)
Takie, prawie ostre:
371
130532
Pozdr
barmichal76
4.10.14, 20:01
372
131583
373
131584
Pozdr
Pierwszego chyba nie zrozumiałam, ale to drugie fajne :)
Drugie faktycznie fajne i daje duże pole do interpretacji.
367 i 368 jak dla mnie najlepsze .
Manufaktura za kompozycję a to z samolotem za pomysł .
Cześć BarMichaleSiedemdziesiątySzósty,
Bull Bull (https://forum.olympusclub.pl/threads/84815-barmichal76-moje-fotografie/page32?p=1109341&viewfull=1#post1109341)pewnie miałby inny tytuł, gdyś tak podszedł panów od przodu - to co mnie zatrzymało, to kompozycja kolorystyczna. Lubię pomarańcz.
337 - Inspired by Life (https://forum.olympusclub.pl/threads/84815-barmichal76-moje-fotografie/page32?p=1109539&viewfull=1#post1109539) - w duuużym formacie by mi się dużo bardziej podobało - sama rama jest już fajna, a i treści w okienku sporo, może nawet zbyt wiele - przy małym obrazku - ale tak 30x40 to byloby w sam raz :)
338 Niegrzeczny chłopiec (https://forum.olympusclub.pl/threads/84815-barmichal76-moje-fotografie/page32?p=1111661&viewfull=1#post1111661) - ja to interpretuje tak, że ma powód do radości gdyż jako jedyny pozostał z rękami... Nic dziwnego, że taki przekornie dumny :)
349 Piękna z bestią w tle (https://forum.olympusclub.pl/threads/84815-barmichal76-moje-fotografie/page32?p=1113581&viewfull=1#post1113581) - warte pokazania - gdyż modelka na zdjęciu wygląda na zdrową kobietę, a nie wychudzoną anorektyczkę - a to warto docenić i pokazać :mrgreen:
Stacja Radegast (https://forum.olympusclub.pl/threads/84815-barmichal76-moje-fotografie/page32?p=1115866&viewfull=1#post1115866) - byłem tam ciemną nocą, zdjęć kilka popełniłem, i uważam, że twoje zdjęcia są bardzo ciekawe, dobre - nie prześledziłem w szczegółach całej dyskusji z deepee, ale dla mnie narracja światłem zarówno na 352 jak i 353 jest jak najbardziej właściwa - właśnie dlatego, że te rzeczy miały miejsce, że to się wydarzyło, ale udało się to pokonać, mimo tych tragicznych wydarzeń, które uwiecznione zostają w postaci tej Stacji pomnika - to kolejnego dnia wschodzi Słońce, i kolejnego też wzejdzie, i następnego też. Trzeba żyć, pamiętać, ale żyć dalej. Na pewno można mnożyć interpretacje, w zależności od swoich upodobań, czy nawet uprzedzeń, doświadczenia, wiedzy na temat historii z drugiej jak i z pierwszej ręki. Każdy może czytać tak, jak potrafi i chce.
Kolejne, przy którym się zatrzymałem to 355 Duet (https://forum.olympusclub.pl/threads/84815-barmichal76-moje-fotografie/page33?p=1119437&viewfull=1#post1119437) - wsunął uśmiech na me oblicze.
Co do break-dance (https://forum.olympusclub.pl/threads/84815-barmichal76-moje-fotografie/page33?p=1120276&viewfull=1#post1120276) - 358 ciekawą ma kompozycję, ale tych wyczynów - o których piszesz, ze zrobiły wrażenie - nie widać - rozumiem, 30 min to mało, ale na tobie wrażenie zdążyli zrobić - zdjęcia jednak tego nie oddały.
359 (https://forum.olympusclub.pl/threads/84815-barmichal76-moje-fotografie/page33?p=1122391&viewfull=1#post1122391)takie jakieś nijakie, a mimo to - kurczę, zatrzymało mnie. Nie wiem dlaczego :)
360-361 (https://forum.olympusclub.pl/threads/84815-barmichal76-moje-fotografie/page33?p=1125643&viewfull=1#post1125643) - dzięki za wspólną sobotę, spacer po łódzkich spuściznach ludzkich - podpatrywałem Cię, jak robiłeś zdjęcie fortepianu - byłem bardzo ciekawy efektu - i szczerze - jestem usatysfakcjonowany - bardzo ciekawie oddałeś ten detal! Pięciolinia muzyczna też mi się podoba, fajna lekkość z tym światłem.
362-363-364 (https://forum.olympusclub.pl/threads/84815-barmichal76-moje-fotografie/page33?p=1126440&viewfull=1#post1126440) - Generalnie ta miejscówka jest prześwietna! Można tam wyłapać wiele ciekawych momentów - te które przedstawiłeś zachęcają, aby tam jeszcze trochę czasu spędzić i wyłowić lepsze perełki. King Size - Dobre kadrowanie :)
TrotuArt (https://forum.olympusclub.pl/threads/84815-barmichal76-moje-fotografie/page34?p=1127978&viewfull=1#post1127978) - przyznam Ci rację, nie porwało mnie.
niepolitycznie (https://forum.olympusclub.pl/threads/84815-barmichal76-moje-fotografie/page34?p=1128463&viewfull=1#post1128463) - elementy są, zdjęcie historię/przesłanie niesie. Ulotne przesłanie.
Basenowa godzina (https://forum.olympusclub.pl/threads/84815-barmichal76-moje-fotografie/page34?p=1128717&viewfull=1#post1128717) - to drugie nawet mnie zatrzymało, tym kontrastem silnym. Kadr też ciekawy, przynajmniej dla mnie.
372-373 (https://forum.olympusclub.pl/threads/84815-barmichal76-moje-fotografie/page34?p=1133903&viewfull=1#post1133903) - kot fajny, to jakieś miejsce kultu?
pozdrawiam,
barmichal76
7.10.14, 16:42
Moi mili goście - dzięki za wizytę.
Po kolei:
Zdjęcie z panią zakrywającą twarz - wydawała mi się tak abstrakcyjna w swoim odblaskowym płaszczu i chowająca się przed słońcem? ludźmi?
Zdjęcie z kotem - to brama prowadząca do małej cerkwi w moskiewskim centrum
Sawa - zdjęcie z Radegast odczytałeś jak bym tego sobie życzył, co nie oznacza że odrzucam inny punkt widzenia.
Za spacer to ja Wam dziękuję. Sam bym pewnie się nie wybrał wtedy na zdjęcia :)
Pozdrawiam i do zobaczenia (na forum i w realu również)
barmichal76
15.10.14, 20:21
W ostatni weekend można było w Łodzi obejrzeć piękny festiwal światła. Ja czasowo nie dałem rady i dlatego wstawiam swoją impresję na temat festiwalu :)
374
132820
Kocham wystawy sklepowe. Nie wiem czy ich nie zacznę umieszczać w wątku "sztuka uliczna" ;)
375
132819
Pozdr
Impresja z Festiwalu świetna.:grin:
barmichal76
28.10.14, 21:54
376 Stacja Radegast po raz kolejny
134114
376 Stacja Radegast
To sie nie nudzi.
Fajne to wieloodbicie na 376, nie wiadomo gdzie co
jest.
barmichal76
9.11.14, 18:46
377
134961
Graficznie mi się podoba.
Dobrze oddałeś wrażenie pustki tego miejsca.
I nikt gołąbka nie zobaczył ? :roll:
Owszem, zobaczył. Ale on właśnie jest, ale jakoby go nie było.
Nie mówi się o oczywistej oczywistości. Trzeba szukać czegoś głębszego np. cień pożerający ławkę.:wink:
barmichal76
12.11.14, 21:25
Nie mówi się o oczywistej oczywistości. Trzeba szukać czegoś głębszego np. cień pożerający ławkę.:wink:
I to jest dobre podejście. Oczywiście, że moje zdjęcia mają głęboki przekaz, drugie dno, itd ;)
378 Wylinki
135259
Pozdr
Chciałem wcisnąć LUBIĘ TO ale nie ma tej opcji pod fotą :)
O... ciekawe :) Cóś mi tu nie do końca leży - może za dużo o te białe smugi?
Michał wnętrze ciuchci ze stacji Radegast jest super:grin:
na 377 gołąb dla mnie w nieco niefortunnym miejscu uchwycony, trochę w lewo, trochę w prawo i ładniej by grało. 378 świetne, Bufetowa ma rację z tą smugą, ale mi to jakoś specjalnie nie przeszkadza i coś czuję, że bez tego mogłoby być gorzej.
pozdrawiam
Farensbach
12.11.14, 22:14
377 bardzo fajne, szkoda tylko, że gołębia nie udało sie uchwycić na tle tej czerni, gdzieś bliżej prawego górnego rogu.
378 fajnie wypatrzone i ten tytuł idealnie dopasowany.
barmichal76
12.11.14, 22:26
Ojej, ile gości :)
@CzaRmax - poczekajmy, może administracja doda :)
@bufetowa - też myślałem, że byłoby lepiej ale nie miałem już czasu czekac...
@BIKER - dzięki Janusz
@szafir 51 i Farensbach - gołąb fakt też wolałbym w innym miejscu, ale jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma ;)
Pozdr
Oglądam , nie wszystkie do mnie trafiają- ale np Radegast świetne
barmichal76
12.11.14, 23:52
Oglądam , nie wszystkie do mnie trafiają- ale np Radegast świetne
Jak jedno na 10 trafi, to będę zadowolony :)
lisiajamka1
13.11.14, 11:43
Wylinki bardzo ciekawe niemający czasu barmichale76 :)
barmichal76
13.11.14, 12:47
Wylinki bardzo ciekawe niemający czasu barmichale76 :)
Z tym czasem (a raczej jego brakiem) to pewnie nie jestem wyjątkiem...
Dzięki za komentarz.
lisiajamka1
13.11.14, 13:00
Z tym czasem (a raczej jego brakiem) to pewnie nie jestem wyjątkiem.
Ja to przeważnie mam czas, natomiast jestem bardzo niecierpliwy :grin:
Przedostatnie z gołębie podoba się, wiadomo że można gdybać że jakby był gdzie indziej to by było lepiej., ale i tak jest super
Ostatnia wylinka też fajna
377 bardzo fajna fotografia. gratuluję refleksu z uchwyceniem gołębia.
barmichal76
18.11.14, 20:28
379 Człowiek z kurczakami, nie licząc cienia ;)
135860
lisiajamka1
18.11.14, 21:10
Człowiek wygląda jakby liczył kurczaki, nie licząc się z cieniem :wink:
Fajne :)
zarąbiste !!!
komentarz lisiejjamki też pasujący mocno ;D
Dobre! :D Opowieści można snuć bez liku :D
Szkoda tylko, że "cień" nie jest zwrócony w stronę "człowieka z kurczakami". Dobre.
Szkoda tylko, że "cień" nie jest zwrócony w stronę "człowieka z kurczakami". Dobre.
właśnie to jest mega dobre ! ;)
barmichal76
19.11.14, 08:53
W sumie mógłbym... Tyle że nie lubię PSa. I nie mam :)
diabolique
19.11.14, 09:22
Jak się zasłoni ręką pana z lewej jest jeszcze ciekawiej! :D
(kurczakowy skrytożerca!)
Ale poza tego pana z lewej jest taka... intrygująca, on tu dużo daje :)
A do pełni szczęścia brakuje jedynie większej dziobatości twarzy z cienia ;)
barmichal76
9.12.14, 12:29
Zdecydowanie obecna pora roku nie należy do moich ulubionych. Ciemno, zimno, czasu brak...
Wstawię chociaż dla wszystkich podróżników forumowych dzieło mojego młodszego (6 lat). Jeśli ktoś będzie potrzebować porządnej mapy - proszę się częstować:
137111
Pozdr
P.S. Boję się, że to mapa dla Świętego Mikołaja. Jeśli do kogoś drogi nie znajdzie w tym roku, z góry przepraszam ;)
lisiajamka1
9.12.14, 12:38
Ma talent chłopak, mapa jest niezwykle ciekawa, po lewej znak zapytania to zapewne chodzi o nieodkryty jeszcze lond :) Brawo!
Genialne!
Szczere oklaski!
Sahut i bułnoc to moi faworyci.
Bułnoc wymiata :D Mam nadzieję, że synek nie podjada w nocy :)
Uwielbiam te pierwsze teksty pisane dzieci. Świetnie się je potem czyta.
:mrgreen:
Ma talent chłopak, mapa jest niezwykle ciekawa, po lewej znak zapytania to zapewne chodzi o nieodkryty jeszcze lond :) Brawo!
A na tym londzie lisek wydziawił paszczę z lisiej jamki :mrgreen:
lisiajamka1
9.12.14, 14:41
Ile to można wyczytać z porządnej mapy :grin:
barmichal76
9.12.14, 14:42
Dzięki za wizytę :)
Mnie ujęło najbardziej "liniowe" podejście mojego dziecka do kierunków świata. Sahut tylko się wyłamał, ale wiadomo, że sahut nie może być tam, gdzie reszta ;)
Niezła mapa. Fajnego dzieciątka masz. Pozdrawiam.
barmichal76
11.12.14, 20:20
Święta się zbliżają, to nam opakowują miasto. Lekko niestarannie ;)
380
137184
Jakoś... mało czytelne... ;)
barmichal76
11.12.14, 20:56
No jak ma być czytelne, skoro zapakowane?
ale sam pomysł by wziąć na warsztat te zasłony całkiem intrygujący :)
barmichal76
11.12.14, 20:59
W Łodzi to dość często eksploatowany motyw :)
Dużo kamienic jest remontowanych, równie dużo pozasłanianych dla bezpieczeństwa.
lisiajamka1
11.12.14, 21:52
A może to Christo w Łodzi kilka ambalaży zrobił :wink:
barmichal76
11.12.14, 22:06
No coś ty! Zobacz jakie niechlujne ściegi ;)
W Łodzi to dość często eksploatowany motyw :)
Dużo kamienic jest remontowanych, równie dużo pozasłanianych dla bezpieczeństwa.
Znaczy się że to takie zabezpieczenie przed remontem?
barmichal76
11.12.14, 22:34
Żeby nikomu na głowę pół balkonu nie zjechało.
Mimo wszystko chyba by nie przeżył:wink: A obrazek fajnie wypatrzony. Ja bym chyba nie zauważył.
ta siatka utrzyma balkon? po mojemu to jeszcze pół dachu ze sobą porwie :/ ale ja się tam nie znam (ale wypowiedzieć się muszę)
---------- Post dodany o 11:00 ---------- Poprzedni post był o 11:00 ----------
Mimo wszystko chyba by nie przeżył:wink: A obrazek fajnie wypatrzony. Ja bym chyba nie zauważył.
dokładnie, to mogłaby być ciekawa seria
380
zestawiłbyś z pończochami z klinem i byłoby FM :)
pozdrawiam,
barmichal76
12.12.14, 12:43
zestawiłbyś z pończochami z klinem i byłoby FM :)
pozdrawiam,
Zapytam żony czy się nie zgodzi zapozować... ;)
Nadrobiłam zaległości. Mapa wymiata :grin: Dzieciaki w tym wieku są genialne jeżeli chodzi o takie pomysły :mrgreen:
barmichal76
12.12.14, 13:37
Ciekawe, że jak za kilka lat zrobią te same błędy, to rodzic aż się gotuje ze złości...
379 Człowiek z kurczakami, nie licząc cienia ;)
Mniód.
Wstawię chociaż dla wszystkich podróżników forumowych dzieło mojego młodszego (6 lat). Jeśli ktoś będzie potrzebować porządnej mapy - proszę się częstować:
Mapa z nocną bułą cudo! Zachowaj koniecznie, postrasz dziecko przed maturą!!! :-D
Zawoalowana kamienica, jak prawa do niej - podoba się.
barmichal76
12.12.14, 19:36
Mapa z nocną bułą cudo! Zachowaj koniecznie, postrasz dziecko.
Mam lepszy plan - wesele, młodzi czekają na wzruszające przemówienie ojca, i wtedy ja "rzucam" na ścianę prezentację z kompromutujacymi zdjęciami, czy pracami plastycznymi...:mrgreen:
Mam lepszy plan - wesele, młodzi czekają na wzruszające przemówienie ojca, i wtedy ja "rzucam" na ścianę prezentację z kompromutujacymi zdjęciami, czy pracami plastycznymi...:mrgreen:
I starym kawalerem będzie bez te mapę.
barmichal76
1.02.15, 20:47
Bardziej klasycznego (czytaj: oklepanego) widoku na Trzy Korony chyba nie ma.
Ale przynajmniej aparat przewietrzyłem. Żeby nie było wątpliwości - zrobione z okna, więc się nie namęczyłem :mrgreen:
Jutro spróbuję coś ciekawszego ustrzelić, chyba że nie wstanę po dzisiejszym lądowaniu podczas jazdy na biegówkach. Wszystko odbyło się jak w powiedzeniu "jak masz miękkie serce to d.... musisz mieć twardą". Nie chciałem wlecieć w żonę, którą na zjeździe pokonała prędkość i postanowiłem ominąć...
381
139989
Bardziej klasycznego (czytaj: oklepanego) widoku na Trzy Korony chyba nie ma.
Ale przynajmniej aparat przewietrzyłem. Żeby nie było wątpliwości - zrobione z okna, więc się nie namęczyłem :mrgreen:
Jutro spróbuję coś ciekawszego ustrzelić, chyba że nie wstanę po dzisiejszym lądowaniu podczas jazdy na biegówkach. Wszystko odbyło się jak w powiedzeniu "jak masz miękkie serce to d.... musisz mieć twardą". Nie chciałem wlecieć w żonę, którą na zjeździe pokonała prędkość i postanowiłem ominąć...
381
Zazdroszczę widoku na oszronionione skały... Powrotu do pełnej sprawości życzę. Bierz przyład z Kowalczyk.
barmichal76
1.02.15, 21:18
Obawiam się, że to co mi dolega to konsekwencja próby brania przykładu z Kowalczyk ;)
Na drugi raz nie omijaj żony i pokaż jak się wpada na kobietę z miłością ;) :)
ładny kadr zawsze miło zobaczyć. Choćby po to by sobie przypomnieć.
"I niech te Trzy Korony odszczekują się swoim prześladowcom z aparatami... "
Nie masz zdjęć jak zbierają Cię z trasy, składają do gipsowego wdzianka, itp? To by było coś. Oczywiście mam na myśli sesję improwizowaną, bo niezdrowia nikomu nie życzę :) A z drugiej strony, przeżyłeś Ty czy drzewo? Ok, już nie będę :)
Na drugi raz nie omijaj żony i pokaż jak się wpada na kobietę z miłością ;) :)
Może Michał po prostu nie chciał wpaść... ;)
Może Michał po prostu nie chciał wpaść... ;)
chyba zawsze lepiej świadomie ;)
foto mimo że z okna (Szyby są od dzisiaj w modzie ;) ) to fajna
Ładny widok, dawnom nie był w Pieninach. Zdrowiej szybko, pozdrawiam
Ładne tam masz widoki :grin:.
Zdrówka życzę (sauna, piwo z prądem i będzie git).
barmichal76
21.03.15, 19:15
Wieki minęły...
Wszyscy mają hadeery, mam i ja ;)
143353
Wieki minęły...
Wszyscy mają hadeery, mam i ja ;)
Po bandzie, ale fajne. :grin:
Z pewnością masz inne kadry z udziałem tego fortepianu. Tutaj mimo umieszczenia instrumentu w mocnym punkcie jest nijak Za dużo wszystkiego. Góra zdjęcia odciąga wzrok od fortepianu.
Nie wiem w jakim programie robiłeś ten HDR, ale zwykle jest tak, że brakuje kontrastu.
Są tacy którzy lubią tą technikę, ale tak żeby nie była widoczna. Ja należę do tej innej grupy:wink: Ja wolę na "ostro" :-P
No nie, następny...
;)
Miejsce fajne. Zarąbiste! Wolę jednak podane w Twoim sosie :)
Jak Bufetowa - zwróciłem uwagę na miejscówkę - super!
barmichal76
21.03.15, 20:47
Dzięki wszystkim za odwiedziny i opinie.
Są jeszcze prawdziwe pałace w pięknej naszej ojczyźnie :)
Fortepian raz jeszcze:
383
143366
Ostatnie bardzo mnie podchodzi. :grin:
Świetne
A gdzie przykurzona pianistka? :D
barmichal76
21.03.15, 21:23
Myslałem, że to oczywiste że Kopciuszek grał i tylko pantofelek po niej został...
Dzięki wszystkim za odwiedziny i opinie.
Są jeszcze prawdziwe pałace w pięknej naszej ojczyźnie :)
Fortepian raz jeszcze:
383
143366
O a tu jak dla mnie za wąsko, po kawałku filara poproszę
Myslałem, że to oczywiste że Kopciuszek grał i tylko pantofelek po niej został...
Ja bym jeszcze zapytał gdzie ta ułamana noga od fortepianu ?
Pantofelek jest. no a noga z fortepianu gdzie ? :wink:
Zaje....bomba ten fotrepian i wnętrze.
Gratulacje Michał i zdradź...gdzie to:grin:
barmichal76
22.03.15, 09:28
Zaje....bomba ten fotrepian i wnętrze.
Gratulacje Michał i zdradź...gdzie to:grin:
Pałac Rzewuskich w Bratoszewicach niedaleko Łodzi.
Pałac Rzewuskich w Bratoszewicach niedaleko Łodzi. Przykre, że tak zdewastowano przez lata to szlachetne wnętrze...
ten bucik na mega masywnej koturnie - miodzio...
podoba się
hdr też fajnie wyszedł - niemniej ciekawi mnie jak by wyszedł w Twoim sosie jak to Aga napisała :)
barmichal76
22.03.15, 20:52
Przykre, że tak zdewastowano przez lata to szlachetne wnętrze...
Kiedyś mieściła się w nim szkoła, bodajże rolnicza. Potem niestety zaczął popadać w ruinę, a na dodatek część zabudowań strawił pożar.
Teraz znalazł się w rękach jakiejś fundacji i jest szansa, że odzyska jeszcze dobrą formę.
Jak się dobrze przyjrzeć moim zdjęciom, mozna zauważyć "eklektyzm" - na ścianach resztki marmuru (swoją drogą aż dziw, że nikt nie skuł i wywiózł), a na podłodze charakterystyczne dla lat siedemdziesiątych i osiemdziesiątych... kwadratowe płytki PCV.
Jeszcze fortepian z bliska:
384
143436
385
143437
386
143438
Fajny obiekt.
I "ma szczęście" że w pobliżu skupu złomu nie było. Smutny to wniosek, ale prawdziwy(vide przędzalnia Grohmana)
Kiedyś mieściła się w nim szkoła, bodajże rolnicza. Potem niestety zaczął popadać w ruinę, a na dodatek część zabudowań strawił pożar.
Teraz znalazł się w rękach jakiejś fundacji i jest szansa, że odzyska jeszcze dobrą formę.
Jak się dobrze przyjrzeć moim zdjęciom, mozna zauważyć "eklektyzm" - na ścianach resztki marmuru (swoją drogą aż dziw, że nikt nie skuł i wywiózł), a na podłodze charakterystyczne dla lat siedemdziesiątych i osiemdziesiątych... kwadratowe płytki PCV.
Jeszcze fortepian z bliska:
384
143436
385
143437
386
143438
Właśnie te łuszczące sie płytki i tynki są przygnębiające. Instrument też juz pewnie na opał się tylko nadaje...
barmichal76
22.03.15, 21:05
Niestety stan obiektu jest rzeczywiście kiepski, choć moim niefachowym okiem wciąż dużo lepszy niż przędzalnia Grohmana.
Fortepian to może nawet i dałoby się jeszcze odnowić. Może by nie grał, ale wyglądac mógłby całkiem, całkiem.
Ten fortepian tak sobie tam po prostu leży, żadne zasieki, ani ogrodzenia z ochroną go nie strzegą? Ktoś prócz Ciebie o nim wie?;)
cz-b mi bardziej podchodzi, a miejsce świetne, mimo, że lata świetności ma dawno za sobą.
Ten fortepian tak sobie tam po prostu leży, żadne zasieki, ani ogrodzenia z ochroną go nie strzegą? Ktoś prócz Ciebie o nim wie?;)
cz-b mi bardziej podchodzi, a miejsce świetne, mimo, że lata świetności ma dawno za sobą.
Przepraszam Michale, że zdradzę teraz tajemnicę :)
Ten forteklap to chyba najbardziej obfocony forteklap ostatniej dekady w Polsce a przynajmniej w łódzkim :). Spaliła się bodajże w zeszłym roku czy dwa lata temu jakowaś hotelowa hacjenda i teraz pielgrzymki tam chodzą, dzierżąc w dłoniach przeróżnej maści puszki :)
Michale lubię Cię forumowo lecz przepraszam za lekko sarkastyczny ton mojej wypowiedzi bo swego czasu na Fotograficznej Łodzi co trzecie zdjęcie było tego forteklawisza i widziałem zdjęcia od normalnych do prawie orgii ludzi w maskach pegaz przy nim tańczących :D. No i widząc jego zdjęcia (nie ważne jakie i jak wykonane) po prostu lekko mną rzuca :)
U mnie tak jest z mostem tczewskim :D Z drugiej strony - ja tego fortepianu nie widziałam wcześniej (chyba) więc dla mnie miejsce jest atrakcyjne. Rozumiem jednak, że są osoby dla których temat jest już zbyt wymiętolony :D
Pamiętacie zdjęcie bikearta z niezwykłymi ruchomymi schodami gdzieś na stacji metra we Włoszech? Pierwsze wrażenie - WOW! Potem wrzuciłam temat do grafik googla i wyskoczyło mi kilkadziesiąt podobnych mianiaturek.
Nie są to problemy łatwe :D Powinno być tak, że obiekt w miarę fotografowania blaknie. Najlepiej mieliby ci pierwsi. Tysięczym juz mało co by wyszło na zdjęciach.
U mnie tak jest z mostem tczewskim :D Z drugiej strony - ja tego fortepianu nie widziałam wcześniej (chyba) więc dla mnie miejsce jest atrakcyjne. Rozumiem jednak, że są osoby dla których temat jest już zbyt wymiętolony :D
Pamiętacie zdjęcie bikearta z niezwykłymi ruchomymi schodami gdzieś na stacji metra we Włoszech? Pierwsze wrażenie - WOW! Potem wrzuciłam temat do grafik googla i wyskoczyło mi kilkadziesiąt podobnych mianiaturek.
Nie są to problemy łatwe :D Powinno być tak, że obiekt w miarę fotografowania blaknie. Najlepiej mieliby ci pierwsi. Tysięczym juz mało co by wyszło na zdjęciach.
Musisz rozdać trochę punktów innym użytkownikom zanim będzie można przyznać punkty bufetowa.
Podoba sie mi pomysł z blaknięciem!
Piękne ostatnie zdjęcia. Nostalgiczne.
Powinno być tak, że obiekt w miarę fotografowania blaknie. Najlepiej mieliby ci pierwsi. Tysięczym juz mało co by wyszło na zdjęciach.
Albo odwrotnie. I nigdy by się nie znudził:wink:
barmichal76
24.03.15, 10:45
Przepraszam Michale, że zdradzę teraz tajemnicę :)
Ten forteklap to chyba najbardziej obfocony forteklap ostatniej dekady w Polsce a przynajmniej w łódzkim :). Spaliła się bodajże w zeszłym roku czy dwa lata temu jakowaś hotelowa hacjenda i teraz pielgrzymki tam chodzą, dzierżąc w dłoniach przeróżnej maści puszki :)
Michale lubię Cię forumowo lecz przepraszam za lekko sarkastyczny ton mojej wypowiedzi bo swego czasu na Fotograficznej Łodzi co trzecie zdjęcie było tego forteklawisza i widziałem zdjęcia od normalnych do prawie orgii ludzi w maskach pegaz przy nim tańczących :D. No i widząc jego zdjęcia (nie ważne jakie i jak wykonane) po prostu lekko mną rzuca :)
Paweł, nie ma za co przepraszać. Ja przed wizytą w pałacu widziałem tylko dwie fotografie z tym fortepianem i musze przyznać bardzo mnie zaintrygowały. Gwoli ścisłości - nie jest to żaden hotel, tylko naprawdę pałac rodziny Rzewuskich z Warszawy, dla których Bratoszewice były letnią rezydencją. Pożar był owszem, ale w latach osiemdziesiątych. Od niedawna obiekt jest lepiej zabezpieczony i teraz trudniej (trochę) jest się do niego dostać. Ja byłem na plenerze zorganizowanym za zgodą właścicieli, legalnie, choć nie do końca dobrze się wszystko skończyło, ale to inna już sprawa.
Fascynujące dla mnie jest to, że w obiekcie mimo swojego fatalnego stanu zachował się taki "prawie dobry" fortepian. Marmury na ścianach się zachowały. Mam wrażenie, że w Łodzi wszystko to już dawno by zniknęło. Nawet jeśli moje zdjęcie jest tysiąc pięćset dwudzieste czwartą fotografią tegoż instrumentu nie mogłem takiej okazji przepuścić ;)
Nie jest to łatwe i prawdziwą sztuką jest zrobić w znanym miejscu zdjęcie, które pokaże coś nowego, będzie "odkrywcze". Moje z fortepianem nie jest, ale za to z grupy, z którą byłem ja zrobiłem to ujęcie pierwszy ;)
Albo odwrotnie. I nigdy by się nie znudził:wink:
To by było bardziej sprawiedliwe i zarazem ciekawsze dla oglądających - co nowsze zdjęcie to lepsze!
barmichal76
24.03.15, 10:47
To może jeszcze jedno pałacowe:
387
143520
Kurczę... sama bym chętnie się tam wybrała... Zachęcające.
A dlaczego wyprawa dobrze się nie skończyła? Jakieś ciekawe foty z owej "przygody"? :mrgreen:
szczegóły z fortepianu podobają się
ostatnie też się podoba
barmichal76
28.03.15, 02:03
388 SUV albo bus spacerowy?
143791
Extra! Wygląda jak angielski autobus dwupoziomowy :-)
Extra! Wygląda jak angielski autobus dwupoziomowy :-)
No proszę, a tu nie przeszkadza Ci chaos w tle i drzewko skutecznie odciągające uwagę? :mrgreen:
Michał: ciekawostka fajnie pokazana, choć wolałbym "z drugiej strony" chyba bo jak
pisałem moderatorowi: odciąga uwagę.
No proszę, a tu nie przeszkadza Ci chaos w tle i drzewko skutecznie odciągające uwagę? :mrgreen:
Michał: ciekawostka fajnie pokazana, choć wolałbym "z drugiej strony" chyba bo jak
Mi nie przeszkadza - kadr jest centralny, wielce interesujący obiekt jest centralnie zamknięty między murkami, całość ładnie zamyka się w 'trójkącie', jakie tworzą właśnie krawędzie murków i linie asfaltowego chodnika, zbiegające się ku górze - w tego typu zdjęciach wzrok odbiorcy jest właściwie kierowany.
pozdrawiam,
P.S. Odbiorcą zdjęć jestem od dawna, interesuję się tym od kilkudziesieciu lat, mam odwagę dzielić się opinią własną - i nie twierdzę, że jest ona 'najdoskonalsza'. - zaś moderatorem się bywa, więc Twoje - Saboorze - prywatne wycieczki nie robią na mnie wrażenia. ;)
No ale ciekawostka fajna :)
Mi nie przeszkadza - kadr jest centralny, wielce interesujący obiekt jest centralnie zamknięty między murkami, całość ładnie zamyka się w 'trójkącie', jakie tworzą właśnie krawędzie murków i linie asfaltowego chodnika, zbiegające się ku górze - w tego typu zdjęciach wzrok odbiorcy jest właściwie kierowany.
pozdrawiam,
Piękne uzasadnienie wyroku, dzięki.
P.S. Odbiorcą zdjęć jestem od dawna, interesuję się tym od kilkudziesieciu lat, mam odwagę dzielić się opinią własną - i nie twierdzę, że jest ona 'najdoskonalsza'. - zaś moderatorem się bywa, więc Twoje - Saboorze - prywatne wycieczki nie robią na mnie wrażenia. ;)
Poprawka: to nie prywatne wycieczki a zwrócenie uwagi na brak konsekwencji w postępowaniu(tak mi się zdawało do momentu Twojej odpowiedzi)
barmichal76
28.03.15, 13:27
Cześć moderatorzy, testerzy i jedi ;)
4
Zdecydowanie nie jest to zdjęcie doskonałe, a do tego kadrowane "na leniwo" - miałem już tak dość łażenia, że przysiadłem na brzegu jeziora coby nogi przestały boleć. Jak zobaczyłem pojazd - musiałem zrobić foto, ale przyznaję, że nawet czterech liter nie podniosłem z ziemi...
Mi nie przeszkadza - kadr jest centralny, wielce interesujący obiekt jest centralnie zamknięty między murkami, całość ładnie zamyka się w 'trójkącie', jakie tworzą właśnie krawędzie murków i linie asfaltowego chodnika, zbiegające się ku górze - w tego typu zdjęciach wzrok odbiorcy jest właściwie kierowany...
Chciałbym umieć to co widzę tak przelaćw słowa jak Ty. Pierwsze, co zwykle mi przychodzi do głowy, jak mam coś powiedzieć to yyyyyyy albo eeeeehm...
No ale ciekawostka fajna :)
Trafna diagnoza - powinienem dodać przy wrzuceniu zdjęcia, że to taka kategoria :)
fota wygląda jak wyciągnięcia z albumu rodziców - czad :D
Cześć moderatorzy, testerzy i jedi ;)
Tam: Moderatorzy... to Sawa jest Moderatorem, ja tylko mu zazdroszczę i go prześladuję. :mrgreen:
---
edit: a tak na serio: 383 no, cud, miód i orzeszki...
już kolor był ciekawy a czano-biel... mniam! Wrzuć to do Galerii. Bardzo, bardzo proszę.
Michale ja też bym pewnie sfocił ten foteklap ale....., no własnie po tylu fotach, które zobaczyłem, chyba nie miałbym do tego serca i byłby pstryk dla pstryku :). Lubię Twój przekaz obrazu ale w końcu gdzieś się musiałem wyładować na tym foteklapie i padło u Ciebie ;) :)
A ja dla równowagi napiszę, że zdjęcie bardzo mi się podoba a kadr mi całkowicie nieznany. Doskonale rozumiem o czym CzaRmaX pisze, ale dla nie-lokalesów to po prostu kolejne ciekawe zdjęcie.
HADRa super bardzo mi się podoba.....:grin:
BABYBUS również.
barmichal76
29.03.15, 14:21
Michale ja też bym pewnie sfocił ten foteklap ale....., no własnie po tylu fotach, które zobaczyłem, chyba nie miałbym do tego serca i byłby pstryk dla pstryku :). Lubię Twój przekaz obrazu ale w końcu gdzieś się musiałem wyładować na tym foteklapie i padło u Ciebie ;) :)
Spoko - bierę to na klatę ;)
---------- Post dodany o 14:20 ---------- Poprzedni post był o 14:15 ----------
edit: a tak na serio: 383 no, cud, miód i orzeszki...
już kolor był ciekawy a czano-biel... mniam! Wrzuć to do Galerii. Bardzo, bardzo proszę.
Fajnie, że się podoba :) ale do galerii jeszcze za słabe. Tak już mam.
---------- Post dodany o 14:21 ---------- Poprzedni post był o 14:20 ----------
HADRa super bardzo mi się podoba.....:grin:
BABYBUS również.
A ja dla równowagi napiszę, że zdjęcie bardzo mi się podoba a kadr mi całkowicie nieznany. Doskonale rozumiem o czym CzaRmaX pisze, ale dla nie-lokalesów to po prostu kolejne ciekawe zdjęcie.
Dzięki wszystkim za dobre słowo.
Fajnie, że się podoba :) ale do galerii jeszcze za słabe. Tak już mam.
Gdzie za słabe?? Co za słabe?? Jak za słabe??
Majkel, daj to się przekonasz. :-D
barmichal76
29.03.15, 14:51
Za słabe, bo tak mówię. Mówie, bo wiem. Wiem, bo się znam ;)
Zamiast do galerii, jeszcze jedno fortepianowe, zza firanki:
389
143923
389-to pojechałeś:!::) Intrygujące. Znakomite:!:
389 super. włącza myślenie :) pozdr
387 mi się podoba. W szybach kalejdoskop powstał, kolor tu bardzo pasuje.
Co do oklepania fortepianiu, nie wiem czy musi nas obchodzić, że jest milion innych zdjęć tego instrumentu??? Musi? Moim zdaniem zupełnie nie powinno to wpływać na odbiór. Podobnie jak łatwość/trudność zrobienia jakiegoś foto nie powinna być żadnym kryterium oceny/analizy.
Ostatnie świetne. I dziękuję, że nie wszystko ohadeerowałeś ;)
barmichal76
29.03.15, 21:09
Ostatnie świetne. I dziękuję, że nie wszystko ohadeerowałeś ;)
Cała przyjemność po mojej stronie.
387 mi się podoba. W szybach kalejdoskop powstał, kolor tu bardzo pasuje.
Co do oklepania fortepianiu, nie wiem czy musi nas obchodzić, że jest milion innych zdjęć tego instrumentu??? Musi? Moim zdaniem zupełnie nie powinno to wpływać na odbiór. Podobnie jak łatwość/trudność zrobienia jakiegoś foto nie powinna być żadnym kryterium oceny/analizy.
Ciężko tak całkowicie zamknąć gdzieś klapkę odpowiadającą za porównanie zdjęcia z innymi, które się widziało wcześniej. To duża sztuka, której ja na razie w pełni nie opanowałem ;) Dlatego trochę rozumiem CzaRmaXa. Ciężku wzbudzić u mnie zainteresowanie zdjęciem np. Giewontu - bo ciężko o coś nowego. Prawie wszystkie świetne ujęcia już zrobiono i pokazano ;)
Ciężku wzbudzić u mnie zainteresowanie zdjęciem np. Giewontu - bo ciężko o coś nowego. Prawie wszystkie świetne ujęcia już zrobiono i pokazano ;)
Pytanie - czy tylko dziewicze fotografie mają szansę na pozytywny odbiór? A Filmy? Spektakle?
W świecie muzyki też ponoć większość "kawałków" to plagiaty w mniejszej lub większej części. Czasem przez melomanów uświadomione, a czasem nie:)
Tak nieco obok tematu - wbrew temu, co by się mogło wydawać - dzieci najbardziej lubią słuchać tych bajek/opowieści/historii, które dobrze znają....
Sprawdźcie na swoich dzieciach albo przywołajcie wspomnienia z czasów kiedy to Wam czytano/opowiadano. Tak w ramach poznania.
TOKIN
coś jak w rejsie?
Proszę pana, ja jestem umysł ścisły. Mnie się podobają melodie, które już raz słyszałem. Po prostu. No... To... Poprzez... No reminiscencję. No jakże może podobać mi się piosenka, którą pierwszy raz słyszę.
ostatnie i mnie zaintrygowało - podoba się bardzo
barmichal76
30.03.15, 11:06
Pytanie - czy tylko dziewicze fotografie mają szansę na pozytywny odbiór? A Filmy? Spektakle?
W świecie muzyki też ponoć większość "kawałków" to plagiaty w mniejszej lub większej części. Czasem przez melomanów uświadomione, a czasem nie:)
Tak nieco obok tematu - wbrew temu, co by się mogło wydawać - dzieci najbardziej lubią słuchać tych bajek/opowieści/historii, które dobrze znają....
Sprawdźcie na swoich dzieciach albo przywołajcie wspomnienia z czasów kiedy to Wam czytano/opowiadano. Tak w ramach poznania.
Zgadzam się, że tak to może działać. Myślę tylko, że fotografia ma o tyle trudniej, że widzimy ich dziesiątki tysięcy wszędzie dookoła. Dużo szybciej przez to się przejadają. Tak mi się wydaje.
Fajnie wypatrzony wózek. Ostatnie zdjecie fortepianu klasa.
Dla mnie dalej pierwsze zdjęcie z fortepianem to rewelacja!
SUV spacerowy też niezły ;-)
barmichal76
17.04.15, 20:02
Kilka ze szwędania się po wielkim mieście:
390 Defilada
145203
391 Pascha
145204
392
145201
i na koniec zdjęcie z pewnego mostu:
145202
Trudno będzie Ci "przebić" ostatnie fortepianowe zdjęcie :-P
barmichal76
17.04.15, 20:51
oj tam, oj tam :-P
Masz trochę petersburskich zakamarków?
barmichal76
17.04.15, 20:57
Niestety, moje podróże na wschód ograniczają się do Moskwy. Może kiedyś...
Sorki :oops: coś mnie sie z tym Petersburgiem pomerdało ;)
oj tam, oj tam :-P
No dobra... Pascha i Defilada są fajne.
Niestety, moje podróże na wschód ograniczają się do Moskwy. Może kiedyś...
Czekam na Moskwę z niecierpliwością :)
Ciekawe ujęcia. Zwłaszcza 391.
barmichal76
18.04.15, 11:39
Rassija - cd:
394
145239
395
145241
396 - Jak tylko mogę, zawsze idę zobaczyć witryny centrum handlowego dla najbogatszych "Tsum". Okna wystawowe same w sobie to często dzieła sztuki.
145240
Rassija - cd:
394
145239
Oryginalna ta para... Na długo Cię wywiało?
Rassija - cd: 394
Prawie jak Rasputin! :mrgreen:
barmichal76
18.04.15, 17:17
Oryginalna ta para... Na długo Cię wywiało?
Nie, zawsze to tylko dwa, trzy dni.
---------- Post dodany o 17:17 ---------- Poprzedni post był o 17:15 ----------
Prawie jak Rasputin! :mrgreen:
No, kozacki taki ;)
Nie, zawsze to tylko dwa, trzy dni.
---------- Post dodany o 17:17 ---------- Poprzedni post był o 17:15 ----------
No, kozacki taki ;) I te futerka pod Panią...
super, warto było znowu zajrzeć :grin:
Może się mylę, ale Moskwa powinna być pokazywana w kolorze, i to nawet nie w kolorze krwi czerwonej, ale tak ogólnie. Nie wiem skąd to przekonanie, ale takie jakieś mam, że w czerni i bieli to można "sprzedawać" Amsterdam, Paryż i Nowy Jork, ale Moskwa, Petersburg i Wołgograd wymagają koloru.
Będę tu zaglądał, może znajdę coś dla siebie :)
Podoba mi się ostatnia wrzutka Rassiji.
394 naj.
barmichal76
18.04.15, 23:06
Może się mylę, ale Moskwa powinna być pokazywana w kolorze, i to nawet nie w kolorze krwi czerwonej, ale tak ogólnie. Nie wiem skąd to przekonanie, ale takie jakieś mam, że w czerni i bieli to można "sprzedawać" Amsterdam, Paryż i Nowy Jork, ale Moskwa, Petersburg i Wołgograd wymagają koloru.
Będę tu zaglądał, może znajdę coś dla siebie :)
Takie moje zboczenie, że prawie wszystko widzę bardziej w szarościach niż w kolorze. Chyba już Was przyzwyczaiłem :)
Te postacie na 394 wyglądają jakby z innej epoki przywędrowały.
barmichal76
19.04.15, 01:21
Te postacie na 394 wyglądają jakby z innej epoki przywędrowały.
To był rodzaj targu, na którym można było postrugać w drewnie. O ile pan na zdjęciu to przebieraniec, to starsza pani jest po prostu przechodniem :)
Takie moje zboczenie, że prawie wszystko widzę bardziej w szarościach niż w kolorze. Chyba już Was przyzwyczaiłem :)
Może warto czasami sobie odmienić?
Brawo Michał, masz styl.
Foty świetne. I nie bądź taki skromny:grin:
barmichal76
19.04.15, 21:29
Brawo Michał, masz styl.
Foty świetne. I nie bądź taki skromny:grin:
Dzięki Janusz za dobre słowo :)
mi podoba się defilada
Rafał - szczerez mówiąc, mi też :)
Może warto czasami sobie odmienić?
To nie takie proste. Defilada poza tym jest kolorowa :-P
barmichal76
19.04.15, 21:44
Teraz trochę nie moja bajka, ale że byłem, to sfotografować spróbowałem.
Mianowicie zdjęcia koncertowe.
397 Raz, dwa, trzy w łódzkiej Wytwórni. Sam koncert - rewelacja. Piosenki, które bardzo cenię i do tego koncertowe "rozmowy" instrumentalne, na które nie ma szans na studyjnych płytach, czy w radio. Fotograficznie - bardziej dokumentacja. Zbieram na 75mm/1.8, może wtedy będzie lepiej i łatwiej.
145384
398 Lao Che w klubie Bedroom, również w Łodzi. Energia w czystej postaci :) Super kontakt z publicznością, piosenki z nowej płyty (polecam - dla mnie zarówno muzycznie, tekstowo jak i edytorsko - majstersztyk) przeplatane z przebojami z poprzednich wydawnictw. Jeden minus - nagłośnienie klubu nie pozwalało w pełni delektować się tekstami utworów, bo nie zawsze dało się zrozumieć. Warunki do fotografowania nie na moje umiejętności. Czarno/niebiesko. Nie dałem rady. A - zdjęcie tylko dla dorosłych ;)
145383
Na ostatnim ciachnęłabym dół.
;)
barmichal76
19.04.15, 22:31
Na ostatnim ciachnęłabym dół.
;)
Patrzę i patrzę na zdjęcie i dopiero po chwili dotarło do mnie co miałaś na myśli ?