PDA

Zobacz pełną wersję : zaślepka na sanki E-PL3

Mirkon
3.10.12, 08:17
Witam wszystkich,
niestety jakimś dziwnym zrządzeniem losu pękła mi zaślepka na sanki lampy błyskowej od E-PL3. Czy ktoś może doradzić, gdzie można takie coś kupić? Na Allegro nie znalazłem, google pokazał mi tylko sanki do "większych" Olympusów. A może ktos ma ten element na zbyciu?

ayu
3.10.12, 08:32
Witam wszystkich,
niestety jakimś dziwnym zrządzeniem losu pękła mi zaślepka na sanki lampy błyskowej od E-PL3. Czy ktoś może doradzić, gdzie można takie coś kupić? Na Allegro nie znalazłem, google pokazał mi tylko sanki do "większych" Olympusów. A może ktos ma ten element na zbyciu?
Moim zdaniem trzeba skontaktować się z autoryzowanym serwisem. Serwis zbiera dobre opinie więc raczej powinni poradzić sobie z tym problemem. Myślę , że pod tym numerem coś poradzą +48 22 366 00 58.

romek1967
3.10.12, 08:32
Sama zaślepka do sanek jest identyczna jak w "dużych" aparatach, nawet i nie Olympusach (wyłączając Sony). Możesz kupić dowolną. Ale jest pewien hak - w E-PL3 zaślepka sanek zaślepia również port akcesoriów a to wymaga już specyficznej PENowej zaślepki. Niestety nie wiem gdzie ją można kupić.

nyny
3.10.12, 09:27
U mnie tyz peklo, ale na szczescie nie na tyle bym nie mogl zalozyc, poki co sie trzyma, wiec nie mam cisnienia na szukanie nowej :)
Osobiscie bym spytal u zrodla :)

pozdro

easy_rider
3.10.12, 12:22
Że tak głupio zapytam - a do czego ona służy? We wszystkich aparatach jakie mam (miałem) pierwszą rzeczą jaką zrobiłem było powyciąganie wszelakich zaślepek... jeszcze przed pierwszym włożeniem akumulatora :D

Ziootek1971
3.10.12, 12:25
Jak napisał Romek1967, rzeczona zaślepka ma dwie funkcje: osłania tzw. gorącą stopkę do lampy i port akcesoriów. Nie wiadomo czy ten drugi nie jest podatny za zabrudzenia jakoweś

Bodzip
3.10.12, 12:38
Leży sobie u mnie schowana w szafie i czeka. Czeka na nowy sprzęt, aby można było dotychczas używany sprzedać w komplecie. Ale jak na razie ciśnienia nie ma, więc sobie czeka.
A jak nie ciągniesz za sobą aparatu na smyczy po kałużach, to i port akcesoriów się nie zapapra. No ja mam czysty :mrgreen:

easy_rider
3.10.12, 12:46
A jak nie ciągniesz za sobą aparatu na smyczy po kałużach, to i port akcesoriów się nie zapapra. No ja mam czysty :mrgreen:Z ust mi to wyjąłeś... zaślepki potrzebne są tylko przy odsprzedaży aparatu :D

romek1967
3.10.12, 12:49
Leży sobie u mnie schowana w szafie i czeka. Czeka na nowy sprzęt, aby można było dotychczas używany sprzedać w komplecie. Ale jak na razie ciśnienia nie ma, więc sobie czeka.
A jak nie ciągniesz za sobą aparatu na smyczy po kałużach, to i port akcesoriów się nie zapapra. No ja mam czysty :mrgreen:

Z ust mi to wyjąłeś... zaślepki potrzebne są tylko przy odsprzedaży aparatu :D

Przypomnę Wam te słowa jak będziecie jojczyć że wizjer nie działa :mrgreen:

Ziootek1971
3.10.12, 13:13
Ja jeszcze swojego Pena co prawda nie mam (świeżo go zamówiłem) ale jak w moje ręce trafi to raczej nie zamierzam ciągać go po kałużach. Jednak "złe nie śpi" i mam zamiar pilnować coby zaślepki nie zgubić. Zresztą jak pamiętam z warsztatów, zaślepkę chroniąca sanki lampy i port akcesoriów ściąga się z pewnym oporem. Może więc od razu jej nie zgubię :)

nyny
3.10.12, 15:21
Przypomnę Wam te słowa jak będziecie jojczyć że wizjer nie działa :mrgreen:

+1REP

pozdro

Mirkon
3.10.12, 17:44
No muszę przyznać, że jestem zaskoczony - Olympus poprosił o wysłanie aparatu do naprawy gwarancyjnej, choć zastrzega, że ostateczna kwalifikacja do ewentualnej wymiany zaślepki w ramach gwarancji nastąpi w serwisie. Wygląda jednak na to, że będzie OK. Co do noszenia zaślepki założonej na aparat - jeśli producent ją daje to myślę, że oznacza to, że lepiej by była założona. Dlatego staram się ją mieć na aparacie, a dlaczego pękła to tak naprawdę nie wiem - o sprzęt dbam i żadnych wydarzeń mogących skutkować owym złamaniem nie pamiętam. Może zaślepka była felerna - wprawdzie dość często używam lampy i trzeba zaślepkę zdejmować, ale przecież normalne zachowania nie powinny powodować wyłamania ząbka po siedmiu miesiącach.

Ziootek1971
3.10.12, 19:48
No to grunt, że się dobrze skończyło. Napisz jaka była decyzja serwisu. Nigdy nie wiadomo kiedy kogoś z nas spotka taka wątpliwa przyjemność.