Zobacz pełną wersję : x-sync w E500
Mam problem z synchronizacją czasu migawki w nowym Olympusie. Bez względu na to jaką synchronizację ustawię, aparat dobiera prędkość migawki tylko do ogniskowej. W priorytecie przesłony nie ma więc mowy o czasie naświetlania np. 1/125s. Przy priorytecie migawki mogę ustawić samodzielnie czas max na 1/160 (kiedy teoretycznie powinienem móc do 1/180). Przy trybie AUTO czas migawki też nie jest taki, jak ustawiony w x-sync . Czy wie ktoś może w jaki sposób ustawić więc np. czas migawki z wbudowaną lampą na 1/180s przy priorytecie przesłony.
tryb slow synchro
ale jak chcesz czas na sztywno? na 1/180 to przeciez nie będziesz miał priorytetu przysłony tylko M albo S.
Mi chodzi konkretnie o odpowiedź na pytanie dlaczego aparat za nic ma moje ustawienia x-sync i jedynie czym się kieruje przy otwarciu migawki to długość ogniskowej w moim zoomie
Bo masz priorytet przysłony załączony?
To jeszcze jedno... dlaczego na priorytecie migawki mogę też ustawić czas max do 1/160, a nie 1/180?
To jeszcze jedno... dlaczego na priorytecie migawki mogę też ustawić czas max do 1/160, a nie 1/180?
to chyba zalezy od tego czy w menu masz ustawioną kompensację ekspozycji co 0,5 czy co 0,3 ev
RadioErewan
22.07.07, 15:51
Mam problem z synchronizacją czasu migawki w nowym Olympusie. Bez względu na to jaką synchronizację ustawię, aparat dobiera prędkość migawki tylko do ogniskowej. W priorytecie przesłony nie ma więc mowy o czasie naświetlania np. 1/125s. Przy priorytecie migawki mogę ustawić samodzielnie czas max na 1/160 (kiedy teoretycznie powinienem móc do 1/180). Przy trybie AUTO czas migawki też nie jest taki, jak ustawiony w x-sync . Czy wie ktoś może w jaki sposób ustawić więc np. czas migawki z wbudowaną lampą na 1/180s przy priorytecie przesłony.
Nie za bardzo rozumiem, o co Ci chodzi, ale czas 1/180 (maks. czas x-sync) uzyskasz po przestawieniu w aparacie kroku EV na 1/2. Przy 1/3 maks czas synchronizacji wynosi 1/160s.
Pozdrawiam
wielkie dzięki za odpowiedzi, człowuek całe życie się uczy :mrgreen: