Zobacz pełną wersję : lampa błyskowa...
potrzebna mi lampa błyskowa do robienia reportaży (dostałem się do radia i do gazety jako fotoreporter) i nie wiem co kupić... nie stać mnie na lampy Olympusa... z tego co wiem najprostsza bez odchylanego palnika kosztuje 280zł ( http://www2.olympus.pl/consumer/198_FL-20.htm ) a te lepsze zaczynają się od 400zł...
wypatrzyłem na allegro takie cuś http://www.allegro.pl/item212970773_tumax_dsl880af_do_olympus_e500_e300_ e330_e410_e510.html
co sądzicie o tym? pomóżcie proszę bo to sprawa na szybko bo naczelny mnie już gnębi...
P.S.
ma to być lampa do Olka 5060WZ
Witam!
Też dołączam się do pytania. Wysłałem do nich maila i potwierdzili mi, że lampa na pewno działa z E500 (bo akurat to mnie interesowało). Z drugiej strony w opisie aukcji piszą straszne bzdur na temat OLYMPUSA i ETTL, także zdjęcia są innych lamp niż sama aukcja głosi!
I ja dolaczam sie do prosby...
Z tym ze moj aparat to SP-550UZ, czy ktos moze mi polecic jakas lampe dla tego aparatu? Potrzebna przy fotografowaniu w slabo oswietlonych pomieszczeniach.
Polecam przegrzebanie skapiec.pl
Można włączyć filtrowanie lamp wg. producentów i/lub wg. ceny.
Sam z tych lamp nie korzystałem, ale właśnie tam wypatrzyłem jeszcze jakiegoś Cullman'a za 250 zł. A ta lampa Tumax'a w sklepach net'wych jest tańsza (wg. skapiec.pl).
Jest już trzech łaknących informacji o lampie Tumax DSL880AF, więc spróbuję podpowiedzieć trochę na jej temat, pomimo że nie widziałem jej na oczy.
Czego można spodziewać się od lampy w cenie poniżej 300zł?
To prosta automatyczna lampa z palnikiem odchylanym jedynie do pionu i co najgorsze - z ręcznym zoomowaniem palnika. Można ją kupić z dedykacją do różnych systemów (Nikon, Olympus, Minolta, ...). Jej jedyną zaletą jest atrakcyjna cena, a opinie użytkowników z pewnością nie zachęcają do zakupu.
Ja po przeczytaniu poniższych opinii nie zdecydowałbym się na zakup tak tandetnego produktu. Lepiej kupić coś w podobnej cenie, ale bardziej markowego (np. Metz).
Poniższe cytaty pochodzą z forum Minolty i Nikona i przy odrobinie chęci można znaleźć jeszcze więcej informacji.
Pozdrawiam.
cytat:
... zakupiłem tą lampę do d50 i co?? i jestem wielce niezadowolony błyska jak sie jej podoba, czasem mam wrażenie, że współpracuje z i-TTL'em raz na 3 błyski...byli tacy którzy mi ja odradzali i mieli swięta rację.. lepiej dozbierać do SaBiny 600 współpraca z D40 powinna sie odbywac bez problemu (oczywiście raz na 3 zdjęcia).
cytat:
ja tez kupiłem Tumaxa z myślą, że będe używał lampy sporadycznie i teraz pluję sobie w brodę że nie dozbierałem do SB-600...
cytat:
tumax to straszny szit nie bierz tego !!
cytat:
Prosta lampa jedynie z włącznikiem i przyciskiem TEST
konstrukcja trzeszcząco-zgrzypiąca, co świadczy o kiepskości zastosowanych materiałów i niedokładności wykonania.
nierówne światło zwłaszcza przy wyciągnientym "zoomie" lampy. (zoom wyłącznie ręczny)
Tumax 880 nierówno rozsyła światło.
przez co nie do użycia (na wprost) bez dyfuzora, z dufuzorem światło w miarę równe, choć i tak do ideału daleko.
w egzemplarzu który miałem nie świeciła się kontrolka naładowania
sporadyczne nie kontaktowanie ze stopką lampy
iluminator AF właściwie służy do ozdoby bo nie oświetla pól AF, a obszar nad nimi. Z trudem łapie się górny czujnik, pozostałe nie.
Ogólnie lampa prosta, lecz działająca i w zastosowaniach typowo amatorskich może być pomocna, o ile jej stopka będzie kontaktowała się z body aparatu, problemy ze stycznością stopki to chyba ogólna bolączka Tumaxów dostosowanych do Minolty.
Lampa łamana w jednej płaszczyźnie, nie może działać bezprzewodowo, bez osobnej fotoceli.
http://www.klubkm.pl/forum/showthread.php?t=3888&highlight=tumax
cytat:
ja takowej uzywam. Kupilem ja - wiadomo - ze wzgledu na kase.
Wkurzaja 3 rzeczy!
1. palnik tylko w pionie - przed kupnem myslalem ze wystarczy jednak - co wynika albo ze wzrostem mojego doswiadczenia albo po prostu regulacja pozioma jest niezbedna - teraz nie wystarcza
2. Zakladalem ja duzo razy i 4 razy aparat nagle przestaje dzialac. Trzeba wylaczyc i wlaczyc lampe i dziala dalej.
3. wspomagacz AF jest w tej lampie albo do d*py calkowicie albo ja na taki trafilem. Jak jest bardzo ciemno to mi po porstu dobrze nie wyostrzy... za kazdym razem! Gdy jestes w pomieszczeniu i masz jakies zaroweczki swiecace to jak sie zgraja z aparatem to da rade wyostrzyc, ale przy slabym zastanym jest baaardzo ciezko. Szkoda ze nie ma mozliwosci wylaczenia tego szitu i mozliwosci dzialania na wspomagaczu w aparacie to by tego problemu nie bylo. Punkt 3 PRZESZKADZA MI NAJBARDZIEJ W TEJ LAMPIE !!!
Lampe ta mozna potratktowac raczej przejsciowo bo predzej czy pozniej kazdy uzytkownik tej lampy zechce sb600/800. Tak tez jest ze mna...
cytat:
Wszystko juz zostalo powyzej napisane procz tego, co mnie najbardziej boli - nie mozna lampy uzywac z manualnymi obiektywami. Nie mozna ustawic sobie tak,jak we wbudowanej "1/4 mocy" itp. Po prostu nie odpala. A ja mam niestety wiecej manualnych szkiel niz automatycznych (tylko kitowe).
No i przeszkadza mi tez to odchylanie jedynie w pionie, bo nie mozna odbic od sufitu robiac pionowe zdjecie.
czyli problem rozwiazany...
Przysłuchuję się a raczej przyczytuję również bo powoli zbieram na lampę ... ale teraz czy Metz jest lepszy od lamp Olympusa np od Flki 35 bo cenowo bardzo podobnie.
Sapphiron masz problem bo z takim budżetem to w sumie nic konkretnego nie kupisz. FL20 to w sumie żart, nie marnuj pieniędzy. - nawet dyfuzora na to nie założysz. Nie odchylany palnik to przekleństwo. Słabszych lamp niż fl36 to nie masz co kupować. Możesz się zdecydować na Metza z kostką do dedykacji, ale to i tak wydatek 600-800 zł. Ja w krakowie dostalem FL36 za 700 zł pół roku temu. Pokombinuj, weź na raty i kup porządną lampę.
Widze ze rozwinela sie mala dyskusja w temacie. Czy w takim razie ktos moglby mi podsunac pomysl ktora lampe wybrac o Olympusa SP-550 UZ. Zakres jaki chce wydac to okolo 2000zl. I czy mozecie mi powiedziec jak wyglada wspolpraca z lampa wyzwalana blyskiem tej wbudowanej, gdyz nigdy nie mialem z takim czyms do czynienia.
Z gory dzieki.
Sapphiron, za ok. 300zł rzeczywiście trudno znaleźć dobrą lampę, ale do Twojego 5060WZ można byłoby skusić się na lampę Metz 32MZ-3.
Ta lampa jest silna, ma LP 37 dla 85mm i jest zoomowana automatycznie. Palnik jest obracany zarówno w pionie, jak i w poziomie. Lampę można kupić już za 150zł na Allegro, ale ze stopką systemu 300, więc będzie działać jedynie w manualu.
Rozwiązaniem tego problemu byłoby poszukanie stopki SCA dedykowanej do Olympusa. Odpowiednia stopka to SCA3202 M (a najlepiej M4 lub M5, bo przyda się do najnowszych korpusów Olka), ale to wydatek ok. 200zł. Wówczas w trybie auto będzie działać większość potrzebnych funkcji. Lampa jest niewielkich rozmiarów, ale solidnie wykonana.
krzysiek1902
11.07.07, 07:12
Widze ze rozwinela sie mala dyskusja w temacie. Czy w takim razie ktos moglby mi podsunac pomysl ktora lampe wybrac o Olympusa SP-550 UZ. Zakres jaki chce wydac to okolo 2000zl. I czy mozecie mi powiedziec jak wyglada wspolpraca z lampa wyzwalana blyskiem tej wbudowanej, gdyz nigdy nie mialem z takim czyms do czynienia.
Z gory dzieki.
poprzez fotocelę.
Z gory dzieki.
2000? To bierz FL-50
fotocela (http://www.allegro.pl/search.php?string=fotocela)
no dobra...
znalazłem tak:
lampa: http://www.allegro.pl/item214374356_metz_32mz_3_32_mz_3_sca_310.html
stopka (adapter): http://www.sklepfotograficzny.pl/lampy-blyskowe/Metz/SCA3202-M5/
o taki zestaw chodziło?
poradzi sobie mój aparat z tą stopką M5?
proszę pomóżcie bo czas nagli...
zgodnie ze stroną metz.de współpracujące lampy z Twoim aparatem to
mecablitz 76 MZ-5 digital
mecablitz 45 CL-4 digital
mecablitz 44 AF-4O
mecablitz 28 AF-3O
mecablitz 54 MZ-4 / 54 MZ-4i
mecablitz 44 MZ-2
nie znalazłem nigdzie tej lampy, może być, że bardziej współpracuje z analogami.
a tak sobie poradzi ta stopka u Ciebie (wystarczy nawet mniejsza liczba)
http://www.metz.de/photo_electronics/adapter.143.html
@ziemia01
sugerowałem się tą wypowiedzią...
Sapphiron, za ok. 300zł rzeczywiście trudno znaleźć dobrą lampę, ale do Twojego 5060WZ można byłoby skusić się na lampę Metz 32MZ-3.
Ta lampa jest silna, ma LP 37 dla 85mm i jest zoomowana automatycznie. Palnik jest obracany zarówno w pionie, jak i w poziomie. Lampę można kupić już za 150zł na Allegro, ale ze stopką systemu 300, więc będzie działać jedynie w manualu.
Rozwiązaniem tego problemu byłoby poszukanie stopki SCA dedykowanej do Olympusa. Odpowiednia stopka to SCA3202 M (a najlepiej M4 lub M5, bo przyda się do najnowszych korpusów Olka), ale to wydatek ok. 200zł. Wówczas w trybie auto będzie działać większość potrzebnych funkcji. Lampa jest niewielkich rozmiarów, ale solidnie wykonana.
zaczynam się powoli gubić...
[zaczynam się powoli gubić...
znalazłem w tym dokumencie jest, że powinno działać po zastosowaniu tej stopki, ale nie wiem w jakim zakresie i czy wszystko http://www.metz.de/downloadFile.php?type=adapterarchiv&lang=de
ja osobiście mam 54 MZ-3 z taką stopką i jestem bardzo zadowolony ale to większy wydatek.
W tym zestawie stopka odgrywa decydującą rolę. Ten właśnie element odpowiada za dedykację z Olympusem. W przyszłości będziesz mógł zastosować tę stopkę z inną bardziej zaawansowaną i mocniejszą lampą serii MZ. Wersja M5 współpracuje z najnowszymi korpusami Olympusa, więc to dobry wybór, ale trochę drogo.
Lepszej lampy w tej cenie nie kupisz. Ja bym się długo nie zastanawiał.
W tej lampie Metza 32MZ-3 będzie brakować synchronizacji FP i współpracy z TTL Olka, ale dla mnie to nie ma większego znaczenia.
Pozdrawiam.
na allegro można czasem kupić taniej używaną np. http://www.allegro.pl/item199525276_adapter_sca_3202_m4_olympus.html co prawda jest to 4. Wszysko zależy kiedy będziesz chciał zmieniać sprzęt i na jaki. Jeśli dobrze pamiętam przeprogramowanie kostki to 50 zł a jak będziesz wymieniał za kilka lat to pewnie będzie już 8 :) dopóki nie będziesz zmieniał aparatu to taka by Ci wystarczyła.
zawsze możesz poszukać i popróbować :)
http://cgi.ebay.pl/Metz-Profiblitz-mecablitz-54-MZ-3-mit-SCA-3402-Nikon_W0QQitemZ110147500927QQihZ001QQcategoryZ7992 6QQssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem
no ze sprzętem to nie szybko... mam narazie ważniejsze wydatki (np raty za studia)
no właśnie a jak jest z tą współpracą z TTL w Olku? co to daje? co będzie się dziać jak nie będzie tej współpracy?
nie udało mi się niestety znaleźć tej Twojej lampy co do współpracy w TTL, a ogólnie chodzi o to, że aparat poprzez przedbłysk dokonuje pomiaru jak mocno trzeba "uderzyć" lampą aby wszystko było dobrze doświetlone. Jeśli nie ma wspólpracy w TTL musisz lampę ustawić na auto lub manual i wtedy już zależy od automatyki lampy co ustawi jakie naświetlenie. Może ono być różne niżby sobie życzył aparat. Tak mi się wydaje bo pracuje tylko na TTL-u
Przy współpracy aparatu z lampą w trybie TTL to elektronika aparatu jest odpowiedzialna za prawidłowe naświetlenie. Uwzględniane są wszystkie dodatkowe elementy założone na obiektyw i błysk jest przerywany jeżeli dostateczna ilość światła dotarła do matrycy.
W trybie auto lampa decyduje o ilości potrzebnego światła, a aparat jest elementem podporządkowanym. W przypadku dodatkowych filtrów na obiektywie należy dokonać odpwiedniej korekty ręcznie i np. przy założonym filtrze polaryzacyjnym trzeba zwiększyć dawkę światła przynajmniej o 1 EV.
W praktyce rzadko stosujemy wraz z lampą elementy zmniejszające ilość światła docierającego do matrycy, więc żadnych korekt nie trzeba wprowadzać i od jakości odbłyśnika, powtarzalności i równomierności błysku zależy osiągnięcie poprawnych ekspozycji.
to ja już nie wiem kompletnie co brać... pomoże mi ktoś?
to ja już nie wiem kompletnie co brać... pomoże mi ktoś?
Sapphiron, pamiętaj że pośpiech jest złym doradcą.
Hmmm, może FL-36 na raty???
Moim zdaniem warto, jako że sam sonduję ten temat i wiele grzebię za tym.
No i im dłużej i głębiej wnikam i dociekam, to coraz bardziej skłaniam się ku FL-kom.
W moim przypadku coraz bardziej ku FL-50.
Wydać raz i mieć święty spokój i pełną kompatybilność.
Tym bardziej jako fotoreporter, nie warto potem przeklinać że straciłeś dobre zdjęcie bo lampa...
Będziesz miał dobre strzały to i w karierze i zarobkach powinno się odwdzięczyć.
Taka tam moja opinia.
Pozdrówka i powodzenia.
niestety nie stać mnie na to... co najwyżej mógłbym skombinować jakieś 350-400zł :cry:
niestety nie stać mnie na to... co najwyżej mógłbym skombinować jakieś 350-400zł :cry:
No dobra, i gdyby te 350-400 jako wpłatę wlasną i reszta na raty???
Nie dasz rady potem spłacać??? :roll:
nie dam rady... nawet nie dam rady wziąć rat... to rozwiązanie odpada kompletnie...
http://www.fotozakupy.pl/sklep/page/product/product/5357 a co z tym?
nie dam rady... nawet nie dam rady wziąć rat... to rozwiązanie odpada kompletnie...
No to d...a blada - jak mawiają starzy górale. :evil: Szkoda, bo te lampki są warte swej ceny.
A może gazeta lub radio cię jakoś wspomogą na starcie???
http://www.fotozakupy.pl/sklep/page/product/product/5357 a co z tym?
Hmm, no nie wiem, możesz spróbować się pomęczyć na początek i potestować, a jak się nie będzie sprawować to odłóż kasę na FL-kę.
Tak jak już było pisane - za te pieniądze... itd., poza tym to wszystko eksperymenty - kupujesz w ciemno, a jak będzie to dopiero zobaczysz po pierwszych fotkach.
czytam sobie testy tej lampy: http://www.cyberfoto.pl/obiektywy-i-lampy-blyskowe/60883-test-lampa-tumax-880afz-do-nikon.htm
i z tego co piszą (przeczytałem 4 strony jak narazie) to sprawuje się dobrze ta lampa...
mi potrzeba tylko tak żeby doświetlić np scene gdy stoję ze 2-3 metry przed nią, do makro (dyfuzor własnej roboty to jakieś 5 minut i zrobione :D ) i tak do portretów... i tyle... nie potrzebna mi jest jakaś FL50 bo i tak nie wykorzystałbym tego co oferuje bo poprostu mi nie trzeba... poprostu aby była i żeby można było zrobić fotkę tam gdzie wbudowana nie wyrabia...
czytam sobie testy tej lampy: http://www.cyberfoto.pl/obiektywy-i-lampy-blyskowe/60883-test-lampa-tumax-880afz-do-nikon.htm
i z tego co piszą (przeczytałem 4 strony jak narazie) to sprawuje się dobrze ta lampa...
No, poczytałem też i... hmm, dość pozytywne opisy.
Jeśli w twoim zasięgu finansowym to nie myśl tylko kup, sprawdź co to warte i daj tu znać.
Przysłużysz się potomnym ;)
mi potrzeba tylko tak żeby doświetlić np scene gdy stoję ze 2-3 metry przed nią, do makro (dyfuzor własnej roboty to jakieś 5 minut i zrobione :D ) i tak do portretów... i tyle... nie potrzebna mi jest jakaś FL50 bo i tak nie wykorzystałbym tego co oferuje bo poprostu mi nie trzeba... poprostu aby była i żeby można było zrobić fotkę tam gdzie wbudowana nie wyrabia...
W twoim przypadku to tylko FL-36 brałem pod uwagę.
Ja rozważam zakup FL-50 bo lubię czasami w kościołach , katedrach i innych duuuużych przestrzeniach focić.
A poza tym, to były przypadki że chłopaki trochę z czymś tam przegięli (nie pamiętam z czym) i popalili 36-stki.
Ale to inna bajka bo mnie na to stać.
Właściwie to jestem zdecydowany, tylko jeszcze odpowiednia okazja, no i moment finansowy też, rzecz jasna.
Bierz i błyskaj :foto3: z uśmiechem na twarzy.
Powodzenia w nowej robocie.
A poza tym, to były przypadki że chłopaki trochę z czymś tam przegięli (nie pamiętam z czym) i popalili 36-stki.
zapewne za dużo silnych błysków w zbyt krótkim czasie ;) fl-36 to taka rekreacyjna lampka do spokojnego focenia, żaden pro błyskacz
zapewne za dużo silnych błysków w zbyt krótkim czasie ;) fl-36 to taka rekreacyjna lampka do spokojnego focenia, żaden pro błyskacz
Niooo, właśnie o to chodzi, o to chodzi (chyba to tu o tym czytałem) :D .
Olifant, ty to zawsze wiesz co w trawie piska ;) thx
A co myślisz o tym Tumaxie :?: :roll:
A co ze wspolpraca z Olkiem tego Tumaxa ?? Pozostaje pewnie tylko automatyka lampy..