Zobacz pełną wersję : Klatka pełna obrazów - czyli moje widzenie świata :)
W związku z sugestiami bardziej zaawansowanych użytkowników zakładam wątek zbiorczy, żeby wam nie zaśmiecać coraz to nowymi zdjęciami ;)
Ale też założeniem wątku jest żeby pozostawić głupią przeszłość, pochylić pokornie głowę i mieć nadzieję że ktoś pomoże dobrą krytyką.
Na pierwszy rzut mały street:
1. Świeci czuwają...
68740
Może tak lepiej...
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://bodzio.dug.net.pl/byleco/DSCF5690a.jpg)
ale że coś robiłeś czy tylko wstawione w bbcode?
to jeszcze raz, otwieraj raz jedno raz drugie i zobaczysz :)
Twoje: 68742 moje: 68741
Aaa podprostowałeś :) Dzięki wielkie, ja niestety jeszcze się nie nauczyłem tego robić :(
A tak poza tym to co sądzisz o zdjęciu?
Aaa podprostowałeś :) Dzięki wielkie, ja niestety jeszcze się nie nauczyłem tego robić :(
A tak poza tym to co sądzisz o zdjęciu?
Nie wiem, nie moja działka - w jednym oknie święty, w drugim facet z komórką... hmmm
szczerze - to zdjęcie do mnie nie mówi, no ciekawostka :)
W związku z sugestiami bardziej zaawansowanych użytkowników zakładam wątek zbiorczy, żeby wam nie zaśmiecać coraz to nowymi zdjęciami ;)
Ale też założeniem wątku jest żeby pozostawić głupią przeszłość, pochylić pokornie głowę i mieć nadzieję że ktoś pomoże dobrą krytyką.
Na pierwszy rzut mały street:
1. Świeci czuwają...
68740
Fajnie wypatrzony obrazek, w lewym oknie cudnie, a zestawienie obu okienek miodne. Spodobało mi się
Pozdrawiam AP.
Podobają mi się te okienka.
Nie wiem, nie moja działka - w jednym oknie święty, w drugim facet z komórką... hmmm
szczerze - to zdjęcie do mnie nie mówi, no ciekawostka :)
Fajnie wypatrzony obrazek, w lewym oknie cudnie, a zestawienie obu okienek miodne. Spodobało mi się
Pozdrawiam AP.
Podobają mi się te okienka.
No widzisz, co kraj to obyczaj :)
Dawaj dalej.
Jak już kiedyś mówiłem: "jeden woli ogórki, drugi ogrodnika córki" ;) różnorodność w poglądach jest bardzo zdrowym zjawiskiem :)
Kurde,a napisales w innym miejscu,ze jestes dyplomowanym fotografem.Nie uczyli o prostych zdjeciach,czy wtedy nie byles na teorii???Chyba,ze w ktoryms poscie zartowales.
Na takie okienka Sapphiron trza polara ;)
Ja wiem że ani prosto ani nie ma polara ;) ale z drugiej strony miałem chwilę na zrobienie zdjęcia i zero szans na powtórkę bo facet mnie zauważył i odszedł od okna a bez niego nie ma zdjęcia...
Ja wiem że ani prosto ani nie ma polara ;) ale z drugiej strony miałem chwilę na zrobienie zdjęcia i zero szans na powtórkę bo facet mnie zauważył i odszedł od okna a bez niego nie ma zdjęcia...
no ok, to wyjaśnia polara, a krzywizna?
tak samo i krzywiznę tłumaczy :)
tak samo i krzywiznę tłumaczy :)
Bodzip pokazał że nie tłumaczy.
Romku, proszę nie drąż tego tematu, ok?
Bodzip wyprostował za co mu dziękuję, sam obiecuje nauczyć się prostowania (Boże, nigdy nie było mi to potrzebne), a i tak ten strzał mi się podoba mimo uchybień :) Najwyraźniej nie tylko mi, bo dostałem (nie wiem od kogo, ale dziękuję) pozytywne punkciki ;)
.... miałem chwilę na zrobienie zdjęcia i zero szans na powtórkę bo facet mnie zauważył i odszedł od okna a bez niego nie ma zdjęcia...
Czyli zdecydowałeś się sfotografować człowieka i opublikować jego zdjęcie pomimo że są powody przypuszczać że on by sobie tego nie życzył?
Takie małe OT dotyczące "dupereli" na zdjęciu. Jak zauważyłeś, na tym forum klubowicze zwracają na to uwagę. Sam przez to przeszedłem - a to krzywo, a to babol w lewym dolnym rogu, to blik się zaplatał.
Nauczono mnie jak to eliminować, nauczono mnie, że doskonałe zdjęcie w galerii, ale z niedoróbkami dostaje niskie oceny. Nauczono mnie zwracać uwagę na szczegóły.
Popatrz- szczegóły, a krzywizna byłą dużym babolem.
A wiesz, nauczono mnie także, że czasem niedoróbka, jakaś ułomność - robi zdjęcie. Tylko trzeba wiedzieć kiedy i co.
Nie chcę się wymądrzać, bo niektórym chłopakom do pięt nie dorastam. Ale, ...jeśli wymaga się ode mnie aby zdjęcie było przynajmniej poprawne technicznie, to wrzucenie fuszerki, byłoby lekceważeniem kolegów.
Pozdrawiam, i miłej zabawy :) i dawaj dalej.
Takie małe OT dotyczące "dupereli" na zdjęciu. Jak zauważyłeś, na tym forum klubowicze zwracają na to uwagę. Sam przez to przeszedłem - a to krzywo, a to babol w lewym dolnym rogu, to blik się zaplatał.
Nauczono mnie jak to eliminować, nauczono mnie, że doskonałe zdjęcie w galerii, ale z niedoróbkami dostaje niskie oceny. Nauczono mnie zwracać uwagę na szczegóły.
Popatrz- szczegóły, a krzywizna byłą dużym babolem.
A wiesz, nauczono mnie także, że czasem niedoróbka, jakaś ułomność - robi zdjęcie. Tylko trzeba wiedzieć kiedy i co.
Nie chcę się wymądrzać, bo niektórym chłopakom do pięt nie dorastam. Ale, ...jeśli wymaga się ode mnie aby zdjęcie było przynajmniej poprawne technicznie, to wrzucenie fuszerki, byłoby lekceważeniem kolegów.
Pozdrawiam, i miłej zabawy :) i dawaj dalej.
Kurde , taki talent się marnuje w tym gorlickim sanepidzie. Pozdrawiam AP.
Musisz rozdać trochę punktów innym użytkownikom zanim będzie można przyznać punkty Bodzip.
Ot i znów wielkie słowa że lekceważę kolegów... Przykro mi że tak jest odbierane to zdjęcie, myślałem że ciut lepsze będzie jego przyjęcie no ale cóż...
Ot i znów wielkie słowa że lekceważę kolegów... Przykro mi że tak jest odbierane to zdjęcie, myślałem że ciut lepsze będzie jego przyjęcie no ale cóż...
To zdjęcie jest całkiem całkiem , podoba mi się, jest świetnie uchwycone. Rzecz w tym, że pewne rzeczy są w nim że tak powiem niedokończone...
Myślę że czas na kolejne , masz zapewne ich jeszcze trochę w kolejce.
Pozdrawiam AP.
Ej, no - nie bierz tego tak. Ja to tak odbierałem, ja miałem takie odczucie :)
Pracuję teraz nad cyklem zdjęć z cmentarza wojennego w Wirchne-Gładyszów. Pracuję długo, bo zdjęć sporo, a czas trudny był. Miejsce urokliwe i trudne do fotografowania. Ale nie spieszę się. Jak dopracuję to wrzucę.
...
Tak mi się przypomina powiastka o pośpiechu przy łapaniu pcheł :mrgreen:
Masz plusa na dobry początek :)
Fajnie wypatrzony obrazek, w lewym oknie cudnie ...No właśnie...
Wypatrzony czy "zrobiony"? Kompletnie mi nie pasują te okna- w lewym bardzo wyraźne (ale jakieś dziwne) odbicie natomiast w prawym żadnego :shock:
Ponowię pytanie do Autora wątku bo zostało ono widocznie przeoczone (końcówka poprzedniej strony)
.... miałem chwilę na zrobienie zdjęcia i zero szans na powtórkę bo facet mnie zauważył i odszedł od okna a bez niego nie ma zdjęcia...
Czyli zdecydowałeś się sfotografować człowieka i opublikować jego zdjęcie pomimo że są powody przypuszczać że on by sobie tego nie życzył?
No właśnie...
Wypatrzony czy "zrobiony"? Kompletnie mi nie pasują te okna- w lewym bardzo wyraźne (ale jakieś dziwne) odbicie natomiast w prawym żadnego :shock:
Nie jest zrobiony :) owszem trochę poprawiony ale ani nie ma doklejek ani nic podobnego. Jeśli chcesz mogę pokazać screena z ACR :)
A skąd on ma wiedzieć czy sobie tego nie życzył. Odszedł - nie otworzył okna i nie darł się na autora że sobie nie życzy.
Znam bardzo wiele osób, które porostu łażą podczas rozmowy telefonicznej od okna do okna.
Pytanie wg mnie bez sensu i retoryczne - dla tego nikt nie opowiedział.
Jeśli chcesz mogę pokazać screena z ACR :)Chętnie zobaczę
A skąd on ma wiedzieć czy sobie tego nie życzył. Odszedł - nie otworzył okna i nie darł się na autora że sobie nie życzy.
Znam bardzo wiele osób, które porostu łażą podczas rozmowy telefonicznej od okna do okna.
Pytanie wg mnie bez sensu i retoryczne - dla tego nikt nie opowiedział.
bo Sapphiron (https://forum.olympusclub.pl/members/4233-Sapphiron) napisał: facet mnie zauważył i odszedł od okna czyli IMO musiał być jakiś kontakt wzrokowy skoro Sapphiron zauważył że tamten go zauważył. A pytanie bynajmniej, nie jest retoryczne - jeśli ów mężczyzna jest osobą publiczną, a budynek to jakiś urząd to chyba spoko, ale jeśli to strefa prywatna to wkraczamy w bardzo delikatną sferę ochrony wizerunku. Ja bym się nie odważył takiego zdjęcia publikować, nawet nie ze strachu przed konsekwencjami prawnymi, ale ze względu na poszanowanie prawa do prywatności.
bo Sapphiron (https://forum.olympusclub.pl/members/4233-Sapphiron) napisał: facet mnie zauważył i odszedł od okna czyli IMO musiał być jakiś kontakt wzrokowy skoro Sapphiron zauważył że tamten go zauważył. A pytanie bynajmniej, nie jest retoryczne - jeśli ów mężczyzna jest osobą publiczną, a budynek to jakiś urząd to chyba spoko, ale jeśli to strefa prywatna to wkraczamy w bardzo delikatną sferę ochrony wizerunku. Ja bym się nie odważył takiego zdjęcia publikować, nawet nie ze strachu przed konsekwencjami prawnymi, ale ze względu na poszanowanie prawa do prywatności.
Spokojnie, z miejsca publicznego może robić.
Ten temat już był poruszany.
Ja w tym watku nie moge sie wypowiadac bo moderacja olympusclub usuwa moje posty.
Ja w tym watku nie moge sie wypowiadac bo moderacja olympusclub usuwa moje posty.
Kurde,TWA mody zalozyli swoje
Przesadzasz IMHO i się czepiasz - dla mnie to jest złośliwe i trolowe postępowanie i pisanie postu dla postu lub szumu, a nawet jeśli masz racę to jest sprawa między autorem a osobą na zdjęciu i nie widzę powodu czepiania się tego.Bo też takimi postami naruszasz prywatność autora i osoby na zdjęciu. Nie wiesz czy potem ten autor nie uzyskał zgody od osoby na zdjęciu. koniec OT.
Bardzo ciekawe są te okna --pozdrawiam[COLOR="Silver"]
---------- Post dodany o 21:41 ---------- Poprzedni post był o 21:35 ----------
[/COLORDarketelf:]No i fajnie ... nie wiem co usuwają, ale pewnie mają rację... zawsze byłem za cenzurą wypowiedzi ... teraz administracja OC bardzo mi pasuje... :)
Przecie zeby zamknac temata o zgodzie na publikacje lub ni wystarczy jak autor sie odniesie.Chociazby tak
1.Kurde nie wiedzialem ze takie cos potrzebne.
2.Tak,pozniej pogadalismy i jest w porzadku.
3.A co on mi moze,on to mi moze-wezykiem panie majster wezykiem.
Nie mam pojecia jak jest w Polsce ale tu gdzie mieszkam to takie prawo obowiazuje
http://www.fineartprint.de/?page=bilder_mod/bild_rechtlich.php&typ=community
Jednym slowem pi razy drzwi.Jesli nie masz zarejestrowanej dzialalnosci,nie wykonujesz konkretnego zlecenia fotografujesz jako amator i jako amator publikujesz w necie .To jesli do neta wstawiasz na fora osobe,ktora jest mozliwa do rozpoznania na zdjeciu to konieczna jest pisemna zgoda.A jesli uzywasz zwrotow sesja i modelka to umowa podpisana.
Ma to i zle strony.Jest tu mniej modelek,mniej fotografow ,mniej sesji,no i mniej dziel dokonczonych lub nie.
pewnie tym postem włożę kolejny patyk w mrowisko ale czy jesteście w stanie rozpoznać tego człowieka ze zdjęcia?
Bo wątpię żeby on sam siebie rozpoznał na tym zdjęciu biorąc pod uwagę zniekształcenia wywołane załamaniem światła na nierówno wypalonych szybach...
I proszę, skończcie ten temat bo (parafrazując słowa nipo) jest to robienie zbędnego szumu i próba wbicia szpili tam gdzie jej nie powinno być. Także pozwólcie ale temat ów jest dla mnie skończony.
pewnie tym postem włożę kolejny patyk w mrowisko ale czy jesteście w stanie rozpoznać tego człowieka ze zdjęcia?
Jesli spotkam faceta na ulicy to rozpoznam i skojarze go napewno z tym zdjeciem.
Sluchaj,tu nie chodzi w tej dyskusji o wkladanie kija w mrowisko.Facet zadal Ci proste pytanie.Czy mam myslec ,ze duma dyplomowanego fotografa nie pozwala Ci na odniesienie sie do zadanego pytania.Czy jestes ponad tym?
Czy musisz byc kolejnym ktory selekcjonuje komentarze i przemilcza te nie ochowe i achowe.
Przeczytaj raz jeszcze powoli Jego pytanie,przemysl i napisz.Nie kombinuj,nie skrecaj,po prostu odpowiesz na pytanie-to naprawde nie jest trudne.
no tego po prawej już gdzieś widziałem...
Nie mam pojecia jak jest w Polsce ale tu gdzie mieszkam to takie prawo obowiazuje
http://www.fineartprint.de/?page=bilder_mod/bild_rechtlich.php&typ=community
Jednym slowem pi razy drzwi.Jesli nie masz zarejestrowanej dzialalnosci,nie wykonujesz konkretnego zlecenia fotografujesz jako amator i jako amator publikujesz w necie .To jesli do neta wstawiasz na fora osobe,ktora jest mozliwa do rozpoznania na zdjeciu to konieczna jest pisemna zgoda.A jesli uzywasz zwrotow sesja i modelka to umowa podpisana.
Ma to i zle strony.Jest tu mniej modelek,mniej fotografow ,mniej sesji,no i mniej dziel dokonczonych lub nie.
Teraz jest bardziej zrozumiałe dlaczego tak "ciśniesz" o właściwe nazewnictwo wykonywanych czynności.
---------- Post dodany o 08:35 ---------- Poprzedni post był o 08:31 ----------
I proszę, skończcie ten temat bo (parafrazując słowa nipo) jest to robienie zbędnego szumu i próba wbicia szpili tam gdzie jej nie powinno być. Także pozwólcie ale temat ów jest dla mnie skończony.
Zbędnego szumu nie ma. Toczy się dyskusja nad fotografią. Chcesz ją przerwać, wrzuć kolejną.
2.
źródło (https://dl.dropbox.com/u/59705033/forum/_IMG7614a.jpg)
tadzik1231
23.08.12, 09:10
Coś dziwnego dzieje się za prawym ramieniem pani co odciaga mój wzrok od głównego tematu.
Ucho i "baczek" porzed uchem zbyt zolty i za ciemny w stosunku do pokazanej reszty twarzy.Dla mnie zbyt malo wyraziste kolory i nie tak wyostrzone.Zemby tu powinny byc sniezno biale,nawet nienaturalnie biale.Koncowki palcow gryza czerwienia,To jest dziewczyna do fotografowania a wyglada jak by przed chwila skonczyla pare godzin przy zmywaku.
Podniesienie kontrastu,poprawa miejscowa na wyselekcjonowanych miejscach HSJ doda temu zdjeciu wyrazu.O prawym ramieniu juz napisano.
A ja się przyczepię do ciastka. Jak juz się znalazło na zdjęciu i gra istotna rolę, to też powinno być ostre. Jak jest dama z łasiczką, to dama i łasiczka mają być ostre, jak jest modelka z ciastkiem, to ta sama zasada.
heh,
pranie mozgu sie zaczyna
:)
heh,
pranie mozgu sie zaczyna
:)
hmm? o co kaman?
Dla mnie całkiem dobre zdjęcie..... choć...: Przy stylizacji (tak myślę) na amerykańskie lata czterdzieste, może pięćdziesiąte, kolory powinny być bardziej wyraziste (jak zauważył słusznie Mirek :grin: ) na a ciastko nieostre i wygląda jakby nie z tego zdjęcia...
No ale ja jestem od pejzaży i widoczków sielskich.
Hmm nieostre ciastko jest tylko szczegółem, dopełnieniem kompozycji oraz zamysłu głównego sesji. Kolory robiliśmy specjalnie pastelowe, lekko eteryczne bo tego wymagało miejsce :)
Dzięki serdeczne wszystkim za komentarze :)
Pomysły lęgną Ci się fajne. Dawaj jeszcze :-) Widok nadmiaru słodyczy też może zemdlić :-) Dla mnie ciacho może być nieostro.... byle buzia była ładna. Na ciastku zrobimy miejsce na reklamę i po bulu :-)
Pomysły na zamówienie są fajne :) to zdjęcie akurat było jako jedno z trzech w magazynie Woman Alternative, specjalnie na ich zamówienie w lokalu Katie's Cupcake w Lublinie :)
Pomysły na zamówienie są fajne :) to zdjęcie akurat było jako jedno z trzech w magazynie Woman Alternative, specjalnie na ich zamówienie w lokalu Katie's Cupcake w Lublinie :)
No to Cię teraz koledzy zamordują
Oczywiście koledzy zamawiający fotkę :-) po przeczytaniu tego wątku
raczej koleżanki ;)
Będzie bardziej bolało :-P
Ooo, widza ze zrobiło się 6 stron, ida poczytać jakimi słowami kolege Sapphirona zamordowaliście ;) ....
Przyznaję Ci rację pomysły klientów bywają niesamowite...
apz, pomysły DLA klientów a nie pomysły klientów :) różnica znaczna :)
apz, pomysły DLA klientów a nie pomysły klientów :) różnica znaczna :)
Te pomysły, tych zamawiających... Chyba dobrze Cie zrozumiałem. A że to także propozycje dla kolejnych tym się w mym rozumowaniu nie zajmowałem.
Z wczorajszej sesji dla Hotelu Locomotiva ***
źródło (https://dl.dropbox.com/u/59705033/forum/loco2.jpg)
To zdjęcie pracownika hotelu czy klienta? :D Nie pasuje mi ten kieliszek jakoś.. chyba bym wolał nie wiem, wizytówkę w tych dłoniach widzieć. :) Kolory! Ale ja takie lubię.
Słodka, szkło rozmyte(poza GO) bardziej rzuca się w oczy, niż gdybyś zmieścił w GO. I taki drobiazg:
palce zbyt mocno dociska do kieliszka, co powoduje
złudzenie spłaszczonych opuszków.
Pozdrawiam
Ja
Mi się nie podoba. Może w całości projektu zdjęcie się będzie jakoś broniło ale mi się nie podoba. Zresztą, zdjęcia na zamówienie nie są po to by podobały się na OlympusClub tylko żeby ktoś za nie zapłacił. A jeśli zapłacił to ...
a tak konkretnie - to nie pasuje mi taka płytka GO. Płytka GO i płaska twarz. Kieliszek z wodą wygląda jak senna mara. Zresztą, podobnie było w zdjęciu z ciastkiem. Marynarka za duża, ale to wina stylisty nie fotografa. Na plus kolorki - są tak wyślicznione jak na zdjęciu hamburgera z reklamówki McDonalds.
Najważniejsze że zapłacili! bo zapłacili? prawda?
Mi się nie podoba. Może w całości projektu zdjęcie się będzie jakoś broniło ale mi się nie podoba. Zresztą, zdjęcia na zamówienie nie są po to by podobały się na OlympusClub tylko żeby ktoś za nie zapłacił. A jeśli zapłacił to ...
a tak konkretnie - to nie pasuje mi taka płytka GO. Płytka GO i płaska twarz. Kieliszek z wodą wygląda jak senna mara. Zresztą, podobnie było w zdjęciu z ciastkiem. Marynarka za duża, ale to wina stylisty nie fotografa. Na plus kolorki - są tak wyślicznione jak na zdjęciu hamburgera z reklamówki McDonalds.
Najważniejsze że zapłacili! bo zapłacili? prawda?
Ano, przy takiej focie, każdy detal powinien być ostry jak żyleta(po za tłem) :-D
Z wczorajszej sesji dla Hotelu Locomotiva ***
https://dl.dropbox.com/u/59705033/forum/loco2.jpg
przegenialne, genialna GO, genialna obrobka, genialna stylizacja, genialne światło, lofciam nad życie
przegenialne, genialna GO, genialna obrobka, genialna stylizacja, genialne światło, lofciam nad życie
I myślisz że taka szydera jest na miejscu?
Sapphi, taki lajf, że teraz rządzi klient, delikatnie mówiąc, masowy... Ja wiem, że życie jest trudne, ale na coś musisz się zdecydować. Albo zaspokajasz masowe gusta na poziomie tanich seriali, albo realizujesz się jako fotograf. Wracając do ciastka, to nie da się go jednocześnie zjeść i mieć. Chociaż nieliczni potrafią przekonać odbiorcę... Chwalisz się, że masz klientów. Jelenie na rykowisku też kiedyś sprzedawały się dobrze.
A coś konkretniej o zdjęciu?
współczesny jeleń na rykowisku, tragicznie płaska twarz :(
współczesny jeleń na rykowisku, tragicznie płaska twarz :(
zamierzony efekt artysty, chodziło o ukazanie rozmycia kieliszka na tle płaskiej twarzy, zdjęcie w ten sposób pokazuje jak alkoholizm wpływa na spłaszczenie umysłów w społeczeństwie, bardzo głębokie przesłanie
Klasyka: "Musisz rozdać trochę punktów innym użytkownikom zanim będzie można przyznać punkty darkelf."
zamierzony efekt artysty, chodziło o ukazanie rozmycia kieliszka na tle płaskiej twarzy, zdjęcie w ten sposób pokazuje jak alkoholizm wpływa na spłaszczenie umysłów w społeczeństwie, bardzo głębokie przesłanie
Elfiaczku, męczący powoli jesteś... ale skoro tak lubisz to kolejne zgłoszenie poszło...
Klasyka: "Musisz rozdać trochę punktów innym użytkownikom zanim będzie można przyznać punkty darkelf."
Zastąpiłem Cię.
Drogi autorze, daj coś następnego.
Drogi autorze, daj coś następnego.
Proszę bardzo:
źródło (https://dl.dropbox.com/u/59705033/forum/locomotiva.jpg)
z tych trzech ostatnio wrzucanych to jest najbardziej normalne a przez to przyjemniejsze w odbiorze. Wciąż agresywne (tak mi się wydaje) operowanie światłem ale to może taki zamierzony efekt? czy lokomotywka była jakoś specjalnie wyostrzana? nie wiem dlaczego ale mam wrażenie że "wychodzi" z obrazka.
Nie, ciuchcia nie była wyostrzana oddzielnie :)
A czemu agresywne światło? bo rozumiem że rozmawiamy o moich wstawkach a nie o pobocznych wszczepach?
Tu chyba chodzi o trochę inną bajkę. Napiszę jak to wygląda od strony modelki. Kiedyś omawiałem z jedną panią szczegóły sesji i sprawa rozbijała się o stanik. Ja mam alergię na wystające ramiączka, ona upierała się, że stanik musi być. Ja nie cierpiałem na brak modelek, ona chyba też nie miała problemu z brakiem fotografów, więc nam się zbytnio nie spieszyło. Kiedyś z nudów odpaliłem wyszukiwarkę i poczułem się Poirotem, czy jakoś podobnie. Znalazłem filmik z udziełem tej pani i pięciu amerykanów w wersji afro. Fakt, że szóstego nie było gdzie wcisnąć, ale nie o to chodzi. Morał jest prosty, inne rzeczy robi się na pokaz/dla satysfakcji, a inne za kasę. Jeśli miałeś zlecenie i klient jest zadowolony, to te zdjęcia sa super, ale tak w gronie fotografów, to powiedzmy sobie szczerze, jeleń ryczy...
No takie mam wrażenie patrząc na to co odbija się na kancie stoło, pługu lokomotywki, obiciu taboretów etc... Na pobocznych wszczepach agresywnego światła nie widzę a na siłę szukać nie będę. To Twój wątek i o Twoich zdjęciach gadamy
No takie mam wrażenie patrząc na to co odbija się na kancie stoło, pługu lokomotywki, obiciu taboretów etc... Na pobocznych wszczepach agresywnego światła nie widzę a na siłę szukać nie będę. To Twój wątek i o Twoich zdjęciach gadamy
Dziwne bo uważałem że nie jest to agresywne światło... Głównie zastane z dobłyskiem lampy dla zbicia z cieni...
A czemu nóżki tej Pani (bardzo zresztą zgrabne) są w dwóch kolorach ? Od bucików do połowy ud są w ciemniejszej tonacji , a dalej w górę do nogawek spodni jaśniejsze ?
A czemu nóżki tej Pani (bardzo zresztą zgrabne) są w dwóch kolorach ? Od bucików do połowy ud są w ciemniejszej tonacji , a dalej w górę do nogawek spodni jaśniejsze ?
To co ma na nogach to są pończochy nylonowe, to co jest jaśniejsze to jest manszeta (wzmocniona część pończoch do których mocuje się pas) a Pani ma na sobie spódnice...
Tadeusz Jankowski
25.08.12, 22:21
Mi się trzy ostatnie fotki podobają. Są bardzo plastikowo-oleudrukowe, ale to ma swój urok.
Fotka środkowa (ta z kieliszkiem) najbardziej mi leży (choć wolałbym, by kieliszek i dłonie go ujmujące były bardziej ostre). Fotki maja swój styl, są reklamiarskie, narzucające się krasnoludkowymi kolorami i aktywnym czarem modelek, trochę odpustowym, ale przecie o to chodzi, jest to pewna synteza powszechnych gustów wyrażona w niepowszechnej formie.
Na ostatniej fotce szkoda mi nóg - nie maja odpowiedniej oprawy, tracą w konkurencji z taboretem. Także rażą bliki na szkle w tle, okrągłość mocno konkuruje kompozycyjnie z krągłością głowy i szczerością uśmiechu.
Pzdr, TJ
majeczek78
26.08.12, 14:37
Ostatnie ciekawe.
tadzik1231
26.08.12, 15:18
Ja jako kot mam pytanie do wszystkich - patrzę się na ostatnie zdjęcie i widzę linię oparcia kanapy w tle, które ucieka w jedną stronę dając efekt (dla moich niewprawionych oczu) jakby modelka stała "pod górę". To zamierzone, przeoczone, dopuszczalne, nieistotne ???
Ostatnie z serii:
źródło (https://dl.dropbox.com/u/59705033/forum/PPOC.jpg)
Reszta zdjęć tutaj: https://www.facebook.com/pinup.project
P.S.
Forum zeskalowało niestety zdjęcie :(
Chłopie, wypadało by cię zdzielić tym batonem co to go podobno w kieszeni nosić. Wrzucasz nam tu chłam a te lepsiejsze fotki dajesz na fejsa. Qrde - na tamtych zdjęciach nawet panią z kieliszkiem udało się ostro sfotografować i jak się okazało ani tej pani ani kieliszkowi nic to nie zaszkodziło.
tych powyższych zdjęć nie komentuje, nie ma po co, ale szczerze i uczciwie mówię że kilka z fejsa jest bardzo, bardzo fajnych
No cóż, dla jednych podoba się jedno dla innych drugie :)
Chętnie dowiem się które to zdjęcia się tak podobają (możesz tam skomentować) :)
Ja jako kot mam pytanie do wszystkich - patrzę się na ostatnie zdjęcie i widzę linię oparcia kanapy w tle, które ucieka w jedną stronę dając efekt (dla moich niewprawionych oczu) jakby modelka stała "pod górę". To zamierzone, przeoczone, dopuszczalne, nieistotne ???
spróbowałem to wyprostować, mam nadzieję że Sapphiron wybaczy
spróbowałem to wyprostować, mam nadzieję że Sapphiron wybaczy
Pozostaje zapytać , czy tego krzesła po lewej nie można było odsunąć.
Można było :) nigdy nie twierdziłem że moje zdjęcia są idealne :) Jakbym tak twierdził to bym nie wystawiał do oceny żeby dowiedzieć się co źle a co dobrze :)
Można było :) nigdy nie twierdziłem że moje zdjęcia są idealne :) Jakbym tak twierdził to bym nie wystawiał do oceny żeby dowiedzieć się co źle a co dobrze :)
OK. to wydaje mi się najlepsze z wstawionych do tego wątku.
Pozdrawiam AP.
spróbowałem (dosyć nieudolnie wszakże) odsunąć to krzesło. Zdjąłem też zegar ze ściany
spróbowałem (dosyć nieudolnie wszakże) odsunąć to krzesło. Zdjąłem też zegar ze ściany
Jak zawołam moich złomiarzy to i lokomotywę buchną :mrgreen:
Jeszcze te odblaski na nylonach zlikwidować i nawet do Galerii można by to wstawić???
odblask na nylonach wykasować? no proszę Cię, nie rób sobie jaj...
odblask na nylonach wykasować? no proszę Cię, nie rób sobie jaj... Nie wykasować , ujednolicić. A niby dlaczego nie, doprowadzić go do stanu jak na pozostałych nogach, Jak w Chinach za Mao.
ech... czasem myślę że powinna być na komputerze aplikacja która by zaczęła wyć, migać itp jak ktoś będzie używał szydery... byłoby o wiele łatwiej...
ech... czasem myślę że powinna być na komputerze aplikacja która by zaczęła wyć, migać itp jak ktoś będzie używał szydery... byłoby o wiele łatwiej...
Coś Ty jam głuchy już, ledwo jeszcze widzę. Więc i tak nic by było z tego.
Pozdrawiam do wieczora AP.
PS. Za rzadko wrzucasz...
PS. Za rzadko wrzucasz...
Starociami nie będę was katował, jak będzie coś nowego godnego wstawienia to wstawię.
Starociami nie będę was katował, jak będzie coś nowego godnego wstawienia to wstawię.
Dzięki za nadzieję. Inaczej będziemy rozmawiać o kwiatkach, pagórkach i górach i motylkach. A ja wolę o ludziach , choć sam ich nie fotografuję.
A będę taki wredny i podrzucę wam starocia ;)
Z tamtego roku z OML w Lublinie:
źródło (https://dl.dropbox.com/u/59705033/forum/IMG_3713.jpg)
Fajne to powyżej - nie za bardzo lubię tego rodzaju moto-foty, ale to ma intensywną kolorystykę i fajna ekspresję.
Dzięki :) miło przeczytać chociaż jeden komentarz :)
To z motocyklista to wlasnie to zdjecie co pisalem, ze mi sie u Ciebie podoba.
A będę taki wredny i podrzucę wam starocia ;) tamtego roku z OML w Lublinie:
świetny kadr, świetnie technicznie, fanem nie jestem ale fota bardzo dobra
Z dzisiaj:
źródło (https://dl.dropbox.com/u/59705033/forum/_IMG4239b.jpg)
Zapraszam do komentowania :)
Forum zmniejsza więc tutaj większe: https://dl.dropbox.com/u/59705033/forum/_IMG4239b.jpg
Z dzisiaj:
Zapraszam do komentowania :)
...
Trochę przeszkadza mi poblask światła na tkaninie i opuszczone kąciki ust dziewczyny na fotografii, oraz asymetria kołnierzyka sprawiająca wrażenie braku uporządkowania. Jakby ktoś z asystentów fotografa krytycznie nie obejrzał całego planu zdjęciowego.
Pozdrawiam AP.
Bardzo dynamiczne foto motocyklisty jest super... i tyle. Może inne "starocia" pokaż.
Trochę przeszkadza mi poblask światła na tkaninie i opuszczone kąciki ust dziewczyny na fotografii, oraz asymetria kołnierzyka sprawiająca wrażenie braku uporządkowania. Jakby ktoś z asystentów fotografa krytycznie nie obejrzał całego planu zdjęciowego.
Pozdrawiam AP.
Nie mam asystentów ;)
Nie mam asystentów ;)
No to niema na kogo zwalić , musisz przyjąć na klatę...
Dwoje damskich oczu na pewno by takie drobiazgi od razu wychwyciło.
przykro mi że takie drobiazgi sprawiają że zdjęcie jest złe.
przykro mi że takie drobiazgi sprawiają że zdjęcie jest złe.
Nie, nie jest złe. Nie bądź radykał :-P W/g apz-a ma jakieś mankamenty, które Jemu rzuciły się w oczy.
Ja tam portretów nie robię, na miny nie patrzę. Patrzyłem na kadr jako całość - i jako całość + kolorystyka mi się podoba.
Dzięki za komentarz :)
jeszcze jedno z wczoraj:
źródło (https://dl.dropbox.com/u/59705033/forum/_IMG4469a.jpg)
oraz większe do doszukania się więcej wad: https://dl.dropbox.com/u/59705033/forum/_IMG4469a.jpg ;)
Dzięki za komentarz :)
jeszcze jedno z wczoraj:
oraz większe do doszukania się więcej wad: https://dl.dropbox.com/u/59705033/forum/_IMG4469a.jpg ;)
Jakby nie było tego szarego po lewej stronie pojazdu i kołnierzyk byłby po prawej poprawiony było by cudnie.
niestety nie stać mnie było na luksus usunięcia tego szarego, usunąłem tylko tylne światła żeby nie rzucało się to szare jeszcze bardziej w oczy ;)
Z wczorajszej ale jeszcze świeżej sesji dla Yamiego. Obróbka sprowadziła się do paru stępelków w ACR i lekkiego podprostowania kadru :)
źródło (https://dl.dropbox.com/u/59705033/forum/yami.jpg)
Z wczorajszej ale jeszcze świeżej sesji dla Yamiego. Obróbka sprowadziła się do paru stępelków w ACR i lekkiego podprostowania kadru :)
Wg mnie za cieple.We wnetrzu to juz mocno pomaranczowy sie wybija z koloru.Ale moze ja juz na kolorach sie nie znam.
Myślisz że zimne kolory by bardziej pasowały?
Myślisz że zimne kolory by bardziej pasowały?
Nie.Nie mysle tu o zimnej czy cieplej tonacji.Pisze o pomaranczowym zafarbie.To inna para kaloszy.Wg mnie jesli juz o cieple i zimnie zaczeles to najbardziej optymalna wersja to wersja naturalna.Troche ta gitara Ci popsula odbiciem swiatla.I """wsciekly zolty ""zapanowal w glebi kadru,w cieniach ze swoimi odcieniami.
Ach popatrz-radykalnie w druga strone 70567
Nie widzę tam żadnego pomarańczowego zafarbu ani wściekłej żółci. Kolory są ciepłe, bo i takie są kolory wnętrza. Nie ma sensu na siłę poprawiać wszystkiego do idealnej bieli, zabijając klimat pomieszczenia. A odbicie światła na gitarze to chyba żart, Mirku.
Nie widzę tam żadnego pomarańczowego zafarbu ani wściekłej żółci. Kolory są ciepłe, bo i takie są kolory wnętrza. Nie ma sensu na siłę poprawiać wszystkiego do idealnej bieli, zabijając klimat pomieszczenia. A odbicie światła na gitarze to chyba żart, Mirku.
Jeden widzi drugi nie widzi.To juz tak jest i sie nie zmieni.Ty twierdzisz,ze nie ma sensu poprawiac do idealnych kolorow.Ja natomiast znam ludzi,ktorzy odrzuca kazde zdjecie i nie puszcza dalej gdy widac zachwiana rownowage koloru.Dopisza jeszcze cos o kupnie monitora,ustawianiu koloru i podszkoleniu sie w obrobce.Co"kraj to obyczaj""Wszystko zalezy w jakim srodowisku sie to odbywa.
Ja nigdzie nie napisalem,ze jest zle czy brzydko.Napisalem,ze wedlug mnie.
Czy z gitara to zart-chyba nie.Powierzchnie blyszczace i kolorowe maja to do siebie,ze odbijaja swiatlo w swoim kolorze.Dlatego mamy blendy takie i inne.Srebrne i zlote,biale i kolorowe.Tu akurat mysle ze od jej pudla sie tak odbilo w kolorze.Klimat pomieszczenia mysle,ze lepszy bedzie jak bedziemy w nim widziec barwy w cieniu bez zadnej kolorowej poswiaty.Wszak i mebel i imitacja gatunku drewna na podlodze nie nawiazuje tam do kolorowej sali na dyskotece,a gitara i ubior postaci tez nie utozsamia sie z "przytupajka obficie polewana""
Moze za malo widoczne sa takie znaczki ja """"""-to o wscieklosci zoltego:-P
Fakt, gitara "świeci" Poza tym zgodzę się, że zdjęcie wewnątrz z zastanym światłem ma swój klimat...
no cóż, jeden lubi ogórki drugi ogrodnika córki ;)
Dzięki za komentarze :)
Patrząc na oba obrazki myślę, że Mirek ma rację. I nie ma na tym zdjęciu klimatu pomieszczenia jest pomyłka balansu bieli. Masz może pierwszą, techniczną klatkę z szarą karta Kodaka, lub innym podobnym ustrojstwem? To by rozwiało wszelkie wątpliwości.
nie mam i nie używam ;)
Może czasami warto, nawet jak świetnie czujesz kolory na potrzeby swojej fotografii, to może czasem warto to wyczucie dla siebie kalibrować?
Pozdrawiam AP.
nie mam i nie używam ;)
Nie chce krakac i sie madrzyc,ale kiedys dojdziesz do wniosku ze warto zaczac serie fotek od takich kadrow jak ponizej zalaczniki-drogie to to nie jest a naprawde pomaga.Sa tez i drogie
Bedzie naprawde pozniej latwiej i prosciej.Czas jest coraz drozszy,lepiej go spedzac bardziej pozytecznie(delektujac sie mieszankami C2H5OH).
Co do balansu bieli w kadrze ostatnim.Ten otwor w gitarze powinien byc czarny(najprawdopodobniej).Teraz tak sobie umyslilem.Kroplomierz na to pole i popatrzmy czy czegos tam nie za duzo.
70578Tylko moze znowu napiszesz o tych ogorkach i corkach:mrgreen:
A ten z miniatur to tu jest opisany http://www.fotografuj.pl/News/X_Rite_ColorChecker_Passport_zestaw_do_profilowani a_aparatow/id/3289
czy oprócz kolorów jest jeszcze coś złego w tym zdjęciu czy to jedyna wada?
czy oprócz kolorów jest jeszcze coś złego w tym zdjęciu czy to jedyna wada?
Bardzo dziwnie reagujesz na roznego rodzaju odpowiedzi pod fotkami.
Gdybym uzyl takiego stwierdzenia-Ogolna przewaga koloru pomaranczowego,"piwnego"brazowych odcieni...Dodal do tego ze zdjecie robi sie spokojne.Uznal bys to jako zalete.Ale nadal byl by to zafarb i fotka byla by bez zycia,mdla.
To od Ciebie zalezy czy z tymi wszystkimi tonami,minami,otoczeniem,pozami trafisz tak zeby to razem mialo smak.To tak jak przyprawy do potraw czasem wiecej majeranku podnosi smak a czasem psuje.Jako poczatkujacy fotograficzny kucharz koduj wszystkie przepisy i smakuj potrawy.Przy jednym garnku i tylko soli i nie ugotujesz wszystkiego.Chyba ze zamierzasz gotowac tylko wode na makaron.
dobrze Mirku ale próbuję się dowiedzieć co oprócz kolorów jest nie tak z tym zdjęciem. mam chyba do tego prawo?
dobrze Mirku ale próbuję się dowiedzieć co oprócz kolorów jest nie tak z tym zdjęciem. mam chyba do tego prawo?
Oczywiscie,ze masz prawo.Ale nie zapominaj,ze prawo milczenia posiadaja inni.A dlaczego z niego chca akurat korzystac to juz sam musisz to rozgrysc.
Krytykę traktujesz jak atak dlatego ludzie wolą milczeć. A na samej "wazelinie" możesz się tylko poślizgnąć. Nawet nie wiesz ile się na twoich zdjęciach nauczyłem :-) ...od Mirka oczywiście. Kiedyś widziałem jak Mick Jagger z RS nagrywał utwór. Facet w studio cały czas mu mówił zrób tak albo tak i ten robił. Nie obrażał się tylko robił (a nie musiał-wszak jest gwiazdą). I wiesz mi wyszedł z tego fajny utwór. Nikt nie krytykuje Cię że robisz źle, tylko byś zrobił to jeszcze lepiej. Tymbardziej, że nikt się nie nabija z Twoich prac tylko wskazuje to można poprawić. Ja dopuścisz ludzi do głosu to zobaczysz, że ich opinie są czasem sprzeczne. Ten by coś usuną a tamten to zostawił. Wybór i tak należy do Ciebie. Ważne byś szedł do przodu, a nie spoczywał w samozadowoleniu.
Ale przecież ja nie zabraniam ludziom pisać. wręcz przeciwnie, pytam czy coś jeszcze oprócz kolorów jest do poprawienia. Jest to czyste pragnienie wiedzy a nie obrażone pytanie czy ktoś ma jeszcze jedną szpilę by wbić...
Kurde ludzie na serio nie rozumiem... Nawet nie kłóciłem się ani nic... Mirek napisał że za ciepło więc zapytałem czy uważa że w zimniejszych barwach będzie lepiej. Potem po kilku wypowiedziach podziękowałem za komentarze. Potem zapytałem czy coś jeszcze można zmienić...
Tak na serio, gdzie tu jest niby traktowanie jako atak?
tadzik1231
23.09.12, 11:47
Sapphiron, nikt nie traktuje Twoich wypowiedzi jako atak. Po prostu Mirek napisał co miał napisać i uznał iż tyle wystarczy - takie jego prawo. Chcesz dowiedzieć się więcej, zapodaj następną fotę :)
PS Ja nauczyłem się jednego - nigdy nie wierz własnym zmysłom, zawsze lataj na instrumenty.
źródło (https://dl.dropbox.com/u/59705033/forum/_IMG5284b.jpg)
Reedmooley
26.09.12, 14:49
Modelka fajna, fajna figura,spojrzenie przyciąga,ale te włoski na przedramieniu i brzuchu to bym delikatnie wyretuszował. Sam kadr bardzo mi się podoba. Wrzuć coś jeszcze z tą panią:)
2 zastrzezenia:
1. Mogla troche wciagnac powietrze
2. Koniecznie te meskie owlosienie wykasuj, wiem, ze to naturalne ale strasznie mi psuje odbior
Fajny kadr.
pozdrowionka
wciagnąć powietrze? uważasz że wygląda niekorzystnie grubo?
a co do owłosienia i redukcji innych mankamentów. Powiedzmy że na dłuższy czas odrzucam narzędzia retuszerskie. Póki nie nauczę się obsługiwać światła to zostaję przy naturalności.
Reedmooley
26.09.12, 15:15
Linia żeber jest ogólnie pożądana, ale tu chyba chodzi raczej o rozłożenie się światła na sylwetce- mozliwe że wyglądało by ciekawiej,ale to już subiektywna ocena:)Wg mnie nie ma sobie nic do zarzucenia jeśli idzie o figurę-w żadnym wypadku nie wygląda grubo.
Portrety to nie moja bajka, ale...
Po serii mocnych agresywnych kolorów, mamy tu miłą odmianę. No, podoba się.
A zastrzeżenia ? - jak koledzy wyżej. Kłaki ogolić lub zdepilować, pieprzyki to trzy ruchy (bo są trzy pieprzyki) :mrgreen:
hmmm, choć one to właściwie mogą zostać.
Reedmooley
26.09.12, 15:48
Portrety to nie moja bajka, ale...
Po serii mocnych agresywnych kolorów, mamy tu miłą odmianę. No, podoba się.
A zastrzeżenia ? - jak koledzy wyżej. Kłaki ogolić lub zdepilować, pieprzyki to trzy ruchy (bo są trzy pieprzyki) :mrgreen:
hmmm, choć one to właściwie mogą zostać.
Ja tam wole zdjęcia z "pieprzykiem" ;)
Saphirron,
Chodzi o zeberka i podkreslenie linni, nawet wdechu nie musiala robic tylko lekko sie wyciagnac. Co do retuszowania, to totalnie Cie popieram i tez lubie naturalne zdjecia ale w tym przypadku zrobilbym wyjatek, to jednak nie jest ingerowanie wysokim poziomem w zdjecie, a jednak zdecydowanie poprawi odbior
pozdrowionka
a co do owłosienia i redukcji innych mankamentów. Powiedzmy że na dłuższy czas odrzucam narzędzia retuszerskie. Póki nie nauczę się obsługiwać światła to zostaję przy naturalności.
Piegi i depilacje zalatwisz filtrami.Retusz to jeden z filarow gotowych prac.Swiatlo to jedno,ale co zakladasz by je przytlumic ,skierowac,ukierunkowac to drugie.Nie retuszuje sie do kartotek policyjnych.Swiatla ucz sie na manekinach a nie na zywach ludziach.Na manekinach bedziesz miec tylko swiatlo.Zywe ludzie dodaja Ci opcje typu-a ta jest ladna to obleci,ta jest sliczna to jej jeszcze raz zrobie,a ta jest brzydka i gruba to nie bede jej zdjec robic.A jeszcze jak zaczniesz motywowac tym ,ze jest innej urody i kruchej bardzo kruchej sylwetce to juz zgineles.
No, no - fajne
Jak uzyskać takie tło? Mam na myśli "mgłe"
zwykłe tło PP które wisiało nieużywane z miesiąc z kawałkiem i się pofałdowało ;)
majeczek78
27.09.12, 08:13
Fota fajna. Tylko faktycznie te włoski przeszkadzają.
No, no - fajne
Jak uzyskać takie tło? Mam na myśli "mgłe"
Heh, wczoraj chyba trochę już nie ten teges byłem jeśli chodzi o myślenie...
Odnośnie mgły(rozmycia) to jest to GO, studio jest na tyle duże że można odejść trochę od tła rozmywając je, nawet na zwykłym zoom-kicie ;) A że nie jest to tło kartonowe bo się skończyło to było zawieszone tło PP które swoje odleżało dając taką śmieszną fakturę jak tzw gnieciuch ;)
źródło (http://dl.dropbox.com/u/59705033/_IMG7007e.jpg)
Fajne. Nie pasuje mi tylko ta różnica w wielkości obrazków.
heh, nie sądziłem że ramka tak się wkomponuje w tutejszy biały schemat forum ;) nie przewidziałem tego ;)
Właśnie, już to tutaj zauważyłem z tymi białymi ramkami. Od biedy można jeszcze dodać na zewnątrz czarną ramkę 1 px, ale już nie ma sensu bawić się w takie pierdoły.
no raczej :) Ale dzięki za komentarz :)
majeczek78
29.10.12, 14:05
Ostatnie ciekawe.
no to lecimy dalej, zdjęcia z wczorajszej sesji w Hotelu ***** Koronny w Zamościu :)
1.
źródło (https://dl.dropbox.com/u/59705033/forum/_IMG7414a.jpg)
2.
źródło (https://dl.dropbox.com/u/59705033/forum/_IMG7482a.jpg)
3. Bonus (1,5 modelki bo to rozgrzewka do sesji brzuszkowej)
źródło (https://dl.dropbox.com/u/59705033/forum/_IMG7454a.jpg)
Bonus podoba się mi najbardziej. Pozostałe Ok...ale , ta zmięta podusia, czerwona okolica łokcia, do tego blady dekolt i twarz już mniej, podobne objawy na 2. i 1. - zabrakło czasu?
Pozdrawiam jesiennie AP.
na 1 też widzisz czerwony łokieć i zmiętą podusię? ;)
na 1 też widzisz czerwony łokieć i zmiętą podusię? ;)
Wiesz dobrze o co mi chodzi.
no na dwójce jest owszem podusia na której leży modelka która owszem idealnie gładka nie jest ;) i owszem nie ma jednolitej skóry przy łokciu ;)
Ale napisałeś to w taki sposób jakby na obu zdjęciach to było ;)
Nie no spoko, dzięki za komentarz :) Czasu za dużo nie było ale chyba mimo wszystko poradziłem sobie z tematem, co?
no na dwójce jest owszem podusia na której leży modelka która owszem idealnie gładka nie jest ;) i owszem nie ma jednolitej skóry przy łokciu ;)
Ale napisałeś to w taki sposób jakby na obu zdjęciach to było ;)
Nie no spoko, dzięki za komentarz :) Czasu za dużo nie było ale chyba mimo wszystko poradziłem sobie z tematem, co?
W ogóle, niezłe wyszło, w tych mocno kolorowych wnętrzach, przy sztucznym świetle, możliwych zafarbach światła odbitego wyszło ciekawie.
Pozdrawiam AP.
Bonus rządzi w ostatniej serii. Najlżejszy i najbardziej subtelny. Bez ostrych cięć.
majeczek78
30.10.12, 13:48
Dla mnie 3 i 1 najfajniejsze.
Z ostatniego wrzutu to wszystkie są fajne.
Ale dla mnie najfajniesza 1.
Nie mam niestety czasu wstawiać na bieżąco nic ale łapcie na pożarcie coś z wczorajszej sesji:
4.
źródło (https://dl.dropbox.com/u/59705033/forum/_ALA7702a.jpg)
Kurde,jakosc taka jak bys przygodnego pstryka zrobil na tapczanie siostrze co na Alladyna czeka
Jakiś konkret podasz czy jak zwykle marudzisz ot tak aby marudzić?
Nie żeby coś ale Mirek ciut ma rację, tzn. fota ma może i potencjał, pomysł ale mi się nie podoba światło. Jakoś za płasko, ta lampa za Panią ustawiona na tło zażółciła prawą rękę odbijając się od poduchy (nie dało jej ciut przestawić?), bioderka jakoś bardziej skupiają wzrok niż twarz, sprawiają wrażenie bardziej doświetlonych niż pozostała część modelki. Reszty nie oceniam. Keep going! ;)
pamaru nie chodzi o to czy mirek ma rację czy nie. Chodzi o sposób jaki to prezentuje... jest głęboko irytujące takie rzucenie byle zdania bez konkretów bez żadnej informacji... ot tak żeby tylko wbić szpilę po chamsku... Ty napisałeś konkret i za to dziękuję :)
Jakiś konkret podasz czy jak zwykle marudzisz ot tak aby marudzić?
Mozesz uznac,ze marudze.Ale nadal to jest wg mnie jak przypadkowy pstryk.Jakosc,ostrosc wyrazistosc jak z kompakta lub taniej komórki.Swiatlo wyglada na przypadko ustawione,Kolory zachodza jeden na drugi.Tak jak npisalem,przypadkowy pstryk po wejsciu do pokoju.
Mam ci wstawic kilka przykladow fotografii z sesji,zebys zobaczyl czym sie rozni produkt z sesji od pstryka z pokoju??Wtedy napiszesz ze zamiar byl inny,i temat calkiem odwrotny niz te z pokazanych.To nie ma sensu,bo juz przy pierwszym nieprzychylnym wyrazie zaczynasz swoja stara spiewke o marudzeniu.
Ciekawe czy bys tak zareagowal jak byl by och i ach.Pytal bys dlaczego jest on czy chelpil bys sie tez nie wiedzac dlaczego on jest.
Wstawiasz produkt z sesji,wiec wiesz jaki on ma byc.A zadasz zeby Ci palcem pokazywac co jest nie tak.Wstawiasz do oceny a nie w kaciku dla poczatkujacych pytajac o ""droge do slawy i sukcesu""
Mirku, przeczytaj posta do pamaru i skończ waść wkońcu...
Mirku, przeczytaj posta do pamaru i skończ waść wkońcu...
Przeczytalem.
Zapytam tylko czy wiesz ze piszesz w watku "ocena zdjec".To nie jest watek dla poczatkujacych,ktorzy oczekuja porady.
Jakbyś napisał konkret jak pamaru to bym ci podziękował i by nie było tego zbędnego gadania... A że walnąłeś posta aby tylko bezsensownie wbić szpilę to już inna sprawa... End of story.
BTW
Edytowania i zmienianie posta PO wypowiedzi drugiej osoby jest wysoce kijowym zagraniem... bravo bravissimo...
Mozesz uznac,ze marudze.Ale nadal to jest wg mnie jak przypadkowy pstryk.Jakosc,ostrosc wyrazistosc jak z kompakta lub taniej komórki.
Fakt że troszkę dziwnie wygląda od wspomnianej strony, odpowiedzią jest Exif i czas ekspozycji 1/50 przy obiektywie 50mm dodatkowo zdjęcie zrobione na F1.8.
Skoro zdjęcie zrobiono D700 i użyto lampy, być może wyższe ISO i mocniej domknięte szkiełko rozwiązało by ten problem, oczywiście skrócenie czasu ekspozycji również mogło by być pomocne.
Tyle tylko że te uwagi pasowały by do kogoś początkującego, kolega Sapphiron raczej początkujący nie jest.
Więc o co chodzi ?
Z ze sprzętu którym zostało zrobione zdjęcie, da się więcej wycisnąć. Więc Mirek akurat w tym ma trochę racji.
Pozostaje tylko dyskusja na temat formy tej uwagi. Jedni lubią poczucie humoru Mirka inni nie przepadają.
PS.
Pamiętam kiedy zmieniłem E-520 na E-3 a tanie kity na 12-60 i 50-200, wrzuciłem do wątku jakieś zdjęcie z nowego zestawu foto, dostałem podobny tekst od Mirka, brzmiało to mniej więcej podobnie, przekaz był taki że takim sprzętem da się zrobić lepsze zdjęcie.
Początkowo się zirytowałem, ale kiedy przemyślałem sprawę postanowiłem poważnie potraktować uwagę Mirka. Z perspektywy czasu wyszło mi to na dobre ;-)
Jaack, nie wiem skąd wy wzięliście to że nie jestem początkujący. Nie uważam się za kogoś zaawansowanego czy tym bardziej dobrego. Wstawiam zdjęcia by przeczytać konkret a nie teksty typu "ot pstryk jak z pokoju u cioci na imieninach"... Wstawiam żeby się dowiedzieć czegoś nowego, co poprawić, co ulepszyć i czego się wystrzegać...
Krytykować trzeba potrafić. Jak się nie potrafi lub nie ma się ochoty na stworzenie więcej niż jednego zdania to moim zdaniem powinno się zamknąć dziób i pójść sobie dalej. W przeciwnym wypadku powoduje się zbędne dyskusje oraz flejm który nie jest dobry dla forum.
Zrozum wreszcie,ze nie piszesz w watku dla poczatkujacych.Ten watek to nie nauka i pokazywanie jak i co poprawic tylko sucha zimna ocena.Zalozyles watek w dziale ocena zdjec.Wymagasz czegos calkiem innego.
Sam zakladajac watek w tym dziale wybrales sposob komentowania.A teraz krzyczysz zem "cham i podla swinia"bo napisalem ze zle ale nie co i gdzie.
Tez bedziesz tak krzyczec jak ktos napisze,ze sliczne.Tez go zjedziesz,ze sliczne troche mniej,albo,ze nie napisal,gdzie mozne byc sliczniejsze?
Pomysl.
tiaa... dziękuję dobranoc...
Jaack, nie wiem skąd wy wzięliście to że nie jestem początkujący. Nie uważam się za kogoś zaawansowanego czy tym bardziej dobrego. Wstawiam zdjęcia by przeczytać konkret a nie teksty typu "ot pstryk jak z pokoju u cioci na imieninach"... Wstawiam żeby się dowiedzieć czegoś nowego, co poprawić, co ulepszyć i czego się wystrzegać...
Krytykować trzeba potrafić. Jak się nie potrafi lub nie ma się ochoty na stworzenie więcej niż jednego zdania to moim zdaniem powinno się zamknąć dziób i pójść sobie dalej. W przeciwnym wypadku powoduje się zbędne dyskusje oraz flejm który nie jest dobry dla forum.
Każdy kiedyś był początkujący, jednak to mija ;-) Niektórzy osiągną poziom doświadczonych. Większość pozostanie w czymś pomiędzy.
Bronić Mirka nie zamierzam, jednak taka szpila wbita przez niego potrafi być motywująca.
Skoro dyskusja stała się bardziej merytoryczna, napisz sam coś o tym zdjęciu. Dlaczego właśnie tak je zrobiłeś.
Nie mam pewności ale wydaje mi się że ostrość i wyrazistość była by lepsza przy trochę krótszym naświetleniu.
Krytykować trzeba potrafić.
Przyjmować krytykę tym bardziej, nie uważasz?
Przyjmować krytykę tym bardziej, nie uważasz?
Tiaa... tam gdzie mirek tam i romek... I ani jeden ani drugi zero konkretu ;) jakie to pocieszajace ;)
Tiaa... tam gdzie mirek tam i romek... I ani jeden ani drugi zero konkretu ;) jakie to pocieszajace ;)
dopiero teraz zauważyłem Twoją stopkę :
"Taaaa, wystawcie mi jeszcze pierdyliard anonimowych minusów zamiast wprost skomentować pod wypowiedzią... Odwaga cywilna poniżej zera..."
Starasz się o posadę forumowego cierpiętnika ?
Jeżeli mogę coś doradzić to więcej luzu, dyskusję zrobią się bardziej merytoryczne a Ty chłopie dłużej pożyjesz ;-)
nie staram się o żadną posadę, szczerze mam to gdzieś. Umieszczam zdjęcia w dziale ocena zdjęć wiec oczekuję konkretnego komentarza lub konkretnej krytyki.
A to że ktoś nie ma odwagi cywilnej żeby napisać krytykę tutaj tylko pisze ją w minusach gdzie jest anonimowy to już pod co innego podchodzi ;)
A to że ktoś nie ma odwagi cywilnej żeby napisać krytykę tutaj tylko pisze ją w minusach gdzie jest anonimowy to już pod co innego podchodzi ;)
Będą i tacy, trzeba z tym żyć. Mimo wszystko za mocno się tym wszystkim przejmujesz ;-)
PS.
W tych całych dyskusjach o tym jak krytykować i dyskutować, zanika treść merytoryczna. Ja wspomniałem coś o czasie ekspozycji w kontekście ostrości, ale bez odpowiedzi.
W tych całych dyskusjach o tym jak krytykować i dyskutować, zanika treść merytoryczna. Ja wspomniałem coś o czasie ekspozycji w kontekście ostrości, ale bez odpowiedzi.
Doszedłeś do sedna dlaczego mnie to denerwuje takie pisanie dla pisania... Wyobraź sobie że Mirek tak jak Pamaru napisałby konkretnie co jest wg niego nie tak. Podziękowałbym i nie byłoby ponad strony zbędnego beblania...
Doszedłeś do sedna dlaczego mnie to denerwuje takie pisanie dla pisania... Wyobraź sobie że Mirek tak jak Pamaru napisałby konkretnie co jest wg niego nie tak. Podziękowałbym i nie byłoby ponad strony zbędnego beblania...
No ale to jest Mirek właśnie.
Ma specyficzne poczucie humoru. Jednym to odpowiada a innym nie. Z drugiej strony dzięki temu nie jest nudno na forum ;-)
PS.
z drugiej strony, wspomniany Mirek ma "niezłą" wiedzę i z wieloma forumowiczami się nią dzielił
Mimo wszystko życzę więcej luzu ;-)
Kiedy wróciłem na forum, też były różne reakcje, też były minusy, trzeba to przeżyć i tyle.
Przesadziłeś już dwukrotnie w ostatnich postach, stosujesz argumenty typu "zamknąć dziób", tak dyskutować nie przystoi. Żeby nie było - jak nie zmienisz formy wypowiedzi , zaproszę tu moderację - już zrobiłem , a potem poczęstuję minusem.
A co do zdjęcia , nie przemawia do mnie zupełnie. Nie masz lepszego do pokazania?
podwójne standardy widzę... pocieszne...
---------- Post dodany o 20:07 ---------- Poprzedni post był o 20:05 ----------
a co do moderatorów to sam dawno zapraszałem ich ale standardowo zero odzewu ;)
Na prośbę autora zamykam.