Zobacz pełną wersję : problem portret w cieniu
witam
mam mały problem, który wyszedł w praniu, otóż chciałem zrobić fotę w słoneczny dzień osobie która stała w cieniu, chciałem się doświetlić lampą wbudowaną w e510, żeby tło było dobrze doświetlone (pejzarz) i osoba stojąca w cieniu, ale otwierając lampę w trybie manual, czas przesłony mogę minimalny ustawić na1/180, ale już 1/500 itp nie da rady, musiałem posiłkować się przesłoną zmniejszając otwór, przy czasie 1/180, co oczywiście idzie w parze z GO
czy jest możliwość zwiększenia (tj. krótszego czasu 1/250, 1/1000 )tego czasu przy otwartej lampie, czy coś dzieje się ze sprzętem?
pozdrawiam
Tak się nie robi portretów, lepiej mieć blendę. Wbudowanej lampy używać można jak się fotografuje dokumenty, ale nigdy ludzi.
wiem, ale fotka była robiona spontanicznie z dzieckiem na grzybach,
oczywiście instrukcja się kłania
"Gdy wyzwalana jest lampa błyskowa, czas otwarcia migawki jest ustawiony na 1/180 sekundy lub mniej.
Przy fotografowaniu obiektu oświetlonego od tyłu jasnym światłem przy użyciu błysku dopełniającego
może dojść do prześwietlenia tła. W tej sytuacji należy użyć opcjonalnej zewnętrznej lampy błyskowej
FL-50 lub FL-36 i fotografował w trybie Super FP."
czy faktycznie nie idzie się tego ominąć?
przecież na grzyby nie będe targał lampy
No nie wiem ja bym wziął blendę zamiast robić zdjęcie, które potem się będzie nadawało tylko do kosza.
Potrzebna jest lampa która synchronizuje z wysokimi czasami. Wbudowanej nie wykorzystasz do tego.
Sent from my Lumia 710 using Board Express
Polarek, lampy z krótkimi czasami, zaraz będą potrzebne generatory i ciężarówki.
A wystarczy mała składana blenda.
Polarek, lampy z krótkimi czasami, zaraz będą potrzebne generatory i ciężarówki.
A wystarczy mała składana blenda.
Jeśli ma ją kto trzymać, albo chociaż nie ma wiatru. Jak jest wiaterek i brak trzymacza, to... ;)
witam
mam mały problem, który wyszedł w praniu, otóż chciałem zrobić fotę w słoneczny dzień osobie która stała w cieniu, chciałem się doświetlić lampą wbudowaną w e510, żeby tło było dobrze doświetlone (pejzarz) i osoba stojąca w cieniu, ale otwierając lampę w trybie manual, czas przesłony mogę minimalny ustawić na1/180, ale już 1/500 itp nie da rady, musiałem posiłkować się przesłoną zmniejszając otwór, przy czasie 1/180, co oczywiście idzie w parze z GO
czy jest możliwość zwiększenia (tj. krótszego czasu 1/250, 1/1000 )tego czasu przy otwartej lampie, czy coś dzieje się ze sprzętem?
pozdrawiam
Witam, podobny problem opisywałem w temacie "E3 doświetlanie sceny" i niestety blenda lub lampa zewnętrzna
Witam, podobny problem opisywałem w temacie "E3 doświetlanie sceny" i niestety blenda lub lampa zewnętrzna
Jest zawsze inna opcja - filtr szary.