Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : problem portret w cieniu

koberek
23.07.12, 18:19
witam
mam mały problem, który wyszedł w praniu, otóż chciałem zrobić fotę w słoneczny dzień osobie która stała w cieniu, chciałem się doświetlić lampą wbudowaną w e510, żeby tło było dobrze doświetlone (pejzarz) i osoba stojąca w cieniu, ale otwierając lampę w trybie manual, czas przesłony mogę minimalny ustawić na1/180, ale już 1/500 itp nie da rady, musiałem posiłkować się przesłoną zmniejszając otwór, przy czasie 1/180, co oczywiście idzie w parze z GO
czy jest możliwość zwiększenia (tj. krótszego czasu 1/250, 1/1000 )tego czasu przy otwartej lampie, czy coś dzieje się ze sprzętem?
pozdrawiam

darkelf
23.07.12, 18:23
Tak się nie robi portretów, lepiej mieć blendę. Wbudowanej lampy używać można jak się fotografuje dokumenty, ale nigdy ludzi.

koberek
23.07.12, 18:29
wiem, ale fotka była robiona spontanicznie z dzieckiem na grzybach,
oczywiście instrukcja się kłania
"Gdy wyzwalana jest lampa błyskowa, czas otwarcia migawki jest ustawiony na 1/180 sekundy lub mniej.
Przy fotografowaniu obiektu oświetlonego od tyłu jasnym światłem przy użyciu błysku dopełniającego
może dojść do prześwietlenia tła. W tej sytuacji należy użyć opcjonalnej zewnętrznej lampy błyskowej
FL-50 lub FL-36 i fotografował w trybie Super FP."
czy faktycznie nie idzie się tego ominąć?
przecież na grzyby nie będe targał lampy

darkelf
23.07.12, 18:42
No nie wiem ja bym wziął blendę zamiast robić zdjęcie, które potem się będzie nadawało tylko do kosza.

goldiesr
23.07.12, 19:38
Potrzebna jest lampa która synchronizuje z wysokimi czasami. Wbudowanej nie wykorzystasz do tego.
Sent from my Lumia 710 using Board Express

fret
23.07.12, 20:16
Kup sobie polarek.

darkelf
23.07.12, 20:35
Polarek, lampy z krótkimi czasami, zaraz będą potrzebne generatory i ciężarówki.
A wystarczy mała składana blenda.

fret
24.07.12, 16:56
Polarek, lampy z krótkimi czasami, zaraz będą potrzebne generatory i ciężarówki.
A wystarczy mała składana blenda.

Jeśli ma ją kto trzymać, albo chociaż nie ma wiatru. Jak jest wiaterek i brak trzymacza, to... ;)

sebus504
8.08.12, 08:10
witam
mam mały problem, który wyszedł w praniu, otóż chciałem zrobić fotę w słoneczny dzień osobie która stała w cieniu, chciałem się doświetlić lampą wbudowaną w e510, żeby tło było dobrze doświetlone (pejzarz) i osoba stojąca w cieniu, ale otwierając lampę w trybie manual, czas przesłony mogę minimalny ustawić na1/180, ale już 1/500 itp nie da rady, musiałem posiłkować się przesłoną zmniejszając otwór, przy czasie 1/180, co oczywiście idzie w parze z GO
czy jest możliwość zwiększenia (tj. krótszego czasu 1/250, 1/1000 )tego czasu przy otwartej lampie, czy coś dzieje się ze sprzętem?
pozdrawiam
Witam, podobny problem opisywałem w temacie "E3 doświetlanie sceny" i niestety blenda lub lampa zewnętrzna

apz
8.08.12, 08:22
Witam, podobny problem opisywałem w temacie "E3 doświetlanie sceny" i niestety blenda lub lampa zewnętrzna

Jest zawsze inna opcja - filtr szary.