Zobacz pełną wersję : Olympus e410 problem
Witam posiadam lustrzankę olympus e410 i mam pewien problem. Mianowicie aparat się włącza i mogę wszystko ustawiać itd. , ale jak chcę robić zdjęcie, to ostrzy dłuższą chwilę, później na środku wizjera pojawia się czerwone światełko , pika i się wyłącza, nie reagują przyciski, jakby migawka nie chciała się wcale uruchomić.
Czy ktoś miał podobny problem ? Czy jest to coś źle ustawione, czy muszę zawieść do serwisu ?
Czy tak się dzieje również gdy swiatła jest pod dostatkiem? Próbuj w słoneczny dzien na zewnątrz pomieszczenia coś sfotografować, bo opisywane objawy moga wynikać z niedostatecznego oswietlenia. Powodzenia!
Tak samo dzieje się, kiedy próbuję zrobić zdjęcia na zewnątrz.
Wczesniej udawało się Tobie wykonywac zdjęcia tą 410, czy to Twój nowy nabytek?
Tak, robiłam już tym sprzętem dużo zdjęć, tylko dwa dni temu pojawił się ten problem.
Pojawia się czerwony symbol rozładowanej baterii na wyświetlaczu?
---------- Post dodany o 20:36 ---------- Poprzedni post był o 20:34 ----------
Najpierw piszesz że możesz ustawić aparat, domniemam że klawisze działają, a na końcu piszesz że już nie działają. Dobrze zrozumiałem?
Nie. Bateria jest pełna, to nie to. Jak patrzę przez wizjer i chcę zrobić zdjęcie, to po chwili pojawia się czerwona kropeczka coś pika, zdjęcie nie robi się i cała lustrzanka się wyłącza i muszę przestawić na off i później na on i cały proces się powtarza.
A ściągnij obiektyw i podnieś delikatni lustro, zobacz czy migawka się gdzieś "po drodze" nie wcięła...
Nie wcięła się, ona się nie chce uruchomić.
Jeśli migawka jest na swoim miejscu to prawdopodobnie padła jej automatyka = serwis.
A ile około naprawa będzie kosztować ?
a może masz ustawione wyzwalanie migawki na 12s ;-)
a może masz ustawione wyzwalanie migawki na 12s ;-)
ja tak miałem w E510 ;) hehehehe też nie zauważyłem w czym rzecz !