PDA

Zobacz pełną wersję : Sony NEX-5R

ayu
30.08.12, 16:53
Sony wprowadza nowego NEXa z tak oczekiwanym chyba w E-systemie AF hybrydowym. Do tego WiFi oraz aplikacja, za pomocą której możemy zdalnie sterować cyfrówką (to bardzo fajna funkcja, np. LV na moim smartfonie :grin:).

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2012/08/sonynex5r1-1.jpeg
źródło (http://www.swiatobrazu.pl/zdjecie/artykuly/308152/sony-nex-5r-1.jpeg)
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2012/08/sonynex5r2-1.jpeg
źródło (http://www.swiatobrazu.pl/zdjecie/artykuly/308154/sony-nex-5r-2.jpeg)

grzeSiuu
30.08.12, 19:09
a mnie się bardziej podoba to, że można obracać ekranik do autoportretów :)

gietrzy
30.08.12, 19:35
A ja czytam jako most pomiędzy całkowitą integracją telefonu z prostym aparatem, czyżby GF7 w lutym z Lumix phone na pokładzie? Takie coś bym kupił.

ayu
30.08.12, 19:52
No tak każdy ma inne preferencje. Ale moim zdaniem użytkowników systemu 4/3 powinien interesować ten hybrydowy AF jak się będzie spisywał bo może w nowej puszce micro będzie coś podobnego.

nightelf
30.08.12, 20:27
Mnie ten hybrydowy AF wcale nie zachwyca.
Jest mniej punktów gdzie możemy łapać ostrość.
Poprawa szybkości niekoniecznie jest widoczna (tutaj poczekam na testy).

Lepiej żeby Olympus zrobił odpowiednią przejściówkę, niż wprowadzał czujniki ostrzenia fazowego na matrycy.

ayu
5.09.12, 01:54
Na optycznych można obejżeć przykładowe fotki z tego body http://www.optyczne.pl/5126-nowość-Sony_NEX-5R_-_pierwsze_zdjęcia.html a na youtube jest kilka filmików przedstawiających ten aparacik.

Jd
5.09.12, 09:28
Na optycznych można obejżeć przykładowe fotki z tego body http://www.optyczne.pl/5126-nowość-Sony_NEX-5R_-_pierwsze_zdjęcia.html a na youtube jest kilka filmików przedstawiających ten aparacik.

Jak już to obejrzeć:):):):)

ayu
5.09.12, 10:03
Faktycznie. Przepraszam za kaleczenie ojczystego języka. A młodzi siedzą i czytają takie maszkarony.

Wysłane z telefonu

tymczasowy_
5.09.12, 12:01
No tak każdy ma inne preferencje. Ale moim zdaniem użytkowników systemu 4/3 powinien interesować ten hybrydowy AF jak się będzie spisywał bo może w nowej puszce micro będzie coś podobnego.Mam podobne mniemanie. Sam mam całkiem niezłe obiektywy dla 4/3 ale na dzień dzisiejszy użytkuję NEX'a a nie PEN'a. Strategia Sony polegająca na mocnym związaniu NEX'a ze obiektywami bagnetu A (i mocnym wsparciem dla MF) całkiem nieźle się sprawdza. Ale mam wciąż nadzieję że Olek to zrozumie i nadrobi, to że Panas idzie inną drogą, to nic dziwnego on nie miał w zasadzie zadnych szkieł do 4/3 (porównując z Olkiem).

ayu
5.09.12, 12:11
Niedawno czytałem tu na forum o ile się nie mylę zapowiadaną specyfikację GH3 i tam uwzględniony jest piking (nie wiem jak się to pisze) a tym samym wsparcie lepsze dla manuali. Mnie osobiście ta funkcja nie jest raczej potrzebna bo nie używam innych szkieł jak m4/3.

danmacz
5.09.12, 12:28
NEX to najbrzydsza linia aparatow.

dzarro
5.09.12, 12:45
Ten nowy NEX ma chyba wreszcie jakieś kółko nastaw. Dla mnie wszystkie NEX-y poza Siódemką to pokraki, ale muszę przyznać, że sporo zdolnych osób używa NEXów ze świetnymi rezultatami.

sylwiusz
5.09.12, 13:17
Pokraki nie pokraki, kwestia gustu. Caly problem w tym, ze korpusy takie jak NEX7 sa calkiem fajne dla wymagajacych, ale niestety jakosc i dostepnosc szkiel w tym systemie poza megadrogim Zeissem 24/1.8 to na chwile obecan porazka :-/

Vindex
5.09.12, 13:26
Pokraki nie pokraki, kwestia gustu. Caly problem w tym, ze korpusy takie jak NEX7 sa calkiem fajne dla wymagajacych, ale niestety jakosc i dostepnosc szkiel w tym systemie poza megadrogim Zeissem 24/1.8 to na chwile obecan porazka :-/

Obawiam sie ze to sie szybko nie zmieni - aniu u SOny ani u Canikona. Jak jest przejsciowka z lustrem to jest to sugerowana droga rozwoju ...

tymczasowy_
5.09.12, 13:32
dzarro, a do czego Ci te kółka potrzebna? W przerwie między kadrami grasz w ruletkę? Wierz mi, albo nie jak nie chcesz, ale mi w NEX-3 naprawdę nie brakuje żadnego kółka do sprawnego i wygodnego robienia fotek.

sylwiusz, Twoje uwagi przypominają mi argumenty przeciwników systemu 4/3 we wczesnej fazie jego rozwoju ... "no przecież C i N to dopiero mają szkieł" ... "no normalnie taczkami można to wozić". I co? I nic, kupiłem 14-54 i ma mam do tej pory, nie muszę zmieniać bo i po co? Kupiłem 7-14 ... i to samo. Kupiłem 35-100 ... i to samo ... itp itd.

Teraz mam NEX-3 z najbardziej ubogą szklarnią wśród bezluster, i co? Nic, mam E16, S30 i M42 55mm/1,4 i mi styka, po co mi więcej, jak więcej nie potrzebuję. NEX'a kupiłem jak z E16 kosztował 900zł, nic nie było tak taniego, kupiłem jak wielu, bo tanio i się ostał. PEN'a kupię i owszem, ale jak będzie obsługiwał szkła 4/3 co najmniej tak dobrze jak NEX obsługuje M42 i szkła z bagnetem A.

Vindex, obawiam się, że po zaaplikowaniu czujników fazowych na matrycy NEX'a, przelotki z lustrem odejdą do lamusa ...

sylwiusz
5.09.12, 13:39
Mi bardziej chodzi o jakosc. To co jest nie wyrabia sie na matrycy NEX7, praktycznie zostaje drogi Zeiss i w miare 50/1.8. Dwa uzyteczne szkla to jednak troche malo jak na 2 letni system :-(

tymczasowy_
5.09.12, 13:47
Mi bardziej chodzi o jakosc. To co jest nie wyrabia sie na matrycy NEX7, praktycznie zostaje drogi Zeiss i w miare 50/1.8. Dwa uzyteczne szkla to jednak troche malo jak na 2 letni system :-(S19 i S30 spokojnie się też wyrobi ... 19, 30, 50 i po co coś więcej ... i nie drożej niż w m4/3. 19 i 30 bez łaski (OJ) po 850zł :wink:
Zawsze też można podeprzeć się manualami, jakiś Woigthtek pieknie będzie się komponował z NEX-7.

ayu
5.09.12, 13:56
Ja jednak zgodziłbym się z sylwiuszem. Szkieł do NEXa jest za mało i nie wysokich lotów. Traktując NEXa jako drugi aparat może być jeszcze ok ale jako samodzielny system to dla zaawansowanego amatora może być mało. Jeżeli chodzi o manuale - mnie to osobiście nie interesuje. Dlatego właśnie jestem w μ4/3 bo są szkiełka, drogie często ale są. Czekam ,zbieram, kombinuję i w końcu kupuję bo mam co kupić.
Acha w tej nowej 5-ce jest jedno kółko jak w 7-ce. Mnie się kółka podobają mam nawyki z Nikona z dwoma kółkami i między innymi też dlatego zakochałem się w OM-D.

tymczasowy_
5.09.12, 14:11
Ja jednak zgodziłbym się z sylwiuszem. Szkieł do NEXa jest za mało i nie wysokich lotów. Traktując NEXa jako drugi aparat może być jeszcze ok ale jako samodzielny system to dla zaawansowanego amatora może być mało. Jeżeli chodzi o manuale - mnie to osobiście nie interesuje. Dlatego właśnie jestem w μ4/3 bo są szkiełka, drogie często ale są. Czekam ,zbieram, kombinuję i w końcu kupuję bo mam co kupić.Tyle, ze patrząc na sytuację Olka, Panasa, Sony, C, N, P to jedynie Olek i Panas z tego towarzystwa, muszą tworzyć bezlustra w sposób taki aby były one jedynym i podstawowym sprzętem :wink: Pozostali nadal, i to z powodzeniem, tłuka DSLR'y i zaawansowany fotoamator ma dla siebie alternatywę ...

PS
ayu, Twoje podejście, jak dla mnie, jest przechylone w stronę sprzętową zagadnienia.

ayu
5.09.12, 14:15
No tak alternatywa jest tylko trochę większa gabarytowo, a dzisiejsze bezlusterkowce oferują już naprawdę sporo w małym/mniejszym opakowaniu.

tymczasowy_
5.09.12, 15:17
No tak alternatywa jest tylko trochę większa gabarytowo, a dzisiejsze bezlusterkowce oferują już naprawdę sporo w małym/mniejszym opakowaniu.Ja jak potrzebuję prawdziwie małego gabarytu to biorę LX5. Aby mieć lepszą jakość trzeba brać bezlustro z kilkoma stałkami, a to już wymaga torby. Niekoniecznie większej torby potrzeba na DSLR'a i kilka stałek.

A wracając do kosztów, to gdyby nie S19 i S30 to poza mZD45 nie byłoby dobrego i taniego (poniżej 1000zł) obiektywu w systemie.

grzeSiuu
5.09.12, 22:47
Olympus M.Zuiko Digital 17 f/2.8 Pancake
Panasonic H-H014E 14 f/2.5
Olympus M. Zuiko Digital ED 12-50 f/3.5-6.3

wg skąpca wszystkie są poniżej 1000 zł,
ja się nie będę wypowiadał... jeszcze nie wkroczyłem w SyS.
czytałem tylko opinie i przeglądałem fotki... każdy był raczej pozytywnie recenzowany (no trudne słowo, trudne słowo).
oczywiście + 45mm o sigmach jeszcze nie czyrałem :(

ayu
5.09.12, 22:57
A ta Sigma 30mm to nie kosztuje prawie 2k?
S19 mnie wogóle nie interesuje. Wolałbym używkę Panasa 20mm za ok. 1200 niż ją. Panas to jedno ze sztandarowych szkieł systemu. Rewelacyjny pod wieloma względami choć jego konstrukcja ma już kilka lat .
Od kilku dni mam 12-50. Dla mnie bardzo fajne szkiełko i z pewnością przez wielu niedoceniane z dużymi możliwościami i bardzo uniwersalne.

grzeSiuu
6.09.12, 00:33
... .. nie byłoby dobrego i taniego (poniżej 1000zł) obiektywu w systemie.

ja piłem do tego textu a ceny przykładowe dotyczą nowych obiektywów.

Vindex
6.09.12, 13:48
Ja jak potrzebuję prawdziwie małego gabarytu to biorę LX5. Aby mieć lepszą jakość trzeba brać bezlustro z kilkoma stałkami, a to już wymaga torby. Niekoniecznie większej torby potrzeba na DSLR'a i kilka stałek.

A wracając do kosztów, to gdyby nie S19 i S30 to poza mZD45 nie byłoby dobrego i taniego (poniżej 1000zł) obiektywu w systemie.

Masz na mysli jakosc czy wygode? Bo jesli chodzi o wygode to jest nalesnikowy zoom Panasia a jesli chodzi o jakosc i porecznosc to praktycznie dowolny nalesnik. LX5 nie jest bardziej kieszonkowy niz np. EPM1 z 20/1.7 ( jakas roznica jest ale minimalna - zaden z nich nie jest tak na prawde kieszonkowy)

grzeSiuu
6.09.12, 14:22
zgadzam się co do LX'a w każdej wersji :) mam, wiem.
noszę w "nerce" na rowerze! do kieszeni się nie mieści.
więc porównując do jakości... hmm na 100% lepeij wziąć PEN'a.

tymczasowy_
6.09.12, 14:35
Olympus M.Zuiko Digital 17 f/2.8 PancakePoniżej 1000zł ale i tak 150zł drożej od S19.

Panasonic H-H014E 14 f/2.5W tych sklepach co piszą że za około 1000zł, to jest niedostępny :wink: W tych co jest to kosztuje 1500zł

Olympus M. Zuiko Digital ED 12-50 f/3.5-6.3
Nie rozśmieszaj mnie, proszę.

LX5 nie jest bardziej kieszonkowy niz np. EPM1 z 20/1.7 ( jakas roznica jest ale minimalna - zaden z nich nie jest tak na prawde kieszonkowy)A róznica w cenie? Sam 20mm/1.7 z 1600zł kosztuje plus body ... A co z innymi ogniskowymi? W LX5 mam ekwiwalent 24mm, bardzo użyteczna ogniskowa we wnetrzach, bardziej niż 40mm.

zgadzam się co do LX'a w każdej wersji :) mam, wiem.
noszę w "nerce" na rowerze! do kieszeni się nie mieści.
więc porównując do jakości... hmm na 100% lepeij wziąć PEN'a.Chyba jak podepniesz jasną stałkę, a w zasadzie komplet stałek, aby pokryć zakres zooma w LX5. Bo z zoomem 14-42 to jakoś nie widzę tej przewagi.

PS
Obie Sigmy tj. 19 i 30 dla NEXa kosztują w Sigma Pro po 849zł z VAT.

grzeSiuu
6.09.12, 21:32
@ tymczasowy
nie bardzo rozumiem (y się.. chyba) :(

ja zrozumiałem, że oprócz sigmy w dobrych pieniądzach (w okolicy 1000 zł) nic nie kupisz.
http://fotonia.eu/-o_l_848.html - wg info na stronie "dostepność 24h"
http://fotozakupy.pl/oferta/produkt,15870s,1079d - wg info na stronie "na magazynie"
napisałem, że jednak coś się dostanie i nie są to najgorsze obiektywy. nie kwestionuję też jakości sigmy!
ale będę się upierał przy swoim (choć jeszcze nie mam m43), że lepszym rozwiązaniem jest jednak każdy PEN jeżeli chodzi o jakośc obrazka.
wybierając małego PEN'a + naleśnik poreczność będzie bardzo podobna w stosunku do LX'a a jakość zdecydowanie lepsza.