PDA

Zobacz pełną wersję : Najlepszy kompakt lub ultrazoom w rozsądnej cenie - który !

Olymp
14.07.07, 17:06
Brat chce kupić aparat i w związku z tym mam kilka pytań co do wyboru, najlepszy kompakt pod względem jakości fotek lub najmniejszy kompakt ultrazoom, obydwa w rozsądnej cenie, czce mieć możliwość robienia najlepszych zdjęć jak to tylko możliwe w pomieszczeniach oraz w plenerze, raczej stawiam na kompakcik bez ultrazoomu niż na długi zoom ( w razie potrzeby mogę mu pożyczyć mojego E-500 a on mi swój kompakt na imprezki :D )

Doszedłem do takich wniosków:

Ostatnio poczytałem to i owo o kompaktach i ciekawych rzeczy się dowiedziałem, mianowicie:

1.Fuji S6500 dający najlepszą jakość zdjęć kompakt z ultra zoomem na rynku, jednak zbyt duży jak na aparat podręczny.
2.W ultrazoomach w rozsądnej cenie to nie ma w czym wybierać, 18X olkowy sp550(za drogi).
3.Fuji f31fd dający najlepszą jakość zdjęć z najmniej szumiącą w matrycą taką jak w s6500, bardzo dobry zasięg lampy jak na kompakt (fuji nie stosuje tu stabilizacji ze wzdgędu na bardzo dobre matryce i optykę, niedoceniane na polskim rynku), nawet iso 1600 jest akceptowalne - coś wspaniałego.( fajna cena - i lepszego stosunku jakości do ceny to chyba nie ma żaden inny), tutaj brata odstrasza paskudny wygląd a ja mu go polecam.
Niezwykle wytrzymała bateria ok 500-580 zdjęć !!!
Minusem jest designe i brak możliwości stosowania kart sd.
4.Fuji f40fd równie dobry jak f31fd z tym że podniesiono rozdzielczość matrycy do 8.3, nieznacznie większe szumy i możliwość zastosowania kart sd, zrezygnowana iednak z preselekcji A i S, fajne wzornictwo.( rozważam ten wybór)
5.Sony N2, ergonomia, wodotryski, szybkość działania, nie tak dobra matryca i optyka jak w fuji, ale fajny bajer .( tez się zastanawiam )
5.Canony seria ixus to małe fajne gadżety, dobrze wyjąć coś takiego przy ludzikach ale szumy i optyka gorsza niż w fuji i sony.

Oglądałem KODAK EASYSHARE Z 710 ultrazoom (badziewie plastikowe) i w dodatku cały czas coś skrzypi jak ustawia ostrość, i nawet jak nie ustawia to i tak skrzypi.

Canon i710is fajny ale taka bułka z bateriami (nie wiem czy na dłuzszą metę można stosować tego typu rozwiązania zasilania)

Wybór padł na Fuji f40fd (cena/jakość/SD/designe/gabaryty) choć nie definitywnie, potrzebuję zebrać jeszcze potwierdzenie mojej decyzji lub jakąś inną propozycję ominięta przeze mnie, a wartą zastanowienia.

spogi
14.07.07, 19:32
Ja tak poza Twoimi propozycjami jednakże dotyczące UltraZoomu :)
Jak Ci się tamte znudzą to możesz się skusić na to :) --> http://www.allegro.pl/item215490304_olympus_sp_500_uz_zestaw_niezbednych _akcesorii.html

Pozdr.

yacek
14.07.07, 19:43
A710IS - " bułka z bateriami " ?! Co właściwie jest bułka w nim , wielkość ?

Ja troszke szukałem ostatnio w kompaktach dla żonki , napaliłem sie ixus-a 75 , nie podpasował , jakość zdjęć po 3 letnim używaniu A75 , c-4000 i obecnie c-5060 .
Dorwałem kolesia co ma Fujika F30 , podesłał mi parę fotek , nie powiem jeżeli chodzi o zdjecia w pomieszczeniach jest dobrze , do iso400 spokojnie a może i 800 , jednak jakoś nie bardzo mi się widziały kolory fuji , zdjęcia podesłałem jeszcze jakiejś dziewczynie co też chciała F30 i ona też zauważyła że kolorki blade . Chociaż jest dużo zwolenników takich kolorów .
Dobre noty zebrał fuji F31 w teście na http://fotopolis.pl/index.php?n=5532

Olymp
15.07.07, 01:55
Przeczytałem już tyle testów że aż głowa boli.
Rozważam Fuji f31fd, Fuji f40fd, Olympus SP-510, Sony N2.
F31d:
+ najwyższa czułość wynosząca ISO 3200
+ bardzo niski poziom szumów nawet przy korzystaniu z najwyższych czułości
+ akumulator o pojemności 1800 mAh pozwalający na wykonanie ponad 500 zdjęć
+ bardzo sprawnie działający system detekcji twarzy
+ efekty kolorystyczne naśladujące materiały tradycyjne

- staroświecki design
- brak histogramu
- brak technologii Mass Storage
- brak opcji korekty obrazu (nasycenie, kontrast, wyostrzenie)
- brak języka polskiego w menu

f40fd:
+ znakomita jakość szczegółów we wszystkich dostępnych czułościach
+ system detekcji twarzy
+ matryca Super CCD

- nienowoczesny design

Sony N2:
+ rewelacyjne oddanie szczegółów
+ wysoka rozdzielczość obiektywu
+ 3-calowy monitor
+ czytelny i przejrzysty panel dotykowy
+ mała liczba elementów sterujących

- wysoki poziom szumów
- niewygodny przełącznik trybu pracy
- brak gripa

- nienowoczesny design

Sp-510 nie ma testu na fotopolis.
Nie moge znależć fotek z tego sprzętu aby ocenić, podobno przy najwyższych iso redukuje rozdzielczość.
Sam już nie wiem.
Chyba któryś z fuji lub sony n2, dlatego że lubię gdy z aparatu fotki wychodzą jak żyleta, najbardziej wkurza to jak fotka jest nieostra. To materiał z aparatu musi być nienaganny a fuji wiernie odwzorowują kolory, nie dodają nasycenia niepotrzebnie.

krzysiekz
15.07.07, 10:10
Z tej listy sony n2 wypada najgorzej wg mnie. Lcd dotykowy jest bardzo podatny na uszkodzenia i rozkalibrowuje sie przy zmianach temperetury. Matryca tych samych wymiarow co fuji, ale zamiast 6 ma 10mpix -> szumi duzo bardziej niz fuji, a na wysokich iso zdjecia wygladaja jak z telefonu w trybie nocnym http://dcresource.com/reviews/sony/dsc_n2-review/index.shtml

Co do sp510 to zupelnie nie pasuje tutaj. Test i sample masz tu http://www.steves-digicams.com/2007_reviews/sp510.html