PDA

Zobacz pełną wersję : (Pod)różne i przeróżne by RobertW3D

RobertW3D
23.10.12, 19:49
Witajcie,

W związku z tym, że ostatnimi czasy znacznie częściej aparat gości w mojej ręce, dlatego też chciałbym się z Wami podzielić co z tego wychodzi z prośba o opinie - wszelkie mile widziane :)

Na początek kilka szybkich fotek z mojego biegu przez Manchester - miałem dosłownie parę godzin by coś tam uchwycić.

1. Katedra
72214

2. Detalik z wnętrza katedry
72216

3. Archietektura
72215

4. Wnętrze ratusza
72218

Rysiek_O
23.10.12, 20:03
Interesująca wrzutka! Dla mnie najfajniejsza 4. Czy w 1 stosowałes jakies filtry artystyczne lub głębszą obróbkę? Pozdrawiam

RobertW3D
23.10.12, 20:24
Interesująca wrzutka! Dla mnie najfajniejsza 4. Czy w 1 stosowałes jakies filtry artystyczne lub głębszą obróbkę? Pozdrawiam
Dzięki :) Dla testu i z ciekawości użyłem dramatycznej tonacji - od niedawna mam E-5 i jeszcze nie mam obeznania i wyczucia jaki efekt dają różne "filtry" w zależności od charakteru zdjęcia.

Mart_uszka
24.10.12, 08:23
A dla mnie 3. :D
Uwielbiam zestawienie architektury nowoczesnej z tą ... wiekową :))
Powodzenia

Bodzip
24.10.12, 13:44
Ciekawe. Nr 1 i 3 warte zatrzymania oka :)
Jeśli się nie obrazisz to z nr 2 się troszkę pobawiłem z balansem i zafarbem. Nie wiem jak było wewnątrz, większość obiektów sakralnych poprzez witraże daje takie zakolorowanie.

72253 72252

RobertW3D
25.10.12, 10:58
Uwielbiam zestawienie architektury nowoczesnej z tą ... wiekową :))

Nie tylko Ty :-)

---------- Post dodany o 10:58 ---------- Poprzedni post był o 10:57 ----------

Ciekawe. Nr 1 i 3 warte zatrzymania oka :)
Jeśli się nie obrazisz to z nr 2 się troszkę pobawiłem z balansem i zafarbem. Nie wiem jak było wewnątrz, większość obiektów sakralnych poprzez witraże daje takie zakolorowanie.

72253 72252

Też fajny efekt, ale E-5 oddał kolory bardziej realne - ten fragment katedry był wewnątrz z ciemnego drewna stąd tak ciepłe światło :)
Zresztą trudno mówić o świetle w tamtym miejscu - to był prawie jak kamienno - drewniany grobowiec ;)

RobertW3D
25.10.12, 11:04
To teraz dla odmiany coś z nocnego spaceru po Krakowie :)

5. Dawno temu pod Wawelem
72293

6. Na koncercie w kościele św. Piotra i Pawła
72294

7. Mniam mniam :)
72295

8. Takie tam
72296

9. Klasyka gatunku - jak Shoarma w Sphinksie :)
72297

robm28
25.10.12, 11:05
Robert ciekawe te fotki , napisz jak Ci się użytkuje E-5 , próbowałeś na wysokim iso focić , jak szumy ?

RobertW3D
25.10.12, 11:43
Robert ciekawe te fotki , napisz jak Ci się użytkuje E-5 , próbowałeś na wysokim iso focić , jak szumy ?
Dzięki :)
Jak dla mnie E-5 to genialny i bardzo niedoceniony sprzęt, który niestety ukazał się w fatalnym momencie i przeszedł niemal bez echa przez rynek.
Szumofobem nie jestem, więc te drobinki co się pojawiają na ISO1600 jakoś niespecjalnie mi przeszkadzają. Tym bardziej, że wyglądają jak ziarno na analogu a nie kolorowa papka jak w starych korpusach. W ostateczności mechanizmy odszumiające w aparacie potrafią zrobić fotkę gładziutką niczym z Canona :) ISO 3200 i więcej nie używam - ani nie widzę szczególnie potrzeby (stopniowo wymieniam szklarnię na jaśniejszą) ani jakość nie specjalnie mnie przekonuje (wyraźnie spada liczba detali i wzrasta szum). Na chwilę obecną największą wadą jaką widzę to jego cena - ja mojego kupiłem na Alledrogo ale jest w takim stanie, że nikt by nie powiedział, że to używka :) Zrobiłem skok z E-500 i zdecydowanie się opłacało :) Jedynie do focenia muszę używać nieco więcej siły - razem z gripem i 12-60 waży swoje :)

BIKER
25.10.12, 11:50
Fotki z Manchesteru i Krakowa bardzo ciekawe. Gratuluję zakupu, będziesz miał pociechę.:grin:

robm28
25.10.12, 11:53
Dzięki :)
Jak dla mnie E-5 to genialny i bardzo niedoceniony sprzęt, który niestety ukazał się w fatalnym momencie i przeszedł niemal bez echa przez rynek.
Szumofobem nie jestem, więc te drobinki co się pojawiają na ISO1600 jakoś niespecjalnie mi przeszkadzają. Tym bardziej, że wyglądają jak ziarno na analogu a nie kolorowa papka jak w starych korpusach. W ostateczności mechanizmy odszumiające w aparacie potrafią zrobić fotkę gładziutką niczym z Canona :) ISO 3200 i więcej nie używam - ani nie widzę szczególnie potrzeby (stopniowo wymieniam szklarnię na jaśniejszą) ani jakość nie specjalnie mnie przekonuje (wyraźnie spada liczba detali i wzrasta szum). Na chwilę obecną największą wadą jaką widzę to jego cena - ja mojego kupiłem na Alledrogo ale jest w takim stanie, że nikt by nie powiedział, że to używka :) Zrobiłem skok z E-500 i zdecydowanie się opłacało :) Jedynie do focenia muszę używać nieco więcej siły - razem z gripem i 12-60 waży swoje :)

Wielkie dzięki za odpowiedz , tez się zastanawiałem przez chwilę nad E-5 - ale ta cena i waga . Chyba się zdecyduje kiedyś na OMD E-M5

RobertW3D
25.10.12, 12:13
Wielkie dzięki za odpowiedz , tez się zastanawiałem przez chwilę nad E-5 - ale ta cena i waga . Chyba się zdecyduje kiedyś na OMD E-M5

OMD też strasznie mi się podoba i pewnie bym go kupił, ale to jeszcze nie jest ten moment kiedy mógłbym porzucić lustro:
- mały EVF zamiast kawałka konkretnego pryzmatu
- mało przycisków na obudowie - zbyt często musiałbym wchodzić do menu
- wymiary - aczkolwiek z gripem jeszcze da się to trzymać
Dla mnie to ciągle rozwinięcie idei aparatu dla entuzjasty ubrane w solidny uszczelniony korpus a nie realny następca dużych E.
Poza tym ja się rozmijam z modą ... a OM-D tak samo jak i PENy to takie ładne, "modne" aparaty skierowane do tego samego odbiorcy co kiedyś zaawansowane mega-zoomy. Dla mnie istotniejsza jest niezawodność sprzętu i świadomość, że jeżeli na coś wydałem ileś tyś PLN, to będę tego używał przez wiele lat - nie daję sobie wciskać tego co chce mi sprzedać marketing tylko szukam tego co mi najbardziej odpowiada. Wiem, dziwny jestem :)

EDIT:
A co do ceny - no cóż - jest jaka jest :(
Waga - każdy facet z łapami jak grabie nie będzie miał problemów ;) A tak na poważnie - sprawę niesamowicie ułatwia pasek boczny (GS-3 jeżeli się nie mylę) - jak przez niego trzymam korpus, to waga naprawdę nie jest problemem.

dzarro
25.10.12, 12:44
Pierwsza wrzutka ciekawsza - choć też za dużo poprawności. Druga kompletnie nieciekawa. Ja bym chętniej zobaczył Twoje miejsca i jakiś Twój punkt widzenia. Inaczej to każda kolejna wrzutka może kończyć się konkluzją że E-5, D-9, XZ-736B-SE i coś tam jeszcze to fajne aparaty. I co z tego?
Ja bym wolał zobaczyć jakieś ciekawe Twoje spojrzenie na Twój świat, niezależne od modelu aparatu.

RobertW3D
25.10.12, 22:48
dzarro - szczerze mówiąc nie do końca Ciebie rozumiem. Gdy wrzucam zdjęcia, to absolutnie nie skupiam się na tym by pokazać możliwości sprzętu - dyskusja o E-5 wyniknęła z pytania kolegi. A zdjęcia w jakiś sposób zawsze pokazują moje spojrzenie na świat - mój tryb życia i podróży jest taki a nie inny - najczęściej będąc w jakimś miejscu mam co najwyżej parę godzin by coś zobaczyć i biegam za aparatem jak szalony :) jeżeli coś potem z tego co zrobię wydaje mi się chociaż cokolwiek ciekawe, to wrzucam - jak nie to kasuję albo zostawiam na dysku "dla potomnych" :)

apz
25.10.12, 23:16
dzarro - szczerze mówiąc nie do końca Ciebie rozumiem. Gdy wrzucam zdjęcia, to absolutnie nie skupiam się na tym by pokazać możliwości sprzętu - dyskusja o E-5 wyniknęła z pytania kolegi. A zdjęcia w jakiś sposób zawsze pokazują moje spojrzenie na świat - mój tryb życia i podróży jest taki a nie inny - najczęściej będąc w jakimś miejscu mam co najwyżej parę godzin by coś zobaczyć i biegam za aparatem jak szalony :) jeżeli coś potem z tego co zrobię wydaje mi się chociaż cokolwiek ciekawe, to wrzucam - jak nie to kasuję albo zostawiam na dysku "dla potomnych" :)

Myślę, ze trzeba poczekać, by kolega pokazał nam swoje miejsca, tak jak lubi. Tych zdjęć na razie wciąż jest mało.

dzarro
26.10.12, 09:04
dzarro - szczerze mówiąc nie do końca Ciebie rozumiem.

Chodzi mi o taki mechanizm: jestem w Krakowie pstrykam Sukiennice, jestem w Warszawie pstrykam Pekin, Stadion Narodowy i tak dalej i tak dalej... W skrajnych przypadkach to rodowici Warszawiacy pstrykają wyłącznie Zamek Królewski albo Kolumnę Zygmunta, a rodowici Łodzianie nie wyściubiają obiektywu poza ulicę Piotrkowską.

PS. - Bieganie z aparatem jest pewnie dobre dla kondycji(zwłaszcza bieganie "jak szalony") ale może sprawiać, że zdjęcia wyjdą poruszone :wink:. Ja proponuję taki kompromis - stateczne dreptanie z aparatem w zamian za próbę dodania do kadrów czynnika "jak szalony". :wink:
Życzę powodzenia i tak dalej.

barmichal76
26.10.12, 11:38
hej, dzarro - jako rodowity łodzianin mam zamiar się obruszyć :)
tak naprawdę chyba się z Tobą zgadzam - zdjęcia Sukiennic czy Piotrkowskiej (klasyczne) wolę oglądać na pocztówkach. Takie obiekty częśto jednak korcą, coby pstryknąć i mieć "klasyczne" ujęcie. Ciężej jest jednak zrobić coś zupełnie innego, odkrywczego w miejscu, które ma za sobą już miliony klatek zrobionych przez turystó z Japonii...

Pozdr

krisder
26.10.12, 12:05
Zauważyłem że zakup E-5 podziałał na Ciebie bardzo pozytywnie. Jesteś aktywny w dziale "giełda" i to jako kupujący. Życzę Tobie aby ten zapał do fotografii trwał jak najdłużej choć mam do Ciebie "mały żal". Prawdopodobnie upolowałeś moją E piątkę i z braku cierpliwości zakupiłem nową co z kolei ograniczyło mój budżet do zakupu lampy FL-35R.

BIKER
26.10.12, 12:08
Hej orzeszku zwany dzarro:wink:, Łódź to nie tylko Piotrkowska, choć ostatnio robi się sporo by tam ciągle publika przychodziła. Ja np. focę całą Łódź, bo sporo w niej miejsc ciekawych.
Pozdrówka

RobertW3D
26.10.12, 12:35
Zauważyłem że zakup E-5 podziałał na Ciebie bardzo pozytywnie. Jesteś aktywny w dziale "giełda" i to jako kupujący. Życzę Tobie aby ten zapał do fotografii trwał jak najdłużej choć mam do Ciebie "mały żal". Prawdopodobnie upolowałeś moją E piątkę i z braku cierpliwości zakupiłem nową co z kolei ograniczyło mój budżet do zakupu lampy FL-35R.

Tak naprawdę, to moja miłość do fotografii jedynie nieco przygasła w ostatnich dwóch latach - ale to przez pracę zawodową i życie rodzinne - mimo wszystko przez ostatnich 5 lat nieudzielania się na forum co jakiś czas brałem aparat do ręki. Ale faktycznie - nowy sprzęt (a w szczególności szkła) miały na mnie bardzo pozytywny wpływ. Ale nieco Ciebie zasmucę - to nie ja mam Twoją starą E-5. Mój egzemplarz kupiłem osobiści od osoby z Wawy, która przesiadła się na D700.
A skoro kupiłeś kolejne E-5, to znaczy, że nadal coś czujesz do Olka - a to jest pozytywne! :)

krisder
26.10.12, 12:58
Muszę się przyznać że chodziły mi po głowie pomysły ze zmianą systemu na jeden ze "słusznych". Na szczęście przeważył zdrowy rozsądek oraz fakt że parę miesięcy wcześniej zakupiłem używany ZD 14-54 oraz nowy ZD 35 macro. Zmiana na podstawowy model Nikona czy Canona i dokupienie paru odpowiednich szkieł, a tylko to z powodu budżetu wchodziło w rachubę, nie miała najmniejszego sensu.
Oczywiście podejrzenia co do tego że to Ty sprzątnąłeś mi z przed nosa używaną E-5 to był żart, a gdyby nawet to przynajmniej miał bym pocieszenie że jak widzę trafiła w godne ręce.
Już nie zaśmiecam Twojego wątku i czekam na więcej wrzutek. Oceniać się nie odważę ale chętnie sobie polukam.

RobertW3D
26.10.12, 13:07
Już nie zaśmiecam Twojego wątku i czekam na więcej wrzutek. Oceniać się nie odważę ale chętnie sobie polukam.

Oceniaj, oceniaj - każda konstruktywną uwagę sobie cenię.
A skoro jest w narodzie chęć do oglądania kolejnych fotek, to proszę bardzo - z "biegu" po Krakowie:

10. Nocna zmiana kwiatów
72374

krisder
26.10.12, 18:06
Ostatnia wrzutka też mi się podoba i problem w tym że nie potrafię konstruktywnie napisać dlaczego. Jestem prostym "naturszczykiem" i to co uda się zrobić na etapie pstryknięcia aparatem to już pozostaje. Prosta obróbka w Picassie i zdjęcie gotowe. Nie posiadam i nie potrafię obrabiać photoshopem ani innym podobnym programem graficznym a wiem że większość prac prezentowanych na tym forum to efekt działania tych że. Nie jest to oczywiście zarzut z mojej strony a wręcz lekka zazdrość. Nie jestem w stanie stwierdzić czym obrabiasz swoje prace, ale efekt jak dla mnie jest ok.
Gdybyś miał coś ciekawego w macro (posiadasz ten sam obiektyw) to chętnie obejrzę.

RobertW3D
26.10.12, 19:01
Krisder - właśnie w tym problem, że ja też nie obrabiam :) też preferuję zdjęcia prosto z aparatu. Co najwyżej później je prostuję, kadruję i z rzadka koryguje ev tudzież wb :) to zdjęcie tylko lekko wyprostowalem :)

krisder
26.10.12, 19:34
Jeszcze bardziej mi się podobają Twoje zdjęcia i nadal czekam na macro.:grin:

RobertW3D
12.12.12, 02:37
To teraz coś zimowego:
11. Takie sobie tam igiełki ;)
76321

12. A może już pójdziemy do domu - nos mi zamarza :)
76322

Bodzip
12.12.12, 07:59
Psia morda przecudna :mrgreen:

RobertW3D
4.01.13, 16:20
Znowu mnie naszło na błąkanie się po Krakowie nocą :)

13.78056
14.78057
15.78058

Rysiek_O
4.01.13, 18:47
Zaczarowana dorożka, czyli 13 wydaje mi się najbardziej fascynująca.
Pozdrawiam

majeczek78
4.01.13, 20:35
Zgadzam się. 13 najfajniejsza.

RobertW3D
5.01.13, 00:32
Dzięki :) Ale sukiennice coś takiego mają w sobie, że nie mogę się powstrzymać by im nie strzelić jakiejś kiczowatej / pocztówkowej fotki :)

tomekskura
5.01.13, 01:31

też byłem pewien obaw ale z gripem oraz 12-60 idzie się przyzwyczaić, baaa..nawet nie czuje się tego ciężaru tak mocno :)

pers
5.01.13, 11:46
Tak, ja też głosuje na nr 13scie. Podoba mi sie klimat na tym zdjeciu, który powoduje, że jest takie trochę oderwane od rzeczywistosci w pozytywnym sensie oczywiscie ;-)

RobertW3D
5.01.13, 12:50
Znalezione przy okazji robienia porządków:

16. Ostatni rowerek tej jesieni
78132
78130

Tylko nie mogłem sie zdecydować, która wersja lepiej oddaje klimat :)

barmichal76
5.01.13, 17:53
W kolorze sterta liści mnie zbytnio rozprasza, dlatego wybieram cz-b.

Pozdr

BIKER
5.01.13, 19:56
Fotki z Krakowa b.ładne, a dorożka świetna:grin:.

majeczek78
6.01.13, 23:12
Jak dla mnie to też B&W

RobertW3D
7.01.13, 00:52
Dzięki bardzo za komentarze :)
To teraz coś świeżego - dosłownie jeszcze ciepłego z sesji dla znajomego, który prowadzi usługi przewozowe limuzynami

17.
78263

18.
78264

19.
78265

RobertW3D
9.01.13, 00:27
Strzelone przy okazji sesji merca.

20.
78534

Zapraszam do komentowania :)

Lolita
9.01.13, 13:11
Kurde, jakieś duchy po Starówce chadzają ;)
Fota fajna ;)

RobertW3D
9.01.13, 23:11
Kurde, jakieś duchy po Starówce chadzają ;)
Fota fajna ;)

Oj plącze się ich trochę - strach się bać :)
Dzięki za odwiedziny :)

RobertW3D
18.01.13, 00:07
I kolejna porcja mojego spojrzenia na Kraków

21. Taki tam spontaniczny steet :)
79112

22. Wieża kościoła na Kazimierzu
79113

23. Stara synagoga na Kazimierzu - zdjęcie prosto z aparatu - bez żadnych zabaw z efektami czy WB :)
79114

BIKER
18.01.13, 01:12
Ciekawe te fotki. A smok pod Wawelem zieje jeszcze ogniem????:grin:

RobertW3D
18.01.13, 14:25
Ciekawe te fotki. A smok pod Wawelem zieje jeszcze ogniem????:grin:
Nie - odkąd podpiekł kilka niewłaściwych osób, to mu zabronili ;)

RobertW3D
19.01.13, 20:57
I jeszcze dwa ujęcia z Kazimierza - może się komuś spodobają :)

24.
79234

25.
79235

Bodzip
19.01.13, 21:07
Pozwoliłem sobie "grzebnąć" - nie gniewaj się :)

79237 79236

RobertW3D
19.01.13, 21:19
Pozwoliłem sobie "grzebnąć" - nie gniewaj się :)

Jak mógłbym - efekt naprawdę fajny - też się nad podobnym zastanawiam, ale obawiałem się przekombinowania - trochę mam jeszcze awersję do upiększania zdjęć :)

Mirek54
19.01.13, 21:30
Jak mógłbym - efekt naprawdę fajny - też się nad podobnym zastanawiam, ale obawiałem się przekombinowania - trochę mam jeszcze awersję do upiększania zdjęć :)

A sam upiekszasz.Tylko jest roznica pomiedzy upiekszaniem a prawidlowa obrobka.

Tak jak jedni twierdza,ze sex to swinstwa jakies,chyba,ze po ciemku i nie na golasa.:mrgreen::mrgreen::mrgreen:

RobertW3D
19.01.13, 21:40
A sam upiekszasz.Tylko jest roznica pomiedzy upiekszaniem a prawidlowa obrobka.

Tak jak jedni twierdza,ze sex to swinstwa jakies,chyba,ze po ciemku i nie na golasa.:mrgreen::mrgreen::mrgreen:

A czy to jest dla Ciebie prawidłowa obróbka? :)

26. 4 pokoje ;)
79238

Mirek54
19.01.13, 21:43

26. 4 pokoje ;)
79238

Nie.To tylko upiekszanie.Mniej lub wiecej.:-P

Bodzip
19.01.13, 21:45

26. 4 pokoje ;)
79238
Ja tam nie wiem, o 20:40 robione - tak z exifa wynika, więc ciemno było. Ale bym ciut rozjaśnił

RobertW3D
19.01.13, 22:09
Ja tam nie wiem, o 20:40 robione - tak z exifa wynika, więc ciemno było. Ale bym ciut rozjaśnił

To jest ten problem z monitorami LCD ... każdy inaczej pokazuje obraz ... A tym w laptopach biznesowych, to już w ogóle jest masakra.

robert1088
19.01.13, 23:06
Robert Bodzip chyba ma rację :grin:

RobertW3D
20.01.13, 00:46
Robert Bodzip chyba ma rację :grin:

Ale ja wcale nie mówię że nie ma - po prostu na podstawie mojego ekranu ciężko mi trafić z właściwą jasnością :(

Bodzip
20.01.13, 00:55
Ale ja wcale nie mówię że nie ma - po prostu na podstawie mojego ekranu ciężko mi trafić z właściwą jasnością :(
Się nie przejmuj, mam taki monitor w robocie, wszystkie zdjęcia z forum są na nim za ciemne.