PDA

Zobacz pełną wersję : Przedpotopowy Olympus c 120 i kłopot z nim związany

mayster_
24.07.07, 01:06
Na poczatek witam serdecznie.Trafilem tu troche przez przypadek gdyz do tej pory nie mialem wlasciwie stycznosci z fotografią.

A wiec od wczoraj stałem sie włascicielem (w spadku) aparatu Olympus c 120.Sprzet ma juz dobre kilka lat ale jest w super stanie i fotki robi nawet ładne...z pewnoscią takiemu poczatkujacemu amatorowi jak ja taki aparacik wystarczy.
Jest tylko jeden problem.Z tego co sie zorientowałem karty pamieci jakie sa do niego stosowane są typu SmartMedia.Szkopuł w tym iz oryginalna karta ma tylko 8MB pamieci a używane na allegro z powodu swojej rzadkości osiągają olbrzymie ceny :mad:

I tu moje pytanie.Widzialem ze są przejsciowki typu SmartMedia - xD Picture Card,pozwalajace uzywać tych drugich(akurat szwagier ma taką na zbyciu o pojemnosci 64MB).Wystajaca przejsciowka w niczym by mi nie przeszkadzala.Ot pyknal bym sobie fote i po prostu schował.Chcialem sie tylko dowiedziec czy ktos z forumowiczow uzywa/uzywał podobnej przejsciowki i czy zdaje ona egzamin.Albo przynamniej słyszał jak taka przejsciowka sie sprawuje i czy jest sens ją kupować
Na szybkosci znalazłem cos takiego...
http://sklep.pol-soft.pl/product_info.php?products_id=10180

Bede bardzo wdzieczny za jakiekolwiek informacje.

PZDR

skow
24.07.07, 08:19
[...] Wystajaca przejsciowka w niczym by mi nie przeszkadzala.Ot pyknal bym sobie fote i po prostu schował.

Wystająca przejściówka spowoduje, że nie domkniesz klapkę. Będziesz musiał blokować czujnik zamknięcia klapki gdyż inaczej aparat nie pozwoli robić zdjęcia.