Zobacz pełną wersję : Photo Ninja
Czekałem na ten program z niecierpliwością po tym, jak któryś z betatesterów napisał, że świetnie radzi sobie z przepałami w rawach z OM-D. No i wreszcie pojawił się parę dni temu. Następca Noise Ninja, trial do ściągnięcia z http://www.picturecode.com/
Zaczynam testować, wygląda obiecująco. Cena taka sobie, 129$. Może ktoś to w wolnej chwili ściągnie i porówna z innymi wołarkami, szczególnie z LR, którego nie mam? :)
nie wiem jaki jest efekt po zapisaniu bo program nie chciał mi zapisać jpg-a, obsługa dość intuicyjna, wygląda na całkiem niezłą wywoływarkę
Ponieważ nie można zapisać w trialu
70100
porównałem na screenach (ustawienia domyślne)
PhotoNinja 70099 OlympusViewer2 70101
Można od nich otrzymać kod odblokowujący na dwa tygodnie, właśnie wysłałem maila.
Edit: kod przyszedł, działa.
Ponieważ nie można zapisać w trialu
70100
porównałem na screenach (ustawienia domyślne)
PhotoNinja 70099 OlympusViewer2 70101
wygląda po Ninji bd. Olympusowego oprogramowania nie używam. Mam LR i PS Elements 7
Jest tylko jedno ale:
Photo Ninja is computationally intensive and memory intensive. That said, it runs well on recent-generation dual-core processors with at least 4 gigabytes of memory. (8 gigabytes is recommended, particularly if you are running other applications at the same time.) On quad-core, 8-core, and 12-core machines, it will use all available cores for filter operations; the speedup is noticeable. It will also benefit from additional RAM if you have it. A solid-state drive (SSD) can improve performance compared to a conventional hard disk.
Potrzebna dobra maszyna. Ja mam 32-bitowego WinXP na AMD Athlon Dual Core 2,51GHz 2,87GB RAM i muli :(
If you have a 32-bit operating system, then you can only run the 32-bit version, but you should seriously consider upgrading to a 64-bit operating system. 32-bit systems are increasingly unsuitable for working with today's high-resolution images; performance can suffer and/or virtual memory can be exhausted. :(
... kod przyszedł, działa.Pokaż porównanie z inną wołarką.
mam win8 RP 64bit, core2, 4GB ramu i nawet ładnie to chodzi. LR muli trochę niestety ale się do niego przyzwyczaiłem. Na win7 LR chodził lepiej. Mam nadzieję że na pełnej wersji win8 będzie też lepiej.
7010770108
Plik z OM-D. Po lewej Olympus Viewer 2, po prawej Photo Ninja. Konwersja domyślna, balans bieli w puszce był na auto. Kolor kwiatka bliższy oryginałowi wyszedł w PN.
Kurcze u ajt podoba mi się bardziej to z OV2 a u helmutha to z PN :roll:
Tak jakby rozjaśnił cienie i wyciągnął szczegóły ze światła :roll:
Kurcze, między wywoływarkami RAW są jednak ogromne różnice. Viewer 2 przy ninja robi mydło z obrazka:(
7011670115
Kolejne zdjęcie. W OV2 na domyślnych ustawieniach, a w PN po krótkiej zabawie suwakami.
Kolejne zdjęcie. W OV2 na domyślnych ustawieniach, a w PN po krótkiej zabawie suwakami.
Nie żeby mi się ten drugi obrazek nie podobał, tylko jakby to wyglądało gdybyś w OV2 pojawił się suwakami?
Podobanie się rzecz gustu. Ważne, żeby stosując dany efekt nie przesadzić :)
Moim celem było pokazanie, że program ma funkcje umożliwiające szybką i łatwą edycję w taki właśnie sposób.
Rzecz w tym, że w OV2 mi się nie udało.
Rzecz w tym, że w OV2 mi się nie udało.
Wszystko jasne :)
Pytanie zasadnicze czy to jest lepsze od LR4 - bo cenowo bardzo podobne.
Pytanie zasadnicze czy to jest lepsze od LR4 - bo cenowo bardzo podobne.
MZ nie.Chyba nawet bardziej funkcjonalny jest RAW THERAPEE.Chociaz z tego nowego Sonego rawa Ninja otwiera inne siadaja.
To pewnie subiektywne odczucie, może też kwestia przyzwyczajenia, ale od paru lat używam Capture NX2 do obróbki rawów z Nikona. Testowałem chyba wszystkie inne wołarki z LR włącznie i jakiś nic nie przypadło mi do gustu. Zawsze kolory były jakieś nie te. Tzn. obrobiłem plik w LR na przykład, uzyskując efekt, który mi się podobał, ale potem przegrywał w porównaniu z tym, co domyślnie, lub po kilkusekundowej korekcji, proponował NX2. Podobnie jest teraz z OM-D. Podobają mi się kolory jpg prosto z aparatu, więc także to co wychodzi z OV2. Ponownie testowałem inne wołarki (poza LR4, bo mam jeszcze Windows XP) i znów wszędzie aparat jest sprofilowany jakoś od czapy. W każdym razie to co udaje mi się uzyskać, wygląda dla mnie gorzej. Spodobało mi się za to to, co wypluwa Ninja, no i teraz będę się zastanawiał, czy go kupić, czy może nadszedł już czas zmiany komputera na nowszy i przy okazji zakupu nowego Windowsa i LR4.
Dlatego tak mi zależy na Waszych porównaniach Ninja z LR.
Aha, raw therapee nie przypadł mi do gustu. Poza tym często się wieszał lub powodował różne dziwne błędy systemu.