PDA

Zobacz pełną wersję : lampa błyskowa...

Sapphiron
10.07.07, 16:31
potrzebna mi lampa błyskowa do robienia reportaży (dostałem się do radia i do gazety jako fotoreporter) i nie wiem co kupić... nie stać mnie na lampy Olympusa... z tego co wiem najprostsza bez odchylanego palnika kosztuje 280zł ( http://www2.olympus.pl/consumer/198_FL-20.htm ) a te lepsze zaczynają się od 400zł...

wypatrzyłem na allegro takie cuś http://www.allegro.pl/item212970773_tumax_dsl880af_do_olympus_e500_e300_ e330_e410_e510.html

co sądzicie o tym? pomóżcie proszę bo to sprawa na szybko bo naczelny mnie już gnębi...

P.S.
ma to być lampa do Olka 5060WZ

fumfel
10.07.07, 17:13
Witam!
Też dołączam się do pytania. Wysłałem do nich maila i potwierdzili mi, że lampa na pewno działa z E500 (bo akurat to mnie interesowało). Z drugiej strony w opisie aukcji piszą straszne bzdur na temat OLYMPUSA i ETTL, także zdjęcia są innych lamp niż sama aukcja głosi!

Yanluk
10.07.07, 17:48
I ja dolaczam sie do prosby...
Z tym ze moj aparat to SP-550UZ, czy ktos moze mi polecic jakas lampe dla tego aparatu? Potrzebna przy fotografowaniu w slabo oswietlonych pomieszczeniach.

salvadhor
10.07.07, 20:58
Polecam przegrzebanie skapiec.pl
Można włączyć filtrowanie lamp wg. producentów i/lub wg. ceny.

Sam z tych lamp nie korzystałem, ale właśnie tam wypatrzyłem jeszcze jakiegoś Cullman'a za 250 zł. A ta lampa Tumax'a w sklepach net'wych jest tańsza (wg. skapiec.pl).

dorjan
10.07.07, 21:35
Jest już trzech łaknących informacji o lampie Tumax DSL880AF, więc spróbuję podpowiedzieć trochę na jej temat, pomimo że nie widziałem jej na oczy.

Czego można spodziewać się od lampy w cenie poniżej 300zł?

To prosta automatyczna lampa z palnikiem odchylanym jedynie do pionu i co najgorsze - z ręcznym zoomowaniem palnika. Można ją kupić z dedykacją do różnych systemów (Nikon, Olympus, Minolta, ...). Jej jedyną zaletą jest atrakcyjna cena, a opinie użytkowników z pewnością nie zachęcają do zakupu.

Ja po przeczytaniu poniższych opinii nie zdecydowałbym się na zakup tak tandetnego produktu. Lepiej kupić coś w podobnej cenie, ale bardziej markowego (np. Metz).

Poniższe cytaty pochodzą z forum Minolty i Nikona i przy odrobinie chęci można znaleźć jeszcze więcej informacji.

Pozdrawiam.

cytat:
... zakupiłem tą lampę do d50 i co?? i jestem wielce niezadowolony błyska jak sie jej podoba, czasem mam wrażenie, że współpracuje z i-TTL'em raz na 3 błyski...byli tacy którzy mi ja odradzali i mieli swięta rację.. lepiej dozbierać do SaBiny 600 współpraca z D40 powinna sie odbywac bez problemu (oczywiście raz na 3 zdjęcia).

cytat:
ja tez kupiłem Tumaxa z myślą, że będe używał lampy sporadycznie i teraz pluję sobie w brodę że nie dozbierałem do SB-600...

cytat:
tumax to straszny szit nie bierz tego !!

cytat:
Prosta lampa jedynie z włącznikiem i przyciskiem TEST
konstrukcja trzeszcząco-zgrzypiąca, co świadczy o kiepskości zastosowanych materiałów i niedokładności wykonania.
nierówne światło zwłaszcza przy wyciągnientym "zoomie" lampy. (zoom wyłącznie ręczny)
Tumax 880 nierówno rozsyła światło.
przez co nie do użycia (na wprost) bez dyfuzora, z dufuzorem światło w miarę równe, choć i tak do ideału daleko.
w egzemplarzu który miałem nie świeciła się kontrolka naładowania
sporadyczne nie kontaktowanie ze stopką lampy
iluminator AF właściwie służy do ozdoby bo nie oświetla pól AF, a obszar nad nimi. Z trudem łapie się górny czujnik, pozostałe nie.
Ogólnie lampa prosta, lecz działająca i w zastosowaniach typowo amatorskich może być pomocna, o ile jej stopka będzie kontaktowała się z body aparatu, problemy ze stycznością stopki to chyba ogólna bolączka Tumaxów dostosowanych do Minolty.
Lampa łamana w jednej płaszczyźnie, nie może działać bezprzewodowo, bez osobnej fotoceli.
http://www.klubkm.pl/forum/showthread.php?t=3888&highlight=tumax

cytat:
ja takowej uzywam. Kupilem ja - wiadomo - ze wzgledu na kase.
Wkurzaja 3 rzeczy!
1. palnik tylko w pionie - przed kupnem myslalem ze wystarczy jednak - co wynika albo ze wzrostem mojego doswiadczenia albo po prostu regulacja pozioma jest niezbedna - teraz nie wystarcza
2. Zakladalem ja duzo razy i 4 razy aparat nagle przestaje dzialac. Trzeba wylaczyc i wlaczyc lampe i dziala dalej.
3. wspomagacz AF jest w tej lampie albo do d*py calkowicie albo ja na taki trafilem. Jak jest bardzo ciemno to mi po porstu dobrze nie wyostrzy... za kazdym razem! Gdy jestes w pomieszczeniu i masz jakies zaroweczki swiecace to jak sie zgraja z aparatem to da rade wyostrzyc, ale przy slabym zastanym jest baaardzo ciezko. Szkoda ze nie ma mozliwosci wylaczenia tego szitu i mozliwosci dzialania na wspomagaczu w aparacie to by tego problemu nie bylo. Punkt 3 PRZESZKADZA MI NAJBARDZIEJ W TEJ LAMPIE !!!

Lampe ta mozna potratktowac raczej przejsciowo bo predzej czy pozniej kazdy uzytkownik tej lampy zechce sb600/800. Tak tez jest ze mna...

cytat:
Wszystko juz zostalo powyzej napisane procz tego, co mnie najbardziej boli - nie mozna lampy uzywac z manualnymi obiektywami. Nie mozna ustawic sobie tak,jak we wbudowanej "1/4 mocy" itp. Po prostu nie odpala. A ja mam niestety wiecej manualnych szkiel niz automatycznych (tylko kitowe).
No i przeszkadza mi tez to odchylanie jedynie w pionie, bo nie mozna odbic od sufitu robiac pionowe zdjecie.

Sapphiron
10.07.07, 21:35
czyli problem rozwiazany...

Ernesth
10.07.07, 21:57
Przysłuchuję się a raczej przyczytuję również bo powoli zbieram na lampę ... ale teraz czy Metz jest lepszy od lamp Olympusa np od Flki 35 bo cenowo bardzo podobnie.

rodia
10.07.07, 21:58
Sapphiron masz problem bo z takim budżetem to w sumie nic konkretnego nie kupisz. FL20 to w sumie żart, nie marnuj pieniędzy. - nawet dyfuzora na to nie założysz. Nie odchylany palnik to przekleństwo. Słabszych lamp niż fl36 to nie masz co kupować. Możesz się zdecydować na Metza z kostką do dedykacji, ale to i tak wydatek 600-800 zł. Ja w krakowie dostalem FL36 za 700 zł pół roku temu. Pokombinuj, weź na raty i kup porządną lampę.

Yanluk
11.07.07, 00:18
Widze ze rozwinela sie mala dyskusja w temacie. Czy w takim razie ktos moglby mi podsunac pomysl ktora lampe wybrac o Olympusa SP-550 UZ. Zakres jaki chce wydac to okolo 2000zl. I czy mozecie mi powiedziec jak wyglada wspolpraca z lampa wyzwalana blyskiem tej wbudowanej, gdyz nigdy nie mialem z takim czyms do czynienia.

Z gory dzieki.

dorjan
11.07.07, 02:22
Sapphiron, za ok. 300zł rzeczywiście trudno znaleźć dobrą lampę, ale do Twojego 5060WZ można byłoby skusić się na lampę Metz 32MZ-3.
Ta lampa jest silna, ma LP 37 dla 85mm i jest zoomowana automatycznie. Palnik jest obracany zarówno w pionie, jak i w poziomie. Lampę można kupić już za 150zł na Allegro, ale ze stopką systemu 300, więc będzie działać jedynie w manualu.
Rozwiązaniem tego problemu byłoby poszukanie stopki SCA dedykowanej do Olympusa. Odpowiednia stopka to SCA3202 M (a najlepiej M4 lub M5, bo przyda się do najnowszych korpusów Olka), ale to wydatek ok. 200zł. Wówczas w trybie auto będzie działać większość potrzebnych funkcji. Lampa jest niewielkich rozmiarów, ale solidnie wykonana.

krzysiek1902
11.07.07, 07:12
Widze ze rozwinela sie mala dyskusja w temacie. Czy w takim razie ktos moglby mi podsunac pomysl ktora lampe wybrac o Olympusa SP-550 UZ. Zakres jaki chce wydac to okolo 2000zl. I czy mozecie mi powiedziec jak wyglada wspolpraca z lampa wyzwalana blyskiem tej wbudowanej, gdyz nigdy nie mialem z takim czyms do czynienia.

Z gory dzieki.
poprzez fotocelę.

żwirek
11.07.07, 10:37

Z gory dzieki.

2000? To bierz FL-50

fotocela (http://www.allegro.pl/search.php?string=fotocela)

Sapphiron
11.07.07, 11:28
no dobra...

znalazłem tak:

lampa: http://www.allegro.pl/item214374356_metz_32mz_3_32_mz_3_sca_310.html

stopka (adapter): http://www.sklepfotograficzny.pl/lampy-blyskowe/Metz/SCA3202-M5/

o taki zestaw chodziło?
poradzi sobie mój aparat z tą stopką M5?

proszę pomóżcie bo czas nagli...

ziemia01
11.07.07, 12:17
zgodnie ze stroną metz.de współpracujące lampy z Twoim aparatem to
mecablitz 76 MZ-5 digital
mecablitz 45 CL-4 digital
mecablitz 44 AF-4O
mecablitz 28 AF-3O
mecablitz 54 MZ-4 / 54 MZ-4i
mecablitz 44 MZ-2

nie znalazłem nigdzie tej lampy, może być, że bardziej współpracuje z analogami.

a tak sobie poradzi ta stopka u Ciebie (wystarczy nawet mniejsza liczba)

http://www.metz.de/photo_electronics/adapter.143.html

Sapphiron
11.07.07, 12:21
@ziemia01

sugerowałem się tą wypowiedzią...

Sapphiron, za ok. 300zł rzeczywiście trudno znaleźć dobrą lampę, ale do Twojego 5060WZ można byłoby skusić się na lampę Metz 32MZ-3.
Ta lampa jest silna, ma LP 37 dla 85mm i jest zoomowana automatycznie. Palnik jest obracany zarówno w pionie, jak i w poziomie. Lampę można kupić już za 150zł na Allegro, ale ze stopką systemu 300, więc będzie działać jedynie w manualu.
Rozwiązaniem tego problemu byłoby poszukanie stopki SCA dedykowanej do Olympusa. Odpowiednia stopka to SCA3202 M (a najlepiej M4 lub M5, bo przyda się do najnowszych korpusów Olka), ale to wydatek ok. 200zł. Wówczas w trybie auto będzie działać większość potrzebnych funkcji. Lampa jest niewielkich rozmiarów, ale solidnie wykonana.

zaczynam się powoli gubić...

ziemia01
11.07.07, 12:26
[zaczynam się powoli gubić...
znalazłem w tym dokumencie jest, że powinno działać po zastosowaniu tej stopki, ale nie wiem w jakim zakresie i czy wszystko http://www.metz.de/downloadFile.php?type=adapterarchiv&lang=de
ja osobiście mam 54 MZ-3 z taką stopką i jestem bardzo zadowolony ale to większy wydatek.

dorjan
11.07.07, 12:28
W tym zestawie stopka odgrywa decydującą rolę. Ten właśnie element odpowiada za dedykację z Olympusem. W przyszłości będziesz mógł zastosować tę stopkę z inną bardziej zaawansowaną i mocniejszą lampą serii MZ. Wersja M5 współpracuje z najnowszymi korpusami Olympusa, więc to dobry wybór, ale trochę drogo.
Lepszej lampy w tej cenie nie kupisz. Ja bym się długo nie zastanawiał.

W tej lampie Metza 32MZ-3 będzie brakować synchronizacji FP i współpracy z TTL Olka, ale dla mnie to nie ma większego znaczenia.
Pozdrawiam.

ziemia01
11.07.07, 12:46
na allegro można czasem kupić taniej używaną np. http://www.allegro.pl/item199525276_adapter_sca_3202_m4_olympus.html co prawda jest to 4. Wszysko zależy kiedy będziesz chciał zmieniać sprzęt i na jaki. Jeśli dobrze pamiętam przeprogramowanie kostki to 50 zł a jak będziesz wymieniał za kilka lat to pewnie będzie już 8 :) dopóki nie będziesz zmieniał aparatu to taka by Ci wystarczyła.
zawsze możesz poszukać i popróbować :)
http://cgi.ebay.pl/Metz-Profiblitz-mecablitz-54-MZ-3-mit-SCA-3402-Nikon_W0QQitemZ110147500927QQihZ001QQcategoryZ7992 6QQssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem

Sapphiron
11.07.07, 13:52
no ze sprzętem to nie szybko... mam narazie ważniejsze wydatki (np raty za studia)

no właśnie a jak jest z tą współpracą z TTL w Olku? co to daje? co będzie się dziać jak nie będzie tej współpracy?

ziemia01
11.07.07, 14:19
nie udało mi się niestety znaleźć tej Twojej lampy co do współpracy w TTL, a ogólnie chodzi o to, że aparat poprzez przedbłysk dokonuje pomiaru jak mocno trzeba "uderzyć" lampą aby wszystko było dobrze doświetlone. Jeśli nie ma wspólpracy w TTL musisz lampę ustawić na auto lub manual i wtedy już zależy od automatyki lampy co ustawi jakie naświetlenie. Może ono być różne niżby sobie życzył aparat. Tak mi się wydaje bo pracuje tylko na TTL-u

dorjan
11.07.07, 14:57
Przy współpracy aparatu z lampą w trybie TTL to elektronika aparatu jest odpowiedzialna za prawidłowe naświetlenie. Uwzględniane są wszystkie dodatkowe elementy założone na obiektyw i błysk jest przerywany jeżeli dostateczna ilość światła dotarła do matrycy.

W trybie auto lampa decyduje o ilości potrzebnego światła, a aparat jest elementem podporządkowanym. W przypadku dodatkowych filtrów na obiektywie należy dokonać odpwiedniej korekty ręcznie i np. przy założonym filtrze polaryzacyjnym trzeba zwiększyć dawkę światła przynajmniej o 1 EV.

W praktyce rzadko stosujemy wraz z lampą elementy zmniejszające ilość światła docierającego do matrycy, więc żadnych korekt nie trzeba wprowadzać i od jakości odbłyśnika, powtarzalności i równomierności błysku zależy osiągnięcie poprawnych ekspozycji.

Sapphiron
24.07.07, 18:53
to ja już nie wiem kompletnie co brać... pomoże mi ktoś?

dziobolek
24.07.07, 19:23
to ja już nie wiem kompletnie co brać... pomoże mi ktoś?

Sapphiron, pamiętaj że pośpiech jest złym doradcą.

Hmmm, może FL-36 na raty???
Moim zdaniem warto, jako że sam sonduję ten temat i wiele grzebię za tym.
No i im dłużej i głębiej wnikam i dociekam, to coraz bardziej skłaniam się ku FL-kom.
W moim przypadku coraz bardziej ku FL-50.
Wydać raz i mieć święty spokój i pełną kompatybilność.

Tym bardziej jako fotoreporter, nie warto potem przeklinać że straciłeś dobre zdjęcie bo lampa...
Będziesz miał dobre strzały to i w karierze i zarobkach powinno się odwdzięczyć.

Taka tam moja opinia.

Pozdrówka i powodzenia.

Sapphiron
24.07.07, 19:39
niestety nie stać mnie na to... co najwyżej mógłbym skombinować jakieś 350-400zł :cry:

dziobolek
24.07.07, 19:45
niestety nie stać mnie na to... co najwyżej mógłbym skombinować jakieś 350-400zł :cry:

No dobra, i gdyby te 350-400 jako wpłatę wlasną i reszta na raty???
Nie dasz rady potem spłacać??? :roll:

Sapphiron
24.07.07, 19:46
nie dam rady... nawet nie dam rady wziąć rat... to rozwiązanie odpada kompletnie...

http://www.fotozakupy.pl/sklep/page/product/product/5357 a co z tym?

dziobolek
24.07.07, 20:00
nie dam rady... nawet nie dam rady wziąć rat... to rozwiązanie odpada kompletnie...

No to d...a blada - jak mawiają starzy górale. :evil: Szkoda, bo te lampki są warte swej ceny.
A może gazeta lub radio cię jakoś wspomogą na starcie???

http://www.fotozakupy.pl/sklep/page/product/product/5357 a co z tym?

Hmm, no nie wiem, możesz spróbować się pomęczyć na początek i potestować, a jak się nie będzie sprawować to odłóż kasę na FL-kę.

Tak jak już było pisane - za te pieniądze... itd., poza tym to wszystko eksperymenty - kupujesz w ciemno, a jak będzie to dopiero zobaczysz po pierwszych fotkach.

Sapphiron
24.07.07, 20:07
czytam sobie testy tej lampy: http://www.cyberfoto.pl/obiektywy-i-lampy-blyskowe/60883-test-lampa-tumax-880afz-do-nikon.htm

i z tego co piszą (przeczytałem 4 strony jak narazie) to sprawuje się dobrze ta lampa...

mi potrzeba tylko tak żeby doświetlić np scene gdy stoję ze 2-3 metry przed nią, do makro (dyfuzor własnej roboty to jakieś 5 minut i zrobione :D ) i tak do portretów... i tyle... nie potrzebna mi jest jakaś FL50 bo i tak nie wykorzystałbym tego co oferuje bo poprostu mi nie trzeba... poprostu aby była i żeby można było zrobić fotkę tam gdzie wbudowana nie wyrabia...

dziobolek
24.07.07, 21:01
czytam sobie testy tej lampy: http://www.cyberfoto.pl/obiektywy-i-lampy-blyskowe/60883-test-lampa-tumax-880afz-do-nikon.htm

i z tego co piszą (przeczytałem 4 strony jak narazie) to sprawuje się dobrze ta lampa...

No, poczytałem też i... hmm, dość pozytywne opisy.
Jeśli w twoim zasięgu finansowym to nie myśl tylko kup, sprawdź co to warte i daj tu znać.
Przysłużysz się potomnym ;)

mi potrzeba tylko tak żeby doświetlić np scene gdy stoję ze 2-3 metry przed nią, do makro (dyfuzor własnej roboty to jakieś 5 minut i zrobione :D ) i tak do portretów... i tyle... nie potrzebna mi jest jakaś FL50 bo i tak nie wykorzystałbym tego co oferuje bo poprostu mi nie trzeba... poprostu aby była i żeby można było zrobić fotkę tam gdzie wbudowana nie wyrabia...

W twoim przypadku to tylko FL-36 brałem pod uwagę.
Ja rozważam zakup FL-50 bo lubię czasami w kościołach , katedrach i innych duuuużych przestrzeniach focić.
A poza tym, to były przypadki że chłopaki trochę z czymś tam przegięli (nie pamiętam z czym) i popalili 36-stki.
Ale to inna bajka bo mnie na to stać.
Właściwie to jestem zdecydowany, tylko jeszcze odpowiednia okazja, no i moment finansowy też, rzecz jasna.

Bierz i błyskaj :foto3: z uśmiechem na twarzy.

Powodzenia w nowej robocie.

olifant
24.07.07, 21:11
A poza tym, to były przypadki że chłopaki trochę z czymś tam przegięli (nie pamiętam z czym) i popalili 36-stki.

zapewne za dużo silnych błysków w zbyt krótkim czasie ;) fl-36 to taka rekreacyjna lampka do spokojnego focenia, żaden pro błyskacz

dziobolek
24.07.07, 21:55

zapewne za dużo silnych błysków w zbyt krótkim czasie ;) fl-36 to taka rekreacyjna lampka do spokojnego focenia, żaden pro błyskacz

Niooo, właśnie o to chodzi, o to chodzi (chyba to tu o tym czytałem) :D .

Olifant, ty to zawsze wiesz co w trawie piska ;) thx
A co myślisz o tym Tumaxie :?: :roll:

kisi
25.07.07, 07:57
A co ze wspolpraca z Olkiem tego Tumaxa ?? Pozostaje pewnie tylko automatyka lampy..