Zobacz pełną wersję : Proszę o poradę
ArKrampouez
23.09.12, 06:54
Olimpusa oddałem jednak synowi, zamieniłem na Canona. Mam obiektyw 18-200. Jestem z niego zadowolony i tu dochodzimy do problemu. Czy robiąc przeważnie krajobrazy, odczuję różnicę na obiektywie 10-20, czy dać sobie spokój. Nigdy w życiu nie miałem szerokiego kąta.
Olimpusa oddałem jednak synowi, zamieniłem na Canona. Mam obiektyw 18-200. Jestem z niego zadowolony i tu dochodzimy do problemu. Czy robiąc przeważnie krajobrazy, odczuję różnicę na obiektywie 10-20, czy dać sobie spokój. Nigdy w życiu nie miałem szerokiego kąta.
Roznica jest i to spora - wg mnie warto miec cos szerokiego przy tego typu fotografii.
Mobi
No wiesz są różne krajobrazy i różne potrzeby. Popatrz sobie do wątku zabawy ze zdjęciami 4/3 i pooglądaj exify lub opisy z exifów. Pamiętaj, że krop w m4/3 wynosi 2x. I zobaczysz czy potrzebujesz takiej szerokośći , ja na przykład rzadko używam 9-18 , a częściej 50-100mm.
miałem to szkło Canona, po pierwsze jakość zdjęć będzie o wiele lepsza od 18-200, szkiełko jest naprawdę świetne. Może nie zawsze 10mm ale 12-15 często używałem.
w tym wypadku im szerzej tym lepiej. roznica miedzy 18 a 10 jest naprawde spora. pomijam fakt, ze obiektyw z taka ogniskowa to raczej mydelko :)
wklejam link do pogladowego obrazka:
http://www.szerokikadr.pl/files/tutorials/143_4ab46b0d-zoom.jpg
jak widac roznica jest znaczna
Wcale nie musi być mydełko.
Wcale nie musi być mydełko.
oczywiscie, ze nie musi byc, ale w tym wypadku nie ma rewelacji. zaleta tego zoooooooma jest tylko cena i naprawde przyzwoity AF. w kazdym razie napewno jest niezly przy takim ZD 70-300
Nie wiem, jak jest w przypadku tego Canona, ale generalnie dobrych zoomów w tym zakresie nie brakuje, więc zawsze można wybrać sobie coś innego.
sigma 10 20mm , macalem , chwilke sie pobawilem,polecam, pzdr.
Mam obiektyw 18-200. Jestem z niego zadowolony i tu dochodzimy do problemu. Czy robiąc przeważnie krajobrazy, odczuję różnicę na obiektywie 10-20, czy dać sobie spokój. Nigdy w życiu nie miałem szerokiego kąta.
Jeżeli brakuje Ci szerokości i w swoim zoomie dochodząc do 18mm chciałbym jeszcze szerzej to kup. UWA to krajobrazów się przydaje ale daje specyficzną perspektywę, co może być zaletą ale nie musi. Jak mam być szczery to z reguły wolę prostą technikę złożenia zdjęcia z kilku, gdy brakuje szerokości bądź potrzeba mpix. Ot kilka ujęć z ręki i potem złożenie tego chociażby w Microsoft ICE. Może taka zabawa wniesie więcej niż kupno kolejnego klamota?
ArKrampouez
23.09.12, 16:45
Może taka zabawa wniesie więcej niż kupno kolejnego klamota?
Tak się może zdarzyć, stąd pytanie i rozważenie opcji za i przeciw :). Nie mogę wiedzieć czy mi brakuje coś czego nigdy nie miałem, fakt można pożyczyć i przetestować, ale to potem.
Padla tutaj propozycja S10-20.
Mam, ja na innym mocowaniu i zdecydowanie polecam, jest to mega dobre szklo.
Dwie rady, szukaj starszej ciemniejszej wersji, sprawdz przed zakupem bo potrafi byc rozrzut jakosciowy.
pozdro