Zobacz pełną wersję : problem z lampą błyskową E-500...
Witam,
Kupiłam sobie wymieniony w temacie model aparatu jednak (pewnie wynika to z mojej nie znajomosci sprzętu) wbudowana lampa błyskowa otwiera się i mryga przy każdym zdjęciu nawet jesli ustawie aparat na tryb bez lampy..hmmm... nie wiem czy cos źle robie,czy zależy to od otoczenia, światła itd ale jesli moge prosic to pomożcie. czy ktoś miał juz wcześniej taki problem? szukałam na forum ale nic takiego nie znalazlam. Moj kolega ma Nikona D80 i u niego lampa błyska dopiero przy robieniu zdjęcia przy ustawianiu jest spokoj...u mnie za to lampa błyska aż razi i oczy wychodzą na zdjeciach zmrużone...:/ okropnie denerwujące. z góry dziekuje za pomoc.
Pewnie masz włączony AF ILLUMINATOR. (Menu-> zakładka z kluczem 1 -> AF ILLUMINATOR). Ta funkcja to wspomaganie autofocusa błyskami lampy gdy jest za ciemno żeby prawidłowo ustawić ostrość.
Dziekuje bardzo:)) właśnie o to chodziło :D super hehe
a instrukcję przeczytać to nie łaska !!??!! :D
a instrukcję przeczytać to nie łaska !!??!! :D
wlaśnie madzia, wlaśnie.
Jak jak przyniosłem e-500 do chatki to jak sie aku ładowało to całą instrukcje przeczytalem, a sporo tam ciekawych rzeczy. zachęcam do lektury
oj wiem wiem :p po prostu znaleźć tego nie moglam ... a szukałam. No ale na szczęście jest takie cudowne forum z utalentowanymi ludźmi :D:D dzienkijem :] fotki sa suuuuuuper :D
Witam wszystkich - pierwszy post :)
Pociągnę stary temat - czy jest taka opcja jak wyżej opisana w E-400 ? W instrukcji i menu niestety nic nie znalazłem :(
VonGregorius
18.02.08, 00:27
A jest kolego, jest. każdy Olek ma takie coś.
pozdrawiam
vG
A jest kolego, jest. każdy Olek ma takie coś.
pozdrawiam
vG
Może ma, ale czy E-400 ??. Pogrzebałem jeszcze na forum i znalazłem podobny wątek i też bez rozwiązania >>tutaj<< (https://forum.olympusclub.pl/topics22/niezrozumiale-oznaczenia-w-e-400-vt10419.htm?highlight=illuminator+e-400)
Witam wszystkich - pierwszy post :)
Pociągnę stary temat - czy jest taka opcja jak wyżej opisana w E-400 ? W instrukcji i menu niestety nic nie znalazłem :(
Przejrzałem instrukcję E-400 i faktycznie wygląda na to, że nie ma. Chyba z E-400 jest tak jak z E-410 ma bardzo okrojone menu. Można jedynie wyłączyć lampę i pop up ale czy wówczas złapie AF zależy od warunków. Pomoże lampa zewnętrzna.
Tak się właśnie domyślałem. Co do aparatu i szkiełek to nie mam zastrzeżeń (inna sprawa że jestem nowy w lustrzankach cyfrowych). Dawno, dawno temu :) dłubałem na FED-3, potem na Zenicie. Jeszcze wcześniej na Druchu - pamięta to ktoś :)
Najgorzej jest jak mam zrobić fotki w kopalni, albo w jaskiniach - to spawanie doprowadza ludzi do szału.
Dobra zbieram na nową lampę. Podziękował :)