PDA

Zobacz pełną wersję : Lampa błyskowa do Nex 6 - standard ISO

frytek1986
23.09.12, 20:31
Witam,

zdaje sobie sprawę, że moje pytanie jest dość amatorskie.. ale w końcu amatorem jestem. Przymierzam się do zakupu Nex 6 (no chyba, że jednak GH3 :D ) i stąd moje pytanie. Jest tam "standardowa stropka ISO". Co to znaczy? Konkretnie chodzi mi o moją lampę która mam do Nikona d90 - Nissina di622 - czy będę ją mógł do takiego Nexa podłączyć?

Jeżeli nie to jakąś przejściówka? Czy zmuszony jestem do kupna innej lampy? Jak sprawa wygląda w GH3 i ew. OMD (bo to moi faworyci) ?

Esjot
23.09.12, 21:31
Wszystko wskazuje na to że będziesz mógł podłączyć. Działać będzie jedynie w manualu lub w automatyce własnej (jeśli takową posiada-nie znam tej lampy).

frytek1986
24.09.12, 21:17
Lampa błyskowa Nissin Speedlite Di622 jest
przeznaczona do lustrzanek cyfrowych
wyposażonych w najnowszą technologię sterowania
błyskiem – TTL.

Typ N
jest przeznaczony do lustrzanek cyfrowych
Nikon, modeli D40, D40x, D50, D70, D70s, D80
oraz D200.
Lampa współpracuje automatycznie z systemem
pomiaru błysku i-TTL.

Taką mam dokładnie.. trochę będę się jej bał podłączyć.. czy na pewno czegoś nie zepsuje?

nightelf
24.09.12, 22:21
Zepsuć nic nie zepsujesz.
Ja podpinałem do E-PL3 lampę SB-900 Nikona i działała w trybie automatyki lampy A.
i-TTL nie będzie działał z Olympusem, bo to system błysku Nikona.
Będziesz musiał ustawić lampę w tryb manualny, albo automatyki lampy, czyli lampa mierzy światło i moc z jaką ma błysnąć.
Aparat za to przestawiasz na M i dobierasz ekspozycję drogą eksperymentów.

frytek1986
21.12.12, 23:29
podpiąłem lampę do aparatu i żaden sposób nie potrafię jej uruchomić. Nie wiem w czym błąd. Lampę mam oczywiście w manualu, w aparacie próbowałem na P,S,A,M i lampa się nie wyzwala. Ktoś coś wie?;)

bogdi
21.12.12, 23:41
w lampie masz dwa styki "główne", zazwyczaj to sanki lampy plus jeden największy na stopce, pozostałe to dodatkowe sterowanie elektroniki (w dwie strony), mogą być dwie sytuacje, tzn, któryś ze styków dodatkowych lampy pokrywa się ze stykiem aparatu i aparat otrzymuje "nieczytelny" dla niego sygnał, lub odwrotnie, brak takiego sygnału, choć lampa nikona "działa" a penie i sony R1 (nie "gryzą się) i pozwalają pracować w automatyce własnej lampy lub pełnym manualu