PDA

Zobacz pełną wersję : skaner do 1000 zł

fotoamator2891
4.10.12, 21:52
Witam Wszystkich :)

Proszę, polećcie mi jakis dobry skaner do 1000 zl :) Przeznaczenie: dokumenty ale rowniez zdjecia, negatywy. Prosze o pomoc :)

Jaack
4.10.12, 21:59
Witam Wszystkich :)

Proszę, polećcie mi jakis dobry skaner do 1000 zl :) Przeznaczenie: dokumenty ale rowniez zdjecia, negatywy. Prosze o pomoc :)

jeżeli ma być uniwersalny i "łykać" wszystko to pozostają płaszczki...

używam Epsona V500, da się z niego co nieco wycisnać... a wydasz mniej niż 800 pln

Krakman
4.10.12, 22:31
Zanim cokolwiek postanowisz, to zorientuj się czy na to co kupisz (może być Epson), w pobliżu jest serwis danego sprzętu....
W pracy mamy Epsona (A3 +lampa do negatywów i slajdów) Kosztował dużo kasy. Trzeba mu zrobić mały remontik - lampa, szyba i kalibracja.
I okazuje się , że nie ma już nigdzie serwisu epsona w promieniu sensowych kilkudziesięciu km. od Krakowa. Nie ma nawet w promieniu trzystu km...

(jeśli ktoś zna takowy to proszę o wiadomość :roll:)

Jaack
4.10.12, 22:34
Zanim cokolwiek postanowisz, to zorientuj się czy na to co kupisz (może być Epson), w pobliżu jest serwis danego sprzętu....
W pracy mamy Epsona (A3 +lampa do negatywów i slajdów) Kosztował dużo kasy. Trzeba mu zrobić mały remontik - lampa, szyba i kalibracja.
I okazuje się , że nie ma już nigdzie serwisu epsona w promieniu sensowych kilkudziesięciu km. od Krakowa. Nie ma nawet w promieniu trzystu km...

przy skanerze w cenie samochodu, faktycznie można zacząć myśleć tymi kategoriami

ale przy sprzęcie amatorskim, gwarancja 2 lata, wysyłka do serwisu centralnego i powrót skanera kurierem na koszt gwaranta, po gwarancji to samo tylko odpłatnie

Krakman
4.10.12, 22:45
przy skanerze w cenie samochodu, faktycznie można zacząć myśleć tymi kategoriami

ale przy sprzęcie amatorskim, gwarancja 2 lata, wysyłka do serwisu centralnego i powrót skanera kurierem na koszt gwaranta, po gwarancji to samo tylko odpłatnie

Masz rację, tylko, że skaner jest urządzeniem delikatnym i wożenie go jakimiś półciężarówkami przez często nieświadomych kierowców co wiozą.. No jest ryzyko... Wolę sam go zawieźć.
........................... Może przesadzam....?

fotoamator2891
4.10.12, 22:54
A co myślicie o canon 9000f?? Bedzie lepszy od tego epsona??

ahutta
4.10.12, 22:55

A Comp S.A.? Mają autoryzację Epsona i punkt przyjęć w Krakowie.

fotoamator2891
4.10.12, 22:59
No i wlasnie tez czytalem o tych epsonach, ze ciezko z gwarancja...

Krakman
4.10.12, 23:02
A Comp S.A.? Mają autoryzację Epsona i punkt przyjęć w Krakowie.

Sprawdzę jutro, Dzięki

A co do Epsonów sa świetne, w domu też mam Epsona V350 PHOTO

Ania_
5.10.12, 00:16
Warto rozważyć jeszcze skaner firmy Plustek.

fotoamator2891
5.10.12, 08:16
No i własnie na to czekałem :) Nikt nie wspomniał o tej firmie... Dlaczego?? Czyżby jakość produktów tej firmy była gorsza niż kiedys??

Krakman
5.10.12, 09:01
No i własnie na to czekałem :) Nikt nie wspomniał o tej firmie... Dlaczego?? Czyżby jakość produktów tej firmy była gorsza niż kiedys??

Powiem Ci: Nazwa mi się nie podoba, jakaś taka plumkająca i niepoważna. :mrgreen: :wink:

---------- Post dodany o 09:01 ---------- Poprzedni post był o 08:55 ----------

A poważnie to spokojnie możesz kupić canona. Za ok. 1000zł będzie miał naprawdę dobry skaner do użytku nawet profesjonalnego...
Ale jednak radzę sprawdzić czy w miejscu Twego zamieszkania jest serwis canona.

dzemski
5.10.12, 09:19
Plustki jakościowo sa całkiem całkiem, jednak jakość skanów negatywów do wybitnych nie należy. Nawet dedykowane OpticFilm skanuja negatywy tak sobie. Oczywiście do zastosowań czysto amatorskich nie mam zastrzeżeń, ale jak chcemy coś więcej to raczej tylko epson. Canon jest trochę słabszy (moim zdaniem).

yac
5.10.12, 09:32
fotoamator2891 ,jeśli chcesz to Ci odstąpię plusteka optic pro pt12 , przeczytaj priva

strOOs
5.11.12, 21:58
Masz rację, tylko, że skaner jest urządzeniem delikatnym i wożenie go jakimiś półciężarówkami przez często nieświadomych kierowców co wiozą.. No jest ryzyko... Wolę sam go zawieźć.
........................... Może przesadzam....?

A myślisz, że z fabryki to jak go wieźli? :)

A dla autora: ja bym szedł w Epsona V600. Największe pole skanowania do średniego formatu i część zestawów sprzedażowych zawiera ABBYY Finereader, który przyda Ci się przy dokumentach.

Mcarto
5.11.12, 23:26
A myślisz, że z fabryki to jak go wieźli? :)

A dla autora: ja bym szedł w Epsona V600. Największe pole skanowania do średniego formatu i część zestawów sprzedażowych zawiera ABBYY Finereader, który przyda Ci się przy dokumentach.

Ja słyszałem, że Epson v600 nie ma problemu z ramkami do klisz które zdarzają się innym modelom tego producenta - może ktoś to potwierdzić?

Zastanawiam się pomiędzy V600 a Canoem 9000f - lepszy byłby skaner dedykowany ale płaszczak ma też inne zalety. Jaack całkiem nieżle sobie daje radę ze swoim epsonem.

strOOs
5.11.12, 23:30
Ja słyszałem, że Epson v600 nie ma problemu z ramkami do klisz które zdarzają się innym modelom tego producenta - może ktoś to potwierdzić?

Przy normalnym użytkowaniu nie ma żadnego problemu z żadnymi ramkami do Epsona. Dopiero "hardkorowe" używanie może zniszczyć ramki. U mnie w v750 Pro studenci dali ramkom dwa lata, potem zaczęły pękać pojedyncze zatrzaski. Jednak to i tak świetny wynik przy ich częstotliwości użytkowania i "dbaniu o nieswoje". Dla porównania czytnik CF padły po niecałym roku we wszystkich stanowiskach.

Zastanawiam się pomiędzy V600 a Canoem 9000f - lepszy byłby skaner dedykowany ale płaszczak ma też inne zalety. Jaack całkiem nieżle sobie daje radę ze swoim epsonem.

Jeden i drugi to skanery płaskie. Sensowego skanera "dedykowanego" nie kupisz za 1000zł. Bliżej Ci będzie (za używany) do 10.000zł (polecam zainteresować się aktualnymi cenami Nikonów 5000 i 9000).

Mcarto
6.11.12, 00:11
Przy normalnym użytkowaniu nie ma żadnego problemu z żadnymi ramkami do Epsona. Dopiero "hardkorowe" używanie może zniszczyć ramki. U mnie w v750 Pro studenci dali ramkom dwa lata, potem zaczęły pękać pojedyncze zatrzaski. Jednak to i tak świetny wynik przy ich częstotliwości użytkowania i "dbaniu o nieswoje". Dla porównania czytnik CF padły po niecałym roku we wszystkich stanowiskach.

Tu chodzi raczej o budowę ramek - użytkownicy niektórych modeli specjalne zamawiają inne ramki ew. używają szybek bo oryginalne trzymają film ale z nie w punkcie ostrości... Dokładnie nie pamiętam ale coś w tym jest bo kilka osób o tym wspominało.

strOOs
6.11.12, 10:28
A, fakt. Ramki w v750 Pro nie spłaszczają kliszy idealnie. Na brzegach masz trochę inną "geometrię" - i to wg mnie większy problem niż sama ostrość.

Jednak jak patrzę na zdjęcia tych ramek od V600 to wyglądają 1:1 jak te od V750 Pro.

kristof1979
6.11.12, 12:05
Więc tak . Plustek do tej ceny jest przereklamowany. Kup sobie używanego epsona 4990 i wymień lampy na nowe w serwisie.
jesli nowe to epson v700 za 2500 zł ( zawsze mozesz rozwarzyc jakis kredyt). Jesli nie myslisz o profesjonalizmie to dosyć dobra jakość obrazu dają epsony v330 (około 500zł) oraz v500 .jesli chodzi o V700 przydają sie podkładki które otsuną około 1 do 2 milimetrów wyrzej skany i wtedy jest naprawdę ostro .
pozdrawiam Krzysztof