PDA

Zobacz pełną wersję : Ustawienia aparatu

karflor
1.10.12, 20:18
Witam. Czy dobrze rozumuję, że ustawienia aparatu dotyczące takich parametrów jak ostrość, nasycenie barw, kontrast, itp. mają sens tylko wtedy, gdy zdjęcia robimy w JPG? A w RAWach to i tak wszystko jedno, bo można to potem zmienić wg uznania podczas wywoływania? Dziękuję za odpowiedź

Mirek54
1.10.12, 20:20
Tak .

apz
1.10.12, 20:21
Witam. Czy dobrze rozumuję, że ustawienia aparatu dotyczące takich parametrów jak ostrość, nasycenie barw, kontrast, itp. mają sens tylko wtedy, gdy zdjęcia robimy w JPG? A w RAWach to i tak wszystko jedno, bo można to potem zmienić wg uznania podczas wywoływania? Dziękuję za odpowiedź

Masz rację , nie dotyczy to tylko jak mi się wydaje odszumiania.

easy_rider
1.10.12, 21:06
Według mnie nie dotyczy to odszumiania na długich czasach - czyli nakładania ciemnej klatki.
Filtr szumu (słabe, standard, mocne) na rawy nie ma wpływu.

hellbike
1.10.12, 21:11
niektore puszki odszumiaja rawy, z tego co wiem.

easy_rider
1.10.12, 21:22
Ale jeśli to robią, to "po cichu" - użytkownik nie ma na to wpływu, czyli ustawienia aparatu na raw nie mają znaczenia.

Jack
1.10.12, 21:27
Olkowe puszki nie odszumiają RAWa (w sensie Filtr szumu, czyli dodawania budyniu do obrazu). Dopisują jednak do RAWa informację, jak napisał easy_rider, o nałożeniu czarnej klatki (czyli Redukcja szumu - nazywa się niespecjalnie, ale chodzi likwidowanie gorących pikseli). Zatem, karflor, zadałeś pytanie retoryczne:-D

Karampuk
1.10.12, 23:41
Witam. Czy dobrze rozumuję, że ustawienia aparatu dotyczące takich parametrów jak ostrość, nasycenie barw, kontrast, itp. mają sens tylko wtedy, gdy zdjęcia robimy w JPG? A w RAWach to i tak wszystko jedno, bo można to potem zmienić wg uznania podczas wywoływania? (...)
Może zbyt dosłownie Cię zrozumiałem, ale ostrość to sobie lepiej ustaw prawidłowo :-) Rozmazać obraz to sobie zawsze zdążysz :-).

darkelf
1.10.12, 23:46
Możecie podać które konkretnie body ingerują w RAW? Bo czytam to już któryś raz, a konkretów nadal nie ma. W szczególności czy robi to D300 i jakie jest źródło tej informacji oprocz "słyszałem że podobno".

skow
2.10.12, 07:38

Właściwie to już wszystko zostało powiedziane ale nie zapominaj, że w ORFie masz zaszyte JPGi (tzw miniaturki)
na które te parametry maja wpływ.

epicure
2.10.12, 08:25
Olympus Viewer, czy jak mu tam, też automatycznie woła rawy tak, aby dopasować wynik końcowy do parametrów odszumiania, wyostrzania, gradacji itp. wybranych w puszce. Więc niby na raw nie ma to wpływu, ale na sposób wołania może mieć, w zależności jakiej wołarki się używa.

themoth
3.10.12, 20:07
...takich parametrów jak ostrość, nasycenie barw, kontrast, itp...
no ale z tą ostrością to już chyba przesadziłeś :)
nie znam się na RAWach ale ostrość to sprawa optyki, chyba że nie taką ostrość miałeś na myśli

grizz
3.10.12, 20:13
A zerknij w instrukcję... nie taką ostrość miał na myśli.

themoth
18.10.12, 21:04
A zerknij w instrukcję... nie taką ostrość miał na myśli.
to trzeba było odo razu mówić że chodzi o "pikantność" a nie "ostrość"