Zobacz pełną wersję : aparat w telefonie na codzień
witam,
chciałbym Was prosić o sugestie dotyczące telefonu z dobrym aparatem. Dobry niech oznacza taki, z którego w normalnych warunkach oświetleniowych będzie można zrobic odbitkę 15 x 20 cm. Nie będzie to mój główny aparat (mam PENa na spacery fotograficzne), po prostu aparat na niespodziewane okazje, zawsze przy sobie. Z tego też powodu też nie za bardzo uśmiecha mi się 4-calowy ekran, wolę coś, co zmieści się w już wypchanej kieszeni... Tak wstępnie, to mam na oku Xperię ray, niemniej jednak chętnie poczytałbym Wasze doświadczenia z fotografowania aparatami w telefonach.
robi ktoś z Was zdjęcia "komórką"?? ;-)
Kiedy 4 czy 5 lat temu dostałem N95 to nie mogłem uwierzyć, że to co produkuje to zdjęcia z telefonu. Znajomi też robili wielkie oczy.
Myślę, że nowsze wersje z 8Mpix są jeszcze lepsze.
Pozdrawiam.
kiedys dobre fotki 10x15 to robilem z k750i czy jakos tak od SonyEricssona
pozdrowionka
dzięki za odpowiedzi :-)
teraz mam LG Bali, zdjęcia na monitorze 42" wyglądają bajecznie (pewnie dzięki zastosowanej przez producenta obróbce), spróbuję kiedyś zrobić odbitki. Wygląda więc na to, że żadnych nowości nie trzeba i do moich zastosowań wystarczy mi to co mam :-)
PS. dziwne, Janeczek bez problemu zarobił punkta, Joki musi poczekać...
Że też jeszcze nikt o ajfonie nie napisał ;) mam iPhone'a 4, całkiem sporo zdjęć tym tłukę, głównie na instagrama. Na wypady rowerowe jest niezastąpiony. Duże to w sumie nie jest, przynajmniej w porównaniu do S Galaxy czy topowych HTC.
Że też jeszcze nikt o ajfonie nie napisał ;) mam iPhone'a 4, całkiem sporo zdjęć tym tłukę, głównie na instagrama. Na wypady rowerowe jest niezastąpiony. Duże to w sumie nie jest, przynajmniej w porównaniu do S Galaxy czy topowych HTC.
Będąc ostatnio we Włoszech widziałem ,jak wielu robi foty Ipadami, komicznie to wygląda , jak gość czy kobieta ,przesłania swoją twarz czymś wielkości sztychówki....
A jaki wygodny wizjer , jak jest po zacienionej stronie...
Też widziałem gościa robiącego zdjęcie iPadem :wink:
ale to w Warszawie, pod Pałacem Kultury i Nauki.
Prawdę rzekłszy nie robię za dużo zdjęć moją komórką, wolę większe odbitki niż 10x15. Jednak dzisiejsze topowe komórki przeważnie robią niezłe zdjęcia.
Będąc ostatnio we Włoszech widziałem ,jak wielu robi foty Ipadami, komicznie to wygląda , jak gość czy kobieta ,przesłania swoją twarz czymś wielkości sztychówki....
A jaki wygodny wizjer , jak jest po zacienionej stronie...
taki duży format wśród komórek ;)
pozdrowionka
Zgadzam się. Miałam ten telefonik i chyba był jedynym, z którego wychodziło coś sensownego. Teraz okazjonalnie (a raczej z przymusu) mi się coś tam zdarza cyknąć HTC Wildfire, ale nie polecam.
...
PS. dziwne, Janeczek bez problemu zarobił punkta, Joki musi poczekać...
Bo ja punktów żadnych nie chcę i wszyscy to wiedzą ;-)
Nie dla punktów pomagam tylko dlatego, że lubię.
Pozdrawiam.
K750i, którego również posiadałem miał jeden z lepszych aparatów cyfrowych w komórce, w tamtych czasach. Robiłem odbitki 10x15 z Siemensa M65 - wychodziła lekka kupka cyfrowa, potem z K750i i różnica była kolosalna. Teraz z iPhone4 w odbitkach 10x15 nie ma różnicy w porównaniu z E-P1 z 17/2.8, X100, K-5 z kitem czy D700 z 50/1.4. Mowa oczywiście o zdjęciach w ciągu dnia przy dobrym oświetleniu.
Mam SE ARC - (te same bebechy co w SE RAY) i jestem zadowolony. Aparat ma trochę problemu z WB ale jestem zadowolony bo przeważnie uzywam go jako cyfrowego notatnika. Przy zakupie porównywałem go z Samsungiem Galaxy SII i aparat w Samsungu był lepszy.
Tak,SE i Samsungi serii Wave to dobry trop.Często robię kilka fotek komórką w miejscach które mnie zaskoczyły swoim urokiem (stare kamienice na Pradze) ,przeglądam je w domu na spokojnie i decyduję czy wybrać się tam z "dorosłym"aparatem :-)
Mam Samsunga Galaxy s II i robi naprawde przyzwoite zdjecia do tego dochodzi bardzo dobra jak na telefony lampa
Mam Samsunga Galaxy s II i robi naprawde przyzwoite zdjecia do tego dochodzi bardzo dobra jak na telefony lampa
Potwierdzam, jak na komórkę to bardzo przyzwoity aparat.
Mam SE ARC - (te same bebechy co w SE RAY) i jestem zadowolony. Aparat ma trochę problemu z WB ale jestem zadowolony bo przeważnie uzywam go jako cyfrowego notatnika. Przy zakupie porównywałem go z Samsungiem Galaxy SII i aparat w Samsungu był lepszy.
Też mam se arc s i aparat jest naprawdę ok. Używam głównie jako skanera i notatnika, ale i na kilku wycieczkach się sprawdził
Dzisiaj właściwie każdy "topowy" model powinien się nadać.
Moja Nokia E6 daje radę tak do 20x30 jest do podciągnięcia. Nad zdjęciami z telefonów do druku trzeba posiedzieć.
Szukaj najlepiej coś z AF, bo jednak E6 pod tym względem kuleje (ostro jest tak od 2m do końca świata).
Zgadzam się. Miałam ten telefonik i chyba był jedynym, z którego wychodziło coś sensownego. Teraz okazjonalnie (a raczej z przymusu) mi się coś tam zdarza cyknąć HTC Wildfire, ale nie polecam.
Ten HTC to badziew. Mam ten model i też nie polecam. Ani to telefon, ani przeglądarka internetowa, ani aparat foto. Za to świetnie się nadaje jako latarka w nocy, a w dzień do pingponga :-)
Jako fotonotes używam Nokie N86 8mpix, z której teraz pisze post. Toto mogę polecić.
Żaden HTC nie ma dobrego aparatu. Mam Desire i zdjęcia też są okropnie słabe.Dobre zdjęcia robi np Motorola RAZR XT910.
Żaden HTC nie ma dobrego aparatu. Mam Desire i zdjęcia też są okropnie słabe.Dobre zdjęcia robi np Motorola RAZR XT910.
Modele HTC z 2011 roku dużo zmieniły w kwestii jakości zdjęć, a już highendy i middle-endy z tego roku (cała seria One), zdecydowanie do zdjęć nadają się bardziej niż Motorola RAZR. W Motoroli jest jakieś koszmarne nieporozumienie gdy chodzi o autofocus i ostrość na brzegu kadru. Motka ma jeden z najsłabszych aparatów 8 Mpix jakie testowałem.
W kategorii 8 Mpix zamieszanie teraz robi Nokia Lumia 920 z OIS. Optyczna stabilizacja obrazu to zupełna nowość w świecie telefonów. Efekty są lepsze niż te z Galaxy S III czy iPhone'a 8, szczególnie gdy przyjdzie nam robić zdjęcia wieczorem.
---------- Post dodany o 09:29 ---------- Poprzedni post był o 09:08 ----------
Ciekawe porównanie Nokii Lumia 920, iPhone'a 5 i kompaktu:
http://gsmonline.pl/portal/news/news.jsp?s0n_id=32895&link=Nokia,Lumia%20,920,Phone,5,zdj%C4%99cia,por%C 3%B3wnanie
Moim zdaniem ważne przy wybieraniu telefonu z myślą o robieniu zdjęć (nawet okazjonalnym) jest prawdziwy klawisz migawki, najlepiej z blokadą AF, oraz z w miarę łatwym dostępem do funkcji fotograficznych(wyzwalanie migawki dotykiem ekranu jest niezbyt wygodne), tutaj moim ideałem do niedawna były niektóre SonyEricssony np model c905, z prawdziwą lampą błyskową, zdjęcia robi świetne, ciekawym modelem dużo nowszym jest samsung Wave I s8500, w tej chwili w miarę tani a możliwości ma naprawdę duże. a jak ktoś ma duży worek gotówki to jest Samsung galaxy S3 który ma jeden z najlepszych aparatów, z szybkim AF i seryjnymi zdjęciami prawie jak OM-D :lol:
A czy mamy na forum wątek ze zdjęciami z komórek? :) jeśli nie (a nie udało mi się znaleźć) to może warto było by taki stworzyć aby porównać możliwości różnych telefonów, forum jest co prawda Olympusowe, ale temat zdjęć z komórek jak widać także interesuje forumowiczów, w wątku obowiązkowo musiały by się znaleźć parametry zdjęć, model itd
C905 był ciekawy, choć nie najostrzejszy w swojej kategorii.
moje zdjęcia nim zrobione są tutaj: http://telepolis.pl/artykuly.php?id=268&str=5
Wave'a uczyniłem nawet telefonem roku w zestawieniu z 2010 roku; zdjęcia robi bardzo dobre - ma tę samą matrycę co Samsung Galaxy S oraz późniejszy Samsung S8600 Wave III. Sampelki tutaj:
http://telepolis.pl/artykuly.php?id=345&str=12
Galaxy S III to natomiast kopia matrycy z S II i Galaxy Note, ale uzbrojona w bardziej szerokokątny obiektyw + kilka ficzerów jak wspomniany przez oly2020 burst. Najszybsze zdjęcia na rynku... choć konkurencja już to samo potrafi. I kolejne sample (w tym mini porównanie z SII, Galaxy Note, One X i Xperią P):
http://telepolis.pl/artykuly.php?id=518&str=9
C905 był ciekawy, choć nie najostrzejszy w swojej kategorii.
moje zdjęcia nim zrobione są tutaj: http://telepolis.pl/artykuly.php?id=268&str=5
to jednak konstrukcja dużo starsza od samsungów jakie wymieniłeś, w momencie premiery był to bardzo dobry aprat jak na komórki, podobnie jak generację wcześniej model k800
Wave'a uczyniłem nawet telefonem roku w zestawieniu z 2010 roku; zdjęcia robi bardzo dobre - ma tę samą matrycę co Samsung Galaxy S oraz późniejszy Samsung S8600 Wave III. Sampelki tutaj:
http://telepolis.pl/artykuly.php?id=345&str=12
świetne sample jak i cały test, czytałem kiedyś :)
nie wymieniałem waveIII bo niema normalnego klawisza migawki, z zupełnie nie zrozumiałych powodów producenci rezygnują w tak ważnego elementu poprawiającego funkcjonalność
właśnie z myślą o tym wątku dodałem moje co-nieco z komórki, dokładnie z 4 zdjęcia z samsugna galaxy s2 (https://forum.olympusclub.pl/threads/84903-Oly2020-moje-foty-(głównie-podróże-przyroda-i-sport-motorowy-)/page4?p=884760&viewfull=1#post884760), efekty mnie zaskoczyły:
https://forum.olympusclub.pl/threads/84903-Oly2020-moje-foty-(głównie-podróże-przyroda-i-sport-motorowy-)/page4?p=884760&viewfull=1#post884760
Tak czytam ten wątek i dochodzę do wniosku, że chyba zostanę przy zwykłym telefonie do dzwonienia i dokupię mały aparat do pracy. Ten z K800 nie zawsze się sprawdza. A pakować się dużego dotykowca za 1500,- i trząść się żeby nie spadł nawet na dywan to ja podziękuję.
i trząść się żeby nie spadł nawet na dywan to ja podziękuję.
Moja Motka Milestone kilka razy spadła z regału i nic jej nie dolega :)
Może to dlatego, że ubrana jest w pokrowiec, ale niekoniecznie.
Ja również mam SE Arc S i aparat 8Mpix daje radę. Przy dobrym świetle robi świetne zdjęcia, przy gorszym już tak kolorowo nie jest, ale w porównaniu do innych smartfonowych aparatów jakie miałem jest naprawdę nieźle. Tylko, że autorowi chyba na wiele się ta informacja nie przyda, bo ekran 4.2" do najmniejszych nie należy. Ogólnie to chyba Apple, Samsung i SE przodują w aparatofonach ;)
własnie, o coś takiego mi chodziło :-)
Apple odpada, brałem pod uwagę głównie Sony, ze względu na matryce. Niestety, firm ta stosuje pozycjonowanie produktów ( :-( ) i najtańszy model ma kiepskie wyniki testów foto... Mam jeszcze parę miesięcy czasu, może coś nowego się pojawi do tej pory. Nic mniejszego niż 5 MP nie chcę brać (tyle mam teraz w LG), najlepiej gdyby były w technologii BSI.
Na GSMArena jest świetne narzędzie do porównywania jakości zdjęć z różnych telefonów:
http://www.gsmarena.com/piccmp.php3?idType=1&idPhone1=5033&idPhone2=4469&idPhone3=4951
Szczerze polecam - olbrzymia baza sampli.