PDA

Zobacz pełną wersję : Photo Ninja

ajt
13.09.12, 13:58
Czekałem na ten program z niecierpliwością po tym, jak któryś z betatesterów napisał, że świetnie radzi sobie z przepałami w rawach z OM-D. No i wreszcie pojawił się parę dni temu. Następca Noise Ninja, trial do ściągnięcia z http://www.picturecode.com/

Zaczynam testować, wygląda obiecująco. Cena taka sobie, 129$. Może ktoś to w wolnej chwili ściągnie i porówna z innymi wołarkami, szczególnie z LR, którego nie mam? :)

yamada
13.09.12, 15:41
nie wiem jaki jest efekt po zapisaniu bo program nie chciał mi zapisać jpg-a, obsługa dość intuicyjna, wygląda na całkiem niezłą wywoływarkę

helmuth
13.09.12, 15:47
Ponieważ nie można zapisać w trialu
70100
porównałem na screenach (ustawienia domyślne)
PhotoNinja 70099 OlympusViewer2 70101

ajt
13.09.12, 15:53
Można od nich otrzymać kod odblokowujący na dwa tygodnie, właśnie wysłałem maila.
Edit: kod przyszedł, działa.

yamada
13.09.12, 16:40
Ponieważ nie można zapisać w trialu
70100
porównałem na screenach (ustawienia domyślne)
PhotoNinja 70099 OlympusViewer2 70101

wygląda po Ninji bd. Olympusowego oprogramowania nie używam. Mam LR i PS Elements 7

helmuth
13.09.12, 16:46
Jest tylko jedno ale:

Photo Ninja is computationally intensive and memory intensive. That said, it runs well on recent-generation dual-core processors with at least 4 gigabytes of memory. (8 gigabytes is recommended, particularly if you are running other applications at the same time.) On quad-core, 8-core, and 12-core machines, it will use all available cores for filter operations; the speedup is noticeable. It will also benefit from additional RAM if you have it. A solid-state drive (SSD) can improve performance compared to a conventional hard disk.
Potrzebna dobra maszyna. Ja mam 32-bitowego WinXP na AMD Athlon Dual Core 2,51GHz 2,87GB RAM i muli :(

If you have a 32-bit operating system, then you can only run the 32-bit version, but you should seriously consider upgrading to a 64-bit operating system. 32-bit systems are increasingly unsuitable for working with today's high-resolution images; performance can suffer and/or virtual memory can be exhausted. :(

... kod przyszedł, działa.Pokaż porównanie z inną wołarką.

yamada
13.09.12, 17:37
mam win8 RP 64bit, core2, 4GB ramu i nawet ładnie to chodzi. LR muli trochę niestety ale się do niego przyzwyczaiłem. Na win7 LR chodził lepiej. Mam nadzieję że na pełnej wersji win8 będzie też lepiej.

ajt
13.09.12, 17:51
7010770108

Plik z OM-D. Po lewej Olympus Viewer 2, po prawej Photo Ninja. Konwersja domyślna, balans bieli w puszce był na auto. Kolor kwiatka bliższy oryginałowi wyszedł w PN.

pers
13.09.12, 18:10
Kurcze u ajt podoba mi się bardziej to z OV2 a u helmutha to z PN :roll:

helmuth
13.09.12, 18:57
Tak jakby rozjaśnił cienie i wyciągnął szczegóły ze światła :roll:

piaseczek
13.09.12, 20:03
Kurcze, między wywoływarkami RAW są jednak ogromne różnice. Viewer 2 przy ninja robi mydło z obrazka:(

ajt
13.09.12, 20:19
7011670115

Kolejne zdjęcie. W OV2 na domyślnych ustawieniach, a w PN po krótkiej zabawie suwakami.

piaseczek
13.09.12, 20:24
Wow! Super to wygląda.

ahutta
14.09.12, 00:34
Kolejne zdjęcie. W OV2 na domyślnych ustawieniach, a w PN po krótkiej zabawie suwakami.

Nie żeby mi się ten drugi obrazek nie podobał, tylko jakby to wyglądało gdybyś w OV2 pojawił się suwakami?

ajt
14.09.12, 07:53
Podobanie się rzecz gustu. Ważne, żeby stosując dany efekt nie przesadzić :)
Moim celem było pokazanie, że program ma funkcje umożliwiające szybką i łatwą edycję w taki właśnie sposób.
Rzecz w tym, że w OV2 mi się nie udało.

ahutta
14.09.12, 10:21
Rzecz w tym, że w OV2 mi się nie udało.

Wszystko jasne :)

pers
14.09.12, 10:38
Pytanie zasadnicze czy to jest lepsze od LR4 - bo cenowo bardzo podobne.

Mirek54
14.09.12, 11:03
Pytanie zasadnicze czy to jest lepsze od LR4 - bo cenowo bardzo podobne.

MZ nie.Chyba nawet bardziej funkcjonalny jest RAW THERAPEE.Chociaz z tego nowego Sonego rawa Ninja otwiera inne siadaja.

ajt
14.09.12, 11:36
To pewnie subiektywne odczucie, może też kwestia przyzwyczajenia, ale od paru lat używam Capture NX2 do obróbki rawów z Nikona. Testowałem chyba wszystkie inne wołarki z LR włącznie i jakiś nic nie przypadło mi do gustu. Zawsze kolory były jakieś nie te. Tzn. obrobiłem plik w LR na przykład, uzyskując efekt, który mi się podobał, ale potem przegrywał w porównaniu z tym, co domyślnie, lub po kilkusekundowej korekcji, proponował NX2. Podobnie jest teraz z OM-D. Podobają mi się kolory jpg prosto z aparatu, więc także to co wychodzi z OV2. Ponownie testowałem inne wołarki (poza LR4, bo mam jeszcze Windows XP) i znów wszędzie aparat jest sprofilowany jakoś od czapy. W każdym razie to co udaje mi się uzyskać, wygląda dla mnie gorzej. Spodobało mi się za to to, co wypluwa Ninja, no i teraz będę się zastanawiał, czy go kupić, czy może nadszedł już czas zmiany komputera na nowszy i przy okazji zakupu nowego Windowsa i LR4.
Dlatego tak mi zależy na Waszych porównaniach Ninja z LR.
Aha, raw therapee nie przypadł mi do gustu. Poza tym często się wieszał lub powodował różne dziwne błędy systemu.