PDA

Zobacz pełną wersję : Fuji X-E1 i X-E2

Strony : 1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10 11

klikacz
3.01.13, 09:53
Głupoty piszą. Sądzę, że bym zauważył, gdyby 3/4 moich zdjęć było nieostrych.

Tak tez myślałam ;)

tomtomek
3.01.13, 09:54
Też wydaje mi się, że popełnili jakiś błąd.
Ja wprawdzie nie mam 35-ki, ale na 18-55 mam ostre prawie wszystkie zdjęcia. Specjalnie sprawdziłem wszystkie dotychczasowe i odsetek nieostrych oscyluje wokół 1%.

Pozdrawiam
Tomek

fret
3.01.13, 10:58
Wszystko się zgadza, tylko trzeba umieć czytać testy :) Bez przyrządów pomiarowych nikt nie zauważy różnicy ok. 10%, czyli spokojnie można uznać cztery pierwsze słupki za trafione. Jak się rozkładają trafienia w tym obszarze, to raczej ciekawostka techniczna, niż praktyczna informacja. Nic też dziwnego, że z zooma prawie wszystkie zdjęcia są ostre. Ile zdjęć zrobiłeś zoomem z f/2,8? Pewnie sporo było z mniejszą dziurką, a wtedy ilość trafień szybko rośnie.

Jan_S
3.01.13, 11:29
Mnie zastanawiają wyniki zakresu dynamicznego. Z oglądania zdjęć przykładowych i zdjęć scenek testowych a także zdjęć zamieszczanych w tym wątku, byłem przekonany że wyniki X-E1 będą o około 1eV wyższe od OMD. Optycznym wyszło że są na tym samym (wysokim) poziomie. Czy wrażenie które miałem wynika li tylko ze skuteczniejszego działania algorytmów produkowania jpg'a przez Fuji? Wprawdzie większość zdjęć z Fuji jest robiona na tzw. DR400. Czy to jest odpowiednik gradacji "Auto" u Olympusa? Tyle że gradacja Auto w PENach (i czasami nawet na OMD) to degradacja jakości zdjęcia, zaś w przypadku DR400 niepożądanych efektów jakoś nie udało mi się zaobserwować...

epicure
3.01.13, 12:55
Mnie zastanawiają wyniki zakresu dynamicznego. Z oglądania zdjęć przykładowych i zdjęć scenek testowych a także zdjęć zamieszczanych w tym wątku, byłem przekonany że wyniki X-E1 będą o około 1eV wyższe od OMD. Optycznym wyszło że są na tym samym (wysokim) poziomie.

Co serwis, to inne wyniki. Tym bardziej nie traktowałbym wyników otrzymanych z dcrawa, kiedy wiadomo, że z matrycy Fuji nie da się uzyskać dobrych rezultatów z byle jakiej wołarki. Sposób demozaikowania X-Transa tak pogmatwany, że tutaj musi być pełna współpraca między Fuji i producentem softu.

Czy wrażenie które miałem wynika li tylko ze skuteczniejszego działania algorytmów produkowania jpg'a przez Fuji?

Poczekaj na test dpreview, oni mierzą DR w jpegach.

Wprawdzie większość zdjęć z Fuji jest robiona na tzw. DR400. Czy to jest odpowiednik gradacji "Auto" u Olympusa?

Auto gradacja działa (a przynajmniej działała w E-30) maksymalnie jako ekwiwalent tego, co w Fuji nazywa się DR200%. DR400% to o jeszcze 1 EV więcej zapasu w światłach.

Tyle że gradacja Auto w PENach (i czasami nawet na OMD) to degradacja jakości zdjęcia, zaś w przypadku DR400 niepożądanych efektów jakoś nie udało mi się zaobserwować...

To wypadkowa jakości matrycy i algorytmów odszumiania.

Jan_S
3.01.13, 14:00
Co serwis, to inne wyniki. Tym bardziej nie traktowałbym wyników otrzymanych z dcrawa, kiedy wiadomo, że z matrycy Fuji nie da się uzyskać dobrych rezultatów z byle jakiej wołarki. Sposób demozaikowania X-Transa tak pogmatwany, że tutaj musi być pełna współpraca między Fuji i producentem softu.....

dlatego raczej się nie spodziewam testu na DxOMark :(

epicure
17.01.13, 18:29
Ponoć jutro ma wyjść kolejny update firmware'u:

http://www.fujirumors.com/leaked-x-e1-and-x-pro-1-and-xf35mm-firmware-update-to-be-released-tomorrow/

Już zacieram ręce, bo znowu pojawią się poprawki w działaniu AF, zarówno w korpusie X-E1, jaki w obiektywie 35 f/1,4.

pamaru
17.01.13, 19:31
Jeśli możesz to zrób video z działania AF przed i po aktualizacji. Jestem ciekaw różnicy. Myślę, że nie tylko ja.
Ech, x100s (tylko czekam) i x-e1 z 35tką. Mniaaam.. ;)

epicure
17.01.13, 19:33
Jeśli możesz to zrób video z działania AF przed i po aktualizacji.

Dobry pomysł. Zobaczę, co da się zrobić.

Wieprz
18.01.13, 11:02
Może kogoś interesują aparaty. Albo modelki. Albo lubi fotografować ;)

"Warzone z pasją" to bezpłatne warsztaty fotograficzne prowadzone przez Tomasza Lazara, laureata World Press Photo 2012. Spotkania odbędą się w styczniu i lutym w sześciu polskich miastach - Lublinie, Łodzi, Chorzowie, Gdyni, Bydgoszczy i Słupsku w godzinach wieczornych. Na warsztatach będzie możliwość przetestowania aparatów Fujifilm z serii X z udziałem modelek.

Terminarz warsztatów:
21.01 - Lublin
28.01 - Łódź
04.02 - Chorzów
11.02 - Gdynia
18.02 - Bydgoszcz
25.02 - Słupsk

Więcej informacji i formularz głoszeniowy znajdziecie na stronie www.pl.fujifilm.pl

epicure
19.01.13, 01:27
Firmware'u nie ma :(

Ale jest porównanie X-E1 i RX1:

http://www.youtube.com/watch?v=zZ9er60UOT4

Jd
19.01.13, 13:22
AF w porównianiu z RX1 cieniutki :)

epicure
19.01.13, 13:29
Ja widzę, że są porównywalne. Autor porównania również.

dzarro
19.01.13, 13:34
Wczoraj bawiłem się przez chwilę X-E1(którego chyba niedługo nabędę:)) i zauważyłem, że przy potwierdzaniu ostrości obraz w wizjerze na chwilę się "zamraża". Można toto wyłączyć - bo irytujące jest niezmiernie.

epicure
19.01.13, 13:38
Po godzinie przestaniesz to zauważać.

dzarro
19.01.13, 13:39
Czyli nie:roll:

epicure
19.01.13, 13:43
Nie, nie da się. Ten typ tak ma.

nightelf
19.01.13, 13:54
Czyli nie:roll:

To nie wada, to feature (czytaj: ficzer)

dzarro
19.01.13, 14:24
Skoro to ficzer to "pociągnę" temat.:wink: Czy "zamrożony" obraz zostanie utrwalony na zdjęciu po dociśnięciu migawki(można by to traktować jako zaletę - mogę na szybko przeanalizować co mi wyjdzie przed ostateczną decyzją czy robić zdjęcie czy nie) - czy też - jak wszędzie indziej - wszystko się rypnie kiedy poruszę aparatem, choć przycisk migawki będzie do połowy wciśnięty (wtedy to już wada jest - bo przekadrowywuję ale efektu nie widzę).

epicure
19.01.13, 14:34
Zaraz, bo nie wiem, czy się zrozumieliśmy. U mnie "zamrożenie" obrazu w wizjerze wygląda tak, jakby obraz przeskoczył o 2-3 klatki. Trwa ta jakiś śmieszny ułamek sekundy. Żeby to dostrzec, musiałem machać ręką przed obiektywem, bo w normalnych warunkach w ogóle tego nie dostrzegam (może się przyzwyczaiłem), a nawet wtedy przeskok był minimalny. Nie wyobrażam sobie sytuacji, w której mogłoby to mieć negatywny wpływ na zdjęcie. Jeśli w egzemplarzu, którego używałeś, zamrożenie obrazu było tak długie, że w jego czasie byłeś w stanie przeanalizować ten obraz, to coś z tym egzemplarzem musiało być nie tak.

Postaram się później przy użyciu komórki nakręcić filmik, jak to wygląda u mnie.

dzarro
19.01.13, 14:44
OK. Przez chwilę się tylko bawiłem - więc może to jakiś powidok był, tzn. zapamiętałem akurat ten element i go w pamięci wyolbrzymiłem.

pers
19.01.13, 15:15
Ja tego do tej pory nie zauważałem. Dopiero metoda epicura - czyli machanie ręką przed obiektywem pokazała, że faktycznie obraz na ułamek sekundy jest zamrożony. Dzarro, gratuluje spostrzegawczości.

epicure
20.01.13, 22:15
Fujifilm Polska szykuje rabat na zakup drugiego obiektywu dla tych, którzy kupili już X-E1 z polskiej dystrybucji.

Jan_S
21.01.13, 10:16
no cóż, jak dla mnie to szkoda że dopiero teraz, ja już jestem po zakupach :)

pamaru
21.01.13, 10:27
Kiedy ma wyjść (czy już jest, bo nie śledzę) 14tka 2.8? Będzie na nią rabat? :D

pers
21.01.13, 11:03
no cóż, jak dla mnie to szkoda że dopiero teraz, ja już jestem po zakupach :)

Miłego focenia i zabawy nowym aparatem życze :-) Coś mi się wydaje, ze i tak obiektywy nawet po rabacie będą tańsze w sklepach internetowych niż tych objetych promocją FP.

dzarro
21.01.13, 11:14
A ja ma jeszcze jedno pytanko. Wydaje mi się, że gdzieś o tym wspominano ale wolę się upewnić - czy X-E1 daje możliwość regulacji wielkości pola AF?

epicure
21.01.13, 11:20
Tak, można regulować wielkość ramki AF.

dzarro
21.01.13, 11:33
Poczytałem sobie teraz opisy ergonomii. Jeśli dobrze zrozumiałem - jeśli chcę używać preselekcję przysłony to na tarczy czasów ustawiam A i reguluje przesłonę na obiektywnie? Czyli jak chce płynnie przejść na pełny manual to po prostu kręcę tarczą czasów?

epicure
21.01.13, 11:38
Poczytałem sobie teraz opisy ergonomii. Jeśli dobrze zrozumiałem - jeśli chcę używać preselekcję przysłony to na tarczy czasów ustawiam A i reguluje przesłonę na obiektywnie? Czyli jak chce płynnie przejść na pełny manual to po prostu kręcę tarczą czasów?

Dokładnie. A ustawiając wszędzie "A" jesteś w trybie "P" :)

dzarro
21.01.13, 11:39
THX. To fajna cecha - powinno to być dużo wygodniejsze niż przełączanie na tarczy trybów.

pamaru
21.01.13, 13:55
THX. To fajna cecha - powinno to być dużo wygodniejsze niż przełączanie na tarczy trybów.

I jest, a raczej było dla mnie (w x100) do tego stopnia wygodne, że potem jak brałem "lustro" to odruchowo chciałem tak przestawiać.. :mrgreen:

epicure
21.01.13, 23:10
Kiedy ma wyjść (czy już jest, bo nie śledzę) 14tka 2.8? Będzie na nią rabat? :D

Powinna być już teraz, na przełomie stycznia i lutego.

pamaru
22.01.13, 05:21
Powinna być już teraz, na przełomie stycznia i lutego.

O jak miło, system robi się kompletny powoli. Dzięki. ;) Jeszcze tylko 56 1.4 i jak dla mnie pozamiatane.

pers
22.01.13, 10:57
O jak miło, system robi się kompletny powoli. Dzięki. ;) Jeszcze tylko 56 1.4 i jak dla mnie pozamiatane.

No chyba nie zdradzisz OMD? Za dobre zdjęcia nim robiłeś :-)

pamaru
22.01.13, 12:17
Toć ja juz om-d od września nie mam.. :( A jeszcze przed nim przez rok miałem Fuji x100 właśnie. ;) Więc można rzecz, że to fujika dla olka zdradziłem. W sumie co za różnica czym, teraz nie mam ani jednego ani drugiego, na starych śmieciach sprzętowych jestem i nie narzekam. Pstrykam. ;) Choć ostatnio niemal nic.. :(

pers
22.01.13, 12:27
Toć ja juz om-d od września nie mam.. :( A jeszcze przed nim przez rok miałem Fuji x100 właśnie. ;) Więc można rzecz, że to fujika dla olka zdradziłem. W sumie co za różnica czym, teraz nie mam ani jednego ani drugiego, na starych śmieciach sprzętowych jestem i nie narzekam. Pstrykam. ;) Choć ostatnio niemal nic.. :(

Wiem pamaru, bardzo mi sie Twój watek podoba i zdjęcia sa swietne zarówno te robione OMD jak i innymi systemami. Odniosłem się tylko do tego "pozamiatane" ;-) Bo w sumie sprzet jak sprzet. Jedni bedą chwalić OMD a inni X-E1 - obecnie mamy spore możliwości wyboru i chyba każdy może coś znaleźć dla siebie i to w tej całej zabawie w szukanie sprzetu jest chyba najważniejsze :-)

pamaru
22.01.13, 12:34
Pozamiatane, ale tylko dla mnie, bo ja akurat lubię bardzo ogniskową 85 (tu jej ekwiwalent w postaci 56mm). I tyle. Kto inny potrzebuje innych ogniskowych wiec dla niego może jeszcze nie być "pozamiatane". ;) Mi na codzień i tak 1-2 stałki wystarczają.. . ;)

pamaru
22.01.13, 12:37
Bo w sumie sprzet jak sprzęt.

Dlatego nie narzekam i pstrykam czym mam. ;) Zamiast nowych zabawek (które lubię pomacać, poużywać) dałbym dużo więcej za wolny czas, piękne światło i nowe miejsca..

Vindex
22.01.13, 19:06
Dlatego nie narzekam i pstrykam czym mam. ;) Zamiast nowych zabawek (które lubię pomacać, poużywać) dałbym dużo więcej za wolny czas, piękne światło i nowe miejsca..

O tak - zwlaszcza czas jest tu kluczowy ...

dzarro
22.01.13, 21:28
Właśnie ściągnąłem sobie z sieci kilka RAW-ów z X-E1, żeby sprawdzić jak to się obrabia w PS Elements. Okazuje się, że mimo aktualizacji ACR ten program w ogóle nie chce czytać RAW-ów z Fuja. Niby przy aparacie jest Silkypix ale liczyłem na możliwość obróbki w PSE. :evil:

---------- Post dodany o 20:28 ---------- Poprzedni post był o 20:09 ----------

PS. Z tego co widzę pod PSE 10 jest podpięty ACR 6.7. Czyli chyba jak w CS5 - ACR 7 po prostu nie jest zgodny z moim Elementsem. **** blada.

Vindex
22.01.13, 21:47
Właśnie ściągnąłem sobie z sieci kilka RAW-ów z X-E1, żeby sprawdzić jak to się obrabia w PS Elements. Okazuje się, że mimo aktualizacji ACR ten program w ogóle nie chce czytać RAW-ów z Fuja. Niby przy aparacie jest Silkypix ale liczyłem na możliwość obróbki w PSE. :evil:

---------- Post dodany o 20:28 ---------- Poprzedni post był o 20:09 ----------

PS. Z tego co widzę pod PSE 10 jest podpięty ACR 6.7. Czyli chyba jak w CS5 - ACR 7 po prostu nie jest zgodny z moim Elementsem. **** blada.

Pewnie dlatego ze na rynku jest juz od jakiegos czasu PSE 11 - niestety taki nasz los ...

epicure
23.01.13, 18:19
No i jest promocja:

http://www.fujifilm.eu/pl/wiadomosci/article/news/odbierz-obiektyw-za-1699-zl-brutto/

1699 zł za dowolny obiektyw. Za takie pieniądze to grzech nie kupić 35-tki f/1,4 :)

Jan_S
23.01.13, 18:39
Promocja bardzo szalona chyba nie jest jeśli wziąć procentową wartość rabatu, ale coś innego jest w niej zadziwiające i godne naśladowania. Jeśli dobrze czytam tekst informacji - obejmuje ona także tych użytkowników systemu X którzy już wcześniej kupili aparat. To coś zupełnie nowego. Wszystkie inne promocje (Canon, Olympus, Nikon, Panasonic) kierowane były wyłącznie do osób które dopiero zamierzały robić zakupy. Wielki Szacun dla Fuji!

epicure
23.01.13, 18:42
Poprzednia promocja na rozszerzoną gwarancję też działała wstecz. Fuji ma jaja :)

pers
23.01.13, 19:43
Dla kogos kogo interesują obecne obiektywy naprawdę fajna promocja. Ja osobiście czekam na nowe stałki i zoomy.

Jan_S
23.01.13, 19:50
Poprzednia promocja na rozszerzoną gwarancję też działała wstecz. Fuji ma jaja :)

A jak to jest z tymi gwarancjami? teraz juz tylko 1 roczek?

Jd
23.01.13, 20:18
W Polsce niestety tylko roczek chociaż ceny po 1 stycznia nawet nie drgnęły. Można kupić z dystrybucji zza Odry wtedy masz roczek w Polsce a w drugim roku jestes zdany na serwis niemiecki. Paranoją jest to , że z dystrybucji niemieckiej kupisz nawet o 1.000 zł taniej :)

Mcarto
23.01.13, 20:43
W Polsce niestety tylko roczek chociaż ceny po 1 stycznia nawet nie drgnęły. Można kupić z dystrybucji zza Odry wtedy masz roczek w Polsce a w drugim roku jestes zdany na serwis niemiecki. Paranoją jest to , że z dystrybucji niemieckiej kupisz nawet o 1.000 zł taniej :)

Bo widzisz w Polsce im coś droższe tym lepsze;)

Jd
23.01.13, 20:46
Bo widzisz w Polsce im coś droższe tym lepsze;)

Chyba jednak kupie taki "gorszy" z Niemiec, a do tego 1.000 zł trochę dołożę i kupie sobie 17 mm 1.8 Olka :)

nightelf
23.01.13, 20:58
Prześle w formie czytelnego scanu lub zdjęcia oryginalny dowód zakupu aparatu X-E1 lub X-Pro1

Co to ten scan ma być? To po polsku oni piszą, czy angielsku?

chreasy
23.01.13, 21:01
No i jest promocja:

http://www.fujifilm.eu/pl/wiadomosci/article/news/odbierz-obiektyw-za-1699-zl-brutto/

1699 zł za dowolny obiektyw. Za takie pieniądze to grzech nie kupić 35-tki f/1,4 :)

ja tak strzelałem, że będzie, to promocja na stałeczki i w cene 1600. Można oczywiście pomarudzić, że dlaczego nie 1600 tylko 1699 :P

Dla kogos kogo interesują obecne obiektywy naprawdę fajna promocja. Ja osobiście czekam na nowe stałki i zoomy.

Pers a kusi Ciebie ten 35mm ?

epicure
23.01.13, 21:31
A jak to jest z tymi gwarancjami? teraz juz tylko 1 roczek?

Puszkę chyba nadal można kupić z rozszerzoną gwarancją, ale obiektywy tylko z roczną. Ja kupiłem szkło z Niemiec i mam dwa lata gwarancji, ale zapłaciłem 2000 zł. Coś za coś, nie ma nic za darmo.

Jd
23.01.13, 22:40
Puszkę chyba nadal można kupić z rozszerzoną gwarancją,
Oczywiście ale za dodatkową i to słona opłatą +1 rok za ~400 z +2 lata za ~500-600 zł :smile:

pers
23.01.13, 23:50
Pers a kusi Ciebie ten 35mm ? Nie - najbardziej kuszą mnie przyszłe zoomy 10-24 i 55-200. Ze stałek kusi mnie trochę portretówka 56/1.4. Tak z reka na sercu to zadowolony jestem z kitowego zooma. Mam z nim od groma zabawy i nie mogę się nim ncieszyc :-)

Jd
24.01.13, 17:58
Oczywiście ale za dodatkową i to słona opłatą +1 rok za ~400 z +2 lata za ~500-600 zł :smile:

Po negocjacjach opłata za dodatkową dwuletnią gwarancję symboliczna. Zamówiłem i opłaciłem X-E1 czarny+18-55+36 miesięcy . W poniedziałek chyba do mnie dotrze.
Stałki sobie na razie odpuszczę bo mam awarie maszynki do robienia setek i dwusetek. Ale na poważnie - chyba w pierwszej kolejnosci poczekam na 55-200

Jan_S
24.01.13, 18:07
Po negocjacjach opłata za dodatkową dwuletnią gwarancję symboliczna. Zamówiłem i opłaciłem X-E1 czarny+18-55+36 miesięcy . W poniedziałek chyba do mnie dotrze.
Stałki sobie na razie odpuszczę bo mam awarie maszynki do robienia setek i dwusetek. Ale na poważnie - chyba w pierwszej kolejnosci poczekam na 55-200

a więc jednak? myślałem, po ostatniej naszej dyskusji o "leasingu OMD" że zostajesz przy Olympusie...

Jd
24.01.13, 18:36
A czy nie mogę mieć dwóch ? Do Olka czuje sentyment i rozwodu z nim nie planuję, a X-E1 tez mi sie podoba. Miałem przez przeszło pół roku X10 a obrazki Fuji daje jednak cudowne .

andrzejeko
24.01.13, 18:40
[QUOTE=Jasand;914406]Po negocjacjach opłata za dodatkową dwuletnią gwarancję symboliczna. Zamówiłem i opłaciłem X-E1 czarny+18-55+36 miesięcy . W poniedziałek chyba do mnie dotrze.
Mozesz powiedzieć cos dokladniej, gdzie można kupić z tą przedlużoną gwarancją za symboliczne złotówki?Myślalem, że ta promocyjna gwarancja skonczyła sie 31 grudnia?Ja nie zdążylem z zakupem w ubieglym roku i myslalem już u kupnie z dystrybucji niemieckiej, żeby chociaż mieć gwarancje dwuletnią.Ale skoro można jeszcze kupić w Polsce i z nowymi promocjami (obiektyw) to czemu nie?

chreasy
24.01.13, 18:49
Jasand

Jak już dojdzie fujik to nie dziel się wrażeniami obrazkiem między omd5 a xe1, bo zlecą się zakonnicy i będą przeprowadzać egzorcyzmy jak ma to miejsce w wątku u Jan_S :wink: Gratuluje zakupu

epicure
24.01.13, 18:52
Jasand, witaj znowu po jasnej stronie mocy ;)

pamaru
24.01.13, 19:09
Miałem przez przeszło pół roku X10 a obrazki Fuji daje jednak cudowne .

Oj rozumiem Cię doskonale i potwierdzić też mogę.. Co prawda nie miałem x10, a x100 ale wiadomo o co chodzi... Profil Astia-mój ulubiony. Chwaliłem sobie fujika i nie jedna osoba na PW to ode mnie usłyszała, a teraz widzę, że i oni się wciągnęli w Fuji. Fajnie. ;)
Ech, przez ten wątek może i ja się skuszę za jakiś czas na x-e1 (choć prędzej w x100s) i zasilę wasze szeregi. W końcu obecnie nie mam już ani fuji, ani olka więc czysta karta.. :mrgreen:

Jd
24.01.13, 19:23
Mozesz powiedzieć cos dokladniej, gdzie można kupić z tą przedlużoną gwarancją za symboliczne złotówki?Myślalem, że ta promocyjna gwarancja skonczyła sie 31 grudnia?Ja nie zdążylem z zakupem w ubieglym roku i myslalem już u kupnie z dystrybucji niemieckiej, żeby chociaż mieć gwarancje dwuletnią.Ale skoro można jeszcze kupić w Polsce i z nowymi promocjami (obiektyw) to czemu nie?

Odsyłam na Forum Fuji . http://fujiklub.pl/viewtopic.php?f=57&t=13933&start=90 w poście Krzysztofa Powolnego z dnia dzisiejszego godz 14:26 masz wymienione sklepy - Dzwoń i negocjuj.

tomtomek
24.01.13, 21:12
Gratuluje Jasand, wreszcie się zdecydowałeś.
Dokupisz też 35-kę w promocji? Bo ja właśnie bije się z myślami...

@Epicure. Mam pytanie. Czy z perspektywy czasu nadal dokupiłbyś 35-kę mając zooma?

Pozdrawiam
Tomek

epicure
24.01.13, 21:16
@Epicure. Mam pytanie. Czy z perspektywy czasu nadal dokupiłbyś 35-kę mając zooma?

Zdecydowanie tak. Powiem więcej, gdybym miał kasę tylko na jeden obiektyw, kupiłbym właśnie 35-tkę, a nie zooma. I mówi to człowiek, który lubi zoomy :)

Jd
24.01.13, 21:24
Dzięki , dzięki.:) Na poczatek pobawię się tym zoomikiem. Te trzy stałki (18, 35 i 60) są na rynku już rok i były projektowane do X-Pro 1 oraz z nim debiutowały i podobno (pisze podobno bo różnie piszą) nie bardzo się sprawują z nowszym X-E1. Chyba będę jednak czekał na 55-200 tym bardziej, że chyba tez będzie w nim stabilizacja.
Może do 35 mm nakłoni mnie wypowiedź @epicure bo on je ma już kilka tygodni i moze sie wypowiedziec jak sprawuje sie z X-E1.

PS Też lubie zoomy i jestem teraz w kropce. :):):):)

PPS Aktualna cena 18-55 to ~3.200 zł wiec chyba lepiej kupic z zoomem a stałke dokupic w proomcji za 1.699 zł.

epicure
24.01.13, 21:30
Te trzy stałki (18, 35 i 60) są na rynku już rok i były projektowane do X-Pro 1 oraz z nim debiutowały i podobno (pisze podobno bo różnie piszą) nie bardzo się sprawują z nowszym X-E1.

Pierwsze słyszę :)

Jd
24.01.13, 23:54
Gdzieś tam czytałem, ale nie wiem ile w tym prawdy. Jeżeli twierdzisz , że są OK to fajnie - masz 35 mm to wiesz najlepiej :)

Jd
28.01.13, 22:27
A więc doszedł dzisiaj do mnie cały i "zdrowy" z GOLD 36. Na razie "macam i wącham" i się cieszę z nowego nabytku. :):):):)

tomtomek
28.01.13, 22:29
To jeszcze dokup sobie gripa. Dzisiaj do mnie przyjechał i właśnie się dziwię, jak dało się trzymać aparat bez niego...

Pozdrawiam
Tomek

epicure
28.01.13, 22:30
Niedługo na tym forum będzie tyle tych Fuji, co OM-D ;)

tomtomek
28.01.13, 22:35
Bo to fajne forum jest...
Na forum fujifilm nikt nic nie pisze, a jak już napisze, to go zbanują. :)

Jan_S
28.01.13, 23:32
a ma ktoś z Krakowa lub okolic ten aparat?

pamaru
29.01.13, 08:39

Jedno jest pewne, lustra odchodzą powoli na emeryturę. ;)

Jd
29.01.13, 10:55
Jedno jest pewne, lustra odchodzą powoli na emeryturę. ;)

Chyba też im przedłużyli do 67 lat ? :):):):)

chreasy
31.01.13, 10:45
v 1.4

http://www.fujirumors.com/firmware-update-available/

epicure
31.01.13, 10:54
I wersja 2.02 do 35-tki.

Jd
31.01.13, 11:42
Dziwne , ale na oficjalnej stronie Fuji nie ma linku do 1.04 dla X-E1

epicure
31.01.13, 11:46
Tu jest:

http://www.fujifilm.com/support/digital_cameras/software/firmware/x/xe1/download.html

Download
Firmware
FWUP0001.DAT [36.5MB]

tomtomek
31.01.13, 11:49
Edit: Epicure był pierwszy

Jd
31.01.13, 12:34
Fakt - jest ale z opisu nie bardzo wynika , że to jest 1.04. Wgrałem . Chyba szybciej działa AF z 18-55.

tomtomek
31.01.13, 16:58
Ja nie zauważyłem różnicy...

epicure
31.01.13, 19:45
Trudno powiedzieć. Rożnica chyba jakaś jest, ale tak kosmetyczna, że nawet nie mam pewności.

dzarro
31.01.13, 21:54
Fakt - jest ale z opisu nie bardzo wynika , że to jest 1.04. Wgrałem . Chyba szybciej działa AF z 18-55.

Ja nie zauważyłem różnicy...

Kurczę, Panowie, macie prawie identyczne stopki. W dodatku możecie się nazywać rożnie w zależności od nastroju - OlyTwins albo FujiTwins. :grin:

Jd
2.02.13, 10:07
@tomtomek jest jednak lepszy :) Ja nie mam 9-18 i 17 Olka:):):):)

ayu
2.02.13, 11:19
A ja się złapałem na warsztaty Fuji i w poniedziałek pomacam X-E1.

Z telefonu

tomtomek
2.02.13, 11:30
Lepiej nie idź, bo zarazisz się groźnym wirusem.
A wyleczyć go można tylko w jeden sposób - lekarstwo obecnie kosztuje minimum 4999 zł.

Pozdrawiam
Tomek

ayu
2.02.13, 11:56
Mam już OM-D który mi bardzo pasuje. Mam nadzieje ze nie będę go musiał sprzedać :-).

Z telefonu

tomtomek
2.02.13, 11:58
To tak jak ja i Jasand. OMD nie uodparnia na tego wirusa...

Mcarto
2.02.13, 12:58
A ja tego nie rozumiem - wolałbym sprzedać jeden aparat i dokupić lepsze obiektywy.

tomtomek
2.02.13, 13:22
To nie jest wcale takie proste jak myślisz.
Za XE1 + 18-55 mogłem kupić Panasonica 12-35 i koniec. Czy jest lepszy niż 18-55? Patrząc na zdjęcia w sieci i narzekania na współpracę 12-35 z OMD myślę, że dobrze zrobiłem.
I zawsze mam dodatkowy korpus, bardzo dobrze robi mi się zdjęcia zestawem OMD+9-18 i X-E1+18-55.

Pozdrawiam
Tomek

epicure
2.02.13, 14:45
A ja tego nie rozumiem - wolałbym sprzedać jeden aparat i dokupić lepsze obiektywy.

A ja bym wolał dwa aparaty i dwa lepsze obiektywy ;)

ayu
2.02.13, 15:04
Ja już mam dwa aparaty. Jeden z nich to lustro które służy mi do focenia głównie ruchu. Ani Fuji ani Olympus nie dają sobie z tym rady :-(.

Z telefonu

Mcarto
2.02.13, 16:14
Ja tez mam lustro i ten system jest dla mnie w zasadzie kompletny- pozbede się nawet 1-2 obiektywow.
Podobaja mi się X-E1 i OMD bo są ciekawe i bardzo poreczne na wyjazdy ale ich nie kupie z tego powodu. Nie stać mnie na drugi system z topowym aparatem - jeśli cos wybiore to będzie Pen ew Nex w podstawowej kombinacji.

Myślałem na przejściu na bezlusterkowce ale te systemy nie są jeszcze kompletne a ja polubilem to co mam i ciężko bylo by skompletowac podobny zestaw.

pers
3.02.13, 18:34
Tak troche pół serio to X-E1 to świetny aparat do nawiązywania znajomości. Przez ostatnie dni czesto mam go przy sobie i codziennnie co najmniej kilka osób podchodzi zagadać. Dziś najbardziej rozbwiła mnie pewna japonka, która poprosiła abym zrobił jej zdjęcie super wypasionym smartfonem, a później stwierdziła "wiesz ale tak przy okazji to fajny aparat masz" - potem pogdalismy troche przy kawie ;-) Wieczorową porą anglik myslał, że mam Leice i jak mu pokazałem, że to Fuji to mocno się zainteresował i spędziliśmy w knajpie dobra godzine na rozmowie o sprzecie.

Vindex
3.02.13, 18:57

Jak kogo - ja sie po warsztatach uodpornilem :)

epicure
3.02.13, 21:55
Tak troche pół serio to X-E1 to świetny aparat do nawiązywania znajomości.

Każdy aparat kupiłem właśnie po to, ale jak dotąd bez efektów :D

ayu
5.02.13, 13:53
Jestem juz po warsztatach. Przytuliłem na nich X-E1 i nie chciałem go oddać. Aparacik jest bombowy. Jak dla mnie super obsługa choć wychowany jestem na cyfrowych lustrzankach. Podoba mi się bardziej niż mój OM-D. AF wydaje mi się że jest wystarczający do większości "domowo-wycieczkowych" zastosowań. Porównywalny w szybkości z Panasem 20/1, 7.

Z telefonu

tomtomek
5.02.13, 13:56
Nigdy nie mówię "a nie mówiłem", więc teraz też nie powiem.

Pozdrawiam
Tomek

Jd
5.02.13, 16:01
A ja zamówiłem baterie i grip.

dzarro
6.02.13, 13:55
Potwierdzają się pozytywne opinie na temat zooma:

http://www.photozone.de/fuji_x/783-fuji1855f284

pers
6.02.13, 13:58
A ja się zastanawiam czy nie zainwestować w XF 14. W sumie to wolałbym szerokiego zooma ale moge ta 14ke miec w przeliczeniu za 2600 zł wiec cena porównując z tym co oferuje cyfrowe.pl (4000 zł) jest rewelacyjna.

Jan_S
6.02.13, 14:09
Potwierdzają się pozytywne opinie na temat zooma:

http://www.photozone.de/fuji_x/783-fuji1855f284
Trochę szkoda że ogniskowa nie zaczyna się od 17mm albo od 16mm...

A ja się zastanawiam czy nie zainwestować w XF 14. W sumie to wolałbym szerokiego zooma ale moge ta 14ke miec w przeliczeniu za 2600 zł wiec cena porównując z tym co oferuje cyfrowe.pl (4000 zł) jest rewelacyjna.

czyli 21 mm w ekwiwalencie? hmm to może być bardzo ciekawa ogniskowa :) za 2600 chyba warto jeśli tylko będzie szansa to wykorzystywać

dzarro
6.02.13, 16:00
Trochę szkoda że ogniskowa nie zaczyna się od 17mm albo od 16mm...

Wolę dobre 18 mm niż kiepskie 16 mm. Tym bardziej, że ten zoom w zestawie kosztuje połowę ceny(albo mniej). Zoomy ze światłem 2.8 i ogniskową 16 mm na ogół nie wypadają rewelacyjnie, pomijam, że te lustrzankowe są też "deczko" większe od Fuji i to nawet takie ciemniejsze.
Ten system w ogóle jest dość paradoksalny. Zestaw kitowy na wyjściu ma więcej niż dobrą cenę - ale jak ktoś chce więcej szkieł to dla portfela robi się bardziej ekskluzywnie.

---------- Post dodany o 15:00 ---------- Poprzedni post był o 14:57 ----------

Szeroki zoom do ekwiwalentu 35 mm będzie pokrywał to samo co kit, więc będziesz miał dylemat, kiedy go podpinać.

Jan_S
6.02.13, 16:08
ot, takie porównanie:
http://www.optyczne.pl/porownaj.php?co=obiektyw&ile=2&add0=1056&add1=892

fakt, Sigma jest większa i cięższa ale zaczyna się od 17 mm i kończy na 70... do tego przyzwoite jak na zooma światło... Ludzie mówią że optycznie nie jest zła - faktycznie "odpuszczenie 16mm" pomogło...

piszac że " Trochę szkoda że ogniskowa nie zaczyna się od 17mm albo od 16mm... " myślałem właśnie jak o "konkurencji" dla tego obiektywu. ten jeden milimetr na szerokim końcu to sporo,

Jaack
6.02.13, 16:20

Skoro taką reklamę robisz... to nowych Fuji userów przybywa ;-)

epicure
6.02.13, 16:34
Skoro taką reklamę robisz... to nowych Fuji userów przybywa ;-)

Eee, ja tylko czasem zdjęcia wrzucam. Nawet jakoś specjalnie nie zachwalam ;)

Jd
6.02.13, 17:32
Fuji obroni się sam , nie potrzebuje zachwalania :)

pamaru
7.02.13, 00:00
Fuji obroni się sam , nie potrzebuje zachwalania :)

Popieram.. Jak już się raz obrazek spodoba to już tak zostanie.. ;)

epicure
7.02.13, 00:25
Jasand, i jak pierwsze wrażenia? :)

gibberpl
7.02.13, 08:32
Widzieli to?
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=16448&obiektywy-na-2013-plany-producentow

Stałki od Zeissa.

tomtomek
7.02.13, 09:19
12/2,8 brzmi świetnie, ale dla pozostałych dwóch nie widzę przyszłości przy świetnych odpowiednikach u Fuji.

Jd
7.02.13, 11:07
Jasand, i jak pierwsze wrażenia? :)

Same pozytywy. Na razie czytam instrukcje i zapoznaję się z aparatem. Jakość zdjęć jak najbardziej mi odpowiada. Zresztą z X10 tez byłem bardzo zadowolony - nie odpowiadały mi tylko pewne rozwiązania jak np włączanie aparatu obiektywem no i ten wizjer jak "judasz" w drzwiach w którym widziałem część obiektywu.
W X-E1 nie przypadły mi do gustu tylko trzy rzeczy:
1. pasek - w ogóle go nie założyłem , kupiłem neoprenowy firmy MATIN http://www.systembank.pl/produkt,185,2109,393.html
2. osłona obiektywu , bardzo delikatnie się trzyma i ma tendecję do spadania w nieoczekiwanych momentach , zastąpiłem ją http://www.systembank.pl/produkt,1873,1580,1222.html
3. brak papierowej instrukcji obsługi jako, że jestem człowiekiem starej daty i słowo pisane na papierze najlepiej do mnie przemawia , wydrukowałem ja sobie i oprawiłem.

Zamówiłem tez zapasowy akumulator (zamiennik w fotoenergia.pl) oraz grip z firmy Morele ( najtaniej z aktualnie dostępnych źródeł).

Co do obiektywów , to na razie wziąłem na wstrzymanie, premiowa sprzedaż będzie trwała jeszcze do 15 marca , na celowniku mam 35 mm.

Co do obiektywów Zeissa , to chyba nie półka dla mnie . Zapowiadane ceny to ~ 1.000 €.

ayu
13.02.13, 16:53
I co ostrzegaliście mnie tutaj , że ten korpus jest "zaraźliwy" i łapię się na tym .... chcę go mieć. Na ten rok jednak raczej limit zakupów wyczerpany. Ale od powrotu z warsztatów myślę o tym korpusie. Obsługa przypadła mi bardzo do gustu, AF moim zdaniem jest niezły ale to co aparat wypluwa w JPG to jest mistrzostwo świata. Fotki prosto z puszki są bardzo dobre jak dla mnie. Chodzi mi tu głównie o kolorystykę. Mogłem go testować w kiepskim świetle piwiarni i w stosunku do OM-D jeżeli chodzi o WB to jest przepaść. AWB radzi sobie naprawdę dobrze. Chyba złapałem bakcyla FUJI ! Szkoda , że nie mogłem sobie potestować w dziennym świetle.
Zapomniałem dodać...
X-E1 jest piękny :grin:.

dzarro
13.02.13, 16:56
No i ładniutki jezd, skubaniec...

ayu
13.02.13, 16:59
Ładniutki.... nie wiem czy nie sprzedać nowiutkiego lustra aby go mieć tylko dlatego , że jest taki piękny :).

pers
13.02.13, 17:02
Tak, jak już wczesniej pisałem ten aparacik przyciąga ludzi i pomaga w nawiazywaniu kontaktów ;-) Ale to dotyczy chyba tylko wersji srebrno czarnej. Jak sie chce być mniej widocznym to chyba czana wersja bedzie zdecydwanie lepszym wyborem.

ayu
13.02.13, 17:09
Ale mnie się ta srebrna bardziej widzi tak jak w OM-D.

pers
13.02.13, 17:18
Ale mnie się ta srebrna bardziej widzi tak jak w OM-D.

Mnie też, dlatego ją kupiłem ale ostatnio troche bawie się w "streetowca" i niestety ludzie naprawde zwracają uwage na ten aparacik. Nawet japończycy nie pzechodzą obojetnie, tylko czesto zagadują. Do krajobrazów jak najbardziej ok, do streeta już troche gorzej ale można jakoś sobie pordzić.

dzarro
13.02.13, 17:22
Na konkurencyjnym forum podano link z informacją na temat nowego konwertera, który (ponoć)dobrze czyta RAW-y Fuji:

http://www.thistonybridge.com/2013/02/03/oloneo-photoengine-a-review
http://www.oloneo.com/

jest sporo tańszy od Capture One i chodzi na starszym sprzęcie(pod Win. XP)

Jd
13.02.13, 17:56
81341

A ja mam OM-D srebrny a X-E1 czarny :)

epicure
13.02.13, 18:47
Mi się bardziej podoba srebrny, ale ze względów praktycznych wybrałem czarny.

ayu
13.02.13, 21:31
Jasand piękne zabaweczki !

Z telefonu

pamaru
14.02.13, 08:01
Po ostatniej "podróży", w efekcie której "pękały mi plecy" i piekły jak ogniem przypalane, coraz bardziej mam ochotę pozbyć się jakiegoś FX grata/szkła na cześć tego X-E1 z zoomikiem (btw, czarny wolę).. :( Na razie jeszcze walczę z własnym sumieniem, ale chyba szybciej zrobię ten krok niż myślę..

P. S. Więcej fotek dawajcie, bo póki co Epicure tylko dba o to. ;)

apz
14.02.13, 08:41
Po ostatniej "podróży", w efekcie której "pękały mi plecy" i piekły jak ogniem przypalane, coraz bardziej mam ochotę pozbyć się jakiegoś FX grata/szkła na cześć tego X-E1 z zoomikiem (btw, czarny wolę).. :( Na razie jeszcze walczę z własnym sumieniem, ale chyba szybciej zrobię ten krok niż myślę..

Czyżbyś był już dla żółtego straconym? Widzę, że szykujesz drugie podejście... A to podobno taki fajny system jest.
Wiosna na szczęście już niedaleko. miesiac, dwa, trzy i życie rozstrzygnie takie dylematy.
Użytkownikom i sympatykom Fuji wspaniałych zdjęć życzę...

pamaru
14.02.13, 09:36
Szykuję i nie szykuję.. Wolałbym po prostu dokupić jakiegoś małego wypierdka jak fujik czy olo. Ino problemik, że na razie nie bardzo mam jak to zrobić, a żółtego pozbyć się nie chcę (nie mogę). Żółtek robi co ma robić, jednak coraz mniej mam ciśnienie taszczyć to na wyjazdy (powód jw).. Ale jeszcze nie straconym. System tak samo dobry jak każdy inny.. Robi zdjęcia. ;)

pers
14.02.13, 16:39

pamaru - zdjęcia są. Możesz na przykład zajrzeć do mojego watku w sekcji dla początkujacych. Bylebys się nie zniechęcił ;-)

Na przyklad zdjęcie z okazji 14 lutego

https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=81380&d=1360853054

81380

pamaru
14.02.13, 16:50
Dzięki Pers, zajrzę. ;) A niby czym miałbym się zniechęcić? Co chcę zobaczyć to zobaczę. ;)

A propos zdjęcia V-Day, widać, że miłość ma w oczach. :mrgreen:

epicure
17.02.13, 13:51
Jakiś czas temu zrobiłem prowizoryczny teścik 35-tki Fuji w porównaniu do 50-tki Canona. Rezultaty przejrzałem na szybko, ale dopiero teraz znalazłem czas, żeby je jakoś obrobić. Kadr wyglądał tak:

https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (https://lh6.googleusercontent.com/-f2OXmCX-MEA/USC7UkflrFI/AAAAAAAAApg/2UI3ASAM_V0/s800/c.jpg)
5DII + EF 50 @ f/1,4

źródło (https://lh3.googleusercontent.com/-znT45j6xnHQ/USC7U6WjtyI/AAAAAAAAApg/cuohGxCmczo/s800/f.jpg)
X-E1 + XF 35 f/1,4

Można sobie porównać, jaka jest różnica w głębi ostrości między pełną klatką a APS-C. W Canonie masełko jest fajniejsze, ale przepaści nie ma. Balans bieli w Canonie ustawiony był na żarówkę (AWB dawał wściekły pomarańczowy zafarb), natomiast Fuji leciał na AWB.

Wyraźna różnica jest też w naświetleniu zdjęć. Po parametrach ekspozycji, już po uwzględnieniu różnicy w rzeczywistych czułościach iso, zdjęcie z Fuji powinno być o 1/3 EV ciemniejsze, a widać, że jest niedoświetlone dużo bardziej. Co ciekawe, w rawach te zdjęcia naświetlone są tak samo. Długo się głowiłem, czemu ten problem dotyczy tylko jpegów, sprawdzałem ustawienia i w końcu mnie olśniło :) Winieta w Canonie na f/1,4 jest ogromna, ale w jpegu jej nie widać, bo jest korygowana, podobnie zresztą jak w Fuji (tyle że tutaj z automatu jest ona również korygowana w rawie, więc tak naprawdę nawet nie wiem, jak dużo ona jest w rzeczywistości). Światłomierz natomiast "patrzy" przez obiektyw nieskorygowany, więc zdjęcie naświetlone jest tak, jakby żadnej korekty winietowania nie było. Kiedy więc korekta zostanie wprowadzona, zdjęcie robi się jaśniejsze, niż być powinno. Fuji tutaj działa lepiej, bo jego światłomierz już wie, że korekcja winietowania jest na stałe wpisana w przetwarzanie obrazu zarówno w jpegu, jak i w rawie, i ustawia odpowiednie parametry ekspozycji. To zdjęcie z Fuji jest naświetlone tak, jak być powinno (mimo że nie jest to optymalny poziom ekspozycji, ale to już mój błąd w doborze parametrów ekspozycji), a jpeg z Canona jest w stosunku do tych parametrów ekspozycji prześwietlony.

A tak wyglądają cropy ze środka kadru:

źródło (https://lh4.googleusercontent.com/-s_5Tu-w9qh4/USC6PQYQ6lI/AAAAAAAAApg/rb447PotNug/s1000/1%2C4c.jpg)

Sprawdziłem też, jak wygląda ostrość w 1/3 kadru:

źródło (https://lh6.googleusercontent.com/-4uj4t5QUyJE/USC7UtMvOwI/AAAAAAAAApg/AUe8NVscyzs/s800/cs.jpg)

źródło (https://lh4.googleusercontent.com/-HhQd-hVhhcs/USC7VXyKO6I/AAAAAAAAApg/TJwAoA0v2Jg/s800/fs.jpg)

źródło (https://lh6.googleusercontent.com/-PvtiqbhAin4/USC6PX36U0I/AAAAAAAAApg/0D-fRZCIO_A/s1000/1%2C4s.jpg)

Podsumowując, 50-tkę Canona już sprzedałem :)

Jan_S
17.02.13, 14:34
Wygląda ciekawie :)

pamaru
17.02.13, 14:34
Przyznam, że jestem pod wrażeniem tego fujinonka. ;) Chodziło mi podobne porównanie po głowie, dzięki więc, bo nie muszę już szukać.

epicure
17.02.13, 14:38
Mam nadzieję, że niedługo dostanę OM-D do testów. Postaram się też załatwić Panasa 25 f/1,4 do porównania. Jeszcze nie wiem skąd go wezmę, ale postaram się :) Może nawet kupię jedną sztukę a potem odsprzedam, tracąc na tym dla dobra nauki ;) To by było dopiero ciekawe porównanie, bo z tą 50-tką to już po pierwszych zdjęciach Fujikiem wiedziałem, że szkło Canona nie ma szans...

tomtomek
17.02.13, 14:39
Oj kusisz tą 35-ką...
Cały czas się zastanawiam, czy warto ją kupić za te 1699. Bo akurat zoom na ogniskowej 35 mm jest wyjątkowo dobry.

Pozdrawiam
Tomek

epicure
17.02.13, 14:49
Moim zdaniem warto. Ja zapłaciłem za nią 2.000 zł i chętnie zachowałbym te trzy stówki w kieszeni :) To nowoczesne szkło, w przeciwieństwie do archaicznych 50-tek nie przystający już do obecnej epoki. Jedyną wadą tego szkła jest manualne ustawianie ostrości. Pierścień ma niewielką, ale wyczuwalną bezwładność i zbyt duże przełożenie - od 1 m do nieskończoności można go przekręcić jednym ruchem, jeśli odpowiednio ułoży się rękę na obiektywie, ale już od minimum do 1 m to jest jakaś masakra, przełożenie zwiększa się jeszcze bardziej, zapewne dla poprawy precyzji, ale konstruktorzy zdecydowanie tutaj przesadzili.

ayu
17.02.13, 14:52
No i widać na tych fotkach jak dobry jest AWB w Fuji.

Z telefonu

Jan_S
17.02.13, 15:22
epicure (https://forum.olympusclub.pl/members/4992-epicure) - a próbowałeś robić porównanie takie jak w #1629 ale z Fuji na 1,4 a Canon na 2,0 - tak żeby ekwiwalenty GO się zgadzały? jak wtedy byłoby z ostrością?

epicure
17.02.13, 15:33
Tak, porównywałem, tylko już mi się nie chciało robić cropów. Tutaj są wszystkie zdjęcia z tego testu, w pełnej rozdzielczości, na różnych przysłonach, zarówno jpegi, jak i rawy:

https://www.dropbox.com/sh/r39cckovk6vjujl/Wxn7pL_yqy

Jd
17.02.13, 20:55
@epicure - ktos trafił w Totka z Twojego fyrtla :) http://poznan.gazeta.pl/poznan/1,36001,13415718,Tego_jeszcze_nie_bylo__poznaniak_ zgarnal_28_milionow_.html#LokPozTxt Może to Ty ?

epicure
17.02.13, 21:12
Chciałbym, ale w życiu ani razu nie grałem w totka. Ale w tym pawilonie kupuję codziennie bułki w drodze do pracy :)

Jd
17.02.13, 21:22
Może moja kuzynka bo mieszka na Galileusza 2 ?:)

skrzynka97
18.02.13, 09:52
Czy w X-E1 można ustawić maksymalną wartość auto ISO oraz najdłuższy czas migawki?

epicure
18.02.13, 09:59
Można ustawić tylko maksymalną wartość iso.

Jd
19.02.13, 18:43
Szkła Zeissa do Fuji z serii X

źródło (http://imageshack.us/a/img690/2927/zeissmirrorlesslensesfo.jpg)

epicure
20.02.13, 00:17
Ta 12-tka by mi się przydała. Ale nie wydam tyle kasy za napis na obudowie :) Niech lepiej Sigma coś wypuści dla ludzi. Byle coś jaśniejszego niż f/2,8.

Mcarto
20.02.13, 02:58
Ta 12-tka by mi się przydała. Ale nie wydam tyle kasy za napis na obudowie :) Niech lepiej Sigma coś wypuści dla ludzi. Byle coś jaśniejszego niż f/2,8.
Jak na tą ogniskową to i tak bardzo jasny obiektyw...
Fajnie że pojawiają się niezależni producenci - system jest b.ciekawy ale niestety drogi.

Jd
20.02.13, 09:49
Jak coś będzie od niezależnych producentów (Sigma, Tamron) to znajdą sie narzekacze tak jak w przypadku 19mm i 30mm do m43. Jeżeli miałyby to być szkła o super parametrach to cena też byłaby super. Co dobre musi kosztować.

dzarro
20.02.13, 10:03
Słyszałem, że te Zeissy będą chodzić po 1000 euro. Biorąc pod uwagę wyjściową cenę 14 mm Fuji to - przynajmniej w przypadku szerokokątnych stałek - różnice nie muszą być porażające.

epicure
20.02.13, 10:06
Na pewno będą drogie, tak jak Zeissy do Sony. Zresztą te same obiektywy będą też z bagnetem NEX.

Jd
20.02.13, 10:22
Ma byc też trzeci : Macro Planar T* 50mm f2.8 ale nie ma jeszcze jego fotek w necie.

Jan_S
20.02.13, 10:26
Jasand (https://forum.olympusclub.pl/members/14471-Jasand) - przecież wiesz że obie Sigmy i 19/2,8 i 30/2,8 to bardziej pod Sony NEXa zostały pomyślane, tam mają swoje pełne uzasadnienie zwłaszcza w takich cenach w jakich chodzą obecnie w Niemczech. W m4/3 zaproponowane ogniskowe są raczej mało użyteczne, no jeszcze 19stka się broni, ale w tym zakresie jest już spora konkurencja

W sumie, niegłupie by było gdyby Sigma zaprezentowała te obiektywy w wersji Fuji X...

Co do Zeissów - wiadomo jakie będą ceny czy z góry jest założone że będą zaporowe?

epicure
20.02.13, 10:43
W sumie, niegłupie by było gdyby Sigma zaprezentowała te obiektywy w wersji Fuji X...

Niegłupie to by było, gdyby te obiektywy miało światło przynajmniej f/1,8, a nie f/2,8. Bo na co mi komplet stałek, które mogę zastąpić jednym zoomem?

Jan_S
20.02.13, 10:56
no fakt, zapomniałem że Fuji X jest już niezły i stosunkowo jasny zoom

dzarro
20.02.13, 11:04
Niegłupie to by było, gdyby te obiektywy miało światło przynajmniej f/1,8, a nie f/2,8. Bo na co mi komplet stałek, które mogę zastąpić jednym zoomem?

Po co szeroki kąt z takim światłem? Przy 12/2.0 Olka jest inna zabawa bo GO jest większa i kąt widzenia nie jest aż tak szeroki. O ile pamiętam to nikt się nie krzywił jak szkła 14 mm pod APSC miały światło 4.

epicure
20.02.13, 11:07
Pisałem o obiektywach Sigmy.

dzarro
20.02.13, 14:26
Pisałem o obiektywach Sigmy.

A, to co innego - tu się zgadzam. :wink:

nightelf
20.02.13, 20:06
Co do Zeissów - wiadomo jakie będą ceny czy z góry jest założone że będą zaporowe?

Co nieco wiadomo:

Exact prices haven’t been set yet but will hover around the EUR 1,000 mark.

Zresztą, czy widziałeś kiedyś taniego Zeissa?

Jan_S
20.02.13, 20:18
12mm to będzie ekwiwalent 18 mm na FF? znaczy się baaaardzo szeroko? hmm, jak ktoś czegoś takiego będzie potrzebował to pewnie kupi, 32/1,8 - raczej nie wróżę mu kariery, nie wiem jak doskonały musiałby być być wygrać z 35/1,4

gibberpl
21.02.13, 06:36
Zresztą, czy widziałeś kiedyś taniego Zeissa?

Nowego nie, ale np. taki Jupiter 3 i 8 bazują na Sonnarze 50/1.5 i Biogonie 50/2 ;-)
Używki pod mocowanie Canon, Nikon czy M już tak z nóg nie ścinają. Najgorsze, że na używki pod bagnet Fuji X trzeba będzie z pięć lat poczekać.

epicure
21.02.13, 19:36
Używki już się czasami pojawiają. Gadżeciarze zmieniają zabawki co pół roku, a nie co 5 lat ;)

gibberpl
23.02.13, 10:48
Wiadomo, kiedy na półki trafi XF 23/1.4 ?

epicure
23.02.13, 10:53
http://www.imaging-resource.com/news/2013/01/30/qa-with-fujifilms-kayce-baker-x-trans-ii-sensor-proves-Fuji-is-not-resting

Koniec 2013 lub początek 2014.

gibberpl
23.02.13, 11:07
Dzięki, bo w sumie tylko to szkło mnie w tym systemie interesuje. Niby będzie X100s, ale nie kupię już aparatu z przyspawanym obiektywem.

Jan_S
23.02.13, 11:27
Dzięki, bo w sumie tylko to szkło mnie w tym systemie interesuje. Niby będzie X100s, ale nie kupię już aparatu z przyspawanym obiektywem.

Kwestia gustu i preferencji, gdy onegdaj pierwszy raz założyłem 20/1,7 do E-P1 to się okazało że mi się bagnet zaciął i dopiero po roku obiektyw z aparatu zdjąłem :)

gibberpl
23.02.13, 11:34
Mi chodzi o co innego. Te z wymiennymi obiektywami mają jakaś czyszczałkę matrycy. W przypadku X10, X100 - paprochy na matrycy -> serwis albo stempel w Ps. O tym, że mam trochę szkieł na M39 też pamiętam i chciałbym ich używać z body Fuji X.

epicure
23.02.13, 11:44
A czyszczałka w X-E1 jako tako działa. Przez te kilka miesięcy złapałem tylko jednego paprocha i udało mi się go zdmuchnąć gruchą, więc przynajmniej nic nie przywiera :)

Jd
23.02.13, 12:04
A wracając do 23mm . Może byłby szybciej gdyby nie premiera x100s. Na razie to on jest ważniejszy.:):):)
Ciekawi mnie bardziej co sie dzieje z 14mm f2.8 , bo niby jest a go nie ma - przynajmniej w Polsce.

Korci mnie 35mm i tu pytanie do epicure - czy wart jest tych 1.700 zł.? Masz teraz dwa szkła. Ile procentowo czasu korzystasz z 18-55 mm a ile z 35 mm ?

Maciek_WM
23.02.13, 12:27
Trochę już nosicie te aparaty, a jak oceniacie kompaktowość X-E1? Na razie miałem okazję widzieć go tylko przez szybkę ;p W sumie jeśli potrzebuję małego bezlusterkowca to powinienem sobie sprawić e-pl, ale tego miałem okazję macać i taka miniaturyzacja to przesada - mam za dużą łapę. Ciekawi mnie czy X-E1 jest wygodniejszy w przenoszeniu niż małe lustra - jak choćby stare olympusy e-5xx.

epicure
23.02.13, 13:06
Korci mnie 35mm i tu pytanie do epicure - czy wart jest tych 1.700 zł.? Masz teraz dwa szkła. Ile procentowo czasu korzystasz z 18-55 mm a ile z 35 mm ?

Moim zdaniem jest wart. Robię nim 3/4 swoich zdjęć.

Trochę już nosicie te aparaty, a jak oceniacie kompaktowość X-E1? Na razie miałem okazję widzieć go tylko przez szybkę ;p W sumie jeśli potrzebuję małego bezlusterkowca to powinienem sobie sprawić e-pl, ale tego miałem okazję macać i taka miniaturyzacja to przesada - mam za dużą łapę.

Musisz pomacać samemu. To nie jest aparat do kieszeni, ale przynajmniej jest za co go chwycić i nie wciskasz przypadkowo przycisków, na które trudno wygospodarować wystarczającą ilość miejsca w mniejszych aparatach.

Ciekawi mnie czy X-E1 jest wygodniejszy w przenoszeniu niż małe lustra - jak choćby stare olympusy e-5xx.

Na pewno jest mniejszy i lżejszy. Aparat i dwa obiektywy noszę w najmniejszej torbie biodrowej Crumplera. Pewnie wszedłby do niej E-5xx z kitem, ale z 14-54 już nie, a co dopiero z drugim obiektywem.

Mcarto
23.02.13, 13:24
Ja dwa dni temu miałem okazję go pomacać (niestety bez baterii) i ergonomia b.mi się spodobała - wszystkie przyciski były w odpowiednim miejścu a aparat dobrze leżał w ręku i te kółka nastaw...
Wcześniej bawiłem się X100 podobno b.podobny ale to nie to samo.
Maciek_WM Fujik od serii e-5xx jest na pewno mniejszy i chyba sporo cieńszy od e-4xx - jest dość lekki ale pomimo tego to jeden z większych bezusterkowców.
Gdybym nie miał lustra to byłbym nim ew. OMD b. zainteresowany a tak to wolę wybrać coś mniejszego bo głównie kupuje z myślą o wyjazdach i tańszego.

ps. Epicure mnie uprzedził.

Maciek_WM
23.02.13, 14:17
Dzięki @epicure i @Mcarto. Bardzo mnie przyciąga wygląd i kółkologia tego aparatu. Widzę też, że na wiosnę szykuje się naleśnik 27mm i podejrzewam że może z tego być wygodny i poręczny zestaw, ale i tak na pewno pobawię się tymi kółkami w sklepie przed zakupem :) Bardzo mi się nie śpieszy, a na horyzoncie jest też e-p5, który może zachęci mnie bardziej niż wersja lite.

pers
23.02.13, 17:37
Maciek_WM - z praktyki odpowiem, że to nie jest mały kompaktowy aparat. Moim zdaniem raczej zakwalifikowałbym go do wiekszych (niekompaktowych). Jak ma być w miarę mały ale jdnocześnie wygodny to moim zdaniem OMD bedzie lepszy. Ale co racja to racja ergonomia i przyjemność robienia zdjęć jest ogromna w przypadku X-E1.

Jasand - ja 14ke mialem w rekach (w Azji) i nawet chciaem ją kupić - pani juz podbijala gwarancje ale okazalo sie, że moja VISA nie ma już wystarczajacych srodków a z Maestro cos sie podzialo i mam problemy z wyciagnieciem jakiejkolwiek kwoty. Po negocjcjach cena byla w przeliczeniu 2600 zł. Fizycznie szkło bardzo mi sie podobało, zdjęć niestety nie miałem okazji zrobić.

epicure
23.02.13, 17:50
Jak ma być w miarę mały ale jdnocześnie wygodny to moim zdaniem OMD bedzie lepszy.

Tyle, że OM-D jest tylko pozornie mniejszy. Mam teraz oba te aparaty przed sobą, więc wiem, o czym mówię. Olek byłby dużo mniejszy, gdyby nie miał kominka. Objętość jest mniejsza, ale obrys aparatu już nie. Oba zajmują tyle samo miejsca w torbie.

Maciek_WM
23.02.13, 18:46
OMD też macałem, to fajny aparat. Świetny wizjer i ekran. Dużo guzików i możliwości, może nawet za dużo? :) Niestety, o ile w X-E1 stylistyka retro ma wpływ na ergonomię aparatu, to w OMD chociażby ten kominek to taka trochę sztuka dla sztuki. Z dokręconym 12-50 wygląda jak "mikro" lustrzanka. Oczywiście ten obiektyw nie jest obowiązkowy, można dokręcić coś innego... Ale z jakiegoś powodu patrząc na tego olympusa czułem, że to zabawka nie pode mnie.

pers
23.02.13, 18:59
Musisz sam zobaczyć i ocenić. Jak zobaczysz to pewnie pokochasz pomimo tego, że kompaktowe toto nie jest ;) Ja też pierwotnie szukałem czegoś małego "do kieszeni" i ostatecznie staneło n X-E1 z zoomem, który do kieszeni nawet z jakaś stałka trudno byłoby upchnąć - no chyba, że kurtki ale to chyba tylko czysto teoretycznie. Tak wiec torba to raczej musowy zkup ale na szczescie moze byc mala :)

epicure
23.02.13, 19:53
Tak wyglądają rozmiary X-E1 w porównaniu do OM-D:

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2013/02/IMG_9665_x-2.jpg
źródło (https://lh6.googleusercontent.com/-1p-Jbh-80Pc/USkBWROr8UI/AAAAAAAAAqQ/o3qGhfUtbSI/s800/IMG_9665_x.jpg)

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2013/02/IMG_9667_x-2.jpg
źródło (https://lh3.googleusercontent.com/-ZPc3z5kV6jA/USkBWXFwDKI/AAAAAAAAAqQ/xHk_NZNzdMI/s800/IMG_9667_x.jpg)

Maciek_WM
23.02.13, 21:12
Za to polubiłem to forum, zawsze się znajdzie ktoś kto ma oba modele ;d
Jak widać na załączonym powyżej obrazku żaden nie jest przesadnie kompaktowy :)

dzarro
23.02.13, 21:35
Tak wyglądają rozmiary X-E1 w porównaniu do OM-D:

Patrząc na to zdjęcie można by pomyśleć, że uchwyt jest wygodniejszy w OMD, ale z większości opinii wynika, że jest odwrotnie (moje pobieżne wrażenia tez to potwierdzają).
Ja byłem na 99% zdecydowany na X-E1. Piszę byłem bo jak pojawiła się oferta na g-5 + 12-35 to jestem zdecydowany tak na 90-85%. :wink:

epicure
23.02.13, 21:40
Patrząc na to zdjęcie można by pomyśleć, że uchwyt jest wygodniejszy w OMD, ale z większości opinii wynika, że jest odwrotnie...

Potwierdzam, jest odwrotnie :) Niby Olek powinien być wygodniejszy, ale ten jego grip jest wygładzony i obły, a w Fuji wyczuwa się wyraźną krawędź, na której można oprzeć palce.

Maciek_WM
25.02.13, 16:44
Obmacałem X-E1 - jak dla mnie uchwyt, gabaryty, i pokrętła wygrywają z OMD. Mam jednak słabość do Olka i dam mu jeszcze jedną szansę. Nie śpieszy mi się, więc zamierzam poczekać na E-P5. Jak mi się nie spodoba to biorę Fuji :)

pers
25.02.13, 19:00
Fuji jest specyficzny i jeżeli bardziej Ci sie podoba od tego co ma do zaoferowania obecnie Olympus to wątpie aby nowy model Ci podszedł. To jednak zupełnie innna koncepcja dot. tak zwanej ergonomii i tu raczej nic sie nie zmieni.

Jd
25.02.13, 20:14
Właśnie zamówiłem FUJINON XF35mmF1.4 R :)

Jan_S
25.02.13, 21:02
chyba bardzo rozsądna decyzja :) gratulacje

epicure
25.02.13, 21:11
Gratuluję. Nie będziesz żałował :)

nightelf
25.02.13, 22:21
Gratuluję, ciekaw jestem Twoich wrażeń :D

ayu
25.02.13, 22:47
Właśnie zamówiłem FUJINON XF35mmF1.4 R :)

Jak dla mnie to najfajniejsze szkiełko w systemie.

Z telefonu

epicure
25.02.13, 23:17
Jak dla mnie to najfajniejsze szkiełko w systemie.

Do czasu pojawienia się 23 i 56 f/1,4 :)

ayu
26.02.13, 00:20
Szczególnie 23 jak dla mnie może być przydatne. Na FF moja ulubiona ogniskowa to 35 a ta 23 z 1.4 to może być coś podobnego.

Z telefonu

epicure
26.02.13, 00:46
A wiecie, co teraz najbardziej ucieszyłoby mnie w systemie Fuji? Mała lampa, niekoniecznie super mocna, szybka ani wydajna, ale z palnikiem ruchomym w górę i na boki, z trybem HSS.

epicure
26.02.13, 03:39
Właśnie wyszedł LR z poprawioną obsługą rawów z Fuji. Z rana biorę się testowania :)

gibberpl
26.02.13, 06:19
Zapodasz wyniki? Chodzi o udoskonalenie demozaikowania układu X-Trans?
W nowym Capture One 7 też to zaimplementowali.

anmael
26.02.13, 08:06
Porównanie OM-D vs GH3 vs X-E1:
http://admiringlight.com/blog/mirrorless-battle-om-d-vs-gh3-vs-x-e1/

epicure
26.02.13, 12:30
Widzę, że dpreview mnie ubiegło i zrobili już test, który wyjaśnia w zasadzie wszystko. Ale ja też sprawdziłem, żeby mieć pewność, że się nie pomylili ;) Z lewej stary LR, z prawej nowy:

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2013/02/1_-2.jpg
źródło (https://lh6.googleusercontent.com/-_V8gsMXB-_I/USyKg3dyXGI/AAAAAAAAArw/ArAN_4zBt8g/s800/1_.jpg)

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2013/02/1-3.jpg
źródło (https://lh4.googleusercontent.com/-WlhfTyGODQ4/USyKgtgxYWI/AAAAAAAAArw/3ZJlUCCB3F8/s800/1.jpg)

Problem "akwareli" najbardziej widać na listowiu sfotografowanym z daleka. Ciężko jest znaleźć liście na drzewach o tej porze roku, ale na krzaczorach i gałęziach też to trochę widać. Jest poprawa, chociaż ten problem nigdy nie był jakoś bardzo wyraźny, więc zmiana też nie jest szokująco duża.

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2013/02/2_-2.jpg
źródło (https://lh5.googleusercontent.com/-8HQ2lr-KwBI/USyKhQVbUWI/AAAAAAAAArw/YGJQ0lene_Q/s800/2_.jpg)

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2013/02/2-3.jpg
źródło (https://lh5.googleusercontent.com/-o8E2bvB76P0/USyKgr0SOvI/AAAAAAAAArw/25r_FUBZbqQ/s800/2.jpg)

Tutaj się trochę zdziwiłem. Myślałem, że to tylko aberracje chromatyczne, nie mające nic wspólnego z demozaikowaniem. A jednak, nowy LR poradził sobie również i z tym. W dodatku lepiej ustawił balans bieli.

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2013/02/3_-2.jpg
źródło (https://lh4.googleusercontent.com/-pzuzKF03q2A/USyKh5pQ0tI/AAAAAAAAArw/R2K_X8ckrO0/s800/3_.jpg)

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2013/02/3-3.jpg
źródło (https://lh3.googleusercontent.com/-DY5QzKc8HEI/USyKhWC_RgI/AAAAAAAAArw/rzwvrJVvddU/s800/3.jpg)

To był, moim zdaniem, największy problem. Białe napisy (ale też np. ramy okienne) zabarwiały się miejscami (lub czasem w całości) kolorem tła, na którym się znajdowały. Można już o tym zapomnieć :)

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2013/02/4_-2.jpg
źródło (https://lh4.googleusercontent.com/-2hY8Eh9sS1s/USyKikIhPjI/AAAAAAAAArw/AN1aa3h9Bu0/s800/4_.jpg)

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2013/02/4-3.jpg
źródło (https://lh3.googleusercontent.com/-U8-q2iw_aUU/USyKiFKmS5I/AAAAAAAAArw/XWTPTYYYUiU/s800/4.jpg)

Napis na murze jest taki, jak być powinien, czyli biały, a nie zielonkawy. Niemniej jednak detale w nowym LR wydają się być nieco mniej wyraźne. Nie wiem, być może w starym LR tych detali wcale tam nie było, a jedynie artefakty dające złudzenie ostrości. W każdym razie teraz zdjęcia są odrobinę bardziej miękkie, ale też i lepiej nadają się do podostrzenia, bo nie ma śmieci, które USM jeszcze dodatkowo uwydatnia.

Podsumowując: kawał dobrej roboty, Adobe :)

Jan_S
26.02.13, 12:59
dobra robota epicure (https://forum.olympusclub.pl/members/4992-epicure) , możesz jeszcze wrzucić trójeczkę LR stary / LR nowy / soft aparatu? np. na przykładzie tego rysunku aparatu z instrukcji albo z WD40?

ps (no i tradycyjnie Musisz rozdać trochę punktów... )

epicure
26.02.13, 13:53
Tutaj zamieściłem cropy z jpegiem:

https://www.dropbox.com/s/rm6188sr0i38ifh/5.jpg

Na górze: z lewej stary LR, z prawej nowy LR.

Na dole: z lewej jpeg, z prawej nowy LR trochę podostrzony.

chreasy
26.02.13, 14:13
już OK dzięki

epicure
26.02.13, 14:15
Czego nie widać?

[edit]
OK, teraz powinno działać.

epicure
1.03.13, 01:11
Dpreview zrobiło w końcu pełny test, już na nowym ACRze:

http://www.dpreview.com/reviews/fujifilm-x-e1

Jan_S
1.03.13, 10:22
Nie ma to tamto - matryca jest genialna,

wyobraźcie sobie co się będzie działo, jak Fuji kupi od Nikona korpusy po D700 i wsadzi do środka małoobrazkową matrycę X-Trans

gibberpl
1.03.13, 10:43
Nic się nie stanie, bo coś takiego nie wystąpi ;-)

epicure
1.03.13, 13:52
Fuji ma teraz własny system, do którego produkuje swoje obiektywy. Nie musi płacić innej firmie za możliwość korzystania z jej rozwiązań technicznych ani napędzać jej klientów na obiektywy, nie mając z tego ani grosza. Przygoda Fuji z lustrzankami już się skończyła.

Jan_S
1.03.13, 13:58
Przygoda Fuji z lustrzankami już się skończyła.

wiesz jak to w biznesie jest, nigdy nie mów nigdy :)

dzarro
1.03.13, 14:52
Taki mariaż byłby nieopłacalny z punktu widzenia biznesowego: musieliby przepłacać za przechodzone korpusy Nikona i jeszcze napędzaliby dodatkowo klientów na szkła w tym systemie.

Jan_S
1.03.13, 15:05
to postawmy sprawę w drugą stronę - czy Nikon który teraz kupuje matryce od Sony nie mógłby zamówić u Fuji matrycy FF X-Trans?

epicure
1.03.13, 15:20
Matryce X-Trans wiążą się z koniecznością stosowana skomplikowanych algorytmów obciążających procesor i zamulających aparat. Nie sądzę, aby Nikon wytłumaczył swoim użytkownikom, dlaczego ich aparat przestaje działać na pół minuty po zrobieniu serii 10 zdjęć. Taniej i wydajniej jest dodać więcej megapikseli do matrycy bayerowskiej. Poza tym nie wiadomo, czy Fuji w ogóle chce komukolwiek sprzedać tę technologię. To cecha wyróżniająca tę markę i tak szybko nie pozbywałbym się asa z rękawa. Zresztą parę lat temu w jakimś wywiadzie przedstawiciel mówił o SuperCCD albo EXR, że jeśli jacyś inni producenci chcieliby kupić tę technologię, to proszę bardzo. Tyle tylko, że Fuji dostarcza matryce, procesory i swój własny soft w pakiecie. Nikt chętny się nie zgłosił.

fret
1.03.13, 15:26
Zwróćcie uwagę na fakt, że Fuji oferuje stosunkowo jasne szkła. Nawet bardzo jasne jak na aps-c i w sam raz jak na FF ze średniej półki (zoomy FF f/4, stałki f/1,8). To jest zupełnie inna bajka niż m4/3 i jest to pierwsze realne wyzwanie dla lustrzanek. Jakoś widzę miejsca na współpracę z Nikonem, ale moje zdanie niezbyt się tu liczy :)
A jak już marzymy, to może Pentax 645 z tą matrycą? :)

Jan_S
1.03.13, 15:28
a tak sobie tylko fantazjuję... a Wy tacy sceptyczni i przyziemni :)

fret
1.03.13, 15:29
Matryce X-Trans wiążą się z koniecznością stosowana skomplikowanych algorytmów obciążających procesor i zamulających aparat. Nie sądzę, aby Nikon wytłumaczył swoim użytkownikom, dlaczego ich aparat przestaje działać na pół minuty po zrobieniu serii 10 zdjęć. Taniej i wydajniej jest dodać więcej megapikseli do matrycy bayerowskiej. Poza tym nie wiadomo, czy Fuji w ogóle chce komukolwiek sprzedać tę technologię. To cecha wyróżniająca tę markę i tak szybko nie pozbywałbym się asa z rękawa. Zresztą parę lat temu w jakimś wywiadzie przedstawiciel mówił o SuperCCD albo EXR, że jeśli jacyś inni producenci chcieliby kupić tę technologię, to proszę bardzo. Tyle tylko, że Fuji dostarcza matryce, procesory i swój własny soft w pakiecie. Nikt chętny się nie zgłosił.

Super CCD to było zwykłe marketingowe oszustwo, więc nic dziwnego, że nie było chętnych.

epicure
1.03.13, 15:31
Super CCD to było zwykłe marketingowe oszustwo, więc nic dziwnego, że nie było chętnych.

Bardzo interesująca teoria...

grzyboo
1.03.13, 15:38
Samo zastosowanie Tranz-X nie spowoduje, że plik będzie się długo zapisywał na karcie. Tutaj problemem jest po prostu wolny zapis na kartę a to nie ma nic wspólnego z użytą matrycą.
Zauważ, że aparat jest w stanie zdemozaikować dane z matrycy w całkiem niezłym tempie przy nagrywaniu filmów więc nie demozaikowanie jest problemem a mało wydajna elektronika obsługująca karty.

fret
1.03.13, 15:51
Bardzo interesująca teoria...

99% patentu, to przekrecenie matrycy o 45 stopni, co dało wzrost rozdzielczości w testach badajacych rozdzielczośc w pionie i w poziomie, ale nie dało wzrostu realnej rozdzielczości obrazu. Jeszcze pamietam to śmieszne oznaczanie ilosci pikseli przez Fuji (obraz interpolowany do 2 razy wiekszej rozdzielczosci).

epicure
1.03.13, 18:08
Ale SuperCCD było w różnych wersjach, m.in. z dodatkowymi pikselami dającymi większą pojemność DR w światłach.

fret
1.03.13, 19:01
Ale SuperCCD było w różnych wersjach, m.in. z dodatkowymi pikselami dającymi większą pojemność DR w światłach.

Ok, ale i tak wiązało się z pikselowym przekrętem, a nigdy nie dało jakości jak matryca o podwójnej ilości zwyczajnych pikseli.

epicure
1.03.13, 19:13
Z jakim przekrętem? I co rozumiesz pod pojęciem jakości?

fret
1.03.13, 21:28
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=476&test-fujifilm-finepix-s602-zoom
"Być może przesadą jest ogłaszanie, że S602 Z to aparat 6-megapikselowy, mimo, że efektywna liczba pikseli to 3.1Mp. Jak pokazują testy do zwykłych sensorów 6 Mp technologii podwajania pikseli w Super CCD III jeszcze trochę brakuje."

interpolowali piksele i podawali wartość dwukrotnie wyższą od faktycznej. Tak zaczynało super CCD. Jeśli dobrze pamiętam, to w pierwszych modelach nawet na korpusie chwalili się podwojoną liczbą pikseli.

Tu masz opis cudownego mnożenia pikseli

http://www.dpreview.com/reviews/fuji4900z

dla mnie to zwykłe marketingowe oszustwo.

epicure
1.03.13, 21:36
Jeszcze raz napiszę, że były różne wersje SuperCCD. I bynajmniej nie chodzi mi o te stosowane w kompaktach sprzed 13 lat, tylko np. w S5 Pro.

Maciek_WM
2.03.13, 17:58
Matryce X-Trans wiążą się z koniecznością stosowana skomplikowanych algorytmów obciążających procesor i zamulających aparat. Nie sądzę, aby Nikon wytłumaczył swoim użytkownikom, dlaczego ich aparat przestaje działać na pół minuty po zrobieniu serii 10 zdjęć.

To z pewnością jest bardzo proste do poprawienia. Po prostu nie mogli wypuścić od razu idealnego aparatu, bo kto kupi Pro-2 X-E2, Pro-3, X-E3 ...? :D X-E5 będzie miał idealny AF, wielki i szczegółowy LCD z dotykowym ekranem, wizjer który wstyd będzie posądzić o laga, i bardzo szybki procesor. Ale nie będzie miał jakiegoś innego bajeru który pojawi się dopiero w X-E6 :)

Jd
2.03.13, 19:58
14 mm juz w sprzedaży w Polsce: https://www.e-oko.pl/sklep/obiektywy-i-akcesoria-staloogniskowe-fujifilm-18352-strona1-fujifilm-fujinon-xf-14-2-8-r-4085.html jednak e-oko nie jet dla mnie wyznacznikiem cen w Polsce. Podejrzewam, że cena spadnie do ~ 3.000 zł.A tak gwoli ścisłości to czekam na 23mm f1.4 i ten obiektyw łącznie z 35mm i 18-55mm wystarczy mi do szczęścia.

Jan_S
2.03.13, 21:30
Jasand (https://forum.olympusclub.pl/members/14471-Jasand) - idę o zakład że tą 14stkę też kupisz - to będzie całkiem szerokie szkło :)

Jd
2.03.13, 22:37
Chyba jak Krzysztof P. zrobi jakąś promocję jak w przypadku 18, 35 i 60 mm :)

Jan_S
2.03.13, 22:52
wiesz, gdybym siedział w systemie X-E1 i miał już zooma 18-55 z niezłym światłem i tę 35-tkę to olałbym 23 mm (choć to bez wątpienia zacne i użyteczne szkło) a zbierałbym na 14stkę. Ona wszak dać może zupełnie nowe możliwości, ale to jest mój punkt widzenia :)

Jd
2.03.13, 23:52
Ale taka stałka to już wyższa szkoła jazdy .

epicure
3.03.13, 14:21
Ja mam tylko nadzieję, że 23 f/1,4 będzie kosztować poniżej 3000 zł.

Jd
3.03.13, 14:30
Mnie marzy sie cena pomiędzy 2.000 a 2.500 zł. Może nasz kolega z grodu Lecha ściagnie z niemieckiej dystrybucji bo na następną promocje FF Polska nie ma chyba co liczyć. (35 mm kupiłem za 1.699+22 wysyłka).

nightelf
3.03.13, 21:41
14 mm to już całkiem szeroki kąt będzie.
Można fajne efekty uzyskać.

epicure
5.03.13, 00:10
Nudziło mi się dzisiaj, więc zrobiłem filmik:

http://www.youtube.com/watch?v=1eidsGrvXSo

Porównanie AF w ciemnicy.

ayu
5.03.13, 01:16
No i moim zdaniem różnica nie jest jakaś wielka.

Z telefonu

Maciek_WM
5.03.13, 01:33
Dobra robota. Jedyna różnica którą widać w tym filmiku to, że OMD ma lepszy tylny ekran. Natomiast AF obu puszek w tych warunkach uważam za porównywalny.

epicure
5.03.13, 13:28
Ekran w Olku jest ostrzejszy, ale kolorystyka wyświetlanego obrazu nie jest naturalna, w przeciwieństwie do Fuji.

Jan_S
5.03.13, 13:51
epicure (https://forum.olympusclub.pl/members/4992-epicure) - czy ja dobrze na tym filmiku dostrzegam panasonicową 25tką? czyli możemy liczyć na test - porównanie dwóch standardów w dwóch poniekąd konkurencyjnych systemach?

nightelf
5.03.13, 14:15
Dzięki za filmik i porównanie.
Jednak mam wrażenie, że X-E1 ma częściej problem z trafieniem (czerwony napis AF).

Vindex
5.03.13, 14:42
Nudziło mi się dzisiaj, więc zrobiłem filmik:

Porównanie AF w ciemnicy.

Szkoda ze Olek mial podpietego ciemnozooma - mysle ze porownanie przy uzyciu ekwiwalentu 50 mm byloby bardziej miarodajne. Na spotkaniu na ktorym mialem okazje bawic sie XE1 nie mialem niestety OMD ale mialem XZ1 i momentami sprawowal sie lepiej od Fuji'ka. Ktora to wersja firmware'u?

epicure
5.03.13, 15:22
epicure (https://forum.olympusclub.pl/members/4992-epicure) - czy ja dobrze na tym filmiku dostrzegam panasonicową 25tką? czyli możemy liczyć na test - porównanie dwóch standardów w dwóch poniekąd konkurencyjnych systemach?

Niestety nie, to 35-tka Canona. Ale Panasa chcę dorwać choćby na moment. Może się uda :)

Jednak mam wrażenie, że X-E1 ma częściej problem z trafieniem (czerwony napis AF).

Owszem. W tym teście Fuji poległ dwa razy, a Olek raz. I tak mniej więcej to wypada statystycznie, Fuji zalicza dwa razy więcej wpadek.

Szkoda ze Olek mial podpietego ciemnozooma - mysle ze porownanie przy uzyciu ekwiwalentu 50 mm byloby bardziej miarodajne. Na spotkaniu na ktorym mialem okazje bawic sie XE1 nie mialem niestety OMD ale mialem XZ1 i momentami sprawowal sie lepiej od Fuji'ka. Ktora to wersja firmware'u?

Dużo zależy od obiektywu, ale niestety nie mam niczego jaśniejszego do OM-D. W obu aparatach wyłączyłem lampkę doświetlającą AF. Kiedyś porównywałem X10 do GF2 i ten pierwszy też bywał szybszy, ale to zaleta kompaktów - jasne obiektywy, lekkie soczewki, małe ogniskowe (a więc i mały zakres ruchu soczewek) i duża GO robi swoje.

Firmware był najnowszy, ale już nie pamiętam, jaki to numer. Sprawdzę wieczorem.

Jan_S
5.03.13, 15:28
Niestety nie, to 35-tka Canona. Ale Panasa chcę dorwać choćby na moment. Może się uda :)

Szkoda że do Poznania daleko bo byłbym Ci mój egzemplarz użyczył, ale z Pocztą, przesyłkami, etc... z tego wszystkiego się robi sporo zamieszania

Jd
6.03.13, 15:23
Wczoraj kupiłem kartę SanDisc Extreme Pro SDHC UHS-I class 10 z zapisem 90Mb/s i odczytem 95Mb/s. Zdjęcie zapisywane jest w ułamku sekundy. Niezauważalnie.

pamaru
6.03.13, 15:39
Wczoraj kupiłem kartę SanDisc Extreme Pro SDHC UHS-I class 10 z zapisem 90Mb/s i odczytem 95Mb/s. Zdjęcie zapisywane jest w ułamku sekundy. Niezauważalnie.

Chyba dostaję oczopląsu, przed chwilą czytałem to na żółtym forum.. :mrgreen:

p.s. Dobrze wiedzieć, dzięki za info J.
p.p.s. Jestem ciekaw czy/kiedy jednak sprzedaż omd. ;)

Jd
6.03.13, 15:47
Na razie nie mam takiego zamiaru.:):):):) A czy nie mogę mieć obydwa ??

epicure
6.03.13, 15:50

Ja bym dorzucił jeszcze NEXa-6 do kompletu :)

dzarro
6.03.13, 15:57
Z tym aparacikami to jak z partnerami - nie można mieć wszystkiego: albo mocne wrażenia albo stabilizacja.
A jak obstawiacie, który z aparatów (OM-D vs. X-E) lepiej pasuje do określenia(podaję wersje w zależności od płci posiadacza): słodki brutal/femme fatale albo miły facet/dziewczyna z sąsiedztwa? :-P

---------- Post dodany o 14:57 ---------- Poprzedni post był o 14:56 ----------

Ja bym dorzucił jeszcze NEXa-6 do kompletu :)

Fani trójkącików też są...

nightelf
6.03.13, 16:43

Z NEXem to już kwadrat by był :wink:

Jd
6.03.13, 18:05
Co ? Zazdrość d**ę ściska ? :):):):):)

Janeczek
6.03.13, 18:35
Z tym aparacikami to jak z partnerami - nie można mieć wszystkiego: albo mocne wrażenia albo stabilizacja.
A jak obstawiacie, który z aparatów (OM-D vs. X-E) lepiej pasuje do określenia(podaję wersje w zależności od płci posiadacza): słodki brutal/femme fatale albo miły facet/dziewczyna z sąsiedztwa? :-P

---------- Post dodany o 14:57 ---------- Poprzedni post był o 14:56 ----------

z tych dwoch to chyba tylko nex6

pozdrowionka

pamaru
6.03.13, 19:10

A miej sobie ile tam chcesz, chłopie. :mrgreen: Po prostu gdybym ja miał dwa niemal identyczne zestawy to na bank jeden z nich bym praktycznie nie używał. No chyba, że w jednym miałbym stałki a w drugim zoomy, albo zestawy uzupełniały by się ogniskowymi. Ale to ja, także nie zawracaj sobie tym głowy. ;)

epicure
6.03.13, 19:14
Jasand, a mógłbyś zrobić dla mnie mały teścik? Włóż tę szybką kartę do OM-D, a wolniejszą do Fuji i zrób obydwoma tymi aparatami zdjęcie w dokładnie tym samym momencie. W którym z nich szybciej pojawi się podgląd wykonanego zdjęcia na wyświetlaczu?

Jd
6.03.13, 21:31
Sprawdziłem i mogę powiedzieć, że w pojawieniu się podglądu wykonanego zdjęcia nie ma różnicy. Wpływ na to mają chyba podobne bufory pamięci RAM obydwu aparatów. Różnica jest natomiast w czasie zapisu z bufora na kartę . Bardzo dobrze można to zauważyć w OM-D , gdzie zapis z bufora na kartę jest sygnalizowany mruganiem ikonki karty na wyświetlaczu LCD.
Testowi poddałem trzy karty:
1.Kingston SDHC 8 GB Class 4 o prędkości zapisu do 4 Mb/s
2.SanDisc Extreme SDHC I 8 GB Class 10 o prędkości zapisu 30 Mb/s
3.SanDisc Extreme Pro SDHCI 8 GB Class 10 o prędkości zapisu 90 Mb/s

W przypadku pierwszej karty zapis to 6-7 "mrugnięć", w przypadku drugiej to 2 "mrugnięcia" , a w przypadku ostatniej 1 "mrugnięcie".

epicure
6.03.13, 22:16
A u mnie w OM-D na wyświetlenie podglądu zdjęcia (tego automatycznego, zaraz po jego zrobieniu) trzeba czekać blisko 2 sekundy, niezależnie od szybkości karty. A w Fuji podgląd pokazuje się od razu, też niezależnie od karty. Sam zapis na kartę to inna sprawa.

Jd
6.03.13, 22:21
Jaka wersja oprogramowania body? 1.6 ? U mnie podgląd jest w mgnieniu oka.

epicure
6.03.13, 22:34
1.4, taka wersja była najnowsza w Olympus Viewerze.

Jd
6.03.13, 22:45
http://www.olympus.pl/site/pl/c/cameras_support/downloads/e_m5_download.html

Przed chwila sprawdzałem w Olympus Viewer i w aparacie pokazuje mi , że mam 1.6

epicure
6.03.13, 22:49
Nie mogę zainstalować tego firmware'u, bo Olympus Viewer mi go nie wykrywa.

[edit]
A nie, sorry. Teraz pokazuje najnowszy firmware, ale jeszcze wczoraj nie pokazywał :)

[edit]
Bez zmian...

Jd
6.03.13, 23:06
Coś masz nie tak - ja wgrałem zaraz jak się ukazało 19 lutego 2013 r. i OV zaraz wskazywał ,że jest 1.6

...bez zmian..

Może sie mylę ale dla mnie różnica pomiedzy X-E1 a OM-D jest taka, że w OM-D po zrobieniu zdjęcia ekran gaśnie na ciut dłuższy ułamek sekundy niż w Fuji.