Zobacz pełną wersję : Sigma 18-50/2.8 EX DC Macro - używał ktoś to cudo
Jak w temacie, miał ktoś ten obiektyw. Przypadkowo trafiłem na nie go w jednym ze sklepów internetowych za 1.4k.
Za tą cenę pewnie kupisz 14-54 olyego, więc po co kombinować - 18 na początku to trochę wąsko jak na obiektyw uniwersalny.
Mam i używam ciągle.
Mbsz - świetne, niedocenione szkiełko.
Pozdrawiam.
Za tą cenę pewnie kupisz 14-54 olyego, więc po co kombinować - 18 na początku to trochę wąsko jak na obiektyw uniwersalny.
Jest jeden drobny szczegol, mianowicie 14-54 nie ma w przeciwienstwie do sigmy stalego swiatla.
pozdro
Jest jeden drobny szczegol, mianowicie 14-54 nie ma w przeciwienstwie do sigmy stalego swiatla.
pozdro
A to stałe światło jest niezbędne do robienia zdjęć i automatycznie powoduje, że obiektyw który je posiada jest lepszy?
A to stałe światło jest niezbędne do robienia zdjęć i automatycznie powoduje, że obiektyw który je posiada jest lepszy?
Nie lepszy, ale wygodniejszy , zmieniając ogniskową nie zmieniasz parametrów ekspozycji..
Nie lepszy, ale wygodniejszy , zmieniając ogniskową nie zmieniasz parametrów ekspozycji..
Nie rozumiem, zmieniając ogniskową musisz i tak na nowo wyostrzyć to przy okazji i ekspozycja się ponownie zmierzy. A poza tym, zmieniając ogniskową z krótkiego końca na długi koniec często wykonasz inny pomiar światła, bez uśredniania dla całej sceny tylko dla konkretnego jej elementu.
Dla mnie bez znaczenia, oczywiście moja uwaga nie dotyczy zoomów o świetle 3,5-6,3 :wink: bo to już jest przecięcie :mrgreen:
Odbije pileczke, dlaczego ten z 14 na poczatku ma byc lepszy od tego z 18 i czy tez nie mozna robic zdjec owym?
pozdro
---------- Post dodany o 10:41 ---------- Poprzedni post był o 10:36 ----------
To taki maly szczegol.
Poza tym dzialka swiatla w pewnych sytuacjach moze pomoc.
pozdro
Jasne, że jasniejsze jest lepsze ale pomiędzy 2,8 a 3,5 to już mała różnica. Znajduje jedno zastosowanie, gdzie stałe światło jest wielką zaletą. W filmowaniu.
To taki maly szczegol.
Poza tym dzialka swiatla w pewnych sytuacjach moze pomoc.
pozdro
Mnie z OM-D juz na tym tak bardzo nie zależy... Zawsze mogę wyjąc stalkę, w tym zakresie już nie ma z tym żadnych problemow.
Mnie z OM-D juz na tym tak bardzo nie zależy... Zawsze mogę wyjąc stalkę, w tym zakresie już nie ma z tym żadnych problemow.
Rozmawiamy o konkretnych zuumach, a nie co by bylo gdyby ;)
Kazdy moze cos wyjac z torby, zapiac i nie miec problemow - ale nie w tym rzecz.
Swoja droga 1.8 to zadna tam jasna stalka, jasne to jest od 1.4 w dol :p
pozdro
Bawiłem się oboma szkłami, 14-54 daje lepszy obrazek, lepszy AF, szerzej widzi i dłużej. Co do jasności różnica jest na prawdę nie duża, a tak poza tym ja rzadko używam małych przysłon. Bez zastanawiania się brał bym 14-54mm, poza tym zważ na bf/ff w sigmie.
Bawiłem się oboma szkłami, 14-54 daje lepszy obrazek, lepszy AF, szerzej widzi i dłużej. Co do jasności różnica jest na prawdę nie duża, a tak poza tym ja rzadko używam małych przysłon. Bez zastanawiania się brał bym 14-54mm, poza tym zważ na bf/ff w sigmie.
ZD14-54 mialem na 4/3 uzywalem i bylem bardzo zadowolony, nawet bardziej niz z 12-60.
S18-50 bawilem sie sporo, ale na N. i tam z przytoczonych problemow nie wystapil zaden, jakosc obrazka na bardzo zblizonym poziomie.
Natomiast milo mnie zaskoczyl ciemniejszy brat tej sigmy mianowicie S17-70/2.8-4.5 macro os hsm bardzo zacne szkielko oj zacne, tyle ze sobie nie przypominam aby wyszedl na bagnecie 4/3.
pozdro
Natomiast milo mnie zaskoczyl ciemniejszy brat tej sigmy mianowicie S17-70/2.8-4.5 macro os hsm bardzo zacne szkielko oj zacne, tyle ze sobie nie przypominam aby wyszedl na bagnecie 4/3.
pozdro
Nie - z zoomów Sigma wypuściła jeszcze 10-20 F4.0-5.6
Nie - z zoomów Sigma wypuściła jeszcze 10-20 F4.0-5.6
Mam, coprawda znowu na innym mocowaniu ale szczerze polecam, nie mam sie do czego przyczepic w tym szkle, a kosztuje smieszne pieniadze.
pozdro
Mam, coprawda znowu na innym mocowaniu ale szczerze polecam, nie mam sie do czego przyczepic w tym szkle, a kosztuje smieszne pieniadze.
pozdro
To prawda - jakieś specjalnie drogie nie jest - w Sigma ProCentrum kosztuje 2K.
Tylko ta jasność na końcu może być nieco bolesna w kiepskich warunkach ...
To prawda - jakieś specjalnie drogie nie jest - w Sigma ProCentrum kosztuje 2K.
Tylko ta jasność na końcu może być nieco bolesna w kiepskich warunkach ...
Kto kupuje UWA i uzywa na dlugim koncu, poza tym to nie ten typ szkiel gdzie super jasny to "must have".
pozdro
Kto kupuje UWA i uzywa na dlugim koncu, poza tym to nie ten typ szkiel gdzie super jasny to "must have".
pozdro
To jest fajne szkło "wycieczkowe" ew reportażowe, gdzie czasem przyda się UWA a czasem trzeba trzeba coś przybliżyć. I wszystko jest fajnie dopóki nie trzeba używać tych 20mm we wnętrzu tudzież dopalać lampą ...
To jest fajne szkło "wycieczkowe" ew reportażowe, gdzie czasem przyda się UWA a czasem trzeba trzeba coś przybliżyć. I wszystko jest fajnie dopóki nie trzeba używać tych 20mm we wnętrzu tudzież dopalać lampą ...
Jest jeszcze statyw, mozna na innych matrycach niz te wsadzane do 4/3 jechac z iso do gory i niekonecznie strzelac z lampy.
pozdro
ZD14-54 mialem na 4/3 uzywalem i bylem bardzo zadowolony, nawet bardziej niz z 12-60.
Ja też ,wciąż nie wiem w czym zachwyt tym 12-60mm SWD?, bo chyba nie dystorsją na 12mm.
Sigmą 18-50mm byłem rozczarowany-co z tego że ma stałe światło f2.8 jak TRZEBA przymknąć przesłone żeby uzyskać jako taki ostry obrazek.Macro-jakie to macro? z takim przydomkiem można bybyło obdarować kilka obiektywów Olympusa.
Ja też ,wciąż nie wiem w czym zachwyt tym 12-60mm SWD?, bo chyba nie dystorsją na 12mm.
Sigmą 18-50mm byłem rozczarowany-co z tego że ma stałe światło f2.8 jak TRZEBA przymknąć przesłone żeby uzyskać jako taki ostry obrazek.Macro-jakie to macro? z takim przydomkiem można bybyło obdarować kilka obiektywów Olympusa.
No i to niestety jest mankament sigmy, ze zdaza sie nierzadko rozrzut jakosciowy.
Takze najlepiej przebrac samemu, jak sie trafi to nie ma problemow z niczym, nawet ostroscia od pelnej dziury :)
pozdro
Już kupiłem od jednego z forumowiczów 14-54, więc czekam na przesyłkę:wink:
Gratuluję nowego nabytku. Myślę, że będziesz zadowolony.
Gratuluję nowego nabytku. Myślę, że będziesz zadowolony.
Ba, ja jestem tego nawet pewien :)
Gratulacje! :)
aldi-dobrze zrobiłeś wybierając 14-54mm .Jesteś naprawde szybki,nie tylko z wyborem ale również z podpisem -E-520, 14-54 I f/2.8-3,5, ...
Ziootek1971
24.10.12, 20:16
Przyłączam się do pozostałych. Gratuluję nabytku! Oby służył jak najlepiej i jak najdłużej!
Niech Ci służy jak najdłużej , świetne szkiełko, a jak zacznie cię drażnić nieostrość w rogach zawsze możesz zmienić na 12-60.
Niech Ci służy jak najdłużej , świetne szkiełko, a jak zacznie cię drażnić nieostrość w rogach zawsze możesz zmienić na 12-60.
No ja to nie wiem, chyba mialem niebywale szczescie miec rzeczone szklo bez tego feleru ;)
Swiezo upieczonemu nabywcy oczywiscie gratuluje :)
pozdro
No ja to nie wiem, chyba mialem niebywale szczescie miec rzeczone szklo bez tego feleru ;)
Swiezo upieczonemu nabywcy oczywiscie gratuluje :)
pozdro
Ponieważ problem jest niewielki i występuje w obu 14-54, w drugiej wersji słabiej, mogłeś go po prostu nie zauważyć.
Ponieważ problem jest niewielki i występuje w obu 14-54, w drugiej wersji słabiej, mogłeś go po prostu nie zauważyć.
No to faktycznie, jesli problem niewielki i praktycznie nie do zauwazenia moze determinowac o odrzuceniu szkla :)
pozdro
Dzięki wszytkim za życzenia, czuję się jakbym miał urodziny...:cool:
Dzięki wszytkim za życzenia, czuję się jakbym miał urodziny...:cool:
Raczej jakbyś wszedł na nową fotograficzną drogę , tego szkła nie da się porównać do kita. Sam zobaczysz na RAW-ach.
Robiłem takim zdjęcia jak byłem w Warszawie tydzień temu i byłem naprawdę zadowolony. Mały reportaż Militarny. Może wrzucę do mojego wątku kilka.