PDA

Zobacz pełną wersję : oli c-4000z card error

markus
16.07.07, 15:32
niedawno kupiłem c-4000z pstryknałem nim kilka fotek ale nie mogłem zrzucić ich na kompa bo po podłączeniu aparatu system(xp)pokazywał nieznane urządzenie i nie aktualizował sterowników,więc kupiłem do niego czytnik kart.Po zrzuceniu zdjęć na kompa i włożeniu karty do aparatu pokazał się komunikat power off albo format..formatowanie nic nie daje bo pokazuje sie card erroe.Kupiłem więc nową kartę 16 Mb bo myślałem że ta poprzednia mogła ulec uszkodzeniu przy wkładaniu do czytnika.Jednak po włożeniu nowej karty do aparatu sytuacja sie powtarza..Czytnik wykrywa obie karty.Proszę o pomoc.Z góry dziękuje.Pozdrawiam

kadm_kg
16.07.07, 15:53
Spróbuj sformatowac karte w aparacie... lub sformatowac w windzie a potem w aparacie.

markus
16.07.07, 18:47
formatowałem je w kompie a formatowanie w aparacie jest niemożliwe bo zawsze pojawia sie komunikat card error

dorjan
16.07.07, 20:29
Podstawowy błąd to formatowanie karty w komputerze lub poprzez czytnik. Taki sposób postępowania nie jest polecany, a wręcz zabraniany przez wszystkich producentów kart i aparatów cyfrowych. Sformatowana w FAT32 karta najczęściej nie nadaje się do zastosowania ponownie w aparacie.

Przyjmując optymistycznie, że czytnik nie jest uszkodzony, to spróbuj sformatować kartę ponownie, ale w FAT16 z pod Win98, gdyż WinXP nie oferuje standardowo takiej możliwości. Win98 daje większe możliwości ustawień parametrów formatowania. Jest to prawdopodobnie jedyna możliwość przywrócenia karty do życia. Sformatowaną kartę w trybie FAT (FAT16) jeszcze raz spróbuj sformatować w aparacie. Zostaną wówczas założone odpowiednie foldery i wszystko powinno być w porządku.
Przy mniej optymistycznej opcji, karty nadają się do wyrzucenia.

Pozdrawiam.

markus
16.07.07, 22:01
hmm gdzie ja teraz win98 znajde:)

dorjan
18.07.07, 00:39
Możliwość formatowania w FAT16 oferuje standardowo WIN2000, ale nie wykonuje on precyzyjnego podsumowania swojego działania po zakończeniu operacji. Warto spróbować ponownego formatowania z tego systemu, gdyż nie potrzebuje on często sterowników do czytników "no name" i obsługuje USB 2,0.

Pozdrawiam.

sajonara
24.07.07, 16:48
Karte (lub inne dyski) mozesz sformatować spod WinXp na Fat 16 wykorzystując dowolny program do zarządzania dyskami np. Acronis PartitionExpert, Partition Magic itp. Cześć programów jest płatna, ale znajdziesz i darmówki. Jeśli ci sie uda, dla pewnosci niech aparat powtórzy formatowanie po kompie. Z własnego doświadczenia wiem, ze czasem to jedyny sposób, by aparat widział cała pamięć,a nie tylko część.