Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Proszę o ocenę, opinie, rady i sugestie

tribeaftertribe
25.07.12, 21:33
Witam.

Jak w tytule.

nyny
25.07.12, 21:35
Moim oczom ukazal sie las....

....las krzyzy.

pozdro

p.s. popraw linki bo nie banglaja

tribeaftertribe
25.07.12, 23:20
Wreszcie się udało. Zawsze tak muli po zalogowaniu?

Mirek54
25.07.12, 23:23
Wreszcie się udało. Zawsze tak muli po zalogowaniu?

U mnie tylko jak polnolek w tle leci.
Dawaj nastepne

Mr_Crowley
26.07.12, 00:29
A umnie po pierwszej muli, tylko nie wiem co ja czy net, a pies to chyba jakies straszydlo Ci wyszlo

tribeaftertribe
26.07.12, 00:39
Kolejna porcja.

TOKIN
26.07.12, 00:50
Może zacząć od ostrości?
Tak luźno sugeruję, bo większość tego, co pokazałeś, ostrością nie grzeszy;)
Potem można zacząć myśleć nad tym, co chcesz pokazać, a jak to już będzie wiadome, to trzeba poukładać to w kadrze.
Rób zdjęcia, wróć tutaj do wątku i pokazuj następne.

pers
26.07.12, 09:40
Mnie najbardziej spodobał się portret pieska i schody mają potencjał.

nyny
26.07.12, 09:43
Ooo teraz widac :)

Do poprawy, kadrowanie, swiatlo, ostrosc, kompozycja.
Potem sie z tematami mozna pobawic.
Trenuj dalej i podpatruj innych jak robia podobne tematy.

pozdro

tribeaftertribe
26.07.12, 10:01
Ooo teraz widac :)Do poprawy, kadrowanie, swiatlo, ostrosc, kompozycja. Dzięki bardzo. A mógłbym prosić o jakiś konkret na przykładzie co razi najbardziej np. jeżeli chodzi o kompozycję, kadrowanie. Z góry dzięki.

nyny
26.07.12, 10:08
Dzięki bardzo. A mógłbym prosić o jakiś konkret na przykładzie co razi najbardziej np. jeżeli chodzi o kompozycję, kadrowanie. Z góry dzięki.

Oczywiscie, wiekszosc Twoich fot to kadry centralne, a nie zawsze to jest dobre.
Nieco inne skadrowanie nada zdjeciu innego wymiaru, oczywiscie nie zawsze centralny kadr jest beee, czesto nawet wskazany w danej sytuacji.
Sprobuj pocztac o osiach podzialu, np. trojpodzial, poczytaj o mocnych punktach itd.

pozdro

hadan
26.07.12, 10:26
Oczywiscie, wiekszosc Twoich fot to kadry centralne, a nie zawsze to jest dobre.
Nieco inne skadrowanie nada zdjeciu innego wymiaru, oczywiscie nie zawsze centralny kadr jest beee, czesto nawet wskazany w danej sytuacji.
Sprobuj pocztac o osiach podzialu, np. trojpodzial, poczytaj o mocnych punktach itd.pozdro

Nic dodać, nic ująć. To są podstawy. Ale centralne kadrowanie to podstawowy błąd
początkujących fotoamatorów.

Pozdrawiam

Mirek54
26.07.12, 10:32
Mnie najbardziej spodobał się portret pieska i schody mają potencjał.

Fakt,pies sliczny,ale do doktorka z nim bo na oczka narzeka.Co do schodow to widze barierki (po obu stronach).Potencjal gdzies mi umknal,a moze juz slepy jestem.

tribeaftertribe
26.07.12, 21:52
okazuje się, że kompozycja kadru to nie taka prosta sprawa. Oczywiści czytałem o złotych punktach, trójpodziale itp. Jednakże najczęściej przy obróbce to się wytnie tu się przytnie i niestety zostaje główny obiekt w centrum. A może już za stary jestem i zbyt uparty :-).

tribeaftertribe
26.07.12, 23:22
Przepraszam za zdublowanie postu ale mam okropne problemy z ładowaniem tutaj czegokolwiek. Zgłoszono juz do admina.

Ania_
26.07.12, 23:50
Usunęłam zdublowany post. Musisz popracować nad ostrością, ale to już wyżej napisano. :)

nevra
29.07.12, 20:49
Konewkę ciut wyprostuj i dekapituj, będzie ok. :)

tribeaftertribe
31.07.12, 20:24
To jeszcze coś ze starych zbiorów. Może na urlopie uda się coś cyknąć i zastosować się do rad.

dzarro
1.08.12, 09:33
Pomijając kwestie techniczne - które można naprawić w miarę szybko - na razie wadą Twoich propozycji jest to, że są to zdjęcia od Sasa do Lasa, robione - w większości - w stereotypowych sytuacjach, w których się robi zdjęcia, co daje 95% prawdopodobieństwa, że zdjęcie będzie śmiertelnie nudne.
A teraz pozytywy, które dostrzegam. Wady kompozycyjne przedmówcy już wytknęli ale generalnie podstawowy instynkt kompozycyjny w Twoich zdjęciach jest - widać, ze próbujesz patrzeć na rzeczywistość selektywnie i w większości zdjęć starasz skupić się na jakimś motywie. W niektórych Twoich zdjęciach nie ma na przykład problemu rozpraszającego tła – co jest zmorą wielu zdjęć nawet dość zaawansowanych użytkowników. To dobry punkt wyjścia.
Widzę, że lubisz zwierzątka - czy one fotograficznie odwzajemniają owo zainteresowanie - to nie wiem, nie moja broszka, ale z tego co widzę, nyny jest na razie sceptyczny.

Dla mnie interesujące są twoje zdjęcia "detaliczne" - najbardziej zaciekawiły mnie zdjęcia z figurą Chrystusa i to z napisem "Konewka".
Oczywiście zdjęć takich świętych figurek jest multum – ale w Twoim te kolorowe kwiaty okalające figurę dają ciekawy kontrast – nawet przepał na tym żółtym jakoś się w to wpisuje. Kolorystyka jest dość śmiała – ale też się broni. Zdjęcie z „Konewką” byłoby jeszcze lepsze gdyby nie ten czubek głowy. Kadrować tego nie ma po co – bo wtedy trzeba by uciąć to czarne w lewym dolnym rogu(nie wiem jak to się nazywa) a to jest jeden z atutów zdjęcia, Wyklonować tę czuprynę można jednak bez większego problemu. Sporo fajnych rzeczy jest na tym zdjęciu i układają się dla mnie w spójną całość – na przykład zegar i czerwony daszek(szkoda, że ucięty ale i tak fajnie). Ta ukośna sztacheta i żółć w prześwicie lekko uchylonych drzwi – wszystkie te elementy wzbogacają kompozycję.
Nie wiem czy to przypadek, czy też lubisz takie motywy – ale ja bym z nich nie rezygnował, choćby dlatego, że po stopniowym wyrobieniu „oka” takie motywy można odnaleźć wszędzie – z czasem odpada problem „braku pomysłu na zdjęcie”. Staraj się unikać gotowców w stylu: idę do muzeum albo skansenu i pstrykam obiekty czy detale. Spróbuj wyłapywać takie kompozycje w realnej rzeczywistości – np. na ulicach. Na początku mogą z tego wychodzić dziwactwa ale z czasem – jest szansa na ciekawe efekty.
Oczywiście zdjęcie w szerszej perspektywie tez bym robił. Na początku robiłbym raczej proste kompozycje, żeby wyrobić sobie podstawowe nawyki(centralnie – tylko wtedy kiedy ma to sens, i tak dalej).

Sapphiron
1.08.12, 09:53
kurde ciężko tutaj coś dobrego dopowiedzieć... zdjęcia jak narazie są nudne i nijakie...

tribeaftertribe
2.08.12, 08:03
Bardzo dziękuję wszystkim, a szczególnie Tobie Dzarro za to ,że chciało Cię szerzej wypowiedzieć w temacie moich wypocin.

dzarro
2.08.12, 09:03
Ostatnie zdjęcie - niestety nieudane. Sam pomysł OK - ale to ostrzenie jest masakryczne, dziecko wygląda jak by się wytarzało w kurzu. Ja nie jestem, oględnie mówiąc, fanatykiem układania dłoni - ale na tym obrazku dłonie wyginają się jakoś nienaturalnie, że to wywołuje wręcz jakieś medyczne skojarzenia. Palce lewej dłoni na przykład wyglądają jakby były martwe, "odcięte".
To zdjęcie da się chyba obrobić tak, żeby było bardziej udane - ale w tej sprawie powinny się wypowiedzieć osoby które robią portrety i je obrabiają. Chyba trzeba iść w aurę, w miękkości, winietki - takie tam.

tribeaftertribe
2.11.12, 23:13
coś takiego...

Mr_Crowley
5.11.12, 19:08
"cos takiego.." mi sie nawet podoba, mimo poskapionej gory i ostrosci ktora przewala sie z wlosow chlopaka na krzaki:), ja bym sie skupil raczej na dziewczynce.
pozdrawiam

goldiesr
5.11.12, 19:13
coś takiego...
gdyby ostrość była na jednym bądź drugim dziecku (na dziewczynce lepiej), to byłaby dobra fotka, a tak to nic w niej nie ma.