PDA

Zobacz pełną wersję : Olympus e-510 - dzialanie automatyki programowej

Sobi
4.07.07, 00:25
Witam,
Mam pytanie odnosnie dzialania shiftu w trybie P e-510-tki.
Przesuwajac sie po programie dochodzimy do skrajnej kombinacji czasu i przyslony. Dalsze obracanie pokretla oczywiscie nie zmienia juz wartosci przyslony/czasu ale jest "pamietane" przez aparat. Objawia sie to tym ze chcac cofnac sie o jedna dzialke ekspozycji musimy odkrecic pokretlo o tyle pozycji o ile wczesniej "wyszlismy poza zakres".

Aparat zachowuje sie tak tylko na jednym krancu skali programu (np f3.5 w przypadku ob 14-42), na drugim koncu wszystko jest ok.

Czy to jest standardowe dzialanie dla lustrzanek Olympusa czy to moze jakis problem z firmwarem aparatu?

pozdrawiam,
Sobi

Jacek S
4.07.07, 13:11
W E-500 też tak jest, ale na obu krańcach skali.

grizz
4.07.07, 15:45
Dziwne :/

w e-1 nie ma czegoś takiego...

Trzeba napisać do OLka, zeby poprawił to w nowszym firmware, bo jakoś nie widze sensu, zeby tak było.

olifant
4.07.07, 15:55
hm właśnie sprawdziłem w swoim e-1 i mam podobnie jak Sobi i Jacek S. tyle, że raz na jednym końcu, raz na drugim, a czasem na obu. faktycznie dziwne :roll:

C+
4.07.07, 18:37
Bo może zakres (przeskok) jest przypisany do jaśniejszych obiektywów i takich co można bardziej przymykać :roll:

Sobi
8.07.07, 21:35
hm właśnie sprawdziłem w swoim e-1 i mam podobnie jak Sobi i Jacek S. tyle, że raz na jednym końcu, raz na drugim, a czasem na obu. faktycznie dziwne :roll:

Ciekawe z czego wynika roznica miedzy dwoma e-1 Olifanta i Grizza, inne szkla podpiete czy rozne wersje firmware ?

dorjan
8.07.07, 21:51
Z ciekawości sprawdziłem jak zachowuje się mój E-1. Przetestowałem kilka obiektywów i wszystko w porządku. Przy kręceniu kółkiem poza skalę, a następnie cofnięciu, aparat zmienia natychmiast parametr czasu lub przysłony i tak jest na obydwu zakresach i obydwu pokrętłach funkcyjnych bez względu na zastosowany obiektyw.

dadu
8.07.07, 22:13

Czy masz na myśli korekcję ekspozycji?

grizz
8.07.07, 22:20

Czy masz na myśli korekcję ekspozycji?

Shift = kręcisz rolka a aparat zmienia różne ustawienia czasu i przesłony, by naświetlenie pozostało to samo.

dadu
8.07.07, 22:26
Dzięki grizz , mam ponad 2 lata olka a nie wiedziałem, że ma taką funkcję.

grizz
8.07.07, 22:34
Ja tez mam e-1 dwa lata i jeszcze tego nie używałem ;p - priorytet przesłony rulez :D

RadioErewan
8.07.07, 22:40
http://www.fotosite.pl/index.php?title=Program_z_fleksj%C4%85
Jest też gdzieś na naszym forum.

Pozdrawiam