Zobacz pełną wersję : Migawka na AUTO w E 420
Witam serdecznie .... i od razu o pomoc proszę ;)
Dzisiaj udało mi sie kupić E420 prawie nieuzywany (1000 fotek ) . Niestety nie mogę poradzić sobie z tym , ze na AUTO migawka ustawia sie max na 80 i niestety fotki wychodza okropnie prześwietlone . W preselekcji migawki mogę ustawić migawke na każdą wartośc ... ale w AUTO jest jakaś blokada . Kto wie co z tym fantem zrobić ? Obiektywy Olympus 35mm 1:3,5 oraz kit 14-45 mm 1:3,5 - 5,6 . Z góry dziekuję za pomoc .
W auto decyzję podejmuje aparat.
Ty decydujesz w pozostałych ustawieniach.:-)
No taaak . Ale gdy sam ustawię migawke na 1800 to fotka jest taka , ze sie nią golić można .... a aparat na Auto ustawia ten sam kadr na 80 i ..."jasność" widzę :) . Cokolwiek by nie mysleć o inteligencji sztucznej ... qrde ... normalne to nie jest :) . Albo coś wcisnąłem i moj E 420 bardzo sie na mnie pogniewał .... albo czujnik pomiaru światła zrobił sie na off ....
No taaak . Ale gdy sam ustawię migawke na 1800 to fotka jest taka , ze sie nią golić można .... a aparat na Auto ustawia ten sam kadr na 80 i ..."jasność" widzę :) . Cokolwiek by nie mysleć o inteligencji sztucznej ... qrde ... normalne to nie jest :) . Albo coś wcisnąłem i moj E 420 bardzo sie na mnie pogniewał .... albo czujnik pomiaru światła zrobił sie na off ....
Sprawdź jakie ISO ustawia lub jest ustawione. Serii E-400 nie miałem ale powinno być podobnie jak w pozostałych E-xxx.
Jest możliwość ograniczenia ISO do którego aparat w trybie AUTO, będzie je podbijał. Zrób kilka zdjęć tego samego obiektu, przy różnych ISOmax. Będziesz wiedział, czy tu jest problem.
Sprawdź jeszcze czy w trybie auto wyzwala Ci się wbudowana lampa błyskowa. Być może mieć to związek z czasem migawki. Dla przykładu w moim G1 w trybie auto z lampą błyskową aparat dobiera czas tylko w zakresie od 1/30 do 1/160s (min. czas synchronizacji błysku z otwarciem migawki)
I sprawdź czy przesłona się nie zacina, moze się zablokowała.
Dzieki za podpowiedzi .... niestety zmiana ISO nijak nie wpłynęła na migawkę , ktora nadal nie chce wskoczyć powyżej 80 . Przesłona działa . Mam dziwne wrażenie , że AUTO bierze pod uwagę błysk lampy ... nawet gdy jest zamknieta . Na dzisiaj koniec eksperymentów bo .... bateria też zrobiła sie na off a ja jestem w pracy z dala od ładowarki niestety . Oczywiście nadal bede oczekiwal na sugestie w jaki sposob pokazać mojemu "olkowi" kto tu rządzi ;) Pozdrawiam ;)
Dzieki za podpowiedzi .... niestety zmiana ISO nijak nie wpłynęła na migawkę , ktora nadal nie chce wskoczyć powyżej 80 . Przesłona działa . Mam dziwne wrażenie , że AUTO bierze pod uwagę błysk lampy ... nawet gdy jest zamknieta . Na dzisiaj koniec eksperymentów bo .... bateria też zrobiła sie na off a ja jestem w pracy z dala od ładowarki niestety . Oczywiście nadal bede oczekiwal na sugestie w jaki sposob pokazać mojemu "olkowi" kto tu rządzi ;) Pozdrawiam ;)
W menu wyłącz lampę i próbuj dalej. :-)
Wrzuć jakieś zdjęcie z EXIF-em, może coś da się wykombinować.
kristof1979
11.10.12, 22:22
Moze najpierw zresetuj apart , mnie to pomogło.
Moze najpierw zresetuj apart , mnie to pomogło.
To samo chciałem napisać. Gdzieś powinno być przywrócenie ustawień defaultowych