Zobacz pełną wersję : EZ-M1250 czy duet EZ-M14-42 i 4015 R
Kłaniam się serdecznie ;)
Jeżeli był już taki temat, to proszę o wybaczenie, aczkolwiek nie mogłem się doszukać porady na ten temat.
Mianowicie kusi mnie Olek EPL-3 właśnie z EZ-M 1250, a nigdzie nie potrafię znaleźć opinii na jego temat:(
Co waszym zdaniem będzie lepszym wyborem ? ten 12-50 czy może duet Kitowych obiektywów 14-42 i 40-50 ??
Z góry dziękuję za udzielenie pomocy ;)
Pozdrawiam
Belezo ;)
easy_rider
25.09.12, 11:37
Nasze zdanie nie ma tu znaczenia, bo nie my będziemy używać tego aparatu - rozsądny (i najbardziej uniwersalny) wydaje mi się zestaw 12-50 + 40-150
dual kit pokrywa często większość zapotrzebowania użytkowników. Stawiam na dual - tym bardziej, że obecnie w zestawie z epl3 jest w baaardzo okazyjnych cenach (http://fotozakupy.pl/oferta/produkt,15222s,50d). Zawsze będzie większy zakres ogniskowej no i na końcu nie będzie taki ciemny
Zaletą 12-50 jest tryb makro, którego nie ma dual kit, oraz nieco szersza ogniskowa.
Ponadto jeśli zamierzasz się bawić w filmy, to 12-50 jest dobrym wyborem.
Ale za to 14-42 II R jest zdecydowanie mniejszy.
Więc wszystko zależy od tego, czego oczekujesz od obiektywów.
Zaletą 12-50 jest tryb makro, którego nie ma dual kit, oraz nieco szersza ogniskowa
co racja to racja z tym macro. Bez bonusa zaś do wideo można się obyć - tak z własnej praktyki. A za to 150 mm (x2) przyda się częściej, tym bardziej, że z tego co widzę dual kit jest w cenie takiej samej jak z 12-50 - nadal wybrałbym duala. Będzie Pan zadowolony...
Jeśli temat aktualny to ja też rozważam zakup takiego zestawu (12-50 + 40-150, no może jeszcze jakaś stałka do tego).
Poczekam tylko na wprowadzenie EPL5 z 12-50 + biorę nowy zestaw o numerze E0411031 (wyguglałem że to 40-150 z dodatkami, w jakimś czeskim sklepie jest zdjęcie zestawu).
Tylko ile to będzie kosztować?
wygląda na to ze 40-150 tanieje i można go dokupić za relatywnie niewielkie pieniądze. na słowacji 120 euro
jak Ci sie nie pali to poczekaj troche, poudzielaj sie na forum, powstawiaj troche zdjec.
w programie OlyJedi mozna niezle zaoszczedzic, ostatnio cena 40-150r mnie zszokowala.