Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Panas G3 a lampy zewnętrzne

cyrylo
23.09.12, 00:59
witam.

potrzebuje wsparcia innych użytkowników G3, bo....
mój aparat nie potrafi wyzwolić błysku z innych lamp niesystemowych, mimo że ma styk centralny i w teorii - tak mi się wydaje - powinien to robić. wszystkie moje dotychczasowe lustra i inne kompakty ze stopką lampy ruskie, nrd-owskie wyzwalały a Panas G3 nie chce.

może to być wada?

ponadto, kiedy podłączyłem lampe Olka Fl-600 zdaje się i wyzwalała błysk pół sekundy po czasie. Panas GX1 w tym sasmym sklepie dzialal z tą lampą błyskawicznie.
Poradzicie coś? Wysyłać to do serwisu, czy też ten typ tak ma???

Vindex
23.09.12, 01:32
witam.

potrzebuje wsparcia innych użytkowników G3, bo....
mój aparat nie potrafi wyzwolić błysku z innych lamp niesystemowych, mimo że ma styk centralny i w teorii - tak mi się wydaje - powinien to robić. wszystkie moje dotychczasowe lustra i inne kompakty ze stopką lampy ruskie, nrd-owskie wyzwalały a Panas G3 nie chce.

może to być wada?

ponadto, kiedy podłączyłem lampe Olka Fl-600 zdaje się i wyzwalała błysk pół sekundy po czasie. Panas GX1 w tym sasmym sklepie dzialal z tą lampą błyskawicznie.
Poradzicie coś? Wysyłać to do serwisu, czy też ten typ tak ma???

Jest to dosyc dziwne zachowanie - niesystemowych lamp nie testowalem ale moj Metz 24-AF 1 dziala idealnie

cyrylo
23.09.12, 02:22
wyzwala ci błysk natychmiasst czy z lekkim opóźnieniem?

2ev
23.09.12, 20:29
Może masz ustawione wyzwalanie błysku na 2 kurtyne?
Z lampami niesystemowymi powinieneś przestawić aparat w tryb M ewentualnie A.

Vindex
23.09.12, 20:50
wyzwala ci błysk natychmiasst czy z lekkim opóźnieniem?

Nie - blyska dokladnie wtedy kiedy ma blyskac

2ev
23.09.12, 21:38
W stopce na aparacie z boku po wewnętrznej stroine są takie metalowe, sprężynujące blaszki, które są jednocześnie masą (czasami jest tylko jedna).
Zobacz czy nie można jej trochę wygiąć (szpilką) do wewnątrz. Możliwe, że nie ma styku i dlatego nie wyzwala.

micz87
23.09.12, 22:24
Miałem podobnie z tym, że moj Metz 58 od Nikona byl wyzwalany przez G3, a chinskie YongNuo juz nie... Wyzwalacz bezprzewodowy YN na G3 dziala wiec z tym body to chyba ruletka :D

cyrylo
24.09.12, 22:00
różne kurtyny, pełen M, lampy na M a i tak nie błyska.
Zoabczę te blaszki wewnątrz sanek i sprawdze.
dzięki za rady.

Jan_S
16.10.12, 09:27

Może być też przyczyna że stare lampy miewają wysokie napięcie na stopce. Gdzieś w sieci się nawet mówiło że jest ono na tyle wysokie że może uszkodzić aparat. Może G3 ma zabezpieczenie?
Miałem kiedyś podobny problem z zewnętrznym wyzwalaczem - z lampami "nowoczesnymi" gadał bez problemu a z tymi starszymi nie chciał