Zobacz pełną wersję : Który aparat kompaktowy lepszy ?
Cześć. Poszukuję dobrego i taniego aparatu kompaktowego. Zastanawiam się nad trzema modelami : Canon Power Shot SX150 is Olympus VR-340 Olympus VG-170 Który waszym zdaniem jest lepszy i którego wybrać ? Zależy mi na dobrej jakości zdjęć i w miarę naturalne odwzorowanie obrazu. Proszę o pomoc w wyborze, a może ktoś posiada jakiegoś dobrego kompakta i coś innego może mi polecić ? Mogę wydać ok 500 pln. Dzieki.
mądrzy ludzie mówią że, albo dobre, albo tanie ;-)
a tak serio... może warto zerknąć na rodzimy portal aukcyjny i poszukać używanego E-PL1 z obiektywem, widziłem oferty w okolicach 700 pln
wydaje mi się że, tylko tak można pogodzić Twoje wymagania, czyli dobre i tanie
Ten E-PL1 jest super, ale potrzebuję czegoś bardziej kompaktowego bo lustrzanki wszędzie nie zabiorę z uwagi na rozmiary. Używka odpada.
Ten E-PL1 jest super, ale potrzebuję czegoś bardziej kompaktowego bo lustrzanki wszędzie nie zabiorę z uwagi na rozmiary. Używka odpada.
E-PL1 jest mały... nie jest też lustrzanką
PS.
co masz do używek ? całe duże 4/3 kupiłem jako używane, dopiero wtedy mam dobrą relacje cena - możliwości
Nie mam nic do używek, poprostu musi być nowy.
z tych co podajesz to trudno coś wybrać, to jak pomiędzy dżuma a cholerą
Nie mam nic do używek, poprostu musi być nowy.
no to musisz płacić i płakać ;-)
PS.
tak na poważnie to ciężko było by mi znaleść ciekawy kompakt za 500 PLN, nie mam przekonania do aparatow tej kategorii, dlatego zaproponowałem pod rozwage używanego E-PL'a
nie powiedziałeś też w jakich warunkach będziesz robił zdjęcia, czy będzie potrzeba użycia wysokich ISO, czy będzie potrzebny szybki AF
przy założeniu że masz do wydania tylko 500 PLN i koniecznie musi być nowy sprzęt musisz się pogodzić z wieloma kompromisami ;-(
---------- Post dodany o 23:25 ---------- Poprzedni post był o 23:25 ----------
z tych co podajesz to trudno coś wybrać, to jak pomiędzy dżuma a cholerą
fajnie to ująłeś... nie chciałem być tak dobitny ;-)
Co myślicie o Samsungu WB750 3D ? Widziałem kilka dobrych komentarzy o tym aparacie.
W takim razie nie kupię dobrego aparatu za 500 zł ? pomóżcie coś wybrać żeby później nie żąłować zakupu. Nie każdego stać na droższy sprzęt.
Idź do sklepu, pomacaj co CI pasuje - dobrze w ręce leży, fajnie się obsługuje.
Zapisz sobie nazwy.
Potem zerknij na pbase, flickr, za zdjeciami z tych modeli - jak odpowiada Ci ich jakość - to kupuj.
Może Canon PowerShot SX220 HS będzie lepszy ?
W takim razie nie kupię dobrego aparatu za 500 zł ? pomóżcie coś wybrać żeby później nie żąłować zakupu. Nie każdego stać na droższy sprzęt.
właśnie dlatego proponowałem używany, ale... w stanie idealnym, pewnie jeszcze z częściową gwarancją...
wtedy podana kwota (lub niewiele większa) starczy na jakiś sensowny i co ważne, perspektywiczny zakup
reasumując, moja propozycja jest następująca:
1- przemyśleć niechęć do używek
2- posłuchać rady kolegi Grizz'a, iść do sklepu, pomacać... aparat, później zobaczyć co wypluwa... aparat
3- podjąć decyzję... lub... wrócić do punktu 1
PS.
serio nie wiem co Tobie nie pasuje w używkach, sam mam plecak i torbe pełną sprzetu foto, jedyne co kupiłem nowe to właśnie ta torba i plecak ;-) (swoją drogą torba i plecak systemowe Olympusa, tanio i dobrze)
mój Nikon F100 ma ponad 8 lat i wciąż robi zdjęcia, gwarancja dawno mu minęła, powietrze fabryczne dawno uciekło z korpusu ;-)
z kolei świetny obiektyw Nikona 24-85mm 3.3-4.5 G kupiłem o 40 procent taniej niż normalnie chodzą, tylko z uwagi że ma dwie ryski na brzegu przedniej soczewki, nie widzę tego na zdjęciach, a skoro ktoś uważał że, chce się go pozbyć tak tanio, jego problem a moja radość ;-)
PS.2
jeszcze na koniec, tak na wesoło...
chcesz dobrze i tanio, masz 500 PLN ? kup analoga i jakiś obiektyw stałoogniskowy, powiedzmy 35 lub 50mm
sporo się nauczysz...
elrond2000
11.11.12, 16:26
Nikon f65 - 40zł
Nikkor 50mm 1.8 ok. 350
i analogowa jazda;
z kompaktów do dopiero klasy xz-1 za 1500zł coś dają
chyba że poszukasz starszego cyfraka ale to 1000zł minimum;
kompakty musisz sobie podzielić ze względu na wielkość matrycy, niestety w tej kwocie ciężko coś będzie kupić z tzw większą matrycą, więc pozostaje mniej więcej porównywalna jakość wśród tej klasy, miałem dość dużo kompaktów, niestety VR olympusa niestety niczym nie zachwyca, jestem w miarę zadowolony z Canona serii ixus, w moim przypadku to Canon IXUS 105 - fotki z niego możesz zobaczyć https://picasaweb.google.com/111837667327221520494/PIENINY2012Czerwiec#
z taka kwota raczej polowalbym na uzywki , za ok 500-600 zl mozesz kupic uzywanego samsunga ex-1 , widzialem tez w podobnych cenach uzywanego canona s90 , ja osobiscie kupilbym sigme dp1 , no ale nie kazdemu odpowiada staloogniskowy obiektyw no i szybkosc pracy tego aparatu , ale obrazek ma swietny ,pozdr
Z tego co widzę najtaniej z dobrych "sklepowych" kompaktów jest Samsung EX1 za ok.888zł. Ale to już dużo więcej niż sobie zakładasz. Z tych, które podajesz/porównujesz, to raczej nikt ci nic sensownego nie poradzi, bo nie ma jak.
Sama szukałam ostatnio jakiś kompaktów i prawie byłam juz zdecydowana na jakies fuji ale opinie o nowych modelach nie zachwycają:)Jednak można znaleść na serwisach aukcyjnych i ogłoszeniowych na profilach sklepów fuji s1500 itp nowe do 500z z podstawowymi akcesoriamił:)U mnie padło na używanego Olumpusa sp 570uz zobaczymy co z tego będzie. Byś może nie jestem znawcą jednak a także byłabym za używanym sprzętem, 500zł to nie dużo sama miałam taką kwotę do wydania a jako studentka wiem że każdy grosz się liczy;) Z Fuji jest terao z najwięcej modeli skoro nie masz profesjonalnych ambicji powinny wystarczyć, takie jest moje zdanie:)