Zobacz pełną wersję : Ustawienia aparatu
Witam. Czy dobrze rozumuję, że ustawienia aparatu dotyczące takich parametrów jak ostrość, nasycenie barw, kontrast, itp. mają sens tylko wtedy, gdy zdjęcia robimy w JPG? A w RAWach to i tak wszystko jedno, bo można to potem zmienić wg uznania podczas wywoływania? Dziękuję za odpowiedź
Witam. Czy dobrze rozumuję, że ustawienia aparatu dotyczące takich parametrów jak ostrość, nasycenie barw, kontrast, itp. mają sens tylko wtedy, gdy zdjęcia robimy w JPG? A w RAWach to i tak wszystko jedno, bo można to potem zmienić wg uznania podczas wywoływania? Dziękuję za odpowiedź
Masz rację , nie dotyczy to tylko jak mi się wydaje odszumiania.
Według mnie nie dotyczy to odszumiania na długich czasach - czyli nakładania ciemnej klatki.
Filtr szumu (słabe, standard, mocne) na rawy nie ma wpływu.
niektore puszki odszumiaja rawy, z tego co wiem.
Ale jeśli to robią, to "po cichu" - użytkownik nie ma na to wpływu, czyli ustawienia aparatu na raw nie mają znaczenia.
Olkowe puszki nie odszumiają RAWa (w sensie Filtr szumu, czyli dodawania budyniu do obrazu). Dopisują jednak do RAWa informację, jak napisał easy_rider, o nałożeniu czarnej klatki (czyli Redukcja szumu - nazywa się niespecjalnie, ale chodzi likwidowanie gorących pikseli). Zatem, karflor, zadałeś pytanie retoryczne:-D
Witam. Czy dobrze rozumuję, że ustawienia aparatu dotyczące takich parametrów jak ostrość, nasycenie barw, kontrast, itp. mają sens tylko wtedy, gdy zdjęcia robimy w JPG? A w RAWach to i tak wszystko jedno, bo można to potem zmienić wg uznania podczas wywoływania? (...)
Może zbyt dosłownie Cię zrozumiałem, ale ostrość to sobie lepiej ustaw prawidłowo :-) Rozmazać obraz to sobie zawsze zdążysz :-).
Możecie podać które konkretnie body ingerują w RAW? Bo czytam to już któryś raz, a konkretów nadal nie ma. W szczególności czy robi to D300 i jakie jest źródło tej informacji oprocz "słyszałem że podobno".
Właściwie to już wszystko zostało powiedziane ale nie zapominaj, że w ORFie masz zaszyte JPGi (tzw miniaturki)
na które te parametry maja wpływ.
Olympus Viewer, czy jak mu tam, też automatycznie woła rawy tak, aby dopasować wynik końcowy do parametrów odszumiania, wyostrzania, gradacji itp. wybranych w puszce. Więc niby na raw nie ma to wpływu, ale na sposób wołania może mieć, w zależności jakiej wołarki się używa.
...takich parametrów jak ostrość, nasycenie barw, kontrast, itp...
no ale z tą ostrością to już chyba przesadziłeś :)
nie znam się na RAWach ale ostrość to sprawa optyki, chyba że nie taką ostrość miałeś na myśli
A zerknij w instrukcję... nie taką ostrość miał na myśli.
A zerknij w instrukcję... nie taką ostrość miał na myśli.
to trzeba było odo razu mówić że chodzi o "pikantność" a nie "ostrość"