PDA

Zobacz pełną wersję : Monitor 27 cali

marun
17.10.12, 23:51
Witam
Chcę kupić monitor 27”, głównie do zastosowań: fotografia, grafika, dtp w stopniu amatorskim (zaawansowanym) do ceny 2000 zł. Mam prośbę do forumowiczów, którzy przy obróbce zdjęć korzystają z tego rozmiaru ekranu o podzielenie się doświadczeniami, a być może wskazanie jakiegoś modelu godnego uwagi.
Osobiście przeglądając testy zwróciłem uwagę na ten model > Iiyama ProLite X2775HDS
http://www.iiyama.com/pl_pl/produkty/prolite-x2775hds-1/

Czy ktoś z Was używa panelu VA do obróbki zdjęć, jak to się spisuje?

hadan
18.10.12, 09:58
Zastanów się czy 27" jest Tobie rzeczywiście potrzebny. Anglicy robili testy ergonomiczności i percepcji postrzegania.
Wynikiem było to, że optymalne są monitory do 24". Powyżej tej przekątnej postrzegalność znacznie spadała.

Pozdrawiam

Karol
18.10.12, 11:13
Mogę się odnieść jedynie to rozmiaru bo nie widziałem jak świeci ta Iiyama. Mam monitor Samsunga tej wielkości obecnie nie wyobrażam sobie niczego mniejszego. Komfort pracy w 1920x1080 jest znakomity, zarówno (a może przede wszystkim) przy obróbce zdjęć (przynajmniej jeżeli chodzi o rozmiar, zaawansowana praca z kolorem to inna sprawa), jak i multimediach i Internecie.

LuiN
18.10.12, 11:51
Szukaj czegoś na matrycy PVA (bardzo tanio wychodzi BenQ przy zachowaniu świetnych parametrów) lub IPS. Jakbym miał teraz brać monitor, to już nie FullHD, tylko 2560 x 1600 lub 2560 x 1440.

Np. stosunkowo tani jak na IPS i tę rozdziałkę http://www.agito.pl/monitor-dell-27-lcd-u2711-czarny-67-381937.html?utm_medium=Feed&utm_source=ceneo.pl&utm_campaign=wszystkie&utm_content=381937

Pracowałem chwilę na takiej rozdzielczości i 30 calach. Teraz wreszcie monitory tego typu staniały.

---------- Post dodany o 11:51 ---------- Poprzedni post był o 11:49 ----------

Tu masz trochę o różnicach w poszczególnych matrycach:
http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/Poznaj_mozliwosci_matryc_TN,_PVA_i_S-IPS-2664/strona/8252.html

tojaro
18.10.12, 13:53
Szukaj czegoś na matrycy PVA (bardzo tanio wychodzi BenQ przy zachowaniu świetnych parametrów) lub IPS. Jakbym miał teraz brać monitor, to już nie FullHD, tylko 2560 x 1600 lub 2560 x 1440.[/url]
27 cali z małą rozdzielczością to średnie rozwiązanie, w pracy i domu mam 1900x1200 i już się zdążyłem przyzwyczaić. Teraz szukam właśnie 27 ale 2560 x 1440, potaniały, są na niezłych matrycach no i komfort pracy. Zgadza się, że postrzeganie jest ograniczone ale lepiej już jeden a większy niż zerkać co chwilę na drugi.

LuiN
18.10.12, 14:23
27 cali z małą rozdzielczością to średnie rozwiązanie, w pracy i domu mam 1900x1200 i już się zdążyłem przyzwyczaić. Teraz szukam właśnie 27 ale 2560 x 1440, potaniały, są na niezłych matrycach no i komfort pracy. Zgadza się, że postrzeganie jest ograniczone ale lepiej już jeden a większy niż zerkać co chwilę na drugi.

Mi również już się to FullHD (na 2 monitorach stojących obok siebie; 24 i 27 cali) opatrzyło i zaczęło ziarnieć:). Inna sprawa, że nawet z 2560 x 1440 ciężko byłoby mi teraz pracować na jednym monitorze. Powiem Ci, że ten Dell z linka 2 posty wyżej bardzo zaskoczył mnie ceną. Trzeba jakieś jego recenzje przeczytać.

banc
18.10.12, 22:21
W tej cenie to jednak chyba raczej 24". Polecam przyjrzeć się modelowi DELL U2410.
Osobiście kolory bardziej mi się podobają niż z 22'' Eizo FlexScan S2243WFS. Miałem okazję porównywać obraz z tych dwóch modeli przez ponad dwa tygodnie.

Krakman
18.10.12, 22:56
mam Neca 2490 i kosztował dużo więcej niż Ty chcesz wydać na 27cali . Nawet jeśli monitory staniały to nie sądzę by to było to z czego byłbyś zadowolony.
Poza tym postrzeganie. Już przy 24 calach mam czasem "rozbiegane" oczy gdyż pewnie za blisko jestem monitora. taki wzrok.
Są ludzie , którzy patrzą na monitor z odległości 60-80cm , wtedy 27 cali tak.
Ale wiem ile kosztuje dobry minitor tej wielkości. na pewno nie 2 tys zł.

grizz
19.10.12, 06:20
A nie lepiej zainwestować w dwa monitory. Włacza się gdy potrzeba, a nie ma ogromnej żarówki w oczach i dodatkowo mamy znacznie większy obszar roboczy. np. 2x1600*1024 Piszę to jako długoletni używacz 24" 1920*1200

marun
19.10.12, 08:38
Cały czas się zastanawiam, tak więc Wasze opinie i spostrzeżenia są dla mnie bardzo cenne. Mój obecny monitor wymaga wymiany. Dwa dobre ale mniejsze monitory to raczej w tej cenie nie kupię, a i miejsca nie ma na ich postawienie. Rozmiar 27 cali to sztywny wyznacznik. Sztuką jest tylko dobrać coś optymalnego w stosunku jakość dla fotografa / cena. Wiem, że szału nie będzie ale może uda się wybrać jakiś rozsądny model.

Wszelkie uwagi i opinie nadal mile widziane.

apz
19.10.12, 09:05
Cały czas się zastanawiam, tak więc Wasze opinie i spostrzeżenia są dla mnie bardzo cenne. Mój obecny monitor wymaga wymiany. Dwa dobre ale mniejsze monitory to raczej w tej cenie nie kupię, a i miejsca nie ma na ich postawienie. Rozmiar 27 cali to sztywny wyznacznik. Sztuką jest tylko dobrać coś optymalnego w stosunku jakość dla fotografa / cena. Wiem, że szału nie będzie ale może uda się wybrać jakiś rozsądny model.

Wszelkie uwagi i opinie nadal mile widziane.

Używam dwa NEC -i z IPS-em, 4/3 1600x1200 mam więc 3600x1200 na jednym pulpicie. Czasem jest to wkurzające jak aplikacja wyświetla coś dokładnie na środku i nie chce sie dać przekonać że można to zrobić lepiej.
Jestem zadowolony.

tadzik1231
19.10.12, 09:38
Jeżeli szukasz monitora do obróbki zdjęci to pierwszy dedykowany w podanym rozmiarze - NEC PA271W kosztuje ponad 5000 zł + ewentualna selekcja i kalibracja. Ja niestety musiałem pójść na kompromis i kupiłem Dell'a U2711, aktualnie jak dobrze pogrzebiesz to dostaniesz go w sieci za około 2500 zł. Poniżej za i przeciw:

za:
- panel IPS (cieknie trochę na rogach ale widać tylko przy słabszym oświetleniu - ten typ (matrycy) tak ma)
- rozdzielczość 2560x1440
- mała plamka (0,23 mm), trzeba się przyzwyczaić szczególnie przy czytaniu tekstu ale w zamian masz bardzo szczegółowy obraz
- szeroki gamut (dla mnie to zaleta)
- podświetlenie CCFL
- dobra ergonomia(ciężka podstawa, możliwość regulacji w pionie i poziomie, solidne wykonanie)
- wyjścia D-Sub, DVI, DisplayPort + hub USB + czytnik karta (niestety nie ma CF'a)
- spory zakres regulacji jasności - 65 -350 cd/m2 (jasność minimalna realizowana przez regulację lamp a nie przycinanie matrycy). Zawsze mnie dziwi czemu producenci nie podają tej pierwszej wartości - przy grach i filmach nie ma to znaczenia, ale jak ktoś pracuje w domu, szczególnie przy słabszym oświetleniu i zajmuje się edycja tekstu, CAD, zdjęciami to ten parametr jest najistotniejszy. Przecież oczy mamy tylko jedne i nie chcemy żeby były ugotowane na twardo.

przeciw ( dla fotografa):
- brak możliwości sprzętowej kalibracji (kalibracja programowa zawsze psuje i generuje np. banding na szarym gradiencie)
- nierównomierne podświetlenie ( zależy od tego jak się trafi). U mnie dochodzi do 20% przy jasności minimalnej
- barak zaawansowanych opcji regulacji parametrów wyświetlanego obrazu ( temperatura, punk czerni)

Pozdrawiam:
Tadzik

banc
19.10.12, 17:52
Jeśli 27" to radzę dopłacić do wspomnianego wyżej U2711. W tych okolicach cenowych nie widzę specjalnej konkurencji. W bezpośrednim porównaniu z U2410 wydawało nam się w pracy (w sumie kilka osób), że ma trochę gorsze kolory. Ale to mógł być problem egzemplarza. U2410 mamy kilkanaście. U2711 tylko dwa.

marun
21.10.12, 18:40
Dziękuje za pomoc. Postaram się obejrzeć ten monitor gdzieś na "żywo".

Pozdrawiam

And.N
21.10.12, 18:47
Tu: http://www.tftcentral.co.uk/reviews/dell_u2711.htm jest dość dokładna recenzja tego monitora. Mnie osobiście odstraszałby pobór mocy. W typowym użytkowaniu 113W, ale nie każdy zwraca na to uwagę i może być nie istotne...

banc
22.10.12, 05:11
Przeglądałem właśnie oferty tego co się pojawiło ostatnio w sklepach. Jest jeszcze U2713. Nowa matryca, na LEDach (osobiście nie przepadam).
Zbiera całkiem dobre recenzje. Np. tu http://www.hardwarecanucks.com/forum/hardware-canucks-reviews/56708-dell-ultrasharp-u2713-27-ah-ips-monitor-review.html albo http://www.tftcentral.co.uk/reviews/dell_u2713hm.htm

pako29
29.10.12, 02:16
Ja tam polecam cokolwiek 24 cale. Bo przy takim najlepiej sobie dopasować odleglość biurko - krzesło a ta musi być wcale nie mała.
Poza tym i tak przeważnie widzimy +/- właśnie tyle na ekranie

frytek1986
4.11.12, 22:24
no i wielkość plamki ma ogromne znaczenie. Pamiętaj, że nie zawsze będziesz patrzał tylko na zdjęcia/filmy. Nawet jeżeli zajmujesz się tym zawodowo to internet/tekst/mail itp. pewnie i tak z 40% czasu żżera. A wtedy niekoniecznie mniejsza plamka jest lepsza. Dla mnie domyślne czcionki na stronach itp na 27 calach przy podanych rozdziałkach byłby po prostu za małe. Sam duuużo się naczytałem nim kupiłem. A kupiłem w końcu 24 cale eizo s2433w. Dodatkowy bonus według to 1200 w poziomie a nie 1080 - na stronach (które jednak są pisane w pionie) widać więcej.

Kurde jeszcze jedna dygresja - ceny rzeczywiście poleciały... nie tak dawno za mojego eizo chcieli prawie 4k..

strOOs
4.11.12, 23:35
IPS a VA to właściwie zależy do czego. Kalibrowałem parę godzin temu IIYAMĘ 24" z matrycą PVA na i1 Pro, która była kupiona ze względu na "czas odpowiedzi" - IPSy są z reguły wolniejsze i mniej się nadają do gier/filmów.

I pomimo, że to naprawdę fajny monitor to gamut niewiele przekraczał sRGB w niebieskim, a w zieleniach i czerwieniach właściwie równo pokrywał się zakresem z sRGB.
Na matrycach IPS będzie zdecydowanie lepsze oddanie kolorystyczne w zieleniach.

frytek1986 - tak, FlexScany spadły, bo NEC/Dell/Iiyama zrobiły im konkurencję cenową i poza ColorEdge słabo się sprzedawały...

Mirek54
4.11.12, 23:57
A TFT-Aktivmatrix to jaki to i do czego lepszy?

strOOs
5.11.12, 00:00
A TFT-Aktivmatrix to jaki to i do czego lepszy?

TFT to są wszystkie.

A o jakiś konkretnie model chodzi?

Mirek54
5.11.12, 00:08
TFT to są wszystkie.

A o jakiś konkretnie model chodzi?

o taki HannsG HZ281HPB

strOOs
5.11.12, 00:27
o taki HannsG HZ281HPB

Z recenzji w necie: "99% sRGB coverage, 76% AdobeRGB".

To będzie panel typu TN, raczej w tej cenie nie ma szans żeby to było coś mądrzejszego. Kąty takie sobie, sRGB raczej uciągnie, a zakresie AdobeRGB będzie "obrabiał w ciemno". Lepiej mniejszy, a lepszej jakości.

Mirek54
5.11.12, 00:36
Z recenzji w necie: "99% sRGB coverage, 76% AdobeRGB".

To będzie panel typu TN, raczej w tej cenie nie ma szans żeby to było coś mądrzejszego. Kąty takie sobie, sRGB raczej uciągnie, a zakresie AdobeRGB będzie "obrabiał w ciemno". Lepiej mniejszy, a lepszej jakości.

Dostali jako reklame firmy 12 sztuk za darmo.Porownywalem na oko obraz z moim Quato.Nawet nie widze za duzo roznicy w kolorze,ale ja juz stare oczy mam.

strOOs
5.11.12, 00:38
Dostali jako reklame firmy 12 sztuk za darmo.Porownywalem na oko obraz z moim Quato.Nawet nie widze za duzo roznicy w kolorze,ale ja juz stare oczy mam.

Wiesz, w zakresie "dolnym" gamutu jest mała różnica. Największą różnicę masz zawsze w zieleniach.

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2012/11/irokuukan-1.jpg
źródło (http://aska-sg.net/pstips/_images/color-profile/jpeg-hozon/irokuukan.jpg)

sRGB na dole tego wykresu nie różni się od AdobeRGB.

Jeszcze kwestia zdjęcia - w którym trybie zostało wykonane i wywołane z RAW.

POLM
8.11.12, 20:34
W pracy korzystam z iiyamy XB2780HSU i wydaje mi się lepsza (MVA) od modelu X2775HDS - używanego przez kolegę (VA czyli inny producent matrycy ?). Uważam że dużo lepiej pracuje mi się na 27 calach (poprzednio 21.5 i 24 cale) ale ja pracuje w CAD-ie wiec moja opinia mocno subiektywna (preferuje też prace na dwu monitorach)