Zobacz pełną wersję : Monitor 27 cali
Witam
Chcę kupić monitor 27”, głównie do zastosowań: fotografia, grafika, dtp w stopniu amatorskim (zaawansowanym) do ceny 2000 zł. Mam prośbę do forumowiczów, którzy przy obróbce zdjęć korzystają z tego rozmiaru ekranu o podzielenie się doświadczeniami, a być może wskazanie jakiegoś modelu godnego uwagi.
Osobiście przeglądając testy zwróciłem uwagę na ten model > Iiyama ProLite X2775HDS
http://www.iiyama.com/pl_pl/produkty/prolite-x2775hds-1/
Czy ktoś z Was używa panelu VA do obróbki zdjęć, jak to się spisuje?
Zastanów się czy 27" jest Tobie rzeczywiście potrzebny. Anglicy robili testy ergonomiczności i percepcji postrzegania.
Wynikiem było to, że optymalne są monitory do 24". Powyżej tej przekątnej postrzegalność znacznie spadała.
Pozdrawiam
Mogę się odnieść jedynie to rozmiaru bo nie widziałem jak świeci ta Iiyama. Mam monitor Samsunga tej wielkości obecnie nie wyobrażam sobie niczego mniejszego. Komfort pracy w 1920x1080 jest znakomity, zarówno (a może przede wszystkim) przy obróbce zdjęć (przynajmniej jeżeli chodzi o rozmiar, zaawansowana praca z kolorem to inna sprawa), jak i multimediach i Internecie.
Szukaj czegoś na matrycy PVA (bardzo tanio wychodzi BenQ przy zachowaniu świetnych parametrów) lub IPS. Jakbym miał teraz brać monitor, to już nie FullHD, tylko 2560 x 1600 lub 2560 x 1440.
Np. stosunkowo tani jak na IPS i tę rozdziałkę http://www.agito.pl/monitor-dell-27-lcd-u2711-czarny-67-381937.html?utm_medium=Feed&utm_source=ceneo.pl&utm_campaign=wszystkie&utm_content=381937
Pracowałem chwilę na takiej rozdzielczości i 30 calach. Teraz wreszcie monitory tego typu staniały.
---------- Post dodany o 11:51 ---------- Poprzedni post był o 11:49 ----------
Tu masz trochę o różnicach w poszczególnych matrycach:
http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/Poznaj_mozliwosci_matryc_TN,_PVA_i_S-IPS-2664/strona/8252.html
Szukaj czegoś na matrycy PVA (bardzo tanio wychodzi BenQ przy zachowaniu świetnych parametrów) lub IPS. Jakbym miał teraz brać monitor, to już nie FullHD, tylko 2560 x 1600 lub 2560 x 1440.[/url]
27 cali z małą rozdzielczością to średnie rozwiązanie, w pracy i domu mam 1900x1200 i już się zdążyłem przyzwyczaić. Teraz szukam właśnie 27 ale 2560 x 1440, potaniały, są na niezłych matrycach no i komfort pracy. Zgadza się, że postrzeganie jest ograniczone ale lepiej już jeden a większy niż zerkać co chwilę na drugi.
27 cali z małą rozdzielczością to średnie rozwiązanie, w pracy i domu mam 1900x1200 i już się zdążyłem przyzwyczaić. Teraz szukam właśnie 27 ale 2560 x 1440, potaniały, są na niezłych matrycach no i komfort pracy. Zgadza się, że postrzeganie jest ograniczone ale lepiej już jeden a większy niż zerkać co chwilę na drugi.
Mi również już się to FullHD (na 2 monitorach stojących obok siebie; 24 i 27 cali) opatrzyło i zaczęło ziarnieć:). Inna sprawa, że nawet z 2560 x 1440 ciężko byłoby mi teraz pracować na jednym monitorze. Powiem Ci, że ten Dell z linka 2 posty wyżej bardzo zaskoczył mnie ceną. Trzeba jakieś jego recenzje przeczytać.
W tej cenie to jednak chyba raczej 24". Polecam przyjrzeć się modelowi DELL U2410.
Osobiście kolory bardziej mi się podobają niż z 22'' Eizo FlexScan S2243WFS. Miałem okazję porównywać obraz z tych dwóch modeli przez ponad dwa tygodnie.
mam Neca 2490 i kosztował dużo więcej niż Ty chcesz wydać na 27cali . Nawet jeśli monitory staniały to nie sądzę by to było to z czego byłbyś zadowolony.
Poza tym postrzeganie. Już przy 24 calach mam czasem "rozbiegane" oczy gdyż pewnie za blisko jestem monitora. taki wzrok.
Są ludzie , którzy patrzą na monitor z odległości 60-80cm , wtedy 27 cali tak.
Ale wiem ile kosztuje dobry minitor tej wielkości. na pewno nie 2 tys zł.
A nie lepiej zainwestować w dwa monitory. Włacza się gdy potrzeba, a nie ma ogromnej żarówki w oczach i dodatkowo mamy znacznie większy obszar roboczy. np. 2x1600*1024 Piszę to jako długoletni używacz 24" 1920*1200
Cały czas się zastanawiam, tak więc Wasze opinie i spostrzeżenia są dla mnie bardzo cenne. Mój obecny monitor wymaga wymiany. Dwa dobre ale mniejsze monitory to raczej w tej cenie nie kupię, a i miejsca nie ma na ich postawienie. Rozmiar 27 cali to sztywny wyznacznik. Sztuką jest tylko dobrać coś optymalnego w stosunku jakość dla fotografa / cena. Wiem, że szału nie będzie ale może uda się wybrać jakiś rozsądny model.
Wszelkie uwagi i opinie nadal mile widziane.
Cały czas się zastanawiam, tak więc Wasze opinie i spostrzeżenia są dla mnie bardzo cenne. Mój obecny monitor wymaga wymiany. Dwa dobre ale mniejsze monitory to raczej w tej cenie nie kupię, a i miejsca nie ma na ich postawienie. Rozmiar 27 cali to sztywny wyznacznik. Sztuką jest tylko dobrać coś optymalnego w stosunku jakość dla fotografa / cena. Wiem, że szału nie będzie ale może uda się wybrać jakiś rozsądny model.
Wszelkie uwagi i opinie nadal mile widziane.
Używam dwa NEC -i z IPS-em, 4/3 1600x1200 mam więc 3600x1200 na jednym pulpicie. Czasem jest to wkurzające jak aplikacja wyświetla coś dokładnie na środku i nie chce sie dać przekonać że można to zrobić lepiej.
Jestem zadowolony.
tadzik1231
19.10.12, 09:38
Jeżeli szukasz monitora do obróbki zdjęci to pierwszy dedykowany w podanym rozmiarze - NEC PA271W kosztuje ponad 5000 zł + ewentualna selekcja i kalibracja. Ja niestety musiałem pójść na kompromis i kupiłem Dell'a U2711, aktualnie jak dobrze pogrzebiesz to dostaniesz go w sieci za około 2500 zł. Poniżej za i przeciw:
za:
- panel IPS (cieknie trochę na rogach ale widać tylko przy słabszym oświetleniu - ten typ (matrycy) tak ma)
- rozdzielczość 2560x1440
- mała plamka (0,23 mm), trzeba się przyzwyczaić szczególnie przy czytaniu tekstu ale w zamian masz bardzo szczegółowy obraz
- szeroki gamut (dla mnie to zaleta)
- podświetlenie CCFL
- dobra ergonomia(ciężka podstawa, możliwość regulacji w pionie i poziomie, solidne wykonanie)
- wyjścia D-Sub, DVI, DisplayPort + hub USB + czytnik karta (niestety nie ma CF'a)
- spory zakres regulacji jasności - 65 -350 cd/m2 (jasność minimalna realizowana przez regulację lamp a nie przycinanie matrycy). Zawsze mnie dziwi czemu producenci nie podają tej pierwszej wartości - przy grach i filmach nie ma to znaczenia, ale jak ktoś pracuje w domu, szczególnie przy słabszym oświetleniu i zajmuje się edycja tekstu, CAD, zdjęciami to ten parametr jest najistotniejszy. Przecież oczy mamy tylko jedne i nie chcemy żeby były ugotowane na twardo.
przeciw ( dla fotografa):
- brak możliwości sprzętowej kalibracji (kalibracja programowa zawsze psuje i generuje np. banding na szarym gradiencie)
- nierównomierne podświetlenie ( zależy od tego jak się trafi). U mnie dochodzi do 20% przy jasności minimalnej
- barak zaawansowanych opcji regulacji parametrów wyświetlanego obrazu ( temperatura, punk czerni)
Pozdrawiam:
Tadzik
Jeśli 27" to radzę dopłacić do wspomnianego wyżej U2711. W tych okolicach cenowych nie widzę specjalnej konkurencji. W bezpośrednim porównaniu z U2410 wydawało nam się w pracy (w sumie kilka osób), że ma trochę gorsze kolory. Ale to mógł być problem egzemplarza. U2410 mamy kilkanaście. U2711 tylko dwa.
Dziękuje za pomoc. Postaram się obejrzeć ten monitor gdzieś na "żywo".
Pozdrawiam
Tu: http://www.tftcentral.co.uk/reviews/dell_u2711.htm jest dość dokładna recenzja tego monitora. Mnie osobiście odstraszałby pobór mocy. W typowym użytkowaniu 113W, ale nie każdy zwraca na to uwagę i może być nie istotne...
Przeglądałem właśnie oferty tego co się pojawiło ostatnio w sklepach. Jest jeszcze U2713. Nowa matryca, na LEDach (osobiście nie przepadam).
Zbiera całkiem dobre recenzje. Np. tu http://www.hardwarecanucks.com/forum/hardware-canucks-reviews/56708-dell-ultrasharp-u2713-27-ah-ips-monitor-review.html albo http://www.tftcentral.co.uk/reviews/dell_u2713hm.htm
Ja tam polecam cokolwiek 24 cale. Bo przy takim najlepiej sobie dopasować odleglość biurko - krzesło a ta musi być wcale nie mała.
Poza tym i tak przeważnie widzimy +/- właśnie tyle na ekranie
no i wielkość plamki ma ogromne znaczenie. Pamiętaj, że nie zawsze będziesz patrzał tylko na zdjęcia/filmy. Nawet jeżeli zajmujesz się tym zawodowo to internet/tekst/mail itp. pewnie i tak z 40% czasu żżera. A wtedy niekoniecznie mniejsza plamka jest lepsza. Dla mnie domyślne czcionki na stronach itp na 27 calach przy podanych rozdziałkach byłby po prostu za małe. Sam duuużo się naczytałem nim kupiłem. A kupiłem w końcu 24 cale eizo s2433w. Dodatkowy bonus według to 1200 w poziomie a nie 1080 - na stronach (które jednak są pisane w pionie) widać więcej.
Kurde jeszcze jedna dygresja - ceny rzeczywiście poleciały... nie tak dawno za mojego eizo chcieli prawie 4k..
IPS a VA to właściwie zależy do czego. Kalibrowałem parę godzin temu IIYAMĘ 24" z matrycą PVA na i1 Pro, która była kupiona ze względu na "czas odpowiedzi" - IPSy są z reguły wolniejsze i mniej się nadają do gier/filmów.
I pomimo, że to naprawdę fajny monitor to gamut niewiele przekraczał sRGB w niebieskim, a w zieleniach i czerwieniach właściwie równo pokrywał się zakresem z sRGB.
Na matrycach IPS będzie zdecydowanie lepsze oddanie kolorystyczne w zieleniach.
frytek1986 - tak, FlexScany spadły, bo NEC/Dell/Iiyama zrobiły im konkurencję cenową i poza ColorEdge słabo się sprzedawały...
A TFT-Aktivmatrix to jaki to i do czego lepszy?
A TFT-Aktivmatrix to jaki to i do czego lepszy?
TFT to są wszystkie.
A o jakiś konkretnie model chodzi?
TFT to są wszystkie.
A o jakiś konkretnie model chodzi?
o taki HannsG HZ281HPB
o taki HannsG HZ281HPB
Z recenzji w necie: "99% sRGB coverage, 76% AdobeRGB".
To będzie panel typu TN, raczej w tej cenie nie ma szans żeby to było coś mądrzejszego. Kąty takie sobie, sRGB raczej uciągnie, a zakresie AdobeRGB będzie "obrabiał w ciemno". Lepiej mniejszy, a lepszej jakości.
Z recenzji w necie: "99% sRGB coverage, 76% AdobeRGB".
To będzie panel typu TN, raczej w tej cenie nie ma szans żeby to było coś mądrzejszego. Kąty takie sobie, sRGB raczej uciągnie, a zakresie AdobeRGB będzie "obrabiał w ciemno". Lepiej mniejszy, a lepszej jakości.
Dostali jako reklame firmy 12 sztuk za darmo.Porownywalem na oko obraz z moim Quato.Nawet nie widze za duzo roznicy w kolorze,ale ja juz stare oczy mam.
Dostali jako reklame firmy 12 sztuk za darmo.Porownywalem na oko obraz z moim Quato.Nawet nie widze za duzo roznicy w kolorze,ale ja juz stare oczy mam.
Wiesz, w zakresie "dolnym" gamutu jest mała różnica. Największą różnicę masz zawsze w zieleniach.
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2012/11/irokuukan-1.jpg
źródło (http://aska-sg.net/pstips/_images/color-profile/jpeg-hozon/irokuukan.jpg)
sRGB na dole tego wykresu nie różni się od AdobeRGB.
Jeszcze kwestia zdjęcia - w którym trybie zostało wykonane i wywołane z RAW.
W pracy korzystam z iiyamy XB2780HSU i wydaje mi się lepsza (MVA) od modelu X2775HDS - używanego przez kolegę (VA czyli inny producent matrycy ?). Uważam że dużo lepiej pracuje mi się na 27 calach (poprzednio 21.5 i 24 cale) ale ja pracuje w CAD-ie wiec moja opinia mocno subiektywna (preferuje też prace na dwu monitorach)