Zobacz pełną wersję : Photoshop Elements 11
skrzynka97
25.09.12, 09:37
Od dziś do nabycia kolejna wersja PE. Tą już sobie kupię, bo ciągle na v.8 pracuję.
http://www.dpreview.com/news/2012/09/25/adobe-photoshop-elements-premiere-11
Od dziś do nabycia kolejna wersja PE. Tą już sobie kupię, bo ciągle na v.8 pracuję.
http://www.dpreview.com/news/2012/09/25/adobe-photoshop-elements-premiere-11
Szybko im poszlo - dopiero co kupilem PE 10 ...
Trzeba ściągnąć triala. Mam nadzieję, że dali już możliwość tworzenia hdrów i eksportowania ich do LR bez mapowania tonów w postaci 32-bitowych plików. Jeśli tak, to bye bye Photoshop CS5.
skrzynka97
25.09.12, 13:13
hm, a może zamiast PE11 nabyć Lightroom 4?
LR4 mam, ale on nie składa 32-bitowych hdrów.
hm, a może zamiast PE11 nabyć Lightroom 4?
To juz zalezy do czego potrzebujesz oprogramowania. Do wolania raw'ow LR nadaje sie lepiej ale do ogolnie rozumianej obrobki juz raczej nie. Ja uzywam obu - kazdego do innych zadan
na win8 nie da się ściągnąć triala... zawiodłem się :(
skrzynka97
25.09.12, 14:55
To juz zalezy do czego potrzebujesz oprogramowania. Do wolania raw'ow LR nadaje sie lepiej ale do ogolnie rozumianej obrobki juz raczej nie. Ja uzywam obu - kazdego do innych zadan
Mam PE8, na obróbkę poświęcam sporo czasu, w większości przypadków poprawiam całe zdjęcia (cienie, kontrast, ostrość, WB). Zdarza się, że często używam podobnych parametrów. Z tego co sobie poczytałem o LR, to nawet by się sprawdził do moich zastosowań.
Z tego co sobie poczytałem o LR, to nawet by się sprawdził do moich zastosowań.
I to nawet lepiej.
LR4 jest bardzo fajną wywoływarką w większości zdjęć nic już potem nie obrabiam. Wygodnie obrabia się zdjęcia grupowo. Obrabiasz jedno, kopiujesz ustawienia i wklejasz na raz do zaznaczonych zdjęć. Przydaje mi się to szczególnie przy zdjęciach do panoram.
Mam PE8, na obróbkę poświęcam sporo czasu, w większości przypadków poprawiam całe zdjęcia (cienie, kontrast, ostrość, WB). Zdarza się, że często używam podobnych parametrów. Z tego co sobie poczytałem o LR, to nawet by się sprawdził do moich zastosowań.
Przy takich modyfikacjach mysle ze sporo lepiej niz PE. Nawet jesli niektore narzedzia sa wygodniejsze w PE to korekty ktore nie modyfikuja tresci powinno sie w wiekszosci wypadkow dac zrobic w LR. Wolanie raw'ow i obrobka (wlacznie z np. redukcja szumow) jest jak dla mnie o klase lepsza w LR niz w PE
Ja mam w planach PSE - praca na warstwach i świetne narzędzie do usuwania niechcianych elementów o wiele lepsze niż to w Lightromie sprawiają, że warto się jemu przyjrzeć.
Witajcie,
mam trochę chyba nietypową sprawę,
otóż poszukuję osoby, która zna dobrze a nawet bardzo dobrze PS Elements i odpłatnie mogłaby przeprowadzić szkolenie dla kilku osób, jednakże nim do szkolenia by doszło, musiałabym "zdobyć" wiedzę, czy faktycznie Elements potrafi zrobić rzeczy na których mi zależy
Wobec tego, czy znajdę w tej grupie osobę, która zechciałaby odpowiedzieć mi na moje pytania odnośnie możliwości, a jeśli okaże się, że to jest możliwe, to wówczas chętnie porozmawiam o szkoleniu? https://forum.cdrinfo.pl/images/smilies/E1.gif
Pozdrawiam!