Zobacz pełną wersję : ED 50-200 do e-510 - która wersja
Witam,
Chcę do mojego e-510 dokupić obiektyw 50-200. Czy ktoś może mi powiedzieć czy w moim przypadku jest jakaś różnica: czy będzie to obiektyw z SWD czy bez? Podobno... coś mi się obiło o uszy... itp że do e-510 nie ma sensu brać obiektywów z SWD, bo... coś tam coś tam - właśnie nie wiem co.
Druga sprawa z tym obiektywem.
Chcę nim robić zdjęcia na zawodach żużlowych przy sztucznym oświetleniu. 40-150 jest za ciemny i przy 1/800 gdy toru nie oświetla słońce zawodnicy są już rozmazani (normalnie ustawiam ISO 200, tryb A 1/800, -0.3 EV, a potem wyciągam cienie z RAW) Z tego co widzę 50-200 powinien dać radę ale czy na pewno?
50-200SWD ma silnik ultra-coś tam... i ostrzenie po kontraście (może się w przyszłości przydać przy wymianie body np. na jakiegoś mikrusa). Przy E510 dużego znaczenia to nie ma.
Zależy którą wersję masz 40-150 czy 3,5-4,5 czy tą 4-5,6, bo jeśli tą jaśniejszą to różnica tylko jednej działki ale trochę dziwne że przy czasach 1/800 masz rozmazany obraz... Działka więcej przy tych samych ustawieniach - będzie czas 1/1600. Nie pomyliłeś może na odwrót ISO 800 a migawka to 1/200?
Jeżeli chcesz robić zdjęcia sportowe, to szukaj wersji SWD - lepiej pracuje w trybie AF-C. Choć nie wiem czy z E510 ta różnica będzie odczuwalna.
Ostrzenia po kontraście, ten obiektyw nie ma na 99%.
Witam,
Chcę do mojego e-510 dokupić obiektyw 50-200. Czy ktoś może mi powiedzieć czy w moim przypadku jest jakaś różnica: czy będzie to obiektyw z SWD czy bez? Podobno... coś mi się obiło o uszy... itp że do e-510 nie ma sensu brać obiektywów z SWD, bo... coś tam coś tam - właśnie nie wiem co.
Druga sprawa z tym obiektywem.
Chcę nim robić zdjęcia na zawodach żużlowych przy sztucznym oświetleniu. 40-150 jest za ciemny i przy 1/800 gdy toru nie oświetla słońce zawodnicy są już rozmazani (normalnie ustawiam ISO 200, tryb A 1/800, -0.3 EV, a potem wyciągam cienie z RAW) Z tego co widzę 50-200 powinien dać radę ale czy na pewno?
W trybie manualnym na pewno. Pożycz i sprawdź. Nie sądzę byś na tym body zobaczył różnicę między oboma wersjami.
---------- Post dodany o 07:26 ---------- Poprzedni post był o 07:25 ----------
Ostrzenia po kontraście, ten obiektyw nie ma na 99%.
A może wiesz jak ostrzy mi z EPL-1 i EM-5??? Wolno bo wolno , ale bez błędów.
A tak w ogóle skąd ten pomysł z telewizorkiem? Lepiej wyjdzie jak przyłożysz wizjer do oka.
Witam,
E-510 nie będziez miał wiecznie, może w końcu zasmakujesz w E-3/5/7? wtedy SWD jak znalazł. Jeżeli różnica cenowa nie będzie znacząco przemawiać na korzyść bezSWD to brałbym SWD.
40-150 jest za ciemny i przy 1/800 gdy toru nie oświetla słońce zawodnicy są już rozmazani (normalnie ustawiam ISO 200, tryb A 1/800, -0.3 EV, a potem wyciągam cienie z RAW)
Co innego miałem na myśli, co innego napisałem... Przy 1/800 foty są już za ciemne, wyciąganie cieni daje szumy jak pierun... A ustawienia mniejsze niż 1/800 ewentualnie 1/640 powodują rozmazania. Teraz jest OK.
Wersja 40-150 to ta ciemniejsza.
Ostrzenie po kontraście to co to właściwie znaczy w porównaniu do 40-150?
robert1088
26.09.12, 08:50
Miałem e510 i 50 -200 bez SWD śmigał aż miło ,ale Romek ma rację jeżeli różnica cenowa jest nieznaczna bierz z SWD
Oba są w licytacji. Bez SWD 1800,- a ten drugi 2450,- tylko, że nie ma uchwytu do statywu i dekielek odstarszej wersji - chyba ciężko będzie odsprzedać.
jakiś czas temu z Romkiem robiliśmy porównanie tych szkieł
https://forum.olympusclub.pl/threads/6103-Olympus-ZD-ED-50-200mm-1-2.8-3.5/page37?p=356451&highlight=#post356451
poczytaj, może coś Ci się przyda ;)
.... i tak jak mówił Romek .... "E-510 nie będziez miał wiecznie ...."
Dla mnie dużą zaletą wersji SWD jest to, że można ostrzyć również "mechanicznie".
Aparat nie musi być włączony lub nawet nie musi być podpięty do obiektywu.
Ostrzenie po kontraście tyle daję, że działa w aparatach bez lustra - czyli podobnie jak w kompaktach.
poczytaj, może coś Ci się przyda ;)
O super! Dzięki za linka!
.... i tak jak mówił Romek .... "E-510 nie będziez miał wiecznie ...."
He he ;) wiem, wiem... Ale kolejny to najprawdopodobniej jakiś bezlusterkowiec...