Zobacz pełną wersję : Różnice praktyczne pomiędzy ZD 14-42 a 14-45
Jak w temacie, proszę o wyjaśnienie różnic pomiędzy tymi sprzętami.
14-42 ma plastikowy bagnet a 14-45 metalowy to chyba jedyna z tego co wiem
no i oczywiście co logiczne ogniskowa krótsza jest w 14-42
14-42 - mniejszy, lżejszy, podobno szybszy AF i lepszy AF, ta sama jasność, oczywiście ED. Jedyny minus lub nie, zależy kto co lubi jest właśnie plastikowy bagnet.
OK! Wielkie dzięki.
Ale teraz wyjaśnić mi (zielonemu :oops: ) proszę z czym się wiąże 3mm różnicy w ogniskowej i co to skrót ED - wiem że to seria ZD.
Te 3 mm różnicy w sumie nic nie daje, ale na upartego masz o te 3mm mniejsze przybliżenie. ED to oznacza, że w obiektywie zostały zastosowane szkła niskodyspersyjne ( o ile się nie mylę, jedno) co ma się przyczniać do poprawy otrzymywanego przez obiektyw obrazu.
Acha, jeszcze jeden plus na korzyść 14-42. Można nim ostrzyć już od 25 cm, a 14-45 od 38 cm.
Te 3 mm różnicy w sumie nic nie daje.
no patrz... a Ci naiwniacy kupują 11-22...
3mm (ekw 6mm) to na szerokim końcu jest DUŻO!
Na szerokim faktycznie dużo, ale tutaj nie jest na szerokim. 84 a 90 po przeliczeniu nie jest wielką różnicą.
Te 3 mm różnicy w sumie nic nie daje.
no patrz... a Ci naiwniacy kupują 11-22...
3mm (ekw 6mm) to na szerokim końcu jest DUŻO!
Ekhm, że tak skromnie zapytam - co to znaczy DUŻO i na korzyść którego z nich? :roll:
No to czemu niby ci naiwniacy kupują 11-22???
I tak "łopatologicznie" poproszę :mrgreen:
Bardziej uniwersalny obiektyw to ZD 14-45mm. Jego zakres ogniskowych jest dłuższy o 3mm na długim końcu. Przekłada się to na węższy o 2 stopnie kąt widzenia (75-27). Zbudowany jest z 12 elementów w 10 grupach. Jego waga to 285g. Przy ostrzeniu wysuwa się lub chowa przednia część obiektywu. Minimalna odległość ostrzenia wynosi 38cm, co utrudnia fotografowanie małych przedmiotów w większej skali odwzorowania. Mocowanie bagnetowe tego obiektywu jest wykonane ze stopu metalu.
Nowsza wersja ZD 14-42mm ma kąt widzenia 75-29stopni i jest zbudowana z 10 elementów w 8 grupach. Dzięki temu jest on lżejszy od poprzednika i waży zaledwie 190g. Bagnet mocujący z korpusem jest plastikowy. Zaletą tego obiektywu jest wewnętrzne ogniskowanie. Oznacza to, że nie zmienia on swoich wymiarów podczas ostrzenia, a przesuwają się tylko soczewki wewnątrz obiektywu. Minimalna odległość ostrzenia to 25cm i w związku z tym większa skala odwzorowania. Pozwala to na fotografowanie małych obiektów (prawie macro w kompaktach).
Skrót ED oznacza zastosowanie soczewki o niskim współczynniku rozpraszania światła (niskodyspersyjna). Soczewka taka redukuje aberrację chromatyczną i sprawia, że obraz jest bardziej kontrastowy i ostry. Obydwa w/w obiektywy posiadają jedną taką soczewkę.
link w mojej stopce,
iść --> poczytać --> zrozumieć --> wrócić --> zadać pytania w razie watpliwosci.
dorjan - dzięki za łopatologię,
teraz kumam o co chodzi (mniej więcej ;) )
fotomic dzięki za "kopniaka" i zdjęcie klapek z oczu.
Czasem jak się człek zaaferuje jakimś zagadnieniem to zapomina o istnieniu oczywistych narzędzi.
Ale i tak bardziej do mnie dotarł opis dorjana.
Wielkie Dzięki!!!
Ekhm, że tak skromnie zapytam - co to znaczy DUŻO i na korzyść którego z nich? :roll:
dużo = tyle: KLIK (https://forum.olympusclub.pl/topics4/sigma-10-20-vt8167,72.htm#94573)
dużo = tyle: KLIK (https://forum.olympusclub.pl/topics4/sigma-10-20-vt8167,72.htm#94573)
Booombaaaa!!!
O to chodzi, o to chodzi!!!
Bardziej do mnie docierają takie przykłady aniżeli wszelkie teoryje czy wyliczenia matematyczne.
Wielkie Ci dzięki Dobry Człowieku!!!
Nie problem znaleźć, jak ktoś wie gdzie szukać.
A "starzy" to wiedzą najlepiej ;)
Jeszcze raz dzięki olifant
spoko :p dzięki za punkcik