Zobacz pełną wersję : Pytanie do urzytkowników Olympusa C 760
Witam .
Noszę się z zamiarem zakupu C760 ze względu na jego zoom i oczywiście cenę (1600 Zł), jestem jednak w rozterce ze względu na jego akumulator sieciowy bez możliwości zasilania akumulatorkam. W okresie letnim często przebywam w miejscach gdzie trudno o prąd. Moje pytanie czy może ktoś z użytkowników w przybliżeniu podać ilość zdjęć wykonanych na naładowanym akumulatorze.
Dziękuję za odpowiedzi. :?:
Pozdrawiam
grzesiek78
29.03.04, 19:44
...niestety nie odpowiem tobie na to pytanie, ponieważ posiadam Olympusa C-750, ale mam do Ciebie pytanie. Możesz mi powiedzieć gdzie kupujesz tego Olympusa C-760 za 1600 złotych.
...niestety nie odpowiem tobie na to pytanie, ponieważ posiadam Olympusa C-750, ale mam do Ciebie pytanie. Możesz mi powiedzieć gdzie kupujesz tego Olympusa C-760 za 1600 złotych.
Kupuje na www.fotokat.interbit.pl/ kosztuje 1669 zł. Ja kupowałem u niego w zeszłym roku Canona A60 i wytargowałem rabat. :D
trochę jakieś nieskie ceny na tej stronce, ale jeśli są rzeczywiście prawdziwe to zauważ, że 750 jest 300 zł droższy. To chyba nie tak wiele, a zawsze będziesz miał większa matryce ... a pikselków jak sądzę im wiecej tym lepiej.
No i problem z aku z głowy, tu już masz "zwykłe" paluszki.
Pozdrawiam
grzesiek78
30.03.04, 11:34
...strona fotokat wydaje mi się stroną TIPa? stąd takie ceny. Ale Zed ma racje. Powinieneś zastanowić się nad C-750. Różnica niewielka, zestaw posiada ładowarkę i akumulatory (paluszki- na allegro dokupiłem 4 sztuki 2200 GP po 11 zł. sztuka i ładują się ładowarką oryginalna z zestawu) jest jeszcze pilot, który myślę przyda się Tobie przy robieniu samemu zdjęć, albo przeglądania na telewizorze, badź monitorze.
...strona fotokat wydaje mi się stroną TIPa? stąd takie ceny. Ale Zed ma racje. Powinieneś zastanowić się nad C-750. Różnica niewielka, zestaw posiada ładowarkę i akumulatory (paluszki- na allegro dokupiłem 4 sztuki 2200 GP po 11 zł. sztuka i ładują się ładowarką oryginalna z zestawu) jest jeszcze pilot, który myślę przyda się Tobie przy robieniu samemu zdjęć, albo przeglądania na telewizorze, badź monitorze.
Dzięki za rady przewetowałem te aparaty na rózne sposoby. Mnie matryca większa nie jest potrzebna, zdjęc drukowałe nie będę bo to strata pieniędzy. Aktualnie robię Canonem A60 w rozdzielczości 1024 X 765? a ma on matryce 2 mln. W labie robę odbitki 13 x 18 jak by wyciął żyletką. Śladów najmiejszego ziarna nie widać.
Tak,że ta wieksza matryca to tylko przy drukowaniu które jest drozsze od wykonanych w labie o ok 70%. Jedynie w Olku 750 to stpoka lampy , ale kupno lampy to dodatkowy wydatek. Mnie głównie zależy na zoomie. ( 42- 420)
Pozdrawiam
zaraz a czyz one nie maja takiego samego zoom'u (x10)
poza tym powiedziales, ze wieksza matryca to tylko przy drukowaniu ... hmmm, ja zawsze myslalem, ze im wiecej pikselkow tym wiecej szczegolow na zdjeciu ... a milo popatrzec na kazdy listek na drzewku osobno, niz widziec jedna kule.
spojrz jednak na inne plusy 750 ... za 300 zl, ktore musisz zaplacic w porownaniu do c760, dostajesz zestaw aku o jaki pytales, pilota (no tak , na poczatku wydaje sie nie potrzebny), wieksza matryce i jeszcze kilka innych rzeczy (to dopiero tresciwa odpowiedz)
wiadomo wybor Twoj ... co bys nie wybral mam nadzieje, ze bedziesz zadowolony ... acha i jesli zalezy Ci na tak duzym zoom'ie to kup sobie odrazu statyw ...
pozdrawiam
zaraz a czyz one nie maja takiego samego zoom'u (x10)
poza tym powiedziales, ze wieksza matryca to tylko przy drukowaniu ... hmmm, ja zawsze myslalem, ze im wiecej pikselkow tym wiecej szczegolow na zdjeciu ... a milo popatrzec na kazdy listek na drzewku osobno, niz widziec jedna kule.
spojrz jednak na inne plusy 750 ... za 300 zl, ktore musisz zaplacic w porownaniu do c760, dostajesz zestaw aku o jaki pytales, pilota (no tak , na poczatku wydaje sie nie potrzebny), wieksza matryce i jeszcze kilka innych rzeczy (to dopiero tresciwa odpowiedz)
wiadomo wybor Twoj ... co bys nie wybral mam nadzieje, ze bedziesz zadowolony ... acha i jesli zalezy Ci na tak duzym zoom'ie to kup sobie odrazu statyw ...
pozdrawiam
W 760 zoom jest 42-420 a więc większy. W warunkach amatorskich matryca bardzo duża nie ma wiekszego znaczenia. Jak pisałem wcześniej z A60 przy matrycy 2 mln zdjęcia 13 x 18 super a nie robie w największej rozdzielczości jaką on posiada ( 1600 x 1200) a 1024 x 765. Jakość zdjęcia to ja określić potrafię zajmują się tą zabawą od dwudziestu paru lat. ( analogami). Nie zwacam uwagi na takie wodotryski jak pilot, kręcenie filmów, są to mim zdaniem zbędne bajery które forsują cenę.
O wiele lepszym dodatkiem był by stabilizator, ale z tym też można sobie poradzić, statywem który mam od dawna lub krótkimi czasami co też da dobre rezultaty.
A więc Olek 760. Po co przepłacać.
Pozdrawoam.
wlasciwie to Ty przeciez byles zdecydowany :)
a moze wrzucisz jakies z tych super zdjec z A60 do galerii ?
wiesz czemu Cie probowalem namowic na wieksza matryce ... z prostej przyczyny ... do niedawna uzywalem HP735 z 3,3 mln a teraz kupilem olka 750 z 4 mln ... no i coz roznica jest naprawde widoczna.
Milego uzytkowania
Pozdrawiam
Acha, a nowy akumulator do 760 to raczej kup sobie drozszy i "wiekszy" od standardu, bo jak pewnie dobrze wiesz, producenci nie sila sie na osiagniecia techniki w rzeczach dawanych w pudelku z aparatem.
No wlasnie nowy aku ... jak to z tym oszczedzaniem ???
Zartowalem
Trzymaj sie
wlasciwie to Ty przeciez byles zdecydowany :)
a moze wrzucisz jakies z tych super zdjec z A60 do galerii ?
wiesz czemu Cie probowalem namowic na wieksza matryce ... z prostej przyczyny ... do niedawna uzywalem HP735 z 3,3 mln a teraz kupilem olka 750 z 4 mln ... no i coz roznica jest naprawde widoczna.
Milego uzytkowania
Pozdrawiam
Acha, a nowy akumulator do 760 to raczej kup sobie drozszy i "wiekszy" od standardu, bo jak pewnie dobrze wiesz, producenci nie sila sie na osiagniecia techniki w rzeczach dawanych w pudelku z aparatem.
No wlasnie nowy aku ... jak to z tym oszczedzaniem ???
Zartowalem
Trzymaj sie
Cętnie kilka zdjęć moge podrzucić tylko gdzie ta galeria bo nie wim ? :shock:
jakbys przeskoczyl z forum na stone glowna, to pewnie bys zauwazyl
sprobuj ten link
http://olympus.hat.pl/4images/
jakbys przeskoczyl z forum na stone glowna, to pewnie bys zauwazyl
sprobuj ten link
http://olympus.hat.pl/4images/
Zdjęcie jest w galerii. Już doszedłem .Wcześniej wysłałem do Cibie maila ale już wszystko OK.
heh ja bym powiedzial ze nie widziales roznicy miedzy wielkoscia matrycy ale obiektywow i calej reszty w mniejszym stopniu...
nie od dzis wiadomo ze aparata hP to shit, wylaczajac z tej opini najwyzszy model 935 bodajze , bo ten robi juz całkiem mile zdjecia.
Co Ci po szczegołach z wiekszej matrycy ktory nie widac na odbitce ?
przeciez nie od dzis wiadomo z jakich rozdzielczosci druku korzystaja fotolaby i kazdy sobie moze sam wyliczyc potrzebna rozdzielczosc do danego wymiaru odbitki...
np dla 10x15 wystarcza 1600x1200pkt a wiec jest to 2 Mpix. z 3,3 Mpix Olka c740 da sie spokojnie wyciahnac zdjecie o szerokosci 20 cm i bedzie ono b.dobrej jakosci. Jedynym warunkiem jest zrobienia ostrego zdjecia juz aparatem, a sztuczne wyciaganie ostrosci w programamach graficznych, choc czasem delikatnie podciagnasc ostrosc mozna a czasem i trzeba.
http://onephoto.net/uploads/miro79/1067625396_gal_p9052350_dce.jpg tu masz moje zdjecie zrobione c740 zmniejszone do 700 pikseli....zapewniam, ze zdjecie w oryginalej rozdzielczosci prezentuje sie rownie wysmienicie - oczywisci widac wiecej detali , bo wszystko jest wieksze...
heh ja bym powiedzial ze nie widziales roznicy miedzy wielkoscia matrycy ale obiektywow i calej reszty w mniejszym stopniu...
nie od dzis wiadomo ze aparata hP to shit, wylaczajac z tej opini najwyzszy model 935 bodajze , bo ten robi juz całkiem mile zdjecia.
Co Ci po szczegołach z wiekszej matrycy ktory nie widac na odbitce ?
przeciez nie od dzis wiadomo z jakich rozdzielczosci druku korzystaja fotolaby i kazdy sobie moze sam wyliczyc potrzebna rozdzielczosc do danego wymiaru odbitki...
np dla 10x15 wystarcza 1600x1200pkt a wiec jest to 2 Mpix. z 3,3 Mpix Olka c740 da sie spokojnie wyciahnac zdjecie o szerokosci 20 cm i bedzie ono b.dobrej jakosci. Jedynym warunkiem jest zrobienia ostrego zdjecia juz aparatem, a sztuczne wyciaganie ostrosci w programamach graficznych, choc czasem delikatnie podciagnasc ostrosc mozna a czasem i trzeba.
http://onephoto.net/uploads/miro79/1067625396_gal_p9052350_dce.jpg tu masz moje zdjecie zrobione c740 zmniejszone do 700 pikseli....zapewniam, ze zdjecie w oryginalej rozdzielczosci prezentuje sie rownie wysmienicie - oczywisci widac wiecej detali , bo wszystko jest wieksze...
Wyliczanie wyliczaniem a w prakycce to wygląda tak : odbitka 13 x 18 w rozdzielczości 1024 x 765 (Canon A60) bez śladów ziarna ,szczegóły w jasnych i ciemnych miescach, ostrość 100% . Zobacz galeria "kasztany"
odbitkę mam właśnie w 13 x 18.
miro ... hmmm czytujesz czasami czasopismo CHIP ???
w ostatnim numerze jest test malych aparatow (do 2 tys zl chyba) i spojrz tam sobie, ktore miejsce zajal wspomniany przez Ciebie "shit" ... acha a najnowszy model to 945 z obiektywem Fuji ... natomiast 735 mialo (zreszta wciaz ma) opiektyw Pentax'a ... wiec teraz powiesz, ze Pentax tez shit, tak ?
nie no zartuje ... wcale nie bronie HP :)
jesli by tak bylo to pewnie nie kupilbym sobie Olympus'a.
ale z Waszych wypowiedzi wnioskuje jedno ... nie wazne ile pixeli, bo przeciez i tak wystarczy 1024x768, nie wazne rowniez, bo przeciez nikt nie wywoluje wiekszych niz 13x18 ... itd.
a ja chcialem tylko powiedziec, ze moim zdaniem warto wydac 300 zl wiecej
i pewnie swojego zdania nie zmienie.
poza tym to juz chyba czas zakonczyc tego posta Arek i tak juz wybral :)
Pozdrawiam
PS. Miro, no zdjecie nie glupie ... ale jakos mnie nie powalilo.
czytalem, ale przestalem 2 lata temu jak zaczely pojawiac sie testy urzadzen z wynikami pod "sponsora"... jak nie wierzysz to sm porownaj wyniki testow chipa do innych gazet i zrodel w internecie....
Ta gazeta, owszem byla dobra 3 -5 lat temu 8)
ale z Waszych wypowiedzi wnioskuje jedno ... nie wazne ile pixeli, bo przeciez i tak wystarczy 1024x768, nie wazne rowniez, bo przeciez nikt nie wywoluje wiekszych niz 13x18 ... itd.
coz ja moge Ci w tym momencie powiedziec.. a juz wiem, nie potrawisz "wywazyc" odpowiednio słow które czytasz na forum.... nie przejmuj sie - wiele osob ma z tym problemy...
a jak juz tak sie czepiasz tych pixeli to....
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=23059199
i powiedz co bys wybral (jakby Ci dali w prezencie ) ten powyzej "aparacik" z $Mpix czy moze 300D czy chocby D10 z 6MPix... 8)
Same Pixele to nie wszystko .. własnie to chcialem tylko w moich postach pokazac.. Ty niestety to "nadinterpretowales" - nie "wywazyles" odpowiednio moich słow...
Tez bym dał te 300 wiecej... :P
Miro ... ta "ironia" z mojej strony to byl czysty zart ... i powinienes to wiedziec (chyba) :)
jesli chodzi o chipa to poniekad sie zgodze, ale w tym wypadku wspomniany przeze minie test musial byc sponsorowany przez Canona, bo to wlasnie model tej firmy wygral ... ale mniejsza o to. Najwieksza wada HP735 byl brak mozliwosci manualnych ustawien i zdjecia wychodzily nie ostre ... zreszta jesli masz ochote mozesz zobaczyc w galerii, wrzucilem tam kilka zdjec ...
wazne jest tylko to, ze obaj sadzimy, ze nalezy wylozyc 300zl wiecej ... mowisz to Ty doswiadczony (sadzac po liczbie postow) uzytkownik i ja, czyli koles ktory zaczyna. (acha i nie chodzilo tu o wazeline :) )
acha ... a aparatu za 15999,99 bym nie wybral :) ... chwilowo chyba wolalbym dolozyc do samochodu :))
pozdrawiam