PDA

Zobacz pełną wersję : Oly C-740 "zgłupiał" i sam robi fotki

Edi
2.04.04, 09:01
Wczoraj naladowałem akumulatorki do mojego C-740. Dzisiaj wkładam je do aparatu, włączam a tu niespodzianka. aparat robi zupełnie co innego niz naciskam. Np. wciskam ok a on zoom-je, wciskam strzałkę w górę a on robi zdjecie, strzałka dolna- aparat sie wyłacza, robie cos w menu a on sam wychodzi z niego, naciskam strzałkę w bok a aparat szuka ostrości (tak jakby AF cały czas był "on" a nie jest).
Ogólnie rzecz ujmujac aparat zgłupiał i nic nie moge zrobic nim, a w miedzy czasie zrobił mi 5 fotek a ja nawet nie nacisnałem spustu aparatu.
Może ktoś zetknął sie z podobnym problemem i może mi coś doradzić? W sobote musze go miec sprawnego a tu taki "pasztet".
Uwaga: To nie jest spozniony zart 1 kwietniowy!!!

tox
2.04.04, 14:23
Elektronika nie lubi wilgoci - mogą wystąpić zwarcia.
-Nie zamoczyłeś go przypadkiem lub korzystałeś z niego zaraz po przyjściu z dworu do ciepłego pomieszczenia ???
Jeżeli zawilgotniał wysusz go i sprawdz czy pomogło, w przciwnym razie ... no cóż ... -mam nadzieje ze masz gwarancje na aparat.

k2
2.04.04, 19:13
nie zebym sie nabijał, ale teraz twój aparat idealnie sie nadaje do filmów poklatkowych, nie musisz przy nim siedzec sam bedze robił. :wink:

a tak na powaznie moze rzeczywscie dostało sie troche wilgoci do elektroniki. Gdzie go trzymałeś??

Edi
3.04.04, 17:01
Wysuszyłem wszystko i jest troche lepiej, ale nadal strzałkami robie fotki albo zoomuję dolna strzałka, a wszystko pokrecone tak jakby zupełnie inne polecenia były przyporzadkowane do poszczegolnych klawiszy. Wczesniej aparat działał ok, 2 dni temu robilem nocne fotki ale z okna (było ok -1 stopnia), pozniej wyjałem baterie aby je naładowac a rano juz były problemy z aparatem. Aparat lezał na regale cały czas i raczej nie zamoczyłem go. nie wiem co teraz zrobic, a o 19 ide na mecz fotki robic- zobacze czy cos z tego wyjdzie.

woojasek
21.08.04, 14:10
do ediego: rozwiazales problem? .. bo mam podobny..

Aleksander
21.08.04, 16:43
??

Gryphoon
13.09.04, 13:40
Czesc,

Tez tak mialem, jak pojechalem nad morze. Mnie zglupial przycisk zmiany trybu lampy (zrobil mu sie tam AF)
Po paru tygodniach rozwiazalem problem - zrestartowalem aparat. Jak reka odjal. Moze tez sprobojcie. Wiecie jak?