Zobacz pełną wersję : karta pamięci do Olympusa Pen
Witam,
to mój pierwszy temat/post na forum:)
Chciałbym się Was poradzić na temat zakupu karty pamięci o szybkości 30MB/s. W internecie popularne i często sugerowane są SanDisk Extreme III lub Ultra o tej prędkości. Na allegro znalazłem aukcję:
http://allegro.pl/sandisk-sd-sdhc-class-10-ultra-30mb-s-uhs-i-16gb-i2510059250.html
sprzedawca napisał, że produkt pochodzi z polskiej dystrybucji i do każdej sztuki dorzuca paragon/fakturę. Czy ta karta na pewno jest oryginalna? Dziwi mnie trochę niska cena względem stacjonarnych sklepów...
Pozdrawiam serdecznie,
piaseczek
Czy orginalna to nie wiem.Czy nalepka od niej to tez nie wiem.U mnie obok w fotograficznym z taka nalepka sa po 11€ wiec cena normalna.
Karty pamieci dla hobbysty to jak zapalniczka dla palacza.Zawsze jedna wiecej nie zaszkodzi,nawet jak ma malo gazu.
Witaj na Forum!
O tym sprzedawcy nic nie wiem, co jak co ale kartę pamięci wolałbym kupić w uznanym sklepie, za dużo się naczytałem o podróbkach z Allegro.
Rozumiem, że celujesz w szybką kartę pod wideo? Który to Pen?
Ja mam m.in. SanDisk Extreme 16 GB, właśnie ją testuję, Writing speed: 15.6 MByte/s więc chyba względnie ok, niemniej zdarzyło mi się, że aparat odmówił współpracy z tą kartą podając card error/write protect. Karta w testowaniu na PC nie wykazuje błędów więc zastanawiam się w czym problem. Może aparat strzelił jednorazowego focha, ale nie zdarzało mu się to z innymi kartami, nawet często używaną Micro SDHC z adapterem, kupioną dla backupu w Biedronce ;-) za ułamek ceny SandisKa.
Zeby byc calkiem pewnym popatrz na fotki orginalow http://sandisk.pl/about-sandisk/media-kit/retail-product-photos
Pamietaj,ze nawet jedna kropka mniej albo literka za duzo to juz nie orginal.ale nalepka to jedno a transfery to drugie
Ps:Edit Zapytaj sprzedawcy,czy do karty dodaje RescuePRO w mysl zasady,ze do kazdego orginala dochodzi mala plytka CD ewentualnie info z linkiem do sciagniecia i nr do zarejestrowania.
Jesli nie to niech sie z tajwanem buja
Nie upieram się na konkretnego sprzedawcę, jeżeli znacie sprawdzonych sprzedawców na alledrogo to poproszę o linki:) Ten konkretny dołącza rachunek i napisał, że karty pochodzą z polskiej dystrybucji - co jest, mam wrażenie, trochę wyjątkowe na allegro.
Też naczytałem się o podróbach sandiska i dlatego pozwoliłem sobie zapytać Szanowne Grono. Zastanawia mnie, czy możliwe jest wprowadzenie na rynek podróbki przy rachunku/fakturze?
Aparat to Olympus e-p3. Chciałbym, aby aparat nie zwalniał przy zdjęciach seryjnych i wideo.
Zastanawia mnie, czy możliwe jest wprowadzenie na rynek podróbki przy rachunku/fakturze?
Taka sama trudnosc jak kupic piwo i zaplacic.
Zeby byc calkiem pewnym popatrz na fotki orginalow http://sandisk.pl/about-sandisk/media-kit/retail-product-photos
Pamietaj,ze nawet jedna kropka mniej albo literka za duzo to juz nie orginal.ale nalepka to jedno a transfery to drugie
Ps:Edit Zapytaj sprzedawcy,czy do karty dodaje RescuePRO w mysl zasady,ze do kazdego orginala dochodzi mala plytka CD ewentualnie info z linkiem do sciagniecia i nr do zarejestrowania.
Jesli nie to niech sie z tajwanem buja
Dzięki Mirek, to bardzo pomocna uwaga.
Nie upieram się na konkretnego sprzedawcę, jeżeli znacie sprawdzonych sprzedawców na alledrogo to poproszę o linki:)
Ot na przykład Fotozakupy (http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=1910401), przy czym na swojej witrynie mają zdecydowanie większą ofertę niż na Allegro. Jeżeli ktoś na Allegro oferuje karty znacznie taniej niż np. wspomniany sklep lub Fotojoker, to nie musi to oznaczać podróbki, ale lampki powinny się zaświecić.
To do Ultra dodają Rescue Pro?
Ja dostawałem je tylko do Extreme III.
Swoją drogą nieraz kupowałem na allegro od sklepów i zawsze dostawałem oryginał.
Choć jedna z kart właśnie Extreme III CF 4GB przestała działać, a ja nie mam jak reklamować, bo gdzieś paragon się podział :cry:
To do Ultra dodają Rescue Pro?
Ja dostawałem je tylko do Extreme III.
Miałem i z CF Ultra kiedyś, i z SDHC Ultra teraz, numer seryjny w pudełku.
Miałem i z CF Ultra kiedyś, i z SDHC Ultra teraz, numer seryjny w pudełku.
Do którejś CFki dostałem małą płytkę CD, z serialem przyklejonym na kopercie. To jest ok, działa z płyty, nie trzeba instalować. Obecnie z Extreme nawet numerów seryjnych nie podają, jest tylko karteczka z info o możliwości ściągnięcia RescuePRO (subskrypcja na 1 rok) i numerem ale dopiero służącym do wygenerowania seriala podczas rejestracji, gdzie obowiązkowe pola w formularzu to imię, nazwisko, miejsce zamieszkania, nr telefonu, e-mail... :roll:
Płyta była dokładana w dystrybucji Sandiska.
W dystrybucji pośredników, płyt nie było ( np. Hama ).
Ja tych płytek mam z 4, czy 5 :)
Oczywiście każda z innym serialem.
Kupiłem karty od sprzedawcy z linku z pierwszej strony. Wyglądają na oryginalne, dla pewności napiszę do sandiska, odpowiedzią się z Wami podzielę:)
i jak poszło - bo przymierzam się do zakupu ...
Odkopię temat ostrzegając niejako przed kartami SanDisk. Konkretnie SanDisk Extreme SDHC (30MB/s) - 16GB - po zaledwie kilku m-cach używania (siedziała w aparacie, raptem kilka/kilkanaście razy zgrałem zdjęcia) karta się po prostu zaczęła rozpadać mechanicznie - przy stykach się rozwarstwiła i popękała. Na szczęście wszystkie zdjęcia udało się zgrać i karta jak ją delikatnie umieścić w czytniku pracuje normalnie. Nie muszę dodawać, że karta była używana normalnie i nie traktowana na siłę. Te nowe karty są dziwnie lekkie i giętkie w porównaniu z tymi sprzed kilku lat. Zakładam, że ten feralny SanDisk to oryginał - kupiony w Fotozakupach, z działającym kodem RescurePRO.
O to dziwne. Jeszcze żadna karta SD nie zaczęła mi się rozpadać.
Choć jeden oryginalny CF Sandiska mi się zepsuł (nie fizycznie, po prostu przestała umożliwiać zapis).
Ja używam kart SanDiska od pięciu lat - były zarówno CF jaki SD. Stosunkowo mocno eksplatowane - zawsze wyciągane z aparatu do czytnika. Nigdy nie miałem z nimi żadnych problemów. Aktualnie używam Extreme 45MB/s i 30MB/s (ponad rok) oraz Extreme III (od 3 lat). Faktycznie te nowsze są bardziej giętkie, ale nie sprawiły mi kłopotów.
Janko Muzykant
1.12.12, 19:04
Unikajcie ADATA - chyba wszystkie, z jakimi miałem do czynienia się rozwaliły (a widziałem ich trochę, testuję nośniki do reklam wizualnych).
Nota bene to żałosne - w środku 400 miliardów komórek, a głupi plasticzek wciąż technologicznym problemem...
Ja od lat używam dwóch kart 8GB SanDisk Extreme SDHC 30MB/s i 20MB/s jednej 4GB 20MB/s i Karty Samsunga 8GB 6MB/s i z żadną nie miałem jakichkolwiek problemów - karty kupuję wyłącznie w Amazon.uk przy okazji innych zakupów.
Ja też używam SanDisk'a, przedtem CF a teraz SD tyle, że zawsze wersję Extreme i nigdy nie miałem z nimi problemów.
Odkopię temat ostrzegając niejako przed kartami SanDisk. Konkretnie SanDisk Extreme SDHC (30MB/s) - 16GB - po zaledwie kilku m-cach używania (siedziała w aparacie, raptem kilka/kilkanaście razy zgrałem zdjęcia) karta się po prostu zaczęła rozpadać mechanicznie - przy stykach się rozwarstwiła i popękała. Na szczęście wszystkie zdjęcia udało się zgrać i karta jak ją delikatnie umieścić w czytniku pracuje normalnie. Nie muszę dodawać, że karta była używana normalnie i nie traktowana na siłę. Te nowe karty są dziwnie lekkie i giętkie w porównaniu z tymi sprzed kilku lat. Zakładam, że ten feralny SanDisk to oryginał - kupiony w Fotozakupach, z działającym kodem RescurePRO.
W ciągu 20 miesięcy pracy w salonie foto sprzedaliśmy w sklepie pewnie z kilkaset kart SanDiska serii Extreme - na reklamację wróciły 3 (aż sprawdziłem). Musiałeś po prostu trafić na ten wadliwy egzemplarz, zdarza się tak samo jak awarie sprzętowe. Prywatnie użytkuję Extreme Pro 45mb/s i Panasonica serii Silver i Gold - karty Panasonica są zdecydowanie lepiej wykonane.
Od mojej karty SanDisk Extreme 4BG 20Mb/s po 1,5 roku użytkowania odpadł przełącznik służący do blokowania karty.
Nowy SanDisk Extreme 16BG 30Mb/s od prawie roku spisuje się bez zarzutów i mam nadzieję, że tak już pozostanie.
Jest sens kupowania sandiska 45Mb/s do Pena? Gdzie jest granica prędkości, powyżej której Pen już nie da rady? Chodzi mi o e-pl3 i e-pl5.
Jest sens kupowania sandiska 45Mb/s do Pena? Gdzie jest granica prędkości, powyżej której Pen już nie da rady? Chodzi mi o e-pl3 i e-pl5.To ja dorzucę E-M5 i też bym chciał wiedzieć, w końcu przekłada się to na cenę.
Może to będzie pomocne: http://fourthirds-user.com/2012/03/olympus_omd_em5_high_speed_burst_mode_shooting_tim ings.php
Może to będzie pomocne: http://fourthirds-user.com/2012/03/olympus_omd_em5_high_speed_burst_mode_shooting_tim ings.php
No jest pomocne, dziekuję.
To ja dorzucę E-M5 i też bym chciał wiedzieć, w końcu przekłada się to na cenę.
Zrobiłem szybki test SanDisk Extreme 45MB/s kontra starsza SanDisk Extreme III klass 6 (prawdopodobnie 30MB/s)
Robiłem zdjęcia w trybie seryjnym na maks. szybkości licząc ile klatek aparat zrobił w pół minuty.
Na OM-D wychodzi odpowiednio 52 i 39 zaś na E-PL3 46 i 33 klatki.
Ja również, jednak nadal nie wiem, czy jak nie walę zdjęć seriami, tylko robię pojedyńcze strzały, a od czasu do czasu chcę nakręcić góra 30 s filmik, to czy nie wystarzcy mi coś o prędkości 15 Mb/s? Bardziej niż na suchych testach, zależałoby mi na opinii ludzi.
Ja również, jednak nadal nie wiem, czy jak nie walę zdjęć seriami, tylko robię pojedyńcze strzały, a od czasu do czasu chcę nakręcić góra 30 s filmik, to czy nie wystarzcy mi coś o prędkości 15 Mb/s? Bardziej niż na suchych testach, zależałoby mi na opinii ludzi.
Różnica w cenach w przypadku SanDiska 8GB pomiędzy 15MB/s a 30MB/s = 14zł, warto się zastanawiać? :) Różnica między 15MB/s a 95MB/s to już prawie 60zł i zupełnie inna historia, przynajmniej dla mnie.
Chyba sobie właśnie sam odpowiedziałeś :) Z testów na podanej stronie i testu, który zrobił alnico jasno wynika, że szybka karta sprawdza się idealnie, gdy musisz zrobić dużo zdjęć w serii. Nie wiem czy masz już PEN-a czy dopiero rozważasz zakup. Jak masz, to pytanie czy do tej pory miałeś problem z tym, że aparat zbyt wolno zapisuje na karcie?
Ja robię czasami serie i szybka karta się przydaje. W Twoim przypadku decydował będzie film. W instrukcji do OMD nie znalazłem informacji jaka minimalna szybkośc karty jest wymagana. W Canonie była to karta SD Class6 do zapisu w najwyższej rozdzielczości i tu też pewnie będzie podobnie.
Nie mylmy Mb/s z MB/s bo to co innego. Najprościej posłużyć się klasą karty - tym symbolem w kółeczku na karcie. Dla OM-D i wszystkich Penów nagrywających filmy Full HD prędkość karty na poziomie 6 (48 Mb/s czyli 6 MB/s) zapewnia płynne nagrywanie filmów. Szybsza karta to już tylko szybsze opróżnianie bufora podczas fotografowania w trybie karabin ;-) i ewentualne szybsze zrzucenia zdjęć na kompa, ale to już kwestia prędkości odczytu. Warto wiedzieć, że te klasy kart to minimum jakie karta powinna spełniać, w praktyce realne prędkości zapis/odczyt dobrze sprawdzić programem do testowania kart i można się zdziwić. OM-D spokojnie nagrywał filmy na najtańszym niebieskim SanDisku klasy 2, po sprawdzeniu okazało się, że realna prędkość zapisu niewiele ustępuje karcie klasy 10 tego samego producenta ;-).
W instrukcji do OMD nie znalazłem informacji jaka minimalna szybkośc karty jest wymagana.
Jest taka informacja:
Use a memory card with an SD speed class of 6 or better. Movie recording may end
unexpectedly if a slower card is used.
Różnica w cenach w przypadku SanDiska 8GB pomiędzy 15MB/s a 30MB/s = 14zł, warto się zastanawiać? :) Różnica między 15MB/s a 95MB/s to już prawie 60zł i zupełnie inna historia, przynajmniej dla mnie.
Tylko, że ja chcę kupić coś większego, minimum 32 GB. Głównie dla filmików w podróży.
Nie wiem czy masz już PEN-a czy dopiero rozważasz zakup. Jak masz, to pytanie czy do tej pory miałeś problem z tym, że aparat zbyt wolno zapisuje na karcie?
Mam od wczoraj, kupiłem od Slawka e-pl3 i na razie próbuję to wszystko ogarnąć. Znalazłem na szybko jakąś starą kartę z telefonu i działać, działa. Domyślnie chcę się przesiąść na e-pl5.
Tylko, że ja chcę kupić coś większego, minimum 32 GB. Głównie dla filmików w podróży.
Znalazłem TUTAJ (http://www.proline.pl/?p=SDSDU-032-U46) Sandiska 32GB class 10 po 99zł, jak dla mnie cena jest spoko, nie warto szukać wolniejszej/tańszej.
No myślę, że masz rację, wolniejszej raczej nie warto. Zastanawiam się raczej, czy on będzie OK, czy może dopłacić 50 zł do Extreme III. Ale chyba mnie utwierdzacie w przekonaniu, że to bez sensu...
No myślę, że masz rację, wolniejszej raczej nie warto. Zastanawiam się raczej, czy on będzie OK, czy może dopłacić 50 zł do Extreme III. Ale chyba mnie utwierdzacie w przekonaniu, że to bez sensu...
Seria Extreme III i IV została z tego co wiem wycofana, po niej weszły Ultra i Extreme (bez numerków), Extreme Pro, Extreme HD Video itd itp
A faktycznie, bez III na końcu. Coś mi się przewidziało... Mam na myśli tę kartę http://cyber-shop.pl/product_info.php?cPath=1_8&products_id=1407 bo są z tego co widzę na Allegro też takie co mają kosmiczną prędkość 95 MB/s.
A faktycznie, bez III na końcu. Coś mi się przewidziało... Mam na myśli tę kartę http://cyber-shop.pl/product_info.php?cPath=1_8&products_id=1407 bo są z tego co widzę na Allegro też takie co mają kosmiczną prędkość 95 MB/s.
TUTAJ (http://www.proline.pl/?p=SAN+SDSDX-032G-X46) ją masz po 126zł. Osobiście na Allegro się boję kart kupować. Nie wiem czy słusznie ale boję się podrób.
Tyle, że sklep we Wrocławiu, a tamten mam pod nosem, więc na jedno prawie wychodzi ;) Ale dałem tylko przykład, wiem, że nawet w Krakowie można taniej kupić.
Jeśli chcesz głównie do filmów to znalazłem ciekawe porównianie:
http://www.youtube.com/watch?v=Vbjc7VarvNg
Akurat mam takiego sandiska i 16GB transcenda. W fotografowaniu sandisk jest trochę szybszy. Tzn. bufor w trybie seryjnym się szybciej odblokowuje. Ale na pewno nie 2/3 razy szybciej jakby wskazywały teoretyczne dane.
Jest sens kupowania sandiska 45Mb/s do Pena? Gdzie jest granica prędkości, powyżej której Pen już nie da rady? Chodzi mi o e-pl3 i e-pl5.
Z EPL-5 może być sens, ja miałem denerwujące mnie opóźnienia na E-M5, 3x JPG +RAW i zapis się zatykał , pomogła trochę szybsza karta.
Kupiłem dzisiaj SanDiska Extreme 16 GB 45/MB/s za 60 zł w sklepie koło mojego mieszkania.
Zacytyję dialog ze sprzedawcą:
-Dzień dobry, po ile ta karta 16 GB SanDiska?
-Która?
-Ta na dole, 45 MB/s.
-Oj powiem panu, że drogo...
-Bo widziałem u was na Allegro za 68 zł takie...
-Hmmm.... <Chwila przemyśleń. Gość zagląda do cenników jakiś> A tak, jest faktycznie 60 zł.
-To ja ją proszę.
;)
Grunt to rozpoznanie terenu przed atakiem :D
Witam,
to mój pierwszy temat/post na forum:)
Chciałbym się Was poradzić na temat zakupu karty pamięci o szybkości 30MB/s. W internecie popularne i często sugerowane są SanDisk Extreme III lub Ultra o tej prędkości. Na allegro znalazłem aukcję:
http://allegro.pl/sandisk-sd-sdhc-class-10-ultra-30mb-s-uhs-i-16gb-i2510059250.html
sprzedawca napisał, że produkt pochodzi z polskiej dystrybucji i do każdej sztuki dorzuca paragon/fakturę. Czy ta karta na pewno jest oryginalna? Dziwi mnie trochę niska cena względem stacjonarnych sklepów...
Pozdrawiam serdecznie,
piaseczek
Sandisc do tych kart dodaje soft do odzysku fotek.
Z EPL-5 może być sens, ja miałem denerwujące mnie opóźnienia na E-M5, 3x JPG +RAW i zapis się zatykał , pomogła trochę szybsza karta.
Lexar to na prawdę świetny wybór, nie dziwię się, że szybkość jest b.bliska deklarowanej i podnosi wydajność(szybkość) sprzętu.
Kupiłem dzisiaj SanDiska Extreme 16 GB 45/MB/s za 60 zł w sklepie koło mojego mieszkania.
Zacytyję dialog ze sprzedawcą:
-Dzień dobry, po ile ta karta 16 GB SanDiska?
-Która?
-Ta na dole, 45 MB/s.
-Oj powiem panu, że drogo...
-Bo widziałem u was na Allegro za 68 zł takie...
-Hmmm.... <Chwila przemyśleń. Gość zagląda do cenników jakiś> A tak, jest faktycznie 60 zł.
-To ja ją proszę.
;)
i chłop do zwolnienia ;)