Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Opłaca się kupić Nikkora 50mm1.4G? czy jest przereklamowany?

funnyadres
26.09.12, 23:01
http://allegro.pl/af-s-50mm-f-1-4-g-nikkor-portretowy-stan-idealny-i2669188833.html

Opłaca się kupić Nikkora 50mm1.4G? czy jest przereklamowany?

Czy da się przeszukać internet pod kątem fotografii zrobionych właśnie tym modelem obiektywu? w pliku EXIF jest informacja 50mm.1,4. Czy to ktoś indexuje? google czy inna wyszukiwarka?

Pozdrawiam

[prosze mi nie odpidywać, że coś ze mną nie w porządku bo chcę obejrzeć wiele fotografii zrobionych Nikorem 1.4 i nie mam ochoty zaglądac na strony www.nikon.com (http://www.nikon.com/)]

Pozdrawiam

robert1088
26.09.12, 23:11
Trafiłeś na forum Olympusa :grin:
http://forum.nikoniarze.pl/ tutaj prędzej znajdziesz odpowiedź

ziax
26.09.12, 23:19
Mam takie delikatne wrażenie, że dobrze o tym wie i poszerza sobie bazę ewentualnych klientów ;) Może się mylę, oby ;)

Karampuk
26.09.12, 23:20
kilka dni temu Nyny podał taki link. Możesz wybrać obiekyw oraz aparat a nawet więcej
http://pl.pixel-peeper.com/adv/?
lens...max=none&res=3

funnyadres
26.09.12, 23:30
z tego co wiem to jakies forum olympusa gdzie chciałem pisać zostało zablokowane przez konccern nikona

zakładam, że fotograficy nie sa ograniczeni do jednej marki - sam mam osobiście marek TRZY w tym olympusa

Karampuk
26.09.12, 23:42
masz adres tego forum?
Tu są żywi ludzie :-) pojedziemy i odblokujemy :-)
Nie będzie Nikon nam nogi podkładal ;-);-):-)

nightelf
27.09.12, 00:42
z tego co wiem to jakies forum olympusa gdzie chciałem pisać zostało zablokowane przez konccern nikona

No nie?
Za takie coś to bym wysłał bojówki na centralę firmy :nikonbe:.
Żeby blokować forum naszej kochanej marki... Co to się Panie porobiło.

gibberpl
27.09.12, 06:52
Wersja G jest lepsza optycznie ale wolniejsza od D, czyli wersji na śrubokręt. Miałem obie, zostawiłem wersję D.

jurekg
27.09.12, 07:02
http://allegro.pl/af-s-50mm-f-1-4-g-nikkor-portretowy-stan-idealny-i2669188833.html

Opłaca się kupić Nikkora 50mm1.4G? czy jest przereklamowany?

Od sprzedającego, który nie zgadza się na sprzedaż za pośrednictwem PayPal głupawo to argumentując - trzymałbym się z daleka.

geo
27.09.12, 07:37
mam go od 2 lat, hmm jest wolny z d700 ale ostry od 1.4

nyny
27.09.12, 08:48
Obiektyw moze nie jest demonem predkosci ale rysuje fajnie.

pozdro

Karampuk
27.09.12, 09:26
to jak już uprawiamy dywersje to prosiłbym o opinie na temat 35/1.4G. Jakie są wasze doświadczenia z tym szkłem?

nyny
27.09.12, 09:31
to jak już uprawiamy dywersje to prosiłbym o opinie na temat 35/1.4G. Jakie są wasze doświadczenia z tym szkłem?
Tu nie pomoge bo mam tylko jego ciemniejsza nieco wersje.

pozdro

pamaru
27.09.12, 11:23
Ja odniosę się najpierw do 50. Miałem 2x 50 1.4G. Owszem bokeh bardzo ładny. Niestety AF to ślimak (Fatmanu może potwierdzić). Od 1.4-1.8 średnio. I uwaga, na 2.8 na obydwu miałem mniej ostro niż w 24-70,a przecież ubtego drugiego to pełna dziura! No i na deser spooory focus shift. Plus, małe, 1.4 (jak ktoś zaakceptuje średnią ostrość) dosyć ładne śledzenie na af-c. Właściwie to lepiej używać na af-c niż af-s.. Miałem dwa razy. Na d700. Zwątpiłem przez to szkło w 50tki.. Pojawiła się jednak 50 1.8G rok temu i jak tylko dorwałem ją w Fotojopku tak od razu kupiłem. Zdecydowanie lepszy AF, szybszy po prostu, celniejszy i uwaga, wybierane z pośród trzech (choć różnice były aptekarskie), szkło jest na pełnej dziurze ostrzejsze od przymkniętej do 1.8 wersji 50 1.4G. I w końcu jest ostrzejsze na 2.8 od 24-70. Zostanie u mnie na długo. Po roku działa jak nowe. Choć jakimś cudem w środku znalazł mi się ostatnio paproch. Ale.. Kosztuje praaawie połowę wersji 1.4G wiec z czasem kupić można nowe. ;) Co do 35mm 1.4G - szkło piękne, śliczny bokeh, porównywalny AF z moim 85 1.4G. Ostrość? Na 2.8 kładzie 24-70. Między 1.4-1.8 miękko jest. Potrzebna kalibracji bo focus shift potężny. Na szczęście to kumpla szkło. ;) Cena chora. Dziś macałem 28 1.8G i powiem krótko, że jeśli tylko będę mógł to biorę w ciemno (wrażenia identycznie pozytywne jak z 50 1.8G).

nyny
27.09.12, 11:29
Ja odniosę się najpierw do 50. Miałem 2x 50 1.4G. Owszem bokeh bardzo ładny. Niestety AF to ślimak (Fatmanu może potwierdzić). Od 1.4-1.8 średnio. I uwaga, na 2.8 na obydwu miałem mniej ostro niż w 24-70,a przecież ubtego drugiego to pełna dziura! No i na deser spooory focus shift. Plus, małe, 1.4 (jak ktoś zaakceptuje średnią ostrość) dosyć ładne śledzenie na af-c. Właściwie to lepiej używać na af-c niż af-s.. Miałem dwa razy. Na d700. Zwątpiłem przez to szkło w 50tki.. Pojawiła się jednak 50 1.8G rok temu i jak tylko dorwałem ją w Fotojopku tak od razu kupiłem. Zdecydowanie lepszy AF, szybszy po prostu, celniejszy i uwaga, wybierane z pośród trzech (choć różnice były aptekarskie), szkło jest na pełnej dziurze ostrzejsze od przymkniętej do 1.8 wersji 50 1.4G. I w końcu jest ostrzejsze na 2.8 od 24-70. Zostanie u mnie na długo. Po roku działa jak nowe. Choć jakimś cudem w środku znalazł mi się ostatnio paproch. Ale.. Kosztuje praaawie połowę wersji 1.4G wiec z czasem kupić można nowe. ;) Co do 35mm 1.4G - szkło piękne, śliczny bokeh, porównywalny AF z moim 85 1.4G. Ostrość? Na 2.8 kładzie 24-70. Między 1.4-1.8 miękko jest. Potrzebna kalibracji bo focus shift potężny. Na szczęście to kumpla szkło. ;) Cena chora. Dziś macałem 28 1.8G i powiem krótko, że jeśli tylko będę mógł to biorę w ciemno (wrażenia identycznie pozytywne jak z 50 1.8G).
Body sprawdzales, bo cos duzo masz tych problemow jak piszesz.
Ja na zadnym z body nie mialem problemow z zadna 50, a tyz mam 1.4 i 1.8. Kiedys kumpla pozyczona 1.4 tez bezproblemowo. Jedynie w sklepie wybieralem sposrod trzech 1.8, ale tylko ze wzgledu na ostrosc od pelnej dziury.
Moja 50 1.4 ostra jest od pelnej, a juz brzytwa tak od 1.8 w gore, podobnie mam z 1.8.
Fakt faktem, ze to jak wiadomo zaden wyznacznik, ale trza tak czy siak przebrac w sklepie nierzadko kilka.

pozdro

pamaru
27.09.12, 12:14
Body sprawdzane (wszytko trafia jak głupie, tj reszta szkieł), po prostu nie trafiłem na taka wersję 50 1.4G, która by mnie zadowoliła (celność, ostrość - ustawiona ręcznie na LV). Co innego 50 1.8G, choć przyznać należy, że ładniejszy bokeh wiadomo ma 1.4G. A 50 1.8G też wybieralem z pośród trzech właśnie ale też tylko aby wybrać jak najlepszą pod kątem ostrości choć jak mowie różnice okazały się aptekarskie. ;)

Jaack
27.09.12, 12:17
ten sam post widziałem na forum Nikona...

ale co tam ;-)

miałem 50mm F1.4D oraz mam 50mm F1.4G, oba używane z Nikonem F100, być może trafiłem na słabą sztuke D a super sztukę G, jak dla mnie ta zmiana to było jak dzień do nocy, oczywiście na korzyść tego nowszego G

ogromna poprawa jakości obrazka blisko pełnej dziury, oba obiektywy prawidłowo ustawiały ostrość, jednak w tym nowym F1.4 jest używalne, w starym było totalne mydło

ja myśle że nie da się jednoznacznie tego tak porównać, dużo zależy od konkretnej sztuki obiektywu, dlatego u jednego lepszą opinią będzie się ciszył starszy D a u innego nowszy G

nightelf
27.09.12, 12:28
Mam Sigmę 50/1.4 HSM i ją bym polecał, bardzo przyjemne szkło.

pamaru
27.09.12, 12:46

Jeśli to a propos mojego wpisu to tak, co prawda nie skopiowałem go, ale napisałem drugi raz to samo bo moje zdanie się nie zmieniło jeśli chodzi o ww 50tki. :mrgreen: Tzn. należy przyznać, że obydwie 50tki są fajne, ale w moim przypadku to 1.8G okazuje się lepsza i skuteczniejsza. :)

nightelf poleca sigmę i tu mogę się zgodzić, bo to połączenie obydwu ww nikkorów pod kątek jakości, ostrości i szybkości af (o celności się nie wypowiem, bo kilkanaście minut obcowania ze szkłem w jednym miejscu to za mało by powiedzieć coś konkretnego, jak spisuje się w różnych warunkach).

a propos 50tek 1.4G, 1.8G , 1.4D, 1.8D i sigmy, to tu jest dobry test (zgadzam się z nim w całości):
http://mansurovs.com/nikon-50mm-f1-4g-review porównanie ostrości, bokehu itd.

P. S. A już widzę o jakim wątku piszesz. Tj., że jest identyczny na nikoniarzach. No cóż spostrzeżenia są identyczne z moimi ale ponownie tam nie będę tego pisał bo już to robiłem nie raz. ;)

gibberpl
27.09.12, 15:17
Najszybszą stałkę jaką miałem podpiętą do D700 to N35/2D. Niektórzy piszą, że śrubokręt kręci tak że obiektywowi mało d..y nie urywa. Zgadza się to :mrgreen:

funnyadres
3.10.12, 01:15
to jak już uprawiamy dywersje to prosiłbym o opinie na temat 35/1.4G. Jakie są wasze doświadczenia z tym szkłem? To nie dywersja tylko próba uczciwej oceny danego obiektywu. Jak w google znaleźc zdjęcia spod w/w szkła?

robert1088
3.10.12, 04:47
Mam Sigmę 50/1.4 HSM i ją bym polecał, bardzo przyjemne szkło.
Nightelf ma rację jeżeli możesz to bierz sigmę

Conchitta
3.10.12, 05:53
Na forum Pentax'a również,
w sumie niezły pomysł na darmową reklamę aukcji..

apz
3.10.12, 09:23
Zareklamuj produkt marki Olympusa to wtedy go kupię.

Jak na razie pomoc techniczna Olympusa na temat aparatów tej marki opowiada brednie a na forum człowiek sie niczego nie dowie bo tyle ile rozmówców tyle sprzecznych zdań.

Gdyby nie Google to nic bym nie wiedział.

Zakładanie wątka na jakikolwiek temat jest bezsensowne.

Najlepiej jechać do stolicy i w sklepie wziąć do teki kilka modeli aparatów czy obiektywów sfotografowac sklep i w domu podjąć decyzje o zakupie sprzętu bo na forum od głupoli się człowiek niczego nie dowie.

Waż słowa i nie wyzywaj współ-forumowiczów od głupoli.

Krakman
3.10.12, 09:29
Waż słowa i nie wyzywaj współ-forumowiczów od głupoli.

Dodam jeszcze, że niestety bezkrytycznych wyznawców googli jest coraz więcej. :???:

nyny
3.10.12, 09:33
Dobra, ja nie bede sie obrazal.
Jesli masz kase to bierz Sigme 50 1.4 i nie deliberuj.
Jesli kasy mniej masz i zalezy na swietle to N50 AFS 1.4G
Jesli nie zalezy na swietle a ma byc w miare szybko i tanio to N50 AFS 1.8G
Oczywiscie przy kazdym szkle zalecana ostroznosc i przestrzelanie go ze swoim body.
Starsze konstrukcje tez warte rozwagi, ale ceny sie tak rozmyly, ze imho lepiej miec cos z wlasnym silnikiem w podobnych pieniadzach.

pozdro

apz
3.10.12, 10:46
Dobra, ja nie bede sie obrazal.
Jesli masz kase to bierz Sigme 50 1.4 i nie deliberuj.
Jesli kasy mniej masz i zalezy na swietle to N50 AFS 1.4G
Jesli nie zalezy na swietle a ma byc w miare szybko i tanio to N50 AFS 1.8G
Oczywiscie przy kazdym szkle zalecana ostroznosc i przestrzelanie go ze swoim body.
Starsze konstrukcje tez warte rozwagi, ale ceny sie tak rozmyly, ze imho lepiej miec cos z wlasnym silnikiem w podobnych pieniadzach.

pozdro

Na pewno się nie opłaca, lepiej zainwestować tę kasę np.w ropno-gazowy interes jak Pan Kulczyk i inni podobni. Taki zakup to czysta konsumpcja, chyba, że żyje się z fotografii.

nightelf
3.10.12, 11:35
Na pewno się nie opłaca, lepiej zainwestować tę kasę np.w ropno-gazowy interes jak Pan Kulczyk i inni podobni. Taki zakup to czysta konsumpcja, chyba, że żyje się z fotografii.

Modne teraz są inwestycje w złoto, platynę i inne szlachetne metale.
Byle nie w bursztyn (amber).

darkelf
3.10.12, 11:40
Mam ten obiektyw i zaczalem go uzywac dopiero po odstawieniu ZD50 :) Korzystam do modelek z Nikkora 35/1.8, Nikkora 50/1.4 i Nikkora 85/1.8, wg mnie idealny zestaw do tych celow.