Zobacz pełną wersję : Irfan View - wyświetlanie danych z EXIFa
Hej,
zawsze mi przeszkadzało, że aby sprawdzić przy jakich parametrach fotka była zrobiona musiałem się wklikać w EXIF.
Okazuje się, że Irfan View potrafi wyświetlać takie info przy zdjęciu (znalazłem to dzisiaj przy okazji ustawiania innych opcji).
Gdy wejdziemy w ustawienia, w sekcji 'Pełny ekran/pokaz automatyczny' mamy grupę opcji "Na pełnym ekranie". Tam mamy możliwość ustawienia co chcemy widzieć (w polu tekstowym):
71631
Mnie zadowoliło gdy dopisałem to:
"Aparat: $E272
Czas: $E33434
F: $E33437
Tryb: $E34850
ISO: $E34855
Ogniskowa: $E37386 "
Działa cudnie - w trybie widoku na pełnym ekranie pokazuje info z EXIFa. Może się komuś przyda?
Więcej info pod przyciskiem Pomoc w tymże oknie ustawien. Polecam zajrzeć.
Działa cudnie - w trybie widoku na pełnym ekranie pokazuje info z EXIFa. Może się komuś przyda?
A ja porzuciłem Irfana na rzecz FastStone Image Viewer. Tam jest dopiero wygoda - na pełnym ekranie exif na żądanie po najechaniu kursorem do prawej krawędzi, miniatury na górze, opcje edycyjne z lewej...
Oba programy są świetne. IV używam jako domyślną przeglądarkę bitmap. FS - do przegladania katalogów z obrazkami :)
Mocną strona IV są wtyczki, parametryzowalność (!) i przetwarzanie wsadowe. Używam go "od zawsze".
FS odkryłem ze dwa lata temu. Bardzo wygodny.
---------- Post dodany o 21:06 ---------- Poprzedni post był o 21:03 ----------
zawsze mi przeszkadzało, że aby sprawdzić przy jakich parametrach fotka była zrobiona musiałem się wklikać w EXIF.
Nie trzeba w nic wklikiwać. Wystarczy klawisz "E" wcisnąć przy oglądaniu obrazka.
Uzywam namietnie Irfana, jednak jak ogladam to chce ogladac zdjecia i nic poza tym, a jak potrzebuje info i exifa to I E i mam podglad w ulamku sekundy :)
podro
Nyny - tak mialem do tej pory i niby fajnie, ale jak chcesz porownac parametry przy jakich zrobiles fote to sie juz robi ciezej.
No niby trzy kliki wiecej ale sprawdz i powiedz czy metoda zaproponowana nie jest wygodniejsza.
Nyny - tak mialem do tej pory i niby fajnie, ale jak chcesz porownac parametry przy jakich zrobiles fote to sie juz robi ciezej.
No niby trzy kliki wiecej ale sprawdz i powiedz czy metoda zaproponowana nie jest wygodniejsza.
Nie polemizuje bo to indywidualna sprawa, ja za duzo "smieci" nie lubie miec jak fote ogladam. Jesli cos potrzebuje to nic nie musze klikac, bo jedno uderzenie w klawisz i mam exifa w chwile na ekranie, i dla mnie to jest wygodniejsze. :)
pozdro
Mnie zadowoliło gdy dopisałem to:
"Aparat: $E272
Czas: $E33434
F: $E33437
Tryb: $E34850
ISO: $E34855
Ogniskowa: $E37386 "
Więcej info pod przyciskiem Pomoc w tymże oknie ustawien. Polecam zajrzeć.
Świetna porada bo tak jak piszesz dotychczas robiłem. Patent z kliknięciem "e" też super. Dzięki. Masz PLUS :)
Inna metoda to wpisać to w okno podglądu obrazka. Już nie trzeba nic klikać :)
71648
Odświeżę temat, ponieważ mam do Was pytanie.
Nie wiecie może który kod w Irfanie odpowiada za obiektyw?
Mam na myśli: co dopisać do opcji (w stylu $E...) aby mi wyświetlił info, jakim obiektywem fotka była zrobiona. W Exifie dane są, nie mam siły tylko sprawdzać wszystkich możliwych kombinacji a help Irfana pokazuje wpisy dla Canona i Nikona...
Pozdrawiam zimowo.
Nie wszystkie kody Irfan wyświetli. Program PhotoMe doskonale podaje typ i nr seryjny obiektywu
Irfan podaje to info w okienku, to na zdrowy rozum powinien istniec tag w stylu $E...
O to wlasnie pytam.
Skoro Irfan Ci podaje tę informację, to będzie $E513
źródło:
http://www.exiv2.org/tags-olympus.html
$E514 mi pokazuje dla obiektywu 12mm/2.0, ale nie pokazuje $E513
Dzięki ja też dopisałem.
To moje wpisanie w "ustawienie/wyświetlanie" jakby ktoś chciał zrobić copy/paste:
$M $E272 z $E513 Czas: $E33434 F: $E33437 Tryb: $E34850 ISO: $E34855 Ogniskowa: $E37386
Zaimplantujcie sobie Faststona,a do obróbki co innego.Amen!
Dziala 513. DZIEKI!
Witam.
To ja jeszcze uzupełnię te informację.
Pod 513 trzymany numeryczny ID producenta obiektywu i ID obiektywu.
Jeśli będziesz oglądał zdjęcia z najnowszych obiektywów a program będzie starszy niż data premiery obiektywu to zobaczysz tyko cyfry lub nic.
Wtedy proponuję użyć "515"
W najnowszych konstrukcjach zapisywana jest tam nazwa obiektywu w postaci zwykłego napisu