PDA

Zobacz pełną wersję : Znowu zaczynam

be_rcik
2.10.12, 14:53
Cześć,
znowu po raz drugi po dłuższej nieobecności chciałem się przywitać. Przez dwa lata mało praktykowałem, nie znaczy ze wcale.
Ale ostatnio miałem możliwość obcowania z grupą profesjonalistów wspierających swoją wiedzą, z grupą amatorów średniej, wysokiej a także tak ja jak, niedzielnej klasy. No i trochę teorii liznąłem, trochę pocykałem.
Prośba o surową ocenę moich dokonań artystycznych i technicznych.
Zdjęcia nie są obrabiane. Na razie na tym się nie skupiam.

Dodam, że podczas robienia zdjęć byłem przekonany, że wyjdą genialnie :grin:
Podczas ich oglądania byłem pewien ze jestem fotograficznym dnem :oops:
Z ponad tysiąc zdjęć wybrałem kilka (te zamieszczone) jako najlepsze i znowu byłem pełen nadziei, gdzieś we mnie tkwi jednak mały geniusz. :)
Gdy oglądałem wybrane zdjęcia koleżanek i kolegów, ...., stwierdziłem że może i tkwi, ale bardzo głęboko :???:.
Tak więc na fali tej huśtawki nastrojów czekam na surowe oceny.

Pozdrawiam

1. Wariacje, czyli nieuzasadnione logicznie

71068 71069

cdn.

Robert

be_rcik
2.10.12, 14:58
2. Pejzaże a'la wschód/zachód

71070 71071 71072 71073

3. Pejzaże dzienne

71074 71075 71076 71077

4. Zwierzęta, czyli kuń

71078

Pozdrawiam

Robert

Krakman
2.10.12, 15:08
Pejzaż wodno - pomarańczowy najlepiej przemawia do mnie.
Numeruj pojedyncze zdjęcia..

RobertW3D
2.10.12, 15:21
Pejzaż wodno - pomarańczowy najlepiej przemawia do mnie.
Numeruj pojedyncze zdjęcia..

W pełni się zgadzam - nawet podwójnie :)
Poza tym miło widzieć, że stare i ciężkie 4/3 nadal potrafią robić zdjęcia ;)

hellbike
2.10.12, 15:37
Dodam, że podczas robienia zdjęć byłem przekonany, że wyjdą genialnie :grin:
Podczas ich oglądania byłem pewien ze jestem fotograficznym dnem :oops:
Z ponad tysiąc zdjęć wybrałem kilka (te zamieszczone) jako najlepsze i znowu byłem pełen nadziei, gdzieś we mnie tkwi jednak mały geniusz. :)

Robert

;d ten proces wyglada u mnie bardzo podobnie.

1. schody fotografowane w taki sposob to strasznie oklepany temat. Twoje buty nic do zdjecia nie wnosza, moim zdaniem.
2. zdjecie robi sie bardzo hipnotyczne, kiedy dluzej na nie popatrzec, wiec jest jakis plus tego zdjecia :P
3. ciekawe zdjecie. Z jednej strony kompozycyjnie wydaje sie byc nie do konca dobrze (za malo po lewej), ale z drugiej strony - wlasciwie cale zdjecie "zmierza" do jednego punktu, co sprawia, ze fota jest dosc magiczna.
4,5 znow kiepskie kompozycyjnie - w 5 za duzo nieba, ktore niszczy "drabinkowy" uklad zdjecia. w 4 ciezko mi okreslic o co chodzi, chyba po prostu nic nie jest tak,jak powinno. 6 to to samo co 5 + przepal, wiec nie komentuje.
7 - nie wiem, co tutaj chciales pokazac? Jesli chodzi o geometrycznosc sceny, to nie udalo sie.

7,8 tez sa "nie takie kompozycyjnie" :D zaluje, ze nie potrafie tego dokladniej opisac - wydaje mi sie,ze ponownie zbyt duzo nieba w 8.

9 jest calkiem udane kompozycyjnie, a 10 ostatnie zupelnie bez sensu :D

11 - drazni mnie duza przestrzen pomiedzy glowa konia a lewa krawedzia. nie powinno tak byc. Pozatym niestety kon w zaden sposob nie wspolgra z reszta zdjecia (podoba mi sie natomiast ulozenie nog oraz lancucha).

zdjecie nr 3 jest zdecydowanie najlepsze. 4 jest natomiast najbardziej "oh-ah" :D jak zdjecie kotka z wielkimi oczami.
oczywiscie - to tyko moja opinia.

chreasy
2.10.12, 17:25
fotka nr 1 przemawia do mnie jako Ostatnia chwila z życia samobójcy. Fotki krajobrazowe ciekawe, fajnie światło, miłe dla oka. Kombinuj dalej :)

helmuth
2.10.12, 17:37
Nie będę się odnosił do konkretnych zdjęć. Powiem ogólnie- szkoda, że usunąłeś EXIF-y. Można byłoby doradzić co zrobić z tym okropnym szumem.

be_rcik
2.10.12, 17:50
Nie będę się odnosił do konkretnych zdjęć. Powiem ogólnie- szkoda, że usunąłeś EXIF-y. Można byłoby doradzić co zrobić z tym okropnym szumem.

Nie wiem jakim cudem usunąłem, pewnie wyleciały przy wgrywaniu na serwer. Nic nie usuwałem :-(
Co do szumu, domyślam się że poranną porą... to coż ... mój błąd ... wilka kulpa.
Ustawiłem ISO dla zabawy na 1600, jak było jeszcze bardzo rano. I tak już zostało, zauważyłem to już jak oglądałem fotki ma kompie ....
Tego proszę nie komentować :-(
Olek E520 na 1600 wychodzi jak wychodzi i tyle w temacie.

Dzięki wszystkim za uwagi.

Trochę obronię mojego konia. Dzięki temu że jest z prawej, trochę nabiera dynamiki. Sam koń to bardzo "ciężki" egzemplarz, bynajmniej nie wyścigowy. Nadanie mu dynamiki było moim celem. Ale może cel był głupawy.

Ja tez uważam moje zdjęci nr 3 jako w miarę udane bo ma w sobie emocje, gdyby nie te szumy ....
4 za to jest ok, bo .... jest ok, jakiś sztafaż się trafił i w ogóle.

Jeszcze raz dzięki, częściej będę coś wrzucał.

helmuth
2.10.12, 18:01
Nie wiem jakim cudem usunąłem, pewnie wyleciały przy wgrywaniu na serwer. Nic nie usuwałem :-(Może program, w którym obrabiasz zdjęcia, domyślnie ma ustawione usuwanie EXIF-a.

Bodzip
2.10.12, 18:09
Właśnie chciałem napisać to samo co helmuth

dzarro
2.10.12, 18:11
Jak na zdjęcia "na początek" to nie wygląda to źle. Nawet jeśli wybrałeś te parę pstryków z 1000, to nie jest to wybór fatalny co oznacza, że jakoś tam potrafisz oddzielać ziarno od plew.

Moje spostrzeżenia pozytywne:

- widać elementarną dbałość a kompozycję ujęć;
- być może masz skłonności do zabaw z geometrią, symetrią itd.

Negatywy:
- na razie, jak ktoś już wcześniej napisał, trochę ograne motywy - ale nie wszystko na raz.

Najciekawsze dla mnie jest to zdjęcie z liśćmi. Zostawiłbym je sobie na boku ale w najbliższej przyszłości nie szedł w tym kierunku. (za jakiś czas kto wie?) Hellbike napisał, że bez sensu i ma rację poniekąd. Ale na pewnym poziomie(raczej nikt z nas na takim poziomie nie jest i może nigdy nie być) na takich zdjęciach bez sensu(dużo lepszych i dużo bardziej bezsensownych niż to Twoje powyżej) można w całkiem ciekawe rejony zajechać...

be_rcik
2.10.12, 18:24
Może program, w którym obrabiasz zdjęcia, domyślnie ma ustawione usuwanie EXIF-a.

Sprawdzam w katalogu na kompie - są exify.
Może przy zmniejszaniu pliku jaka się odbywa przy nagrywaniu na serwer wyleciały. Potestuję umieszczanie pliku w na hydeparku.

---------- Post dodany o 18:24 ---------- Poprzedni post był o 18:17 ----------

Moje spostrzeżenia pozytywne:

- widać elementarną dbałość a kompozycję ujęć;
- być może masz skłonności do zabaw z geometrią, symetrią itd.

Negatywy:
- na razie, jak ktoś już wcześniej napisał, trochę ograne motywy - ale nie wszystko na raz.

Dzięki. Rzeczywiście mózg mam ścisły i trochę przekorny. Może to co tak ładnie nazwałeś odzwierciedla trochę osobowość.
Motywy ograne, pewnie muszę poszukać swojej drogi.
Ale mnie martwi coś innego. Najchętniej z czysto praktycznych poszedłbym drogą robienia zdjęć ludziom, portretów - rodziny. A to inna bajka. Tutaj nawet nie zacząłem raczkować.

dzarro
2.10.12, 18:51
Najchętniej z czysto praktycznych poszedłbym drogą robienia zdjęć ludziom, portretów - rodziny. A to inna bajka. Tutaj nawet nie zacząłem raczkować.

Jedna zaleta - "temat" jest pod ręką. Jak z ich chęcią/gotowością/otwartością - to już Ty sam możesz najlepiej określić. Najbliższa rodzina teoretycznie powinna być najbardziej wyrozumiała. :wink:

Krakman
2.10.12, 21:37
Najbliższa rodzina teoretycznie powinna być najbardziej wyrozumiała. :wink:

Najbliższa rodzina pewnie będzie wyrozumiała, ale nasi oceniacze juz nie.. I możesz się nasłuchać (to do be_rcika) różnych nieprzyjemnych rzeczy o.. rodzinie w końcu.

be_rcik
10.10.12, 14:42
Kolejne "smutnawe" fotki z prośbą o ocenę.
Problemy z brakiem EXIF'ów chyba rozwiązałem :-)
Edycja jest minimalna lub wcale.

11
71472
12.
71473
13
71474
14
71475
15
71476

Pozdrawiam

Robert

waruga
10.10.12, 15:57
Kadry nie do konca przemyslane, Przychylam sie do wypowiedzi Krakmana :-)

be_rcik
10.10.12, 16:40
Kadry nie do konca przemyslane, Przychylam sie do wypowiedzi Krakmana :-)

Na zdjęciach nie ma mojej rodziny.:-P

Bodzip
10.10.12, 18:15
Tak na mój gust, z ostatniej wrzutki jedynie nr 13. Ale bez obróbki ani rusz.
Druga sprawa to ISO 1600 zeżarło jakość. W taki słoneczny dzień ISO 100 spokojnie wystarczy.

może tak: wiele się nie da zrobić, bo małe, bo ISO, bo jakość, bo przepalone.

71490

glee
10.10.12, 18:33
no może 14te ma potencjał ale w innych okolicznościach świetlno czasowych :)

banc
29.10.12, 00:46
Ze wszystkich fotek to chyba tylko ten pomarańczowy pejzaż mi się podoba. Reszta albo obróbka na nie albo kadr na nie, albo ostrość.

apz
29.10.12, 01:40
Za wczesnie (lub za poźno) już było. Te zdjęcia są zbyt dosłowne.

Mart_uszka
29.10.12, 09:05
Jak na tą chwilę to ten pejzaż jak już to okreslili "pomarańczowy" jest najlepszy MZ.

I miło mi wiedzieć że ktoś też przekonał się do zakupu 520 :P

Będę zaglądać :)