Zobacz pełną wersję : problem !!
Witam serdecznie.Posiadam model e-410 juz kilka lat i teraz coś mi sie stało takiego że jak porobie zdjęcia i zrzuce je na kompa to zaraz po tym wyświetla mi się [CF] ! ochrona przed zapisem i nie moge wejśc w zdjęcia juz wogó na aparacie.co sie dzieje ?? i jeszcze tak że zrobiłem formatowanie i wszystko chodzi ale znowu robie zdjęcia i zrzucam na kompa i juz zdjęć na aparacie nie ma i trzeba od nowa formatowanie zrobic
Próbowałeś włożyć kartę do innego aparatu?
Jaki masz system operacyjny na kompie?
W jaki sposób (jaki program, czy karta jest w czytniku czy w aparacie) zrzucasz zdjęcia na kompa?
nie próbowałem poniewaz każdy z moich znajomych nie ma lustrzanki,
system mam windows 7
zdjęcia zrzucam tak samo od kilku lat czyli kabel usb,programem olympus masters i idzie ,ale tak jak pisałem po zrzuceniu zdjęć juz nie ma w aparacie
karta jest w aparacie
probowales po prostu skopiowac w explorerze?
ale co miałem skopiować,bo naprawde jestem laik w tych sprawach
po podlaczeniu aparatu do komputera robisz dwuklik na ikonie "Mój komputer". Otworzy się okienko gdzie zobaczysz nowy dysk - to będzie karta w aparacie.
Wejdz tam, zaznacz zdjęciam wciśnij CTRL+C (lub kliknij prawym klawiszem myszy na jednym z zaznaczonych plików i wybierz opcję kopiuj), potem przejdź do folderu gdzie trzymasz zdjęcia i CTRL+V (lub prawy klik i opcja "Wklej").
Daj znać czy po tej operacji nadal problem z karta występuje.
więc zrobiłem tak jak muwisz i wyszło tak że :wyświetla mi sie folder DCMI w który wchodze w zdjęcia i wywala mnie z tych zdjęc spowrotem do tego folderu DCMI i nie moge skopiować,i juz nie mam znowu zdjęć na aparacie
więc zrobiłem tak jak muwisz i wyszło tak że :wyświetla mi sie folder DCMI w który wchodze w zdjęcia i wywala mnie z tych zdjęc spowrotem do tego folderu DCMI i nie moge skopiować,i juz nie mam znowu zdjęć na aparacie
??? Co rozumiesz przez "wywala mnie z tych zdjęć"???
poprostu wchodze w ten folder DCMI i pokazuje sie następny folder olympus i tam wchodze i są zdjęcia i moment a mnie cofa do tego pierwszego folderu odrazu i nie moge skopiowac wogóle
Sprawdz połączenia kabelka USB z komputerem, masz moze inny kabelek?
EDIT: Tak mi jeszcze przyszło do głowy - jeśli masz czytnik kart - sprawdź czy po umieszczeniu karty w czytniku nadal się tak dzieje.
wszystko jest to samo ale spróbowałem teraz i dalej mnie cofneło do początku ale zdjęcia są i skopiowałem je ale na aparacie juz pokazuje te CF ochrona przed zapisem i teraz żeby znowu zrobic zdjęcie to musze formatowac i tamtych juz nie będzie
---------- Post dodany o 08:52 ---------- Poprzedni post był o 08:46 ----------
niestety nie mam czytnika kart :cry:
E-410 ma dwa sloty na kartę (CF i xD). Czy tak samo dzieje się w przypadku karty xD?
no widzisz jestem poprostu amatorem i mam tylko tą jedną karte:cry:
---------- Post dodany o 08:57 ---------- Poprzedni post był o 08:56 ----------
i wszystko tak się teraz dzieje po podłączeniu do kompa
Skąd jesteś? Może ktoś z klubowiczów może sie z Tobą spotkać i zerknąc?
Jeśli chodzi o czytnik to nie jest to droga sprawa (kilkanaście złotych) - polecam zakup.
Na razie wychodzi mi, że coś z połączeniem jest nie tak (gniazdo w aparacie/komputerze lub kabelek). Nie wydaje mi się, aby to było uszkodzenie karty.
Może być także sprawa oprogramowania na kompie (coś doinstalowywałeś przed wystąpieniem problemu?)
jestem ze Strzegomia woj.Dolnosląskie.Nic nie instalowałem kompletnie ciagle od kilku lat robie tak samo i dopiero teraz coś sie pochrzaniło.
Najbardziej mnie martwi to że mam takie hobby jak fotografowanie się ze znanymi ludzmi i teraz niedługo mam wyjazd do Krakowa i boje się że jak porobie trochę zdjęc to mogę ich nie odzyskać :cry:a wtedy to chyba samobój :cry:
w każdym bądż razie bardzo ale to bardzo Tobie dziękuję za pomoc
jeszcze jedna prosba może podałbys mi linka do tego czytnika kart bo znajac mnie kupie cos innego
moze kup druga karte CF - jesli nie rozwiaze problemu to zawsze sie przyda jako zapasowa karta.
słuchaj bo ja mam ten komunikat że ochrona przed zapisem i jak wcisne na aparacie ok to tam gdzie są te opcje iso auto itd.to na dole jest napis czerwony PROTECT
a aparat od kompa odlaczasz? Wybacz debilne pytanie, ale musze zadac :)
Reedmooley
13.10.12, 09:33
Stawiam na walnięty kabel lub port USB w kompie, pod innymi gniazdami USB tez to występuje?
To ze się świeci protect to znaczy ze masz w menu włączona opcje ochrony przed kasowaniem zdjęć z poziomu aparatu...
Jeszcze fragment z instrukcji:
71603
Sprawdz i daj znac.
aparat odłączam
tylko czy jakby był walnięty kabel lub jakiś port usb to chyba bym nie mógł zdjęć przeżucić na kompa a ja przeżucam je bez problemu tylko po przeżuceniu już na aparacie pokazuje się ten komunikat i zdjęcia juz nie zrobie wogóle dopiero po formacie karty i tak za każdym razem
a ten Protect to nie mam pojecia jak usunąc bo szukam i szukam w instrukcji i tam tylko pisze że jak chcę zdjęcie zostawic to ten kluczyk mam nacisnąc
chyba za stary juz jestem na ta nowa technike
---------- Post dodany o 09:46 ---------- Poprzedni post był o 09:46 ----------
aparat odłączam<br>tylko czy jakby był walnięty kabel lub jakiś port usb to chyba bym nie mógł zdjęć przeżucić na kompa a ja przeżucam je bez problemu tylko po przeżuceniu już na aparacie pokazuje się ten komunikat i zdjęcia juz nie zrobie wogóle dopiero po formacie karty i tak za każdym razem<br><br>a ten Protect to nie mam pojecia jak usunąc bo szukam i szukam w instrukcji i tam tylko pisze że jak chcę zdjęcie zostawic to ten kluczyk mam nacisnąc<br><br>chyba za stary juz jestem na ta nowa technike
Reedmooley
13.10.12, 09:47
No ale w ten sposób skasuje swoje foty, a tego kolega Fryta chce uniknąć, proponuje najpierw w menu aparatu sprawdzić zabezpieczenie przed zapis/kas czy jest wyłączone i spróbować zgrać foty, jak nie zabangla to czytnikiem sprawdzic
No ale w ten sposób skasuje swoje foty, a tego kolega Fryta chce uniknąć, proponuje najpierw w menu aparatu sprawdzić zabezpieczenie przed zapis/kas czy jest wyłączone i spróbować zgrać foty, jak nie zabangla to czytnikiem sprawdzic
Przeciez kolega Fryta pisze ze i tak musi formatowac za kazdym razem...
Fryta - czy ten komuunkat jest taki jak w zrzutce instrukcji ktora zamiescilem pare postow temu??
Gryphoon ale ja nie mam takiego komunikatu
Reedmooley nie mam czytnika ale foty są juz na kompie więc mogę wszystko pokasować na aparacie aby tylko chulał tylko nie wiem jak to zrobić
Gryphoon ale ja nie mam takiego komunikatu
Mozesz innym aparatem albo komorka zrobic zdjecie tego komunikatu? Juz sie pogubilem :O
Gryphoon mój komunikat to :
[CF]
! (w tej karcie)
OCHRONA PRZED ZAPISEM
Gryphoon mój komunikat to :
[CF]
! (w tej karcie)
OCHRONA PRZED ZAPISEM
Kup czytnik, i sformatuj to na komputerze nie w aparacie.
pozdro
Reedmooley
13.10.12, 09:58
Ok-ja mam e-420 to będzie analogicznie-
Wyłączenie ochrony zapisu/kasowania
odpalasz aparat, klikasz raz klawisz menu, zjeżdżasz na symbol odtwarzania zdjec w menu(3 od góry),ostatnia opcja to coś w stylu"kas.ochrona"-wciskasz strzałkę w prawo-dajesz na wyłączone.
Formatowanie karty z poziomu body:
klikasz menu-pierwsza zakładka z kluczem> ust.karty> strzałka w prawo na body> formatuj karte cf i dajesz na ok
Fryta, jak juz pisalem (oraz nyny), czytnik i format na kompie. Mam wrazenie ze to jednak ten komunkat, tylko po polsku.
Ewewntualnie mozesz uzyc aparatu jako czytnika (podłączasz aparat, dwuklik na "Mój komputer", wybierasz dysk który jest kartą w aparacie, prawy klik na tym i opcja "Formatuj", potem klikasz ok z opcjami domyslnymi) - tylko się nie pomyl bo skutki mogą być fatalne!!!
Potem po odłączeniu aparatu od kompa jeszcze jeden format na aparacie.
Pomogło?
mam ta opcje ale wogóle nie mogę jej nacisnąc jest na szaro i nie ma włącz/wyłącz
Reedmooley tą drugą opcje juz robiłem kilka razy i dalej jak cykne zdjęcia zrzuce na kompa to spowrotem musze format robic bo inaczej nie pstrykne fotki
Ok-ja mam e-420 to będzie analogicznie-
Wyłączenie ochrony zapisu/kasowania
odpalasz aparat, klikasz raz klawisz menu, zjeżdżasz na symbol odtwarzania zdjec w menu(3 od góry),ostatnia opcja to coś w stylu"kas.ochrona"-wciskasz strzałkę w prawo-dajesz na wyłączone.
Formatowanie karty z poziomu body:
klikasz menu-pierwsza zakładka z kluczem> ust.karty> strzałka w prawo na body> formatuj karte cf i dajesz na ok
A to nie jest opcja do usuniecia zabezpieczenia z istniejacych zdjec (wczesniej zalozonego przez uzytkownika)? :)
Gryphhon napisałeś że skutki mogą być fatalne i się boje to zrobić
Gryphhon napisałeś że skutki mogą być fatalne i się boje to zrobić
Udaj sie do pierwszego z brzegu serwisu komputerowego i popros o format karty w komputerze. Powinni pomoc.
Gryphoon ostatnia juz rzecz a jeżeli sam sformatuje i coś nie pójdzie nie tak to karte szlak trafi czy coś z aparatem będzie ??
Chodzilo mi o to, ze mozesz sie pomylic co do dysku i zamiast sformatowac karte usuniesz sobie wszystko co masz w komputerze...
więc tak : byłem w sklepie komputerowym z moim aparatem i tym kablem moim,i kumpel skopiował zdjęcia na swojego kompa odłączył kabel i wszystko jest jak należy,a u mnie lipa dalej :(
to samo było 2 dni temu z mp3,gdzie wgrałem 5 zdjęc i u fotografa ich nie było wogóle widac
no to juz sugeruje ze cos jest z Twoim komputerem - podlacz aparat do innego gniazda USB (masz ich minimum 2) i zobaczy czy bedzie ok.
mam 3 gniazda i jest to samo teraz sprawdzałem 3 gniazdo,czy jakiś wirus ??czy brak sterowników jakis czy??sam juz nie wiem co
sprawdzilbym opcje z czytnikiem kart
ale jesli miałem podobnie z mp3 ??ale z czytnikiem to chodzi o karte a karta jest ok,bo była sprawdzana na innym kompie
wszystko laczy sie w logiczna calosc - cos jest na Twoim komputerze. Zeby nie miec problemow z karta po przeniesieniu zdjec - sprawdz opcje z czytnikiem.
Jeszcze moznaby sprawdzic aktualizacje systemu operacyjnego (Windows Update, jesli masz legalny windows) i sterownikow plyty glownej (strona producenta plyty)...
A masz w kompie jakiegoś antywirusa który działa online czyli w trakcie pracy ? Dawno odwirusowywałeś kompa ?