Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : E-P3 czy X100?

Kamol3
30.08.12, 22:42
Mam zamiar zakupić aparat i zastanawiam się nad Olympusem E-P3 z podstawowym kitem 14-42 bądź Fuji X100. Cenowo wychodzą podobnie. Zależy mi na nie dużym aparacie gdzie będę mógł go wszędzie zabrać ze sobą. Fotografia jaka mnie interesuje to uliczna oraz portret. Od czasu do czasu jeszcze krajobraz, ale rzadko. Plusem Olka jest to, że posiada wymienne obiektywy i jest bardziej uniwersalny. Można kupić coś szerszego, albo jakieś tele jeżeli będzie taka potrzeba. Wiąże się to jednak z dodatkowymi kosztami na obiektywy. X100 to w sumie jednorazowy wydatek i tutaj 23mm przy jego matrycy daje jakies 35mm co jest fajne do fotografii ulicznej, ale z portretem już ciężko. Natomiast kusi mnie on bardzo. Co polecacie?

TOKIN
30.08.12, 23:19
Zapomniałeś o jednej funkcjonalności - wizjer - Olek każe za niego dodatkowo zapłacić. Za to ten w x100 jest ... bez zarzutu!
X100 jest bardzo specyficznym aparatem - zdecydowanie trzeba się nim dłuższą chwilę pobawić, żeby zdecydować, czy ta jego specyfika podpasuje czy nie. Taki "love or hate" i nic po środku:)
Jedni go kochają i zastąpił im rozbudowany system inni nie mogą się przekonać. Znam też takich, którzy kilka razy kupowali i sprzedawali, a tuż po sprzedaży tak tęsknili, że kupowali po raz kolejny... hobby wymaga wyrzeczeń;)
Za mną ten Fuji "chodzi" odkąd pojawił się w plotkach, więc nie mogę doradzić, bo nie byłabym obiektywna:)

nightelf
30.08.12, 23:26
Mając x100 będziesz ograniczony do jednej ogniskowej.
To raczej spore utrudnienie przy tak wszechstronnej fotografii jaką uprawiasz. Choć do tylko ulicznej Fuji się sprawdzi.

tojaro
30.08.12, 23:58
stałem przed podobnym dylematem, zdecydowałem się z powodu uniwersalności na omd... i jak pisała TOKIN, za nią "chodzi" a ja lekko żałuję (lekko bo latam z 20@1,7 i też jest fajna zabawa ale zauroczony jestem x100... i może jak trafi się jakaś okazja nabędę, kto to wie). Jeśli kusi to "zrób sobie dobrze" zaszalej i kup, nie zawsze to co racjonalne i uniwersalne daje frajdę, nie każdy jeździć musi skodą :)

chreasy
31.08.12, 00:11
Mając x100 będziesz ograniczony do jednej ogniskowej.

35mm jest najbardziej uniwersalną, ale i dla mnie najnudniejszą z możliwych ogniskową - ani z niej dynamiki szerokiego kąta, ani separacji GO z klasycznego, 50mm standardu. W pełni podzielam zdanie, że jak ma być uniwersalnie, to 35mm. Ale ja wolałbym chyba odważniejsze posunięcie - 28mm albo jasne 50mm.

Trochę więc tak jest, że dla mnie to również aparat idealny, którego jednak nie kupię...

grzeSiuu
31.08.12, 00:53
a może idąc tropem Chreasy trzeba zerknąć na propozycję sigmy.
nie wygląda tak krzykliwie ja fiufiuX100 ale mamy wybór w modelach z różnymi stałkami.

epicure
31.08.12, 07:12
Jeśli Ci się nie spieszy, to wstrzymaj się trochę z zakupem. We wrześniu będzie dużo premier nowych aparatów. Może się okazać, że w ich świetle ani E-P3, anie X100 nie będą już takie atrakcyjne.

gibberpl
31.08.12, 07:29
Drugi raz na X100 bym się nie zdecydował. Jakość obrazka i kolory to bajka, również wysokie ISO mniej szumnie niż E-P3. Jedna ogniskowa to wada i zaleta. Zaleta - uczysz patrzeć się na świat poprzez jej pryzmat, skupiasz się bardziej na kompozycji, jako zooma używasz nóg. Stała ogniskowa 35 zmusza Ciebie to bycia w centrum, jeżeli chcesz mieć dobre zdjęcia. Wadą jest to, że jak już z tą ogniskową będziesz za Pan brat to aby iść dalej aparat będziesz musiał sprzedać. W sumie nie wiem co Ci doradzić. W E-P3 bym się nie pchał, wolałbym E-PM1 z kitem. Tańsze, mniejsze.

Kamol3
31.08.12, 07:56
Jeśli Ci się nie spieszy, to wstrzymaj się trochę z zakupem. We wrześniu będzie dużo premier nowych aparatów. Może się okazać, że w ich świetle ani E-P3, anie X100 nie będą już takie atrakcyjne.

Za niedługo Photokina I mówi się, ze Olympus ma wypuścić coś nowego i Fuji ma niby pokazać następcę x100. Aparaty za pewne bedą drogie.

TOKIN
31.08.12, 08:15

Za to w porównaniu z cenami tych nowych cena x100/ep3 może się okazać bardziej atrakcyjna.
Wiele osób ostrzy sobie ząbki;) na EX1, albo x200? Ja natomiast mam niestety tę obawę, że cena będzie zniechęcać do nowego modelu. Poza tym czekając na Photokinę, trzeba założyć, że czeka się znacznie dłużej niż do września, bo realnie te nowości w sklepach pojawią sie dużo później.

Oczywiście chodzi o X-E1;)

Jd
31.08.12, 08:21
Ale bedzie przynajmiej wiedomo czy na coś czekać czy nie.

---------- Post dodany o 08:21 ---------- Poprzedni post był o 08:18 ----------

X-E1 a nie EX1 droga TOKINKO :) EX1 to Samsung.

TOKIN
31.08.12, 08:25
X-E1 a nie EX1 droga TOKINKO :) EX1 to Samsung.

Rację masz!
Generalnie to strasznie dużo tych "iksów" ostatnio:)

epicure
31.08.12, 09:01
E-X1, o ile plotki się potwierdzą, ma szansę być w cenie zbliżonej do X100. Oczywiście jeszcze trzeba dokupić obiektyw, ale może to być np. zapowiadany zoom i wówczas już nie trzeba się "męczyć" tylko z jedną ogniskową.

E-P3 bym teraz nie brał. Matryca jest przestarzała, lada dzień odejdzie w zapomnienie. Szkoda ładować w nią tyle kasy.

TOKIN
31.08.12, 09:59
E-X1, o ile plotki się potwierdzą, ma szansę być w cenie zbliżonej do X100.

Gdyby tak było, a cena dotyczyła zestawu z "kitem", to na pewno byłoby to kuszące.
Przypuszczam jednak, że Fuji, tak jak sugerujesz, zacznie od ceny za samo body - a ta choć zbliżona do x100 już nie będzie tak atrakcyjna.

epicure
31.08.12, 10:08
Przypuszczam jednak, że Fuji, tak jak sugerujesz, zacznie od ceny za samo body - a ta choć zbliżona do x100 już nie będzie tak atrakcyjna.

Dla mnie będzie atrakcyjna :) Tyle samo kosztuje OM-D.

Mcarto
31.08.12, 12:45
X-E1 tak samo jak OMD może być b. kuszące. Ostatnio trochę "odchudziłem" zestaw koncenrtując się na używaniu K-7 i trzech stałek 21,35 i 70mm - czasem dokładam Sigmę 10-20. Jest lżej i nie straszę ludzi wielką lufą ale do komfortu użytkowania nawet takiego G2 jeszcze sporo brakuje.

edit: chodzi oczywiście o nowe Fuji.

tymczasowy_
31.08.12, 13:21
EX-1 ? Chodzi o kompakta od Samsunga?

Jd
31.08.12, 13:25
Jak juz to kompakt od Samsunga to EX1 a nie E-X1 a Fuji to X-E1:) Jest w moim domu więc wiem co piszę:)

PS Oczywiście Samsung.

Kamol3
6.09.12, 17:30
X-E1 od Fuji prezentuje się bardzo fajnie :) Poczekam na niego i zobaczymy jak wypadnie. W tym czasie Olympus też zapewne coś pokaże. Tak więc będzie na co czekać.

voovoo2
6.09.12, 18:39
Jeżeli chodzi o separacje tła to nie jest tak żle!Mozna robic fotki przy przysłonie 2,0 nawet w pełnym słońcu.Aparat posiada wbudowany prawdziwy (nie elektroniczny) filtr szary.Daje radę:-)Mam X100 i uwazam,ze to był dobry wybór.

PiterM
14.09.12, 13:26
X100 to fantastyczny aparat! Swietne szkło, doskonała matryca, wizjer - bajka. AF z aktualnym softem chyba nawet szybszy niż 20/1.7 na dowolnej puszce m43. Trzeba się trochę oswoić z maszyną, ale można z niej wycisnąć obrazek, jakiego ja niestety nie byłem w stanie z m43 (GX1). Do tego, jeśli ktoś lubi pobłyskać zdalnie, to synchronizacja np. na 1/2000 bez żadnych wynalazków w stylu 'hypersync' jest czymś genialnym! No i wbrew pozorom nie jest aż taki drogi, jak się wydaje - aby się z nim zmierzyć z bezlusterkowcem musiałbym mieć puszkę OM-D i jasne szkło, powiedzmy 20/1.7, czyli wydać dwa razy tyle. X100 to dobry pstrykacz. Wszystko zależy do czego ma służyć.

TOKIN
14.09.12, 16:53
PiteM,
masz ten aparat - x100?
jeśli tak, to czy dałbyś radę zrobić krótki filmik pokazujący możliwości AF z nowym firmware i wrzucić gdzieś na youtube?
Wszyscy piszą, że z nowym firmware AF żwawo śmiga, ale ja chciałabym to na oczy własne zobaczyć, - niestety w sklepach są puszki ze starym oprogramowaniem.
Czy czasy zapisu na kartę też się skróciły? Jak bardzo?

PiterM
14.09.12, 18:21
Mam. Ale nie mam czym filmiku zrobic, dzis wyslalem GX1, zas D700 nie ma filmowania...

grizz
14.09.12, 18:26
komórka? ;)

PiterM
14.09.12, 18:46
Cos moze pokombinuje (nie jestem filmowcem), ale dopiero po weekendzie. Aparat na weekend dalem do zabawy kumplowi, chcial sie pobawic przed ostateczna decyzja, czym uzupelnic 5DmkII :)

TOKIN
15.09.12, 00:01
Cos moze pokombinuje (nie jestem filmowcem), ale dopiero po weekendzie. Aparat na weekend dalem do zabawy kumplowi, chcial sie pobawic przed ostateczna decyzja, czym uzupelnic 5DmkII :)

Ale to nie musi być półka Oscarowa;)
ba, nawet sprzątać otoczenia nie musisz:)

tojaro
15.09.12, 00:37
tu jest AF w akcji
http://www.youtube.com/watch?v=H9BK1VSfn94
A na marginesie PiterM, gratuluję i trochę zazdroszczę decyzji

---------- Post dodany o 22:37 ---------- Poprzedni post był o 22:34 ----------

tu zaś porównanie wersji 1.3 v 1.21

http://www.youtube.com/watch?v=KJPOdGUrxAw

Kamol3
15.09.12, 11:42
Poczekam na nowe PENy. Zobaczymy co Olek pokaże na Photokinie. Zaczął mnie tez kusić Fuji X-E1. Wolał bym jednak coś z wymiennymi szkłami.

tymczasowy_
15.09.12, 22:12
Szybkość to raz.
Precyzja to dwa.
Powtarzalność to trzy.

chreasy
15.09.12, 22:13
Szybkość to raz.
Precyzja to dwa.
Powtarzalność to trzy.

Tylko LX 7

epicure
15.09.12, 22:21
Czyli że najlepiej na hiperfokalnej.

TOKIN
15.09.12, 22:26
t

tu zaś porównanie wersji 1.3 v 1.21

Nie miałam pojęcia, że te aparaty robią też w wersji...odwrotnej...;)

PiterM
17.09.12, 11:10
Czyli że najlepiej na hiperfokalnej.
etam. Problemy z AF w X100 najczęściej dostrzegają osoby, które albo o nim czytały, albo miały przez kilka chwil w ręku. Ten aparat trzeba poznać, ale potem potrafi się odwdzięczyć. Nosząc go w kieszeni bojówek w czasie wakacji, zrobiłem zdjęcia, których czymś "nie płaskim" bym nie zrobił gdy np. właziłem po drabinie z dzieckiem na ręku na poddasze stodoły, czy jak wziąłem na sam koniec dnia dzieciaki na łąkę za domem, po powrocie z gór i zostawieniu wszystkich plecaków/toreb itp. pod chałupą. A ten był zawsze, totalnie zawsze pod prawą ręką w keszeni na udzie. A tu przykłady takich ujęć "tu i teraz". Swoją drogą, AF świetnie się spisał jak widać nawet ciemnej scenerii czy podczas pracy totalnie pod światło:

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2012/09/DSCF1762-1.jpg
źródło (http://makuch.eu/wakacje_2012/content/images/large/DSCF1762.jpg)

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2012/09/DSCF0658-1.jpg
źródło (http://makuch.eu/wakacje_2012/content/images/large/DSCF0658.jpg)

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2012/09/DSCF1955-1.jpg
źródło (http://makuch.eu/wakacje_2012/content/images/large/DSCF1955.jpg)

A tu jeszcze przykład jak fajnie pracuje z lampami (SB800, SB900) na najtańszych wyzwalaczach phottix (140zł za zestaw 1+2). Musiałem totalnie "odciąć" światło zewnętrzne oświetlające otoczenie robiąc zdjęcie w warunkach domowych na 1/1000s czy jakoś tak. Miał być portret seamless w high-key, i jest.

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2012/09/DSCF2189_Edit-1.jpg
źródło (http://makuch.eu/kasia_dlr/content/images/large/DSCF2189_Edit.jpg)

I jak to nie kochać tego Fujika? ;)

pers
17.09.12, 11:42
Zdjęcia bardzo mi się podobają ale co do jego zalet związanych z możliwością noszenia w kieszeniach to mam wątpliwości bo jednak rozmiarowo to już spora maszyna. Równie dobrze w kieszeni zmieszczą się PENy, a nawet OMD - oczywiście z nalesnikiem.

PiterM
17.09.12, 11:46
Zdjęcia bardzo mi się podobają ale co do jego zalet związanych z możliwością noszenia w kieszeniach to mam wątpliwości bo jednak rozmiarowo to już spora maszyna. Równie dobrze w kieszeni zmieszczą się PENy, a nawet OMD - oczywiście z nalesnikiem.

PENy tak, ale to jednak E-P3 ma zdecydowanie inne możliwości matrycy. OM-D już prędzej, tyle że z szybkim plackiem 20/1.7 kosztuje taki OM-D o wiele więcej, a do tego nie ma już żadnej przewagi w AF. Jeśli zaś podpiąć 25/1.4 (o, to jest szkło!) no to już się grubas robi. Nie ma aparatu idealnego, niestety. Każdemu wg potrzeb :D

epicure
17.09.12, 12:00
etam. Problemy z AF w X100 najczęściej dostrzegają osoby, które albo o nim czytały, albo miały przez kilka chwil w ręku.

Dla mnie problem AF w ogóle nie istnieje. Mam 5DII i X10 - według opinii w internecie te aparaty w ogóle nie mają AF, a jakoś dziwnym trafem nie narzekam, a nawet jestem z niego zadowolony. O hiperfokalnej to było ironicznie do czerwonegoautobusa :)

Nosząc go w kieszeni bojówek w czasie wakacji, zrobiłem zdjęcia, których czymś "nie płaskim" bym nie zrobił gdy np. właziłem po drabinie z dzieckiem na ręku na poddasze stodoły...

Heh, też kiedyś właziłem na poddasze stodoły z niepłaskim Canonem i jakoś dało radę...

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2012/09/IMG_4028_533x800-1.jpg
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/albums/userpics/14992/IMG_4028_533x800.jpg)

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2012/09/IMG_4016_533x800-1.jpg
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/albums/userpics/14992/IMG_4016_533x800.jpg)

Ale spoko, tylko się droczę ;) Wiem, o co chodzi.

A tu jeszcze przykład jak fajnie pracuje z lampami (SB800, SB900) na najtańszych wyzwalaczach phottix (140zł za zestaw 1+2).

Ciekawe jak X-E1 będzie się sprawował z lampami Canona.

Kamol3
22.09.12, 14:10
Po tym co na Photokinie zaprezentował Olympus stwierdzam, że E-PL5 bo E-PM2 mnie nie interesuje, jest całkiem fajnym aparatem. Takie OM-D zamknięte w dużo mniejszym body. Szkoda tylko, ze nie ma wizjera wbudowanego. Nie wiem jaki będzie koszt tego aparatu ale myśle ze z 3500 zł z kitem na początek sobie zarzycza jąkanie wiecej. Za taka kasę już mogę mieć X100. Bardzo ciekaw jestem X-E1 od Fuji. I tutaj wychodzi on na prowadzenie jeżeli chodzi o wybór aparatu.

Natomiast te aparaty na początek bedą drogie. I teraz pytanie czy nie lepiej wejść w tańszy aparat np. E-P2 bądź E-P3 jeżeli chodzi o Olka i inwestować w obiektywny. Niż kupić najnowszego OM-D bądź E-PL5. Body zawsze można zmienić, a obiektywny zostaną. Co do Fuji X100 to zauważyłem, ze mając wcześniejszy aparat (tani kompakt i właśnie dlatego pora na zmianę na coś lepszego i nowoczesniejszego) z zoom'a prawie wcale nie uzywalem. Natomiast cieżko jest mi powiedzieć czy ogniskowa 35mm w x100 jest dla mnie odpowiednia. Najlepiej jak bym dostał aparat na jakiś czas i mógł go wypróbować, ale tak się niestety nie da. Głownie interesują mnie zdjęcia w formacie RAW.

fret
22.09.12, 14:36
... Natomiast cieżko jest mi powiedzieć czy ogniskowa 35mm w x100 jest dla mnie odpowiednia. Najlepiej jak bym dostał aparat na jakiś czas i mógł go wypróbować, ale tak się niestety nie da. Głownie interesują mnie zdjęcia w formacie RAW.

Jesli miałeś tani kompakt i zooma nie używałeś, to jest duże prawdopodobieństwo, że przyzwyczaiłeś się do ekwiwalentu 35 mm, czyli na Fuji to by było w okolicach 23 mm.

piaseczek
22.09.12, 14:40
Na wejściu EPL5 z kitem będzie pewnie kosztował podobnie do X100, ale za pół roku stanieje.

pers
22.09.12, 14:59
A nie podawali, że 700 Euro? X100 to wydatek ponad 800Euro

piaseczek
22.09.12, 15:05
Równowartość 700 euro to pewnie będzie kosztował w sklepach interetowych. W MM czy innym Saturnie myślę, że przynajmniej na początku będzie kosztował podobnie do x100. Rzecz jasna mogę się mylić;)

pers
22.09.12, 15:17
Równowartość 700 euro to pewnie będzie kosztował w sklepach interetowych. W MM czy innym Saturnie myślę, że przynajmniej na początku będzie kosztował podobnie do x100. Rzecz jasna mogę się mylić;)

To była chyba oficjalna cena Olympusa ale pewności nie mam. Dla mnie to bez znaczenia bo MM czy inne tego typu wynalazki słuzą mi tylko do "pomacania" sprzetu. Generalnie wszystko co moge to kupuje w sklepach internetowych ale rozumiem ludzi, którzy tego nie lubią.

Vindex
22.09.12, 15:19
Po tym co na Photokinie zaprezentował Olympus stwierdzam, że E-PL5 bo E-PM2 mnie nie interesuje, jest całkiem fajnym aparatem. Takie OM-D zamknięte w dużo mniejszym body. Szkoda tylko, ze nie ma wizjera wbudowanego. Nie wiem jaki będzie koszt tego aparatu ale myśle ze z 3500 zł z kitem na początek sobie zarzycza jąkanie wiecej. Za taka kasę już mogę mieć X100. Bardzo ciekaw jestem X-E1 od Fuji. I tutaj wychodzi on na prowadzenie jeżeli chodzi o wybór aparatu.

Natomiast te aparaty na początek bedą drogie. I teraz pytanie czy nie lepiej wejść w tańszy aparat np. E-P2 bądź E-P3 jeżeli chodzi o Olka i inwestować w obiektywny. Niż kupić najnowszego OM-D bądź E-PL5. Body zawsze można zmienić, a obiektywny zostaną. Co do Fuji X100 to zauważyłem, ze mając wcześniejszy aparat (tani kompakt i właśnie dlatego pora na zmianę na coś lepszego i nowoczesniejszego) z zoom'a prawie wcale nie uzywalem. Natomiast cieżko jest mi powiedzieć czy ogniskowa 35mm w x100 jest dla mnie odpowiednia. Najlepiej jak bym dostał aparat na jakiś czas i mógł go wypróbować, ale tak się niestety nie da. Głownie interesują mnie zdjęcia w formacie RAW.

To z jaka ogniskowa czujesz sie najlepiej da sie dosc latwo stwierdzic - przepusc swoje zdjecia przez jakis program robiacy styatystyki na podstawie ogniskowej (LR, exif pilot itp). O ile nie ograniczal CIe sprzet (czytaj twoja ulobiona FL byla dostepna) to wynik powinien byc prawdziwy

chreasy
22.09.12, 15:29
Natomiast cieżko jest mi powiedzieć czy ogniskowa 35mm w x100 jest dla mnie odpowiednia.

35mm jest najbardziej uniwersalną, ale i dla mnie najnudniejszą z możliwych ogniskową - ani z niej dynamiki szerokiego kąta, ani separacji GO z klasycznego, 50mm standardu. W pełni podzielam zdanie, że jak ma być uniwersalnie, to 35mm [ale na FF] Ale ja wolałbym chyba odważniejsze posunięcie - 24mm albo jasne 50mm.

Trochę więc tak jest, że dla mnie to również aparat idealny, którego jednak nie kupię... ;)

piaseczek
22.09.12, 15:32
To była chyba oficjalna cena Olympusa ale pewności nie mam. Dla mnie to bez znaczenia bo MM czy inne tego typu wynalazki słuzą mi tylko do "pomacania" sprzetu. Generalnie wszystko co moge to kupuje w sklepach internetowych ale rozumiem ludzi, którzy tego nie lubią.

Oficjalna cena IMO będzie wyższa niż te 700 euro. Przykładem niech będzie OMD, w olympus shopie z 12-50 kosztuje 5700:
http://shop.olympus.pl/e_commerce/korpus-i-zestawy/olympus/e-m5-zestaw-1250-czarny-czarny-p-1290-c-103.htm?languesite=PL

chreasy
22.09.12, 16:12
Oficjalna cena IMO będzie wyższa niż te 700 euro. Przykładem niech będzie OMD, w olympus shopie z 12-50 kosztuje 5700:
http://shop.olympus.pl/e_commerce/korpus-i-zestawy/olympus/e-m5-zestaw-1250-czarny-czarny-p-1290-c-103.htm?languesite=PL

drożyzna. A po ile chodzi dla Olyjedi ?

piaseczek
22.09.12, 16:21
Wstąpisz do zakonu to zobaczysz:)

Kamol3
8.10.12, 22:39
Znalazłem ciekawą ofertę, ale na Olka E-P2. http://allegro.pl/show_item.php?item=2675225961 co o tym sądzicie? Dowiedziałem się, że aparat jest sprowadzany lecz nie wiem skąd. Oto zdjęcie jakie przesłał sprzedający. http://cl.ly/image/1W2C2D2q2K1l

Co o tym sądzicie? Cena atrakcyjna.

Karol
8.10.12, 23:49
Jeżeli cena odgrywa znaczącą rolę nie pchałbym się w E-Px tylko kupił niżej pozycjonowany, ale w żadnym razie nie z gorszym obrazkiem, np. E-PL3, albo nawet E-PM1, które po ostatnich nowościach są naprawdę niedrogie, a już zakup w OJ, do którego daleko nie masz, jest bardzo atrakcyjny. Za jakiś czas pewnie i tak będziesz chciał się przesiąść na aparat na nowej matrycy, które dają wyraźny postęp w stosunku do Penów 12 mpix.

Kamol3
9.10.12, 08:30
Zakup w OJ? O co chodzi?

Cena nie ma tutaj jakiejś bardzo znaczącej roli lecz uważam ze za ta cenę jaki jest sprzedawany ten aparat to cena jest atrakcyjna. Takie zestawy jak ten na innych aukcjach na Allegro chodzą po 1000 zł wiecej.

hades
9.10.12, 08:35
Zakup w OJ? O co chodzi?

https://forum.olympusclub.pl/threads/6132-Regulamin-Oly-Jedi

Kamol3
9.10.12, 16:44
Czy kupując body Panasonica np. GF2. Obiektywy z Olympusa będą pasowały i działały bez zarzutu i tak samo w drugą stronę kupując Olka np. E-PL1 obiektywy z Panasonica będą pasowały do Olka?

Karol
9.10.12, 16:46
Czy kupując body Panasonica np. GF2. Obiektywy z Olympusa będą pasowały i działały bez zarzutu i tak samo w drugą stronę kupując Olka np. E-PL1 obiektywy z Panasonica będą pasowały do Olka?
Jasne, że tak - to jeden system m.4/3.
P.S. - jesteś już OJ ;-).

Ziootek1971
9.10.12, 17:00
Znalazłem ciekawą ofertę, ale na Olka E-P2. http://allegro.pl/show_item.php?item=2675225961 co o tym sądzicie? Dowiedziałem się, że aparat jest sprowadzany lecz nie wiem skąd. Oto zdjęcie jakie przesłał sprzedający. http://cl.ly/image/1W2C2D2q2K1l

Na moje oko, aparat pochodzi z któregoś z krajów niemieckojęzycznych - na co wskazuje instrukcja obsługi z nadrukowanym DE na okładce. Jeżeli jesteś już w Zakonie, to nie zastanawiaj się nad używką tylko kupuj nówkę sztukę :)

Kamol3
9.10.12, 17:13
Przeglądając cennik dla OJ ceny są bardzo atrakcyjne i teraz zastanawiam się nad E-PL3 z kitem bądź E-PM1 z kitem albo E-PL1 (http://allegro.pl/olympus-epl1-e-pl1-14-42-mm-aku-lad-sklep-vat-i2700558782.html), E-P1 (http://allegro.pl/olympus-pen-e-p1-14-42-torba-16gb-2aku-statyw-i2697030299.html), bądz używanego Panasa GF2 (http://allegro.pl/panasonic-lumix-gf2-na-gwarancji-dodatki-i2693740501.html). Jednak przeliczyłem się trochę z finansami bo planowałem E-P3 bądź X100 tak jak opisałem w tym wątku i muszę wybrać coś tańszego. Jako pierwszy aparat z wymiennymi obiektywami dla mnie będzie coś z tego odpowienie. Tak więc co polecacie?

adambieg
9.10.12, 19:31
Z tych, ktore wymieniłeś kupiłbym E-PL3. Chyba warto się pospieszyć bo pewnie niedługo zniknie z cennika. A na E-PL5 budżetu nie wystarczy? Matryca z OM-D to jednak poważna zaleta.

Jan_S
9.10.12, 19:52
A na E-PL5 budżetu nie wystarczy? Matryca z OM-D to jednak poważna zaleta.

dokładnie tak, wprawdzie ceny wyprzedażowe starszych modeli kuszą ale pomiędzy matrycami z E-PL3 a E-PL5 jest ogromna różnica. Moim zdaniem nie warto się w staruszki pchać, jeśli już, to poszukaj czegoś używanego. Czasem tu Klubowicze wyprzedają starsze modele... Kiedyś w giełdzie widziałem ogłoszenie o G1 za 4 czy 5 stówek i to z bardzo dobrych rąk więc wtopa nie groziła...

TOKIN
9.10.12, 19:52
Pieniądze nie są z gumy, niestety:cool:
Ale może nie zauważyłeś opcji pośredniej? EPM2?
http://www.techradar.com/reviews/cameras-and-camcorders/cameras/digital-slrs-hybrids/olympus-pen-mini-e-pm2-1092977/review
Cena pośrednia między EPL3 a EPL5, a z drugiej strony matryca ta sama co w EPL5, AF też, ergonomia w EPL5 też nie poraża, więc nie będzie zawodu. Pytanie czy koniecznie chcesz mieć gibany ekran - EPL5?
czy wystarczy sam dotyk;) - EPM2

nightelf
9.10.12, 19:58
E-PL1 mimo, że jest fajny, to ustępuje prędkością AF E-PL3 i E-PM1.
Jeśli Cię stać, to pewnie bym dopłacił do E-PM2 lub E-PL5.
Z kolei jeśli maksymalny budżet pozwoli tylko na jeden z dwóch pierwszych, to też nie będzie zły wybór.

Pamiętaj, że nie liczy się tylko samo body, ale też obiektywy jakie do niego podepniesz :)

Kamol3
9.10.12, 20:31
Na początku myślałem, żeby kupić E-P3 jakieś używane. Matryca z OM-D kusi tak więc taki E-PM2 byłby bardzo fajny. Finanse pozwolą na taki zakup, lecz sobie myślę, że mogę tego aparatu nie wykożystać. Lepiej zakupić coś tańszego może starszego, a za zaoszczędzoną kase kupić dodatkowy obiektyw. Natomiast za rok czy dwa zakupię sobie nowego OM-D o ile wyjdzie :) Ten aparat ma być do nauki, do poznawania fotografii. Myślę że taki E-PL3 na początek wystarczy.

tojaro
9.10.12, 20:39
epl1 jest tani a za oceanem chyba chcą nim pobić rekord taniości, no ale tam panują inne ceny - aż nerw bierze po ile omd - my tu za taką kasę jakieś tematy zastępcze mamy, szkoda http://www.swiatobrazu.pl/szukasz-taniego-bezlusterkowca-olympus-pen-e-pl1-za-140-a-nawet-120-dolarow-27892.html

Kamol3
9.10.12, 21:38
Czy wizjer VF-1 będzie pasował do E-PL3? i będzie działał z innymi obiektywami niż 17mm?

romek1967
9.10.12, 21:51
Czy wizjer VF-1 będzie pasował do E-PL3? i będzie działał z innymi obiektywami niż 17mm?
VF-1 to optyczny wizjer, przeziernik, żaqdnej elektroniki, tam nie ma co "działać". Pasuje do każdego aparatu z gniazdem lampy w które jest montowany. Ponieważ daje kąt widzenia taki jak obiektyw 17mm stosowanie go z innymi ogniskowymi jest delikatnie mówiąc niecelowe.

nightelf
9.10.12, 22:07

Ja bym zapomniał o tym wizjerze.
Zero danych o ekspozycji, tylko widok kadru dla obiektywu 17mm.
Rzecz dla tych co chcą powspominać stare czasy.

Jeśli chcesz wizjer to tylko VF-2 lub VF-3 (ten ma niższą rozdzielczość).

Kamol3
9.10.12, 22:16
Wizjer sobie sprawię, ale to raczej w późniejszym czasie. Na razie E-PL3 bądź E-PM2, ale bardziej się skłaniam ku poprzedniej wersji.

voovoo2
9.10.12, 22:48
Kup sobie Kolego X100 :-) Nie musisz kupowac zadnych obiektywów,zadnych wizjerów ;-)

piaseczek
10.10.12, 09:17
Wiecie jaki max. kąt może oświetlić lampka z E-P3? Innymi słowy do jakiej ogniskowej można używać lampy bez ciemnych pasów/rogów?

nightelf
10.10.12, 11:50
Wiecie jaki max. kąt może oświetlić lampka z E-P3? Innymi słowy do jakiej ogniskowej można używać lampy bez ciemnych pasów/rogów?
Z jakim obiektywem chcesz go używać?
Mogę z własnego doświadczenia tylko napisać, że na 14mm sobie radzi.
Jednak wątpię, żeby dużo więcej dała radę oświetlić.

piaseczek
10.10.12, 12:41
9-18mm, w pomieszczeniach ze względu na ciemnicę tego obiektywu musiałbym doświetlić lampą. Tylko nie bardzo pamiętam czy lampka była ok z 14mm czy z 12mm;)

tojaro
10.10.12, 12:50
Kup sobie Kolego X100 :-) Nie musisz kupowac zadnych obiektywów,zadnych wizjerów ;-)
podzielam opinię. Nie trzeba nic dokupować, matryca lepsza od OMD (patrz: DxO Labs). Często możliwość wymiany obiektywu pozostaje tylko możliwością. Jak się walczy z budżetem to niby skąd potem pieniądze na obiektywy - o zgrozo, droższe od body a jak są dobre to tylko stałki. A w x100 wszystko co trzeba.

TOKIN
10.10.12, 12:54
... A w x100 wszystko co trzeba.

Tylko jakoś nijak się ma cena tego aparatu do budżetu jakim chce dysponować autor wątku, niestety.
Aż dziwne, że stary Fuji tak trzyma cenę, choć może wraz z wejściem nowego modelu ta cena trochę spadnie? Oby!

pers
10.10.12, 13:02
podzielam opinię. Nie trzeba nic dokupować, matryca lepsza od OMD (patrz: DxO Labs). Często możliwość wymiany obiektywu pozostaje tylko możliwością. Jak się walczy z budżetem to niby skąd potem pieniądze na obiektywy - o zgrozo, droższe od body a jak są dobre to tylko stałki. A w x100 wszystko co trzeba.

Tak, gdybym mógł żyć bez zooma to też wybrałbym X100. Jak przegladam zdjęcia zrobione tym aparatem to dochodzę do wniosku, że w zdecydowanej większości kupuja go śwadomi uzytkownicy bo trudno znaleźć złe zdjęcia wykonane tym aparatem. Gdybym na dziś stanął przed takim wyborem to jednak postawiłbym na E-PL5 (z kitowym obiektywem)+ 20/1.7

tojaro
10.10.12, 13:26
Tak, gdybym mógł żyć bez zooma to też wybrałbym X100. Jak przegladam zdjęcia zrobione tym aparatem to dochodzę do wniosku, że w zdecydowanej większości kupuja go śwadomi uzytkownicy
racja. Kłopot że często mniej świadomi nie chcą posłuchać tych bardziej :) myślą, że nie ogarną tematu. Ostatnio mój własny, rodzony brat poprosił o radę... no i aż czekam, czy posłucha :)

---------- Post dodany o 11:26 ---------- Poprzedni post był o 11:22 ----------

Tylko jakoś nijak się ma cena tego aparatu do budżetu jakim chce dysponować autor wątku, niestety.
Aż dziwne, że stary Fuji tak trzyma cenę, choć może wraz z wejściem nowego modelu ta cena trochę spadnie? Oby!

racja, ale jak dorzucić byle dodatkowy jasny obiektyw to już sprawa wygląda lepiej - poza tym klient nie rozważa co dokupić a higiena myśli = bezcenne :) Ale jak ma być tanio no to już nie ten wątek: w sumie o ep3 vs. x100

Karol
10.10.12, 13:30
Tak, gdybym mógł żyć bez zooma to też wybrałbym X100.
Bez zooma można żyć. Brak możliwości zmiany obiektywu jest jednak sporym ograniczeniem aparatu dla ludzi, którzy chcą fotografować "wszystko". X100 fajny jest ale raczej nie pod taki "target".

tojaro
10.10.12, 14:00
Bez zooma można żyć. Brak możliwości zmiany obiektywu jest jednak sporym ograniczeniem aparatu dla ludzi, którzy chcą fotografować "wszystko". X100 fajny jest ale raczej nie pod taki "target".
z założenia tak jest ale czy aby epl jest do wszystkiego a może cały system? Coś mi się nie widzi. A może w m4/3 mamy obiektywy w całej rozciągłości cenowej i jakościowej pokrywające te "wszystko". Jak ktoś kupuje mikro bezlusterkowca za mniej niż 2 koła to nie dokupi raczej 12-35 czy choćby 75? A jak nie dokupi to x100 jest ok

nightelf
10.10.12, 14:11
z założenia tak jest ale czy aby epl jest do wszystkiego a może cały system? Coś mi się nie widzi. A może w m4/3 mamy obiektywy w całej rozciągłości cenowej i jakościowej pokrywające te "wszystko". Jak ktoś kupuje mikro bezlusterkowca za mniej niż 2 koła to nie dokupi raczej 12-35 czy choćby 75? A jak nie dokupi to x100 jest ok

Śmiem się nie zgodzić.
Mimo, że x100 jest fajnym aparatem, to niekoniecznie nadaje się do fotografowania rodzinnych imprez, bo w pomieszczeniach może być za wąsko.
Amatorom wolę polecić coś z zoomem z zakresu 24-50mm jako bardziej wszechstronne i wygodniejsze.
X100 jest dla świadomych ograniczeń tej ogniskowej i wiedzących co chcą.

tojaro
10.10.12, 14:25
Śmiem się nie zgodzić.
Mimo, że x100 jest fajnym aparatem, to niekoniecznie nadaje się do fotografowania rodzinnych imprez, bo w pomieszczeniach może być za wąsko.
Amatorom wolę polecić coś z zoomem z zakresu 24-50mm jako bardziej wszechstronne i wygodniejsze.
X100 jest dla świadomych ograniczeń tej ogniskowej i wiedzących co chcą.
no pewno że 24-50 jest lepiej - ale to co daje x100 starczy i do kotleta. Ostatnio cykałem (do kotleta) wąsko i jakoś bez zumika też było fajnie, a przez to że jaśniej też coś mogłem więcej niż z "naszymi" systemowymi ciemnozumami. Racja x100 to sprzęt dla świadomych ale kiedyś, przed erą cyfry większość miała małpki bez zoomów i wtedy nadawały się do wszystkiego :) i wszyscy byli tacy świadomi? :)

nightelf
10.10.12, 14:39
Racja x100 to sprzęt dla świadomych ale kiedyś, przed erą cyfry większość miała małpki bez zoomów i wtedy nadawały się do wszystkiego :) i wszyscy byli tacy świadomi? :)

Pewnie, że x100 można zrobić sporo tematów fotograficznych, ale wymaga to większego zaangażowania niż zrobienie tego podstawowym zoomem.
Mając stałkę około 50 mm nie zrobię niektórych zdjęć, bo nie zawsze jest możliwość zoomowania nogami.

TOKIN
10.10.12, 14:45
Akurat stałka w x100 jest dość szeroka, a w takiej sytuacji nogami można podejść bliżej (znacie ten cytat - jeśli zdjęcie nie jest dość dobre, to znaczy nie byłeś wystarczająco blisko!), w drugą stronę to tak niestety nie działa - [gdy kąt zbyt wąski], bo ściany za plecami zwykle nie da się bezproblemowo usunąć;)
Zoom rozleniwia, stałka uczy myślenia. Ktoś przywykły do mega zooma będzie pewnie na początku narzekać, z kolei rozpoczynający naukę foto-świeżak nie będzie za zoomem tęsknić (bo go nie zna), a zamiast tego, może od samego początku rozwijać pożądane nawyki;)

No ale tak sobie tu gawędzimy, a cena x100 w tym czasie w ogóle nie spadła...:cool:

tojaro
10.10.12, 15:06
No ale tak sobie tu gawędzimy, a cena x100 w tym czasie w ogóle nie spadła...:cool:
szkoda dla mnie - bo czekam na okazję, ale nie, dla tych co mają i odsprzedają :)

Karol
10.10.12, 16:31
Jasne, że mikro nie będzie idealnym wyborem do wszystkiego, oferta aparatów i szczególnie optyki jest jednak dość szeroka, co czyni Pena znacznie uniwersalniejszym wyborem. Można też "poszaleć" nawet za dwa koła i jak się dobrze rozglądnąć kupić Pena z podwójnym kitem + m.zd 45/1.8. Oczywiście tytułowy E-P3 to nie będzie.

tojaro
10.10.12, 17:02
Można też "poszaleć" nawet za dwa koła i jak się dobrze rozglądnąć kupić Pena z podwójnym kitem + m.zd 45/1.8. Oczywiście tytułowy E-P3 to nie będzie.
nie gadaj :) tylko pisz gdzie za dwa kola dostanę pena (jakiegokolwiek) + trzy obiektywy... no chyba, że źle zrozumiałem cenę

romek1967
10.10.12, 17:08
nie gadaj :) tylko pisz gdzie za dwa kola dostanę pena (jakiegokolwiek) + trzy obiektywy... no chyba, że źle zrozumiałem cenę
Napisałbym gdzie ale nie mogę :D

tojaro
10.10.12, 17:18
Napisałbym gdzie ale nie mogę :D
to może choć na priva? :)

Vindex
10.10.12, 17:53

A niby czemu mialby nie dokupic jasnego zooma? To jest plus systemu - unwestuje sie w szkla a body zawsze mozna zmienic na lepsze za jakis czas

fret
10.10.12, 18:01
Kultowy Olek mju miał szkło 35mm i jakoś dawał radę.

tojaro
10.10.12, 18:54
A niby czemu mialby nie dokupic jasnego zooma? To jest plus systemu - unwestuje sie w szkla a body zawsze mozna zmienic na lepsze za jakis czas
moim zdaniem to już filozoficzne dywagacje. W praktyce rzadkie. Jak ktoś kupuje L-kę to nie po to aby stosować ze swoim eosem 1100.

ajt
11.10.12, 17:19
Znalazłem ciekawą ofertę, ale na Olka E-P2. http://allegro.pl/show_item.php?item=2675225961 co o tym sądzicie? Dowiedziałem się, że aparat jest sprowadzany lecz nie wiem skąd.

A to nie jest czasem ten?

http://www.ebay.com/itm/330793426540;jsessionid=9FB6EF916D43FE1898C51D9727 AC0477?ru=http%3A%2F%2Fwww.ebay.com%2Fsch%2Fi.html %3F_fspt%3D1%26LH_CAds%3D%26_udlo%3D%26_sadis%3D%2 6_sop%3D12%26_sacat%3D%26_fpos%3D%26_mPrRngCbx%3D1 %26_udhi%3D%26_nkw%3D330793426540%26_rdc%3D1

voovoo2
11.10.12, 18:52
Kultowy Olek mju miał szkło 35mm i jakoś dawał radę.
I tu sympatyczny frecie jestem z Tobą :-)
Tak sie jakoś dziwnie składa,że to które szkło uznajemy za "szerokie" czy "standardowe" zmiena się na przestrzeni "dziejów" :-) Standardowe szkło do zenka miało 58 mm,28 mm Pentacona to juz było bardzo szeroko!!!!
Ale to wszystko było dawno temu:-)
Mimo to powstało sporo ładnych zdjęć.

Darekw1967
12.10.12, 09:23
moim zdaniem to już filozoficzne dywagacje. W praktyce rzadkie. Jak ktoś kupuje L-kę to nie po to aby stosować ze swoim eosem 1100.

Witam !

Nie ma nic dziwnego w tym, ze ktos kupuje dobre szklo do swojej puszki aby uzyskiwac
lepszej jakosci zdjecia nawet jak ma korpus EOS 1100.

Pozdrawiam

Vindex
12.10.12, 13:40

A ktos go do tego 1100 przyspawal? Majac dobre szklo i przecietne body w warunkach nieekstremalnych i tak zwykle da sie zrobic lepsze technicznoe zdjecia niz dobrym body z kiepskim szklem

grzeSiuu
12.10.12, 13:56
a mnie uczyli tak:
wybierz sobie obiektyw, najlepszy z mozliwych, który Ci/mi pasuje. a za pieniądze, które Ci/mi zostaną kup body.

epicure
12.10.12, 13:58
a mnie uczyli tak:
wybierz sobie obiektyw, najlepszy z mozliwych, który Ci/mi pasuje. a za pieniądze, które Ci/mi zostaną kup body.

Ta reguła nie ma zastosowania w fotografii cyfrowej. Dzisiaj trzeba wybierać i dobre obiektywy, i dobre puszki. Przy czym "dobra puszka" wcale nie oznacza, że ma być droga. Ale na pewno nie powinno być to byle co, na jakie tylko nam wystarczy z reszty, która została po zakupie wypasionego obiektywu.

tojaro
12.10.12, 14:20
Ta reguła nie ma zastosowania w fotografii cyfrowej. Dzisiaj trzeba wybierać i dobre obiektywy, i dobre puszki. Przy czym "dobra puszka" wcale nie oznacza, że ma być droga. Ale na pewno nie powinno być to byle co, na jakie tylko nam wystarczy z reszty, która została po zakupie wypasionego obiektywu.
już myślałem, że rozdziobią mnie kruki i wrony :) właśnie, tu nie chodzi o możliwość ale o filozofię - jak to ująłeś filozofii cyfrowej. Pewnie znajdą się tacy co L 70-200 podepną pod 1100 no ale w statystyce odrzuca się takie przypadki :)

grzeSiuu
12.10.12, 14:24
no teraz faktycznie staram się wybrać i obiektyw i puszkę jak najlepszą.
chciałem tylko napisać, że czasami nie warto sięgać po droższe body z gorszym obiektywem.
myślę, że ta teoria dalej znajduje odzwierciedlenie w praktyce w fotografii cyfrowej.
np: epm2 a epl5 a omd

TOKIN
12.10.12, 14:27
Jak filozoficznie, to na całego:) - lepszy i gorszy to pojęcia względne - dla jednego lepsza puszka, to ta z lepszą ergonomią, dla innego wystarczy, że z wizjerem, a trzeci w ogóle na wygląd nie patrzy, tylko dynamikę matrycy ma zafiksowaną jako punkt odniesienia:)
Takiego co ma wszystko NAJ, z ceną włącznie, nie ma.

tojaro
12.10.12, 14:38
no teraz faktycznie staram się wybrać i obiektyw i puszkę jak najlepszą.
[...] np: epm2 a epl5 a omd
no to proponuję - jeśli ergonomia tobie pasuje - epl5
dynamika matrycy i poziom szumów wg m43.eu lepsza od omd. Za różnice w cenie można i któregoś z super drogich panasoników nabyć albo jak kto woli wiadereczko stałek

grzeSiuu
12.10.12, 15:12
no nie ukrywam, że po opublikowaniu NiuCennika szala przechyla się na EPL5.
jeszcze nie wybrałem obiektywu. lubię szeroko. wstępnie chciałbym 12 + 45 mm.
w przyszłości 9-18 mm.
generalnie na początek to i nawet 20ką się zadowolę (na dłuższy początek). oczywiście mam na mysli cenę obiektywu i kompromis kąta.
jednak mój wybór uzależniam jeszcze od premiery sony nex-6.
czekam na oficjalną premierę w sklepach... co za tym idzie cenę z obiektywami i testy użytkowników.

Kamol3
18.10.12, 23:12
Biały E-PL3 jest metalowy tak jak pozostałe wersje kolorystyczne?

epicure
18.10.12, 23:16
Przód ma metalowy, a reszta to plastik.

Kamol3
24.10.12, 00:15
Na E-PL3 jestem już zdecydowany. Teraz tylko pytanie czy czarny czy srebrny? Który ladniejszy? W sumie na wyglądzie aż tak mi nie zależy, ale jak już mam wybór to dlaczego nie wziąć tego co ładniejsze?

Karol
24.10.12, 08:24
Mi zdecydowanie najbardziej podobają się białe Peny.

gibberpl
24.10.12, 08:39
Szkoda, że nie ma różowego E-P3. Wiadomo, który byłby wtedy najpiękniejszy.

Ar2
24.10.12, 13:42
Szkoda, że nie ma różowego E-P3. Wiadomo, który byłby wtedy najpiękniejszy.

W necie można kupić kolorowe skórki na e-p3 :wink:
Różowa też się znajdziehttps://forum.olympusclub.pl/images/smilies/icon_biggrin.gif

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2012/10/header-1.jpg
źródło (http://suppower.speedgabia.com/02ebay/photo/gariz/ddls/header.jpg)

nightelf
24.10.12, 13:53
Tylko, że taką skórkę to trzeba umieć nakleić. Nie każdy ma wystarczające zdolności manualne żeby to dobrze zrobić :)

Ar2
24.10.12, 17:47
Nie wygląda to jakoś bardzo skomplikowanie, Myślę, że każdy sobie powinien poradzić:wink:

http://www.youtube.com/watch?v=Mm3xplpAEGU

broda
24.10.12, 18:07
Akurat stałka w x100 jest dość szeroka, a w takiej sytuacji nogami można podejść bliżej (znacie ten cytat - jeśli zdjęcie nie jest dość dobre, to znaczy nie byłeś wystarczająco blisko!), w drugą stronę to tak niestety nie działa - [gdy kąt zbyt wąski], bo ściany za plecami zwykle nie da się bezproblemowo usunąć;)
Zoom rozleniwia, stałka uczy myślenia. Ktoś przywykły do mega zooma będzie pewnie na początku narzekać, z kolei rozpoczynający naukę foto-świeżak nie będzie za zoomem tęsknić (bo go nie zna), a zamiast tego, może od samego początku rozwijać pożądane nawyki;)

jako uzytkownik , moge powiedziec ze wart jest tej ceny ,pozdr

Kamol3
12.11.12, 22:52
No i zakupilem, dzisiaj przyszedł E-PL3.

Ziootek1971
12.11.12, 23:15
Jak już się z aparatem zapoznasz, to pochwal się zdjęciami. Ja od kiedy mam E-P3 odkryłem fotografię na nowo.

goldiesr
13.11.12, 22:03
No i zakupilem, dzisiaj przyszedł E-PL3.
gratulacje i zadowolenia z użytkowania :)

sylwiusz
14.11.12, 00:31
Gratulki, pozostaje tylko zyczyc teraz dobrego swiatla ;-)