Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Awaria tarczy sterującej - E500

marun
19.08.12, 22:44
Witam, może ktoś z Was spotkał się z problemem i poradzi.

Jakiś czas temu tarcza sterująca w moim E500 zaczęła fiksować. Nie trzeba było jej obracać, wystarczyło dotknąć, aby zmieniła się np. przysłona. Generalnie wszystkie parametry ustawiane tym pokrętłem konfigurwały się w niekontrolowany sposób. Awaria dotyczy mechanicznego aspektu tarczy. Czy ktoś z Was miał podobny problem. Serwis nie wchodzi w grę bo wartość aparatu jest mniejsza niż koszt naprawy. Być może wystarczy ten element wyczyścić . Chętnie zapoznam się z Waszymi sugestiami.

Pozdrawiam

hades
19.08.12, 23:45
Serwis, ale nie firmowy, tylko zwykły w jakimś większym mieście powinien załatwić sprawę.

darkelf
20.08.12, 01:51
Ja bym wykorzystal te okazje do zmiany na E-1.

rzezniol
20.09.12, 23:28
U mnie pokrętło korekcji w e500 jak dostanie troszkę wilgoci (deszczowy dzień) lub wręcz przeciwnie słoneczny gorący lipcowy dzień ... zaczyna tylko dodawać, nie ważne w którą stronę kręcę "+" czy "-" zawsze dodaje.
O ile tu rozwiązanie wydaje się być stosunkowo proste bo to powinien zrobić sprawny elektronik - rozebranie i wyczyszczenie/smarowanie styków pokrętła ... przynajmniej ja bym to tak zrobił... u ciebie wydaje się być podobnie z delikatnie innymi objawami.
Ale u mnie jest coś jeszcze :)
Z niewyjaśnionych przyczyn zaczyna robić jaja typu ... podnosi lustro z pomiarem światła (np w lampie przedbłysk pomiarowy) i dopiero po około 3 - 5 s wyzwala migawkę i robi zdjęcia czasem prześwietlone ...

Tak więc serwis konieczny ... a z racji tego że e500 to już mimo wszystko wiekowy sprzęt uprzedzam fakty co może się zdać w dalszej części problemów z e500 ...
Ja aktualnie męczę się z e500 i czekam na okazję (używane e620 / e30 ) lub ruch ze strony olka...

Powodzenia

Pozdrawiam