PDA

Zobacz pełną wersję : SkyDrive problem ze zdjęciami-przekłamane kolory!

speedybike
4.09.12, 12:17
Witam.
Parę dni temu założyłem sobie konto na Skydrive.
Fajne, ale jest "ale" i to duże ALE.
Po wrzuceniu zdjęć do chmury załamałem ręce, wszystkie zdjęcie maja przekłamane kolory.Jedne mniej, inne więcej.Ale WSZYSTKIE :(
Nie wiem w czym tkwi problem?
To samo zdjęcie wrzuciłem na serwer Picasa, i jest wszystko ok.
Co ciekawe, po wrzuceniu zdjęcia na SkyDrive i jego pobraniu na dysk kolory nadal są przekłamane-czyli chmura sama zmienia kolory!
Poniżej dodałem zdjęcia dla pokazania o co mi chodzi.
Oczywiście te złe kolory to zdjęcie na dole:)
Spotkał się ktoś z takim problemem?

hades
4.09.12, 12:21
Nie zmieniła się wielkość pliku?

ziax
4.09.12, 12:33
To Microsoft, więc wiedzą lepiej, jakie kolory chcesz mieć ;)

Kolory masz w sRGB? Tutaj (http://answers.microsoft.com/en-us/windowslive/forum/skydrive-files/color-profiles-on-sky-drive-via-a-web-browser/fbc6905c-1ff5-4b15-8b6d-7a1157456eeb?msgId=f99c439a-b2f4-4a3d-8bb7-9849cfe72b31)coś o tym wspominają, jednak podejrzewam, że to po prostu bug, jak tutaj (http://answers.microsoft.com/en-us/windowslive/forum/skydrive-wlsettings/i-uploaded-photos-onto-skydrive-but-i-found-that/00f70b48-78d1-4eeb-acfd-c3d04237c91a)potwierdzono. Ponieważ to post sprzed miesiąca, a Microsoft raczej się nie śpieszy z wypuszczaniem patchy, to trochę trzeba będzie czekać na nowy release.

marek7001
4.09.12, 13:42
To Microsoft, więc wiedzą lepiej, jakie kolory chcesz mieć ;)

Kolory masz w sRGB? Tutaj (http://answers.microsoft.com/en-us/windowslive/forum/skydrive-files/color-profiles-on-sky-drive-via-a-web-browser/fbc6905c-1ff5-4b15-8b6d-7a1157456eeb?msgId=f99c439a-b2f4-4a3d-8bb7-9849cfe72b31)coś o tym wspominają, jednak podejrzewam, że to po prostu bug, jak tutaj (http://answers.microsoft.com/en-us/windowslive/forum/skydrive-wlsettings/i-uploaded-photos-onto-skydrive-but-i-found-that/00f70b48-78d1-4eeb-acfd-c3d04237c91a)potwierdzono. Ponieważ to post sprzed miesiąca, a Microsoft raczej się nie śpieszy z wypuszczaniem patchy, to trochę trzeba będzie czekać na nowy release.

Jak z przed miesiąca to chyba powinno być już poprawione, wyszła wersja 2012. Czasami używam i wszystko ok. Załapałem sie jeszcze na free 25GB.

ahutta
7.09.12, 23:24
Dobrze że o tym napisałeś, to sobie daruję wrzucanie zdjęć na skydrive'a. Mam tylko nadzieję, że z własnej nieprzymuszonej woli formuł w arkusza Excela nie zmienia :|

Bambus81
8.09.12, 09:13
Właśnie sprawdziłem zdjęcia wrzucone kilka miesięcy temu i jest ok.
Może niedawno coś zmieniali?

ps. Wielkość pliku ta sama.

marek7001
8.09.12, 10:20
Dobrze że o tym napisałeś, to sobie daruję wrzucanie zdjęć na skydrive'a. Mam tylko nadzieję, że z własnej nieprzymuszonej woli formuł w arkusza Excela nie zmienia :|

Mam fotki z przed roku i nowe i wszystko ok. Jeśli zmienia wielkość to jest zmienione ustawienie do przesyłania. Nowa wersja zakłada nam folder SkyDrive na kompie i możemy metodą kopiuj, przenieś przekładac fotki, które za chwile są na SkyDrive.

Mirek54
8.09.12, 10:30
A czemu tam trzeba wrzucac zdjecia??

ziax
8.09.12, 11:16
Założyłem tam przed chwilą konto i wrzuciłem parę plików w różnych przestrzeniach barw. Przy podglądzie kolory są przesycone, po otwarciu przez jakieś dwie sekundy też (w przypadku przestrzeni innych niż sRGB), ale za chwilę "się poprawiają", więc albo do wystąpienia błędu trzeba zrobić jeszcze coś innego, albo zależy to od jakiejś kombinacji system-aplikacje-profile, albo już nie ma tego buga.

speedybike
11.09.12, 19:07
A czemu tam trzeba wrzucac zdjecia?? A dlaczego nie? 7GB wystarczy na zdjęcia, które zawsze mam ze sobą, w każdym miejscu.
Co do wadliwych kolorów.
Zauważyłem, że gdy zapisuję kolory jako profil ICC Adobe, to są one złe, gdy odhaczam ICC kolory są OK.
Więc wszystko jasne, ale Microsoft ma sporo do poprawy..
Zdjęcia powinny być KAŻDORAZOWO poprawnie wyświetlane (skoro w Picasa wszystko działa poprawnie to w SkyDrive też powinno) a nie że muszę odpowiednio je zapisywać bo się chrzanią:(

Mirek54
11.09.12, 20:36
A dlaczego nie? 7GB wystarczy na zdjęcia, które zawsze mam ze sobą, w każdym miejscu.
Co do wadliwych kolorów.
Zauważyłem, że gdy zapisuję kolory jako profil ICC Adobe, to są one złe, gdy odhaczam ICC kolory są OK.
Więc wszystko jasne, ale Microsoft ma sporo do poprawy..
Zdjęcia powinny być KAŻDORAZOWO poprawnie wyświetlane (skoro w Picasa wszystko działa poprawnie to w SkyDrive też powinno) a nie że muszę odpowiednio je zapisywać bo się chrzanią:(

No tak.Dobrze miec pod reka zdjecia.Tylko kurde wkurza tlumaczenie typu:o one sa sliczne tylko ta aplikacja je chrzani.
Kiedys mialem flaszke zawsze pod reka,bez flaszki to wstyd sie bylo ruszyc.Teraz trza miec fotki.Ale ten swiat sie zmienia:mrgreen::mrgreen:

speedybike
12.09.12, 08:56
No tak.Dobrze miec pod reka zdjecia.Tylko kurde wkurza tłumaczenie typu:o one są śliczne tylko ta aplikacja je chrzani.
Kiedyś miałem flaszkę zawsze pod reka,bez flaszki to wstyd się bylo ruszyć.Teraz trza mieć fotki.Ale ten świat sie zmienia:mrgreen::mrgreen:
No tak, ale sam widzisz że są widoczne różnice pomiędzy moimi dwoma zdjęciami.Przeglądałem resztę zdjęć wrzuconych na SkyDrive i niektóre nadal mają złe kolory :( A no moim dysku i jak wrzucam na pendriva i przeglądam je na innym kompie, wszystko jest ok.

kdarek
19.09.12, 23:31
Spróbuj je ściągnąć na dysk z powrotem. Zauważyłem to co ty ale u mnie po ściągnięciu jest OK za to jak otwieram ze skydrive to jest do bani.

speedybike
6.11.12, 13:34
Dzisiaj , po dłuższej przerwie, wrzuciłam zdjęcie na dysk, aby sprawdzić czy się coś zmieniło.No i jestem zaskoczony.Kolory są poprawne.
Wieczorem wrzucę jeszcze kilka zdjęć i dam znać czy już jest wszystko ok.