Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Co mi się akurat nawinęło pod obiektyw ...

newton
1.10.12, 19:12
Ciekaw opinii zamieszczam zdjęcie. Pierwsze, na pewno nie ostatnie.
70996

Rysiek_O
1.10.12, 19:41
Witaj newton! Pewnie spodziewasz sie pochwał? Przyjdzie na nie pora! Tymczasem proponował bym wyprostowac zdjęcie. Nie pasuje mi tez "ucięta" klamka, skadrował bym to inaczej. Masz jakis pomysł na tytuł tego zdjęcia?

LuiN
1.10.12, 19:56
Trochę mi nie pasuje zostawiony na górze fragment klamki. Dałbym jej albo więcej, albo kadr puścił ciut niżej.

Rysiek_O
2.10.12, 21:41
Newton Ty się nie zrażaj. Pokaż coś jeszcze. Wszak jedno zdjęcie albumu nie czyni. Czekamy...

be_rcik
2.10.12, 21:53
Hej, wiem dlaczego ci ta klamka uwiera. Jak podniesiesz, klamka zacznie więcej ważyć niż klucze, jak obniżyć, zmienisz pozycję kluczy i ci się kompozycja rozjedzie.
Sam mam często ten ból. Czasem nie wiem co zrobić :-)

Ale fajnie ustawiona ostrość i gdzie chodzisz że ci się takie wizje natrafiają? :-)

Karol
2.10.12, 22:22
Witaj Karolu na wirtualnej odsłonie Forum! Bardzo dobrze, że klamka zapadała i postanowiłeś uaktywnić się pisarsko i zdjęciowo. Właśnie ta klamka wychodząca z kadru nieco uwiera w tym zdjęciu. Ja również skadrowałbym inaczej - mieszcząc całą klamkę, wyrzucając ją, ew. przysłaniając nieco winietą. Ja zdaje się byłem przy wykonywaniu tego zdjęcia i łatwo mi je odebrać, czuję klimat, wręcz zapach cerkwi. Dla innych zdjęcie pewnie jest zbyt hermetyczne. Wstawiłbym to w cyklu powiedzmy trzech różnych szczegółów, wykorzystałbym (o ile to możliwe) ikonostas jako tło itp. Z przyjemnością zobaczę kolejne Twoje foty.

newton
3.10.12, 11:33
Newton Ty się nie zrażaj. Pokaż coś jeszcze. Wszak jedno zdjęcie albumu nie czyni. Czekamy...

Jak najdalszy jestem od takich odczuć. Po prostu byłem zajęty i nie miałem czasu zaglądać na Forum. Dodatkowo coś źle kliknąłem w LR i skasowały mi się wszystkie zdjęcia z mini-zlotu i musiałem jeszcze raz importować, segregować, itd.

Pochyliłem się jeszcze raz nad tym zdjęciem mając w pamięci Wasze uwagi. Oto rezultat.

71162

I jeszcze dwa kolejne zdjęcia, znów ciekaw opinii, zamieszczam.
7116171160

Saboor
3.10.12, 18:54
Jak najdalszy jestem od takich odczuć. Po prostu byłem zajęty i nie miałem czasu zaglądać na Forum. Dodatkowo coś źle kliknąłem w LR i skasowały mi się wszystkie zdjęcia z mini-zlotu i musiałem jeszcze raz importować, segregować, itd.

Pochyliłem się jeszcze raz nad tym zdjęciem mając w pamięci Wasze uwagi. Oto rezultat.

71162

I jeszcze dwa kolejne zdjęcia, znów ciekaw opinii, zamieszczam.
7116171160
Witaj o Newtonie! ;-)
Odważyłem się pogmerać przy jednej z Twoich fot:71163 nasyciłem kolor i wyciągnąłem cienie.
edit:
a drugie przyciąłem, żeby nic nie rozpraszało patrzącego na klucze.

71164
Pozdrawiam
Ja

LuiN
3.10.12, 18:58

Jest dużo ciekawiej i jakby bardziej dynamicznie.

dzarro
3.10.12, 22:05
Jest coś w tych fotkach.

Wieprz
3.10.12, 23:36
Trochę przegiąłem ale takie coś mi przyszło do głowy.
71174

Rysiek_O
4.10.12, 19:54
Ładnie przegięte! A gospodarz wątku gdzie? I co powie ?

newton
5.10.12, 15:28
Witaj Karolu na wirtualnej odsłonie Forum! Bardzo dobrze, że klamka zapadała i postanowiłeś uaktywnić się pisarsko i zdjęciowo. Właśnie ta klamka wychodząca z kadru nieco uwiera w tym zdjęciu. Ja również skadrowałbym inaczej - mieszcząc całą klamkę, wyrzucając ją, ew. przysłaniając nieco winietą. Ja zdaje się byłem przy wykonywaniu tego zdjęcia i łatwo mi je odebrać, czuję klimat, wręcz zapach cerkwi. Dla innych zdjęcie pewnie jest zbyt hermetyczne. Wstawiłbym to w cyklu powiedzmy trzech różnych szczegółów, wykorzystałbym (o ile to możliwe) ikonostas jako tło itp. Z przyjemnością zobaczę kolejne Twoje foty.

Nie bardzo zrozumiałem o co Ci Karolu chodziło ale brat mi wytłumaczył i teraz już rozumiem. Pomysł świetny i na pewno bym go wprowadził w życie gdybym miał wystarczająco dużo udanych zdjęć do skonstruowania całej serii.

Wkrótce mam nadzieje uporać się jeszcze z kilkoma zdjęciami które prawie natychmiast wpakuję do wątku.

Wieprz
5.10.12, 16:06
Nie bardzo zrozumiałem o co Ci Karolu chodziło ale brat mi wytłumaczył i teraz już rozumiem.

Fajny musi być taki brat co tak wszystko porządnie wytłumaczy ;-)

ahutta
5.10.12, 16:49
Witaj Karolu na wirtualnej odsłonie Forum!

Teraz załapałem, o którego Karola chodzi. No przecież Newton :mrgreen:

Karol
7.10.12, 19:00
Nie bardzo zrozumiałem o co Ci Karolu chodziło ale brat mi wytłumaczył i teraz już rozumiem. Pomysł świetny i na pewno bym go wprowadził w życie gdybym miał wystarczająco dużo udanych zdjęć do skonstruowania całej serii.

Brat na pewno dobrze wytłumaczył, ja wstawię jeszcze foty. Jak się coś pokazuje poprzez szczegół to, jeżeli jest taka szansa, dobrze pokazać kilka zdjęć, wówczas łatwiej coś opowiedzieć, czy "sprzedać" nawet bardzo średnie zdjęcia jak poniżej. Z góry przepraszam za zaśmiecanie Twojego wątku, post rzecz jasna mogę usunąć. Model znajomy ;-):

https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (https://dl.dropbox.com/u/68141586/BN spotkanie/P9291799.jpg)

źródło (https://dl.dropbox.com/u/68141586/BN spotkanie/P9291775.jpg)

źródło (https://dl.dropbox.com/u/68141586/BN spotkanie/P9291778.jpg)

źródło (https://dl.dropbox.com/u/68141586/BN spotkanie/P9291759.jpg)

newton
8.10.12, 22:53
Brat na pewno dobrze wytłumaczył, ja wstawię jeszcze foty. Jak się coś pokazuje poprzez szczegół to, jeżeli jest taka szansa, dobrze pokazać kilka zdjęć, wówczas łatwiej coś opowiedzieć, czy "sprzedać" nawet bardzo średnie zdjęcia jak poniżej. Z góry przepraszam za zaśmiecanie Twojego wątku, post rzecz jasna mogę usunąć. Model znajomy ;-): ...

Ależ nic nie usuwaj. Twoje zdjęcia doskonale, wydaje mi się, pokazują w czym rzecz.

---------- Post dodany o 22:53 ---------- Poprzedni post był o 22:41 ----------

Witaj o Newtonie! ;-)
Odważyłem się pogmerać przy jednej z Twoich fot:71163 nasyciłem kolor i wyciągnąłem cienie.
edit:
a drugie przyciąłem, żeby nic nie rozpraszało patrzącego na klucze.

71164

Pozdrawiam
Ja

Dziękuję za pomysły (obydwa oczywiście). Drzwi na pewno zyskały kiedy (prawie) natychmiast zastosowałem je (pomysły nie drzwi) do tego zdjęcia. Chciałem żeby było trochę mroczne ale ewidentnie mi się to nie udało. Nie wiem czy jest to dobry pomysł. Będę wdzięczny za ewentualne sugestie.

dzarro
9.10.12, 17:52
Z tych psowatych b&w to dwa najpierwsze są najlepsze, i tak w ogóle w całym wątku też.

newton
9.10.12, 18:08
Dwa kolejne zdjęcia. Jak zawsze chętnie poznam Wasze zdanie na ich temat.
7143371434

be_rcik
9.10.12, 18:31
Pierwsze z drewnem, za dużo wszystkiego jak dla mnie.
Drugie super.

yamada
9.10.12, 21:07
drugie fajne ale za delikatne, ostrzej, kontrastowo chyba bardziej by mi pasowało.
pierwsze podoba mi się miejsce, bardzo ciekawe nie wiem co było z lewej ale więcej chatki bym widział a mniej przestrzeni z prawej a nawet w ogóle.

dzarro
9.10.12, 21:47
Dwa ostatnie słabe, nawet bardzo. Na tym absolutnie ostatnim to żeś odciął za przeproszeniem koniuszek temu pilniku na dole i go teraz pewnie boli, oj boli.

apz
10.10.12, 07:55
Dwa ostatnie słabe, nawet bardzo. Na tym absolutnie ostatnim to żeś odciął za przeproszeniem koniuszek temu pilniku na dole i go teraz pewnie boli, oj boli.

Na obu zabrakło światła. w warsztacie bez strobowania nie sposób było zrobić dobrego zdjęcia.

Farensbach
10.10.12, 23:17
Karol czekałem na te zdjecia - drugie z serii z psem (Murzyn chyba) jak dla mnie genialne, ale kolor mi się bardziej podobał. Pierwsze i trzecie też mi się podobają.
newton pierwsze mam podobne. Drugie faktycznie mogło być ciut lepiej skadrowane i trochę dodał bym kontrastu.
Andrzeju myślę że dałoby sie w warsztacie zrobić dobre zdjęcia z tamtym światlem, ale nie przy takiej ilości ludzi.

banc
29.10.12, 00:48
Podoba mi się seria z psem.

Mart_uszka
29.10.12, 09:11
A klucze klamką być nie mogą :)
My wiemy że ona powinna tam być. A tu proszę ... nie ma :)

Rysiek_O
11.12.12, 21:03
Newton, zapadłeś w sen zimowy? Zrazili Cię komentujący? Pokaż kolejne fotki, będą pochwały ( jeśli zasłużysz) :-)
Pozdrawiam

newton
12.12.12, 18:52
Newton, zapadłeś w sen zimowy? Zrazili Cię komentujący? Pokaż kolejne fotki, będą pochwały ( jeśli zasłużysz) :-)
Pozdrawiam

Nie w sen a w wir pracy. Poza tym, ostatnio nic ciekawego nie fotografowałem więc nie mam na razie co pokazać. Na razie ...

Rysiek_O
12.12.12, 19:50
Nie w sen a w wir pracy. Poza tym, ostatnio nic ciekawego nie fotografowałem więc nie mam na razie co pokazać. Na razie ...

OK. To tymczasem pracuj aby żyć. Mam nadzieję ( i życzę Tobie serdecznie) Byś w święta miał czas i odpowiednie chęci. Powodzenia i fot do zacięcia migawki! :-)

newton
7.07.13, 21:04
Po niejakiej przerwie znów udało mi się wrzucić zdjęcie. Chętnie wysłucham komentarzy.
92714

grizz
7.07.13, 21:07
Mocno wyciągałeś? ;)

newton
7.07.13, 21:12
Mocno wyciągałeś? ;)

Raczej chyba przeciętnie.

Mirek54
7.07.13, 21:26
Po niejakiej przerwie znów udało mi się wrzucić zdjęcie. Chętnie wysłucham komentarzy.

Gadac to moja kobita lubi,Gadanie to nie moja bajka,ale w te strone bym zmierzał o9271792716

ahutta
7.07.13, 21:49
Raczej w to drugie :)
Ścieżka mi się podoba, gdzie to było robione?

Mirek54
7.07.13, 21:52
Raczej w to drugie :)
Ścieżka mi się podoba, gdzie to było robione?

Czyli w te tak.Robione chyba bylo na tej sciezce przed tymi mostkami.Tak sie domyslam.

newton
7.07.13, 22:03
Czyli w te tak.Robione chyba bylo na tej sciezce przed tymi mostkami.Tak sie domyslam.

Absolutnie tak właśnie było! Ścieżka zaś była gdzieś w Tatrach wschodnich ok 20 maja. Gdzie dokładnie niestety nie pamiętam.

Mi również bardziej podoba się wersja "tak". Tylko który suwak trzeba przesunąć żeby uzyskać takie zdjęcie?

Mirek54
7.07.13, 22:17
Tylko który suwak trzeba przesunąć żeby uzyskać takie zdjęcie?

Jeden suwak sprawy nie zalatwi -chyba.Ustawilem balans,wyostrzylem(jedna z metod z wskazywaniem krawedzi,rozmywaniem i pare innych rzeczy)poglebienie czerni i oziebienie gradientem PG(niebo)To wszystko.Minutka roboty.

newton
7.07.13, 22:21
Jeden suwak sprawy nie zalatwi -chyba.Ustawilem balans,wyostrzylem(jedna z metod z wskazywaniem krawedzi,rozmywaniem i pare innych rzeczy)poglebienie czerni i oziebienie gradientem PG(niebo)To wszystko.Minutka roboty.

Dzięki! Spróbuję przy najbliższej okazji popracować jeszcze nad tym zdjęciem.

zix
8.07.13, 21:59

To wydaje się takie proste ;)
Tu przydałby się taki "tutek" jak w przypadku "Prostowanie zdjęć i poprawa perspektywy..." (https://forum.olympusclub.pl/threads/87779-tutorial-Prostowanie-zdj%C4%99%C4%87-i-poprawa-perspektywy-gimp-i-nie-tylko-%28po-raz-kolejny%29), czyli zdjęcie "przed", opis krok po kroku "co kiedy jak i po co" + "po".

Wasze efekty bardzo fajnie widać - czasem dopiero po takiej zabawie widać, że może być jeszcze lepiej ;)

newton
10.07.13, 09:07
Popracowałem jeszcze nad tym zdjęciem i uzyskałem taki o to efekt. Jak ono teraz wygląda Waszym zdaniem?

92886

ahutta
10.07.13, 17:26
Popracowałem jeszcze nad tym zdjęciem i uzyskałem taki o to efekt. Jak ono teraz wygląda Waszym zdaniem?

Bardzo ładnie. O niebo lepiej niż pierwsza wersja.