PDA

Zobacz pełną wersję : Kompakt z możliwością podłączenia wężyka/ew. z funkcją interwałometru

sikor_jr
28.07.12, 17:34
Witam. Poszukuje kompaktu z możliwością podpięcia wężyka bądź z funkcją interwałometru. Drugie kryterium to dobra jakość zdjęć, oprócz tego nie za duża cena tak do 500 zł max, używany też wchodzi w grę.

Poszukuje go do robienia timelapsów. Szkoda mi trochę wykorzystać do tego celu lustro dlatego szukam środka zastępczego :)

Pozdrawiam
sikor_jr

MaciekMG
28.07.12, 17:40
może to?

http://allegro.pl/olympus-sp-550uz-i2505018132.html

Mcarto
28.07.12, 17:49
Też bawię się Timelapsami i na dzień dzisiejszy to chyba najlepszym wyjściem jest zakup jakiegoś kompaktu Canona i wgranie niezależnego softu CHDK na kartę.
Poczytaj o tym - jest sporo informacji w sieci.

Moominek
28.07.12, 18:34
Popieram. Trzeba się tylko zaopatrzyć w zasilacz bo ekran cały czas włączony niestety (przynajmniej w A720is).

romek1967
28.07.12, 20:50
Popieram. Trzeba się tylko zaopatrzyć w zasilacz bo ekran cały czas włączony niestety (przynajmniej w A720is).
Jestes pewien z tym zasilaniem? Olympus XZ-1 noszony na pasku i pstrykający fotki na wycieczce zrobi podobno 200-250 fotek na jednym aku. Tenże sam XZ-1 powieszony pod latawcem z interwałometrem zrobił ok. 1500 fotek i bateria jeszcze działała. Zrobił ten numer dwa razy więc to nie przypadek. I tak jak piszesz ekran włączony nonstop. Przyznam że tez nie rozumiem tego zjawiska ale się z niego cieszę.

sikor_jr
28.07.12, 21:11
Też bawię się Timelapsami i na dzień dzisiejszy to chyba najlepszym wyjściem jest zakup jakiegoś kompaktu Canona i wgranie niezależnego softu CHDK na kartę.
Poczytaj o tym - jest sporo informacji w sieci.

Tego w sumie nie brałem pod uwagę ale jest to dobry pomysł. Co byście mogli polecić (nie znam kompaktów C.)?

Co do zasilacza: jeśli ma to być zasilacz sieciowy to zupełnie odpada, bo tracę mobilność.
Nie jestem pewien ale chyba powinna być opcja w większości aparatów wygaszenia ekranu

Mcarto
28.07.12, 22:11
Tego w sumie nie brałem pod uwagę ale jest to dobry pomysł. Co byście mogli polecić (nie znam kompaktów C.)?

Chyba jakiś Ixus - na tyle Ciebie stać ew. poszukaj używanego s90/s95.

sikor_jr
30.07.12, 20:41
A ktoś może powie jak to jest dokładnie z CHDK i interwałem? Trzeba wgrywać dodatkowy skrypt czy jest od razu w tym? I czy jest on jakoś ograniczony (większość aparatów - kompaktów które mają w sobie opcje interwału oferują zrobienie do 10 zdjęć)

dobas
18.03.14, 15:07
Jestes pewien z tym zasilaniem? Olympus XZ-1 noszony na pasku i pstrykający fotki na wycieczce zrobi podobno 200-250 fotek na jednym aku. Tenże sam XZ-1 powieszony pod latawcem z interwałometrem zrobił ok. 1500 fotek i bateria jeszcze działała. Zrobił ten numer dwa razy więc to nie przypadek. I tak jak piszesz ekran włączony nonstop. Przyznam że tez nie rozumiem tego zjawiska ale się z niego cieszę.

moje poszukiwania to potwierdzają :) 1143 zdjęcia z interwalem 5s

Głupie pytanie bo się nie mogę dogrzebać. Interwałometr wbudowany jest w tym czy zewnętrzny ?

http://www.youtube.com/watch?v=aR0vg79AcnI

battery lifetime for timelapse is usually longer than ususal. Focus/exposure/WB are all pre-set,

strOOs
18.03.14, 23:49
Do XZ-1 ten sam wężyk jest potrzebny co normalnie do Olków.

http://www.digitaltoyshop.com/TM-J_Timer_remote_control_Olympus_XZ-1_t2311_6230_1