Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Zuiko ED 40-150/4.0-5.6 i telekonwerter C-180 z analoga

Legal
5.07.07, 13:30
Moze zainteresuje tym tematem forumowiczow.?
Posiadalem telekonwerter Olympus C-180 1,7x od analogowej lustrzanki Olympusa serii IS, ktory uzywalem z kompaktem. Srednica gwintu 52mm.
Podlaczylem go przez redukcje filtrowa 58->52 do Zuiko ED 40-150. Spodziewalem sie potwornej winiety, a tu mile rozczarowanie...
Od ogniskowej jakies 80 mm gina rogi kola soczewki, a przy 150 mm nawet na zdjeciach winieta jest minimalna - moim zdanie calkowiecie do zaakceptowania.
Pomijam utrate rozdzielczosci, przez wprowadzenie w tor gorszego z pewnoscia szkla.
Zrobilem test linowy uzysaknego zblizenia w niewskonczonosci i wypada on na poziomie 1,65x.

Zaznaczam, ze utrata jakosci obrazu nie jest widoczna w sposob ewidentny i dyskwalifikujacy to rozwiazanie, aczkolwiek nie mam mozliwosci wykonania zawodowych testow.

Polecam konwerter 'dla ubogich' - to jedyne 200 zl!!!

marecki
5.07.07, 13:45
Wrzuć przykładowe fotki z tego oryginalnego rozwiązania.

Ernesth
5.07.07, 13:46
może jakieś fotki przykładowe :)

Legal
5.07.07, 13:53
Obiecuje, ze wrzuce cos.

Jestem tu nowy i nie znam jeszcze zasad, co mozna wrzucic i jakie duze. Sila rzeczy po zmniejszeniu nie bedzie juz widac jakosci obrazowania, jedynie moze stopien winietowania, chyba ze wrzuce tez crop 100% czesci obrazu.

Prosze o cierpliwosc, musze najpierw poczekac na przejrzyste powietrze i troche slonca, a tu ciagle pada :(

marecki
5.07.07, 13:57
crop'y mile widziane :) ewenualnie linki do full size.

Legal
6.07.07, 19:19
Przedstawiam probki: test winietowania przy 150 mm - skierowane na niebo - oryginal zmniejszony, dwa 100% cropy o tym samym rozmiarze fizycznym: jeden z telekonwerterem, drugi bez.
Niestety swiatlo bylo slabe, stad ISO 400 zeby zrobic to z reki bez poruszenia, obiektyw jedynie lekko podparty o parapet.

olifant
6.07.07, 19:22
przy zdjęciu nieba pełna dziura? czy domknięty jakoś

Legal
6.07.07, 19:23
Jeszcze uwaga: cropy sa brane z centrum kadru. Winietowanie w oryginale nie wygladalo tak zle - po zmniejszeniu jest bardziej widoczne.
Obecnie nie mam statywu mogacego utzrymac to ustrojstwo wraz z konwerterem stad mozliwe ze kadry sa minimalnie poruszone.

Legal
6.07.07, 19:24
przy zdjęciu nieba pełna dziura? czy domknięty jakoś

pelna dziura przy 150 tzn. f5.6