Zobacz pełną wersję : Aparat z dużym zoomem i dobrą (wiekszą) matrycą
Witam, kolega poprosił mnie o pomoc w wyborze aparatu z dużym zoomem, jego wymagania to:
zoom > 10x
dobre zdjecia wprost z puszki
praca i af w lifeview
"integralność" budowy (bez przepinania obiektywów)
filmy min. 720p
cena do ok. 3k zł
Kolega nie będzie korzystał z RAWów, a zdjęcia przez niego wywoływanie to max 20x30 cm.
Bazując na wymaganiach dslr odpada ze względu na kiepski af w lifeview. Naturalne jest więc pokierować swe kroki wprost do bezlusterkowców z uniwersalnym obiektywem, ale czy na pewno jest to najlepszy wybór ?
Z moich wstępnych poszukiwań wytypowałem 2 propozycje:
1) Pen pm1/pl3 + zd 14-150
2) Fuji X-S1 (matryca 2/3", ta sama co w x10 + zoom 26x), zaskoczyła mnie jakość zdjęć z tego potworka i jego uniwersalność.
Jak sądzicie co z tych 2 wybrać, a może macie jakiś innych kandydatów ?
Duży rozmiar matrycy, mały rozmiar body i obiektyw przemawia za Penem,
Ergonomia i uniwersalność za Fuji.
Gdybym maił wybierac tylko z wskazanych modeli to bym wziął Fuji bo lubię dużą GO i bez wizjera trudno mi się obejść - choć nie wiem czy wielkość/ciężar nie będą czasem problemem(ten kloc waży chyba z kilogram).
Jeśli kolega może trochę dołożyć to warto jeszcze zorientować się po ile teraz chodzi Panas GH2 z obiektywniej 14-140 bo taki zestaw łączyłby zalety obydwu powyższych modeli i byłby mniejszy od Fuji. GH3 wchodzi na rynek to może jakieś obniżki będą.
Gh2 z 14-140 sprawdzałem już wczoraj, ale 4600 zł, przekracza budżet o 50% kwoty.
Czekanie na potencjalne obniżki raczej nie wchodzi w grę, bo zakup musi być zrealizowany w ciągu 2 tygodni.
Sam skłaniam się w kierunku m4/3, ale zobaczymy co główny zainteresowany na te propozycje powie.
Poszukam jeszcze samego body G1/G2, a ZD 14-150 za 1900 zł znalazłem.
Może za ~3k zł coś się skompletuje.
Gh2 z 14-140 sprawdzałem już wczoraj, ale 4600 zł, przekracza budżet o 50% kwoty.
Czekanie na potencjalne obniżki raczej nie wchodzi w grę, bo zakup musi być zrealizowany w ciągu 2 tygodni.
Sam skłaniam się w kierunku m4/3, ale zobaczymy co główny zainteresowany na te propozycje powie.
Może za ~3k zł coś się skompletuje.
Za 1900 zdarzaly sie EPL1 z 14-150 - ale nie wiem czy nadal uda sie je kupic. Za ok. 1300 powinno sie wtedy dac kupic EPL3 i cos jeszcze powinno zostac po sprzedazy EPL1 (z kitem z EPL3 lub bez)
easy_rider
17.09.12, 17:28
Może za ~3k zł coś się skompletuje.Tylko warto wspomnieć, że taki zestaw będzie pozbawiony stabilizacji
co przy ciemnym szkle może mieć istotne znaczenie.
A zamiana ZD14-150 na Panasonic'owy odpowiednik wyjdzie dużo drożej...
easy_rider --> No tak, rzeczywiście :/
Ale za to g1/g2 z wiekszym gripem i wizjerem zapewni dużo pewniejszy chwyt niż pl3.
Wybór jest trudniejszy niż początkowo myślałem.
easy_rider --> No tak, rzeczywiście :/
Ale za to g1/g2 z wiekszym gripem i wizjerem zapewni dużo pewniejszy chwyt niż pl3.
Wybór jest trudniejszy niż początkowo myślałem.
Do pl3 zawsze mozna dokupic grip'a - np od Franiec'a
Jak chce duży zoom, to ten na "C", ma jakiś z zoom'em 50x.
Sprawdź czy to robi zdjęcia w rozsądnej jakości w całym zakresie ogniskowych.
http://nt.interia.pl/foto/news/canon-topowy-kompakt-na-nowo-i-zoom-50x,1843289,3609
Witam, kolega poprosił mnie o pomoc w wyborze aparatu z dużym zoomem, jego wymagania to:
zoom > 10x
dobre zdjecia wprost z puszki
praca i af w lifeview
"integralność" budowy (bez przepinania obiektywów)
filmy min. 720p
cena do ok. 3k zł
Kolega nie będzie korzystał z RAWów, a zdjęcia przez niego wywoływanie to max 20x30 cm.
?
Pasikonik FZ150?
Sony Cyber-shot DSC-HX200V ?
Nikon Coolpix P510 ?
Fujifilm FinePix HS30 EXR ?
Szukałbym jednak w "hybrydach".
Z tych co wymienił Koriolan najlepiej wypada HX200, porównywałem do wszystkiego w tym segmencie prócz Fuji i wynalazków typu Benq itd. Jest to dobry wybór jeśli nie ma się wygórowanych oczekiwań względem jakości. Koledzy wyżej dobrze radzą, evil+zoomiak jest optymalnym rozwiązaniem, rozmiarowo jest tak samo, ale pod względem jakości wypluwanych obrazków spora różnica. Szkoda, że kolega nie chce przepinać szkieł, bo w fajnych cenach latają teraz Nikony 1 J1 w zestawie z dwoma szkłami, ostatnio się tym nieco mocniej pobawiłem i miło się zaskoczyłem efektami.
Po długich tlumaczeniach różnic, wad i zalet rożnych systemów i rozwiązań, wybór padł na g3 z kitem + 45-200.
Myślę, że jest to chyba najlepszy konsensus między jakością obrazka, możliwościami oraz ergonomią.
Miało być "integralność budowy (bez przepinania obiektywów)"
Ale to dobry wybór.
Owszem, miało być bez przepinania, ale jakoś udało się go do tego przekonać.
Dziękuje wszystkim za posty i pomoc.