PDA

Zobacz pełną wersję : Adobe CS5 - rozmycie tła, obróbka



opus5
30.08.12, 10:53
Witam. Wczoraj robiłem rozmycie gaussowskie - rozmywałem całe zdjęcie a następnie osoby na pierwszym planie wyciągałem za pomocą gumki. Niestety przy końcowym efekcie okazało się, że minimalnie za dużo wymazałem i tło jest szpetne. I teraz pytanie czy da się to poprawić czy trzeba od nowa bawić się ? Swego czasu wiem, że przy pomocy jakiegoś tutoriala za pomocą pędzla mogłem wymazywać a w przypadku jakiegoś błędu, odwrócić kolory i ponownie zamazywać tło, ale że rzadko korzystam z obróbki, nie wiem jak ja to robiłem, pomoże ktoś ?

Saboor
30.08.12, 10:59
Witam. Wczoraj robiłem rozmycie gaussowskie - rozmywałem całe zdjęcie a następnie osoby na pierwszym planie wyciągałem za pomocą gumki. Niestety przy końcowym efekcie okazało się, że minimalnie za dużo wymazałem i tło jest szpetne. I teraz pytanie czy da się to poprawić czy trzeba od nowa bawić się ? Swego czasu wiem, że przy pomocy jakiegoś tutoriala za pomocą pędzla mogłem wymazywać a w przypadku jakiegoś błędu, odwrócić kolory i ponownie zamazywać tło, ale że rzadko korzystam z obróbki, nie wiem jak ja to robiłem, pomoże ktoś ?
Tego się nie robi na "żywym organiźmie" tylko na masce.
ctrl+j (kopiuj warstwę)->dodaj maskę-> zamaskuj to co ma być nietknięte-> rozmyj tło-> popraw na masce objekt(pamiętaj masz jeszcze nie tkniętą warstwę)

helmuth
30.08.12, 11:03
... rzadko korzystam z obróbki ...Opłaca się wydawać kupę kasy na CS5 jeśli się rzadko z niego korzysta? :roll:

Saboor
30.08.12, 11:18
Opłaca się wydawać kupę kasy na CS5 jeśli się rzadko z niego korzysta? :roll:
No jak już się ma, to się gra :-D
Zaraz dodam filmik.

Bodzip
30.08.12, 11:28
Opłaca się wydawać kupę kasy na CS5 jeśli się rzadko z niego korzysta? :roll:
Ale jesteś :mrgreen: :mrgreen:
Musisz rozdać trochę punktów innym użytkownikom zanim będzie można przyznać punkty helmuth.

hadan
30.08.12, 11:33
Opłaca się wydawać kupę kasy na CS5 jeśli się rzadko z niego korzysta? :roll:

Pieniądze, pieniędzmi to sprawa indywidualna ale zostaje człowiek wtórnym analfabetom,
a CS5 nie jest łatwym programem. Jest to narzędzie dla zawodowców, a amatorowi nigdy
się nie zwróci przeliczając zapłaconą cenę za CS5, podzieloną przez ilość obrobionych zdjęć.

opus5
30.08.12, 11:34
No jak już się ma, to się gra :-D
Zaraz dodam filmik.
Ja kopiowałem warstwę, następnie rozmycie gaussowskie i gumką usuwałem rozmycie na osobach. Próbowałem też przez zaznaczenie obszaru, który chce rozmazać poprzez lasso magnetyczne lub wielokątne, ale też mi to brzydko wychodziło...

Panowie litości, nie rozmawiamy tutaj o pieniądzach... Pracuje w branży, w której często przedmiotem dostawy jest przeróżne oprogramowanie więc 1szt. adobe mam, skąd, jak? moją sprawa, nie ukradłem.

epicure
30.08.12, 11:38
Do czegoś takiego wystarczy Photoshop Elements. Kosztuje ze 400 zł i zapewnia bezproblemową pracę na maskach. Nie trzeba od razu wydawać 2,5 kafla na profesjonalnego Photoshopa. A zupełnie za darmo można mieć to w Gimpie :) PS ma jednak zaletę w postaci bardziej zaawansowanych narzędzi zaznaczania.

Saboor
30.08.12, 11:51
No jak już się ma, to się gra :-D
Zaraz dodam filmik.
Obiecałem filmidło, tu leży:
[Tutki Saboora] Rozmycie tła bez wodotrysków (https://forum.olympusclub.pl/threads/83642-Tutki-Saboora-Rozmycie-t%C5%82a-bez-wodotrysk%C3%B3w)