Zobacz pełną wersję : jedno ujecie - wiele wartosci ekspozycji
Witam wszystkich na forum .
Jestem tutaj calkiem swiezy, takze chcialem sie przywitac!!!
jestem szczesliwym posiadacze, Olympusa E-500 i w zwiazku z tym mam pytanie,
jak mam zrobic aby z jednego ujecia dostac zdjecia o roznych wartosciach ekspozycji.
Czy jest to wogole mozliwe, jesli tam to w ustawieniach aparatu, czy moze po obrobce RWAu. W aparacie mozna chyba tak ustawic (skok ekspozycji) ale aparat wykojune 3 ujecia, a mi nie oto chodzi. Dzieki
Pozdrawiam
odlewnik
1. Zrób Rawa i wywołując do jpega w programie ustaw sobie tyle skoków ekspozycji ile się da/ile chcesz...
2. Ustaw w aparacie tryb zdjęć seryjnych i autobraketing o wybranym skoku i ilości fotek (nie wiem jakie ma możliwości E-500, chyba skok od 0,3 do 2eV i 3-5 klatek ) i przytrzymaj spust migawki albo pilota albo wężyka spustowego, oczywiście wszystko na statywie i raczej sceny statyczne...
Nie bardzo wiem o co Ci chodzi, co chcesz osiągnąć?
dog_master
19.07.07, 14:35
Jedyną możliwością uzyskania z jednego ujęcia [a nie kilku] kilku zdjęć o różnej ekspozycji jest RAW, ale zależy, co chcesz osiągnąć... Na HDRa ma troszkę mało informacji.
A tak w ogóle to zrób zdjęcie w RAWie i zobacz, jak się go wywołuje - to rozwieje Twoje wątpliwości :)
Tylko RAWy rozwieją Twoje obawy. Zapisane zdjęcie w RAWie możesz wywoływać wielokrotnie do jpegów i za każdym razem ustawiać sobie ile tam chcesz +,- EV i oczywiscie zawsze wywołane zdjęcie sobie musisz zapisać. Wtedy z jednego ujecia masz różne wartości EV. Ukłony dla kolegi Olympusowca.
Hej Wszystkim !
Wlasnie o HDRy mi chodzi. I juz probowalem otrzymac metoda o ktorej pisaliscie, niestety rezultat mnie nie zadowolil (rezultat gotowego HDRa) i stad pomysl ze moze cis nie tak robie. Widze jednak ze trzeba daliej probowac.
A jaki soft wy uzywacie lub polecacie do HDRow?
odlewnik.
HrabiaMiod
19.07.07, 23:51
Photoshop... wiele osób go używa.. Na forum jest gdzieś wątek o HDRach (znajdziesz bez problemu - było HDR w tytule) - jest tam ładny poradnik odnośnie PSa..
Ja osobiście używam Photomatiksa. Wiele osób też sobie chwali.
dog_master
20.07.07, 11:27
Photoshop tworzy HDRy ale tylko CS2 i CS3. Ja uzywam Photomatixa.
Z jednego RAWa nie otrzymasz dobrego HDRa, za malo informacji... Najlepiej wez statyw i zrob tak z 3-5 zdjec
W pojedyńczym RAWie nie ma wystarczającej do porządnego HDRa ilości informacji.
Musisz mieć ujęcia takie żeby w najbardziej niedoświetlonym nie było żadnych przepaleń (nawet źródła światła nie powinne być przepalone), i analogicznie najbardziej prześwietone nie powinno mieć żadnych czerni na histogramie.
Różnica między ujęciami wystrczy 2 - 3 EV.
Wszystkie z tą samą przesłoną więc w grę wchodzi manual lub preselekcja przesłony.
A no i oczywiście stabilny statyw lub mocowanie.
Co do darmowego oprogramowania - to zainstaluj sobie gdzieś na boku linuxa, i progrmik qtpfsgui (http://qtpfsgui.sourceforge.net/ ) mi się sprawdza :-)