Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : 3M Vikuiti ARMR200 - folia ochronna na E-P3

piaseczek
29.07.12, 10:19
Witajcie,

czy ktoś z Forumowiczów używa folii ARMR200 na swoim aparacie? Jeżeli tak to poproszę o napisanie jak się ona sprawuje.
Inne metody zabezpieczenia ekranu dotykowego również mile widziane:)

Pozdrawiam,
piaseczek

nightelf
30.07.12, 15:15
Ja mam podobną folię, tylko, że firmy Glasser.
Zamówiłem przyciętą na wymiar, bo wtedy jeszcze firmowych dla E-P3 nie mieli.
Sprawuje się to bardzo dobrze, nie przeszkadza w funkcjach dotykowych. Pogorszenia kontrastu, czy szczegółów na wyświetlaczu nie zauważyłem.
Sama folia jest trwała i nie rysuje się sama z siebie.
Wybrałem wersję matową i jestem zadowolony z tego zakupu.

piaseczek
30.07.12, 20:22
Jutro albo w środę opiszę swoje wrażenia:)

piaseczek
2.08.12, 18:59
Niestety folia będzie w następnym tygodniu. Trzeba się naczekać, niestety.

piaseczek
5.08.12, 17:32
Folia zaaplikowana i nawet wrogowi bym jej nie polecił!

Folia nie jest stworzona do ekranów pojemnościowych (podobno przy oporowych jest ok), skutkuje to tym, że można zapomnieć o wybieraniu punktu AF za pomocą ekranu dotykowego. Nałożenie folii "wyłączyło" dotyk ekranu.
Czemu ta folia została wprowadzona i jest sprzedawana jako dedykowana do EP3 - nie mam zielonego pojęcia.

Mirek54
5.08.12, 17:46
Czemu ta folia została wprowadzona i jest sprzedawana jako dedykowana do EP3 - nie mam zielonego pojęcia.

Kto wprowadzil i kto dedykuje??.
Ja dedykuje i polecam np:po rozpakowaniu nowo zakupionego aparatu poodklejac wszystkie folie i nie naklejac zadnej.Jeszcze nigdy nie udalo mi sie porysowac ekranu w aparacie.Nie wiem,ale moze jakis nieudacznik ze mnie.Pilota do tv i innych gratow tez nie pakuje we folie.

Mcarto
5.08.12, 18:12
Ja kupilem do K-7 specjalna szybke GGS (nie jest to ekran dotykowy!). Jestem b. zadowolony, wprawdzie Olka nie udalo mi sie zadrapac ale zawsze uwazalem a teraz aparat nie raz szoruje o zamek blyskawiczny ew. jest mielony w torbie a ja nic sobie z tego nie robie. Szybka tez mniej sie palcuje i duzo latwiej ja wyczyscic.

Poza szybka nigdy nie uzywalem zadnych folii i tez natychmiast je usuwam. Wszystkie zmniejszaja czulosc ekranu.

Mobile

piaseczek
5.08.12, 18:15
Gdyby ekran pokryty był gorilla glass to nie byłoby problemu...

Tu piszą, że ekrany w olympusach PEN są raczej wytrzymałe:
forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1041&message=41085847&changemode=1

pers
5.08.12, 18:24
Gdyby ekran pokryty był gorilla glass to nie byłoby problemu...

Tu piszą, że ekrany w olympusach PEN są raczej wytrzymałe:
forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1041&message=41085847&changemode=1

GG tez moze sie zarysowac, peknac. Szklo to szklo, jak niefortunnie upadnie to peknie. Mnie telefon z GG tez sie porysowal a nigdy mi nie spadl. Moim zdaniem nie ma co sie przejmowac kilkoma ryskami, w koncu liczy sie efekt koncowy czyli zdjecie (na monitorze lub wydrukowane :-)

Mirek54
5.08.12, 18:30
GG tez moze sie zarysowac, peknac.

I tu masz racjeNiemozliwy jest tylko strzał w gacie z głodu:mrgreen::mrgreen:

Mnie telefon z GG tez sie porysowal a nigdy mi nie spadl.

Masz telefon z Gadu-Gadu??:mrgreen: Pewnie jakas znajoma Ci "kreskę pociągła" ma ekraniku.:mrgreen:

piaseczek
5.08.12, 18:35
GG tez moze sie zarysowac, peknac.

Jeszcze mi się nie udała ta sztuka:)

nightelf
11.08.12, 19:01
Mi folia Glasser działa dobrze, dotyk nie ucierpiał.
Choć akurat z wybierania punktu AF palcem rzadko korzystam.

piaseczek
11.08.12, 19:33
Vikuti nie jest do ekranów pojemnościowych, za to z panasonicami będzie działał ok. Trochę szkoda, że sprzedają taki produkt... Ponadto warto wspomnieć, ze ta folia pogarsza jakość obrazu - robi się pikseloza na ekranie.

nightelf
11.08.12, 19:50
Glassera używam też na Motoroli Milestone i jest w miarę OK.
Choć ta folia w wersji matowej lekko przyciemnia obraz i ogólnie widać, że jest.

Jakąś folie myślę, że warto mieć, bo strasznie mnie wkurza widok rysek na ekranie.