Zobacz pełną wersję : kompakt - konkurencja do m4/3
witam serdecznie wszystkich!
potrzebuję aparatu kompaktowego, który będzie służył w zastępstwie g3.
czego oczekuję?
możliwie najlepszych zdjęć, jasnego obiektywu, szybkiego af i małego shutter lag (dość dużo jak na kompakt, wiem). na rynku jest dużo dobrych kompaktów, ale w takim ustrojstwie jak internet trudno o rzetelne info co do wszystkich danych, które podałem.
proszę o porady użytkowników dobrych kompaktów, bym mógł cieszyć się z wydanych pieniędzy ;)
Może G1X?
myślałem poważnie o tym canonie, ale z tego co przeczytałem/zobaczyłem w internecie, to ma tragicznie wolny af, więc go skreśliłem. gdyby nie to, już byłby u mnie, a tak szukam dalej niestety.
to kup m4/3, cudów niestety nie ma :(
Z gowna bata nie ukrecisz...
Zbyt wygorowane wymagania jak na to co oferuja dzisiejsze kompakty...
Wiec albo powrot grzecznie do kastratow albo w lusterkach sie przegladac :)
pozdro
w takim ustrojstwie jak internet trudno o rzetelne info co do wszystkich danych,
A tu to nie internet???:shock::shock::shock:
Kurde to gdzie ja taka sliczna proze uskuteczniam?:mrgreen:
tymczasowy_
21.07.12, 21:21
witam serdecznie wszystkich!
potrzebuję aparatu kompaktowego, który będzie służył w zastępstwie g3.
czego oczekuję?
możliwie najlepszych zdjęć, jasnego obiektywu, szybkiego af i małego shutter lag (dość dużo jak na kompakt, wiem). na rynku jest dużo dobrych kompaktów, ale w takim ustrojstwie jak internet trudno o rzetelne info co do wszystkich danych, które podałem.
proszę o porady użytkowników dobrych kompaktów, bym mógł cieszyć się z wydanych pieniędzy ;)Rozumiem, że chodzi Ci o zastąpienie kompaktem czegoś co da porównywalne możliwości jak m4/3 wyposażone w kit. Jeśli tak, to po doświadczeniach z NEX i kompaktem Panasonic LX5, powiem Ci, że spokojnie możesz celować w LX5, EX-1, XZ-1, S-100. A już zupełnie spokojnie zadowolą Cię najnowsze LX7 lub EX-2 które mają obiektywy ze światłem 1.4 i będą zdecydowanie bardziej poręczne niż bezlustrowiec z obiektywem kitowym. Na AF w moim LX5 nie narzekam, nie odbiega on bardzo od AF w low entry lustrzankach czy w bezlustrowcach.
Kupując kompakt, nie będziesz musiał nic więcej dokupywać.
PS
Do tego, że kompakt może zastąpić lustrzankę czy bezlustrowiec, dochodziłem czas jakiś. Np. na pierwszy wyjazd wakacyjno/turystyczny zabrałem: lustrzankę, bezlustrowca, kompakt LX5. Po pierwszym dniu lustrzanka pozostawała już w hotelu, w użyciu był LX5 i NEX z E16. Po porównaniu zrobionych fotek, na następne wyjazdy zabierałem już tylko LX5.
Jedynym problemem, używając, kompakt jest zrobienie portretu z mocno rozmytym tłem, choć patrząc na tą fotkę http://masters.galleries.dpreview.com.s3.amazonaws.com/2099831.jpg?AWSAccessKeyId=14Y3MT0G2J4Y72K3ZXR2&Expires=1342899335&Signature=m6oawfjv1s7YVZZji0rgiB0tm2I%3d może nie być tak źle.
tymczasowy_ dzięki za rzeczową odpowiedź. patrzyłem na lx5, xz1, ex1, całkiem ciekawe kompakty.
wyszedł sony rx100, widać, że może być naprawdę dobry, teraz czekać na testy lx7, ex2 i premierę xz2.
chyba warto się będzie wstrzymać chwilę.
teraz popatrzyłem na ceny i ... trochę mnie zszokowały. jedynie samsung kosztuje "normalnie". czy cena prawie 2x wyższa panasonica i olympusa świadczy o lepszej jakości aparatu/zdjęć?
kristof1979
22.07.12, 08:51
Raczej o lepszej jakości automatycznego programu.
W samsungu strasznie przepala automatyka. A balans bieli sprawdza się dobrze tylkow przypadku słonecznej pogody, w domu zaniebieszcza i w cieniu też.Ogólnie jakośc fotek po wywołaniu w ps jest super.
Co z innymi aparatami to nie wiem bo nimi nie robiłem zdjęć więc sie nie wypowiem.
pozrawiam krzysztof
Raczej o lepszej jakości automatycznego programu.
W samsungu strasznie przepala automatyka. A balans bieli sprawdza się dobrze tylkow przypadku słonecznej pogody, w domu zaniebieszcza i w cieniu też.Ogólnie jakośc fotek po wywołaniu w ps jest super.
Co z innymi aparatami to nie wiem bo nimi nie robiłem zdjęć więc sie nie wypowiem.
pozrawiam krzysztof
A to wszystko zależy co ty tym wymarzonym ustrojstwem bedziesz fotografować - jak obrazki do albumu, to pewnie każde wystarczy... mnie tam wciąż nie jest wszystko jedno. Chcesz małe i ze stabilizacją zastanów się nad EPM-1, EPL-3 i 20/1,7 ew. 25/1,4 + 14/2,5+ 45/1,8. nie bedziesz narzekać.
czego oczekuję?
możliwie najlepszych zdjęć, jasnego obiektywu, szybkiego af i małego shutter lag (dość dużo jak na kompakt, wiem). ;)
Zestaw proponowany przez APZ zapewni Tobie jakość profi do formatu A-4,
przy rozsądnej cenie.
Pozdrawiam
To na pewno. Tylko to już jest mało poręczny zestaw. Wolałbym dobry kompakt, coś w stylu ex2f lub rx100 (szkoda że nieruchomy wyświetlacz). Zawsze można mieć przy sobie, i nie ma zabawy ze zmianą obiektywów. Potrzebuję mimo wszystko aparatu kompaktowego, stąd ten temat.
Sent from my Lumia 710 using Board Express
Zawsze można mieć przy sobie, i nie ma zabawy ze zmianą obiektywów. Potrzebuję mimo wszystko aparatu kompaktowego, stąd ten temat.
Ja jako swój aparat podręczny który zawsze noszę przy sobie używam Olympusa TG-1.
Mam go dopiero od miesiąca i jestem nim zachwycony. Mogę go z czystym sumieniem
polecić, W mojej opinii jest to najlepszy dostępny na rynku aparat w swojej klasie.
Pozdrawiam
Też jestem na etapie poszukiwań i niestety jeżeli chodzi o zaawansowane kompakty to one też są sporych rozmiarów. Na przykład ostatnio oglądałem EX1 - naprawdę sporo waży i ma też dość okazałe gabaryty. E-Pl3 wygląda przy nim smuklej a i wagowo wcale nie jest cięższy. Jedynie obiektyw powoduje, że jest mniej poręczny ale to mógłby załatwić naleśnik.
Chyba jedynie S100 gabarytowo to typowy kompakt, który łatwo można schować do kieszeni.
To na pewno. Tylko to już jest mało poręczny zestaw. Wolałbym dobry kompakt, coś w stylu ex2f lub rx100 (szkoda że nieruchomy wyświetlacz). Zawsze można mieć przy sobie, i nie ma zabawy ze zmianą obiektywów. Potrzebuję mimo wszystko aparatu kompaktowego, stąd ten temat.
No to zejdz na ziemie, chcesz szybkiego AF, bez szuterlaga, z *****... obrazkiem, jasnym szklem i uchylnym ekranem za psie pieniadze?
Przeciez to jest awykonalne.
Albo z czegos zrezygnujesz, albo zmienisz target jak pisalem na kastraty badz lustra, albo dorzucisz grosiwa, chociaz i tak nie spelni to pokladanych nadziei.
EDIT: I doczytalem, ze jeszcze ma byc maly, no tak to tylko w erze.
Dozbieraj na epl3+mZD45/f1.8 i powiedzmy, ze otrze sie o twoje zalozenia ten sprzet.
pozdro
nyny wrzuć na luz chłopie! Gdzie ja pisałem o kwocie którą chce wydać, że ciskasz się, że za "psie pieniądze..." he? Trzeba będzie to 5 tyś wydam, byle dostać to z czego będę zadowolony. Nie masz dla mnie rady to nie udzielaj się proszę. Temat jest założony po to, by uprzejmi koledzy podzielili się wiedza i doświadczeniami ze mną, bym mógł dobrze wybrać KOMPAKT.
nyny wrzuć na luz chłopie! Gdzie ja pisałem o kwocie którą chce wydać, że ciskasz się, że za "psie pieniądze..." he?
Gdzie?
Ponizej jest cytat Twojego autorstwa, ktory chyba jednoznacznie okresla sprawe zwiazana z "kwotami"...
teraz popatrzyłem na ceny i ... trochę mnie zszokowały. jedynie samsung kosztuje "normalnie".
Jesli chodzi o dobre rady, dalem kilka i powtorze jedna, zweryfikuj swoje poglady i oczekiwania, wtedy mozesz szukac wsrod kompaktow.
pozdro
Gdzie?
Ponizej jest cytat Twojego autorstwa, ktory chyba jednoznacznie okresla sprawe zwiazana z "kwotami"...
Jesli chodzi o dobre rady, dalem kilka i powtorze jedna, zweryfikuj swoje poglady i oczekiwania, wtedy mozesz szukac wsrod kompaktow.
pozdro
przeczytaj pierwszy post powoli, dokładnie i spróbuj na niego odpowiedzieć.
post, w którym pisałem o cenach dotyczy tej samej półki, a rozbieżność w cenach mocno mnie zaskoczyła, tym bardziej, że są to już starsze produkty. podkreślę raz jeszcze: temat dotyczy kompaktów, więc nie rozumiem dlaczego porównujesz do mirrorless czy luster. wśród kompaktów chcę wybrać (o ile się da) najlepszy.
przeczytaj pierwszy post powoli, dokładnie i spróbuj na niego odpowiedzieć.
Przeczytalem wszystkie posty w tej duskusji i pozwolilem sobie wytluscic tylko Twoje oczekwiania:
czego oczekuję?
możliwie najlepszych zdjęć, jasnego obiektywu, szybkiego af i małego shutter lag...
... to ma tragicznie wolny af, więc go skreśliłem...
....szkoda że nieruchomy wyświetlacz...
temat dotyczy kompaktów, więc nie rozumiem dlaczego porównujesz do mirrorless czy luster. wśród kompaktów chcę wybrać (o ile się da) najlepszy.
Wobec przytoczonych przeze mnie wypowiedzi jasnym jest, ze Twoje niebywale wygorowane oczekiwania ciezko bedzie spelnic tak upragnionym aparatem kompaktowym.
Dlatego dobra rada bylo zainteresowanie sie chocby kastratami...
Jeden jasny obiektyw zdecydowanie wystarczy do komfortowej pracy i nie trzeba dzwigac szpeja, ktorego jak pisales nie chcesz.
pozdro
Mnie zastanawia co będzie jak, czy bardziej jeśli, kupisz w końcu ten aparat. Strach się bać po prostu.
Goldiesr – mnie na przykład zaskoczyła wielkość EPL3. W MM widziałem sporo typowych kompaktów, które były większe od EPL3. Pod względem wielkości zaliczyłbym ten model do kompaktów. A jeśli kasa to nie problem to wystarczy dokupić jakiś fajny naleśnik i wtedy masz kompaktowy zestaw. Owszem większy na przykład od mojego FujiFilm F10 ale już porównywalny z omawianymi w tym wątku kompaktami.
tymczasowy_
22.07.12, 13:59
W kwestii jakości obrazowania, to nie ma żadnej różnicy w jakości obrazka pomiędzy tą z zaawansowanego kompakta a aparatem z większą matrycą. Z mniejszą matrycą nie uzyskamy jedynie pewnych efektów jakie daje większa matryca, np. ekstremalnie mała GO.
Różnice na wysokim ISO rekompensowane są jaśniejszym obiektywem w kompakcie.
Jeśli ktoś uważa inaczej nie pokaże to na przykładach.
PS
Dlaczego cena Samsunga EX-1 jest niska?
- słabszy tryb filmowy niż u konkurencji,
- polityka marketingowa firmy.
Różnice na wysokim ISO rekompensowane są jaśniejszym obiektywem w kompakcie.
To nie wiedzialem, ze tylko w kompaktach laduja "jasne" szkla.
Hipotetyzujemy, co by sie stalo jakby takie jasne szklo wyladowalo w czyms innym niz kompakt ?
pozdro
Autorze watku, wejdź na forum motoryzacyjne, napisz, że szukasz busa o wymiarach kompaktowego auta. Zauważysz dziwną zbieżność opinii... Niestety, wielkość się liczy. Najlepszym kompaktem będzie pen z kitem. Nie ma obowiązku zmieniania obiektywu, to tylko mozliwość. Dlaczego XZ-1 daje gorszy obrazek? Obiektyw niby jest odpowiednikiem penowego kita, ale pozostaje ISO. 100 w XZ-1 to 400 w penie. Może to nie jest szokująca róznica i w obrazkach na fb i nk nie będzie to widoczne, ale w innych zastosowaniach może przeszkadzać.
czy wy co niektórzy to normalni jesteście? zadałem proste pytanie co do wyboru najlepszego KOMPAKTU wśród KOMPAKTÓW (temat: kompakt - konkurencja do m4/3), a wy mi wyjeżdżacie z tekstani, że wymagania za wysokie, żeby kupić b/l lub lustro, że to, że tamto. rozumiecie temat? część nie, i uparcie pierdzieli swoje mądrości jakie to kompakty są ch...we i jakie ja mam ch...we wymagania! chciałem podpowiedzi od rozsądnych forumowiczów, a nie wywodów jakie to kompakty są do d..py, i że nie warto szukać i kupować, bo m4/3 to najlepsze cuda na świecie. do cholery potrzebuję KOMPAKTA, czy to się komuś podoba czy nie. gdybym chciał lustro albo b/l to założyłbym taki temat. jakoś część zrozumiała o co chodzi. dziękuję tym, co zrozumieli temat i starali się pomóc.
temat do zamknięcia
Ciezko sie z kims polezmizuje jak ten ktos ma klapki na oczach i najzwyczajniej w swiecie nie rozumie istoty sprawy.
W takim wypadku proponuje sobie kupic jakiegos ajfona czy szajsunga z aparatem, bedzie robil zdjecia i jeszcze dzwonil.
pozdro
Najlepszą i jedyną realną konkurencją jest G1X. Reszta odstaje albo ceną, albo jakością obrazka. Jeśli tego nie rozumiesz, to Twój problem :(
Goldieser. Od jakiegoś czasu interesuje się zakupem czegoś podobnego - tyle, że nie musi być szybkie. Musi dawać dobry obrazek i być małe i poręczne. Niestety zakupu nie dokonałem, bo co chwila coś nowego rynek prezentuje a ja targam lustro. Teraz wyjazd wakacyjny i sobie znów mącę w głowie. Ale w temacie: wysoko oceniany jest Fuji X10 (choćby na dprereview.com czy w teście kompaktów w Digital Camera), ciekawy będzie Sony RX100 ale w sprzedaży jeszcze nie widziałem (tylko przedsprzedaż). Ciekawym rozwiązaniem jest Olympus EPL3 - mniejszy od wielu kompaktów i nawet po wymianie obiektywu nadal rozsądny cenowo. Chodzi za mną jeszcze X100 ale nie wiem czy to dobra droga - oczywiście dla mnie. Jakby któryś z userów mógł troszkę dorzucić coś od siebie w mojej kwestii (https://forum.olympusclub.pl/threads/79679-co%C5%9B-dobrego-i-ma%C5%82ego/page3) - będę wdzięczny
tymczasowy_
22.07.12, 19:46
Cztery fotki.
Dwie z LX5, dwie z NEX-3.
LX5 - ekw. 50mm@2.7
NEX-3 - ekw. 45mm@2.8 (Sigma 30mm/2.8 ).
1.
http://i.minus.com/iBLBKNxCF3C6n.jpg
2.
http://i.minus.com/iuix0r8QhzA6E.jpg
3.
http://i.minus.com/ibsoxVR5eMEJgm.jpg
4.
http://i.minus.com/iefD4Y6iqjUN7.jpg
Które są z NEX, które z LX5? Sprawa jest prosta, nie powinno być problemu z rozróżnieniem.
Niemniej jednak większa matryca, przy takiej samej ogniskowej i takiej samej przysłonie powinna wgnieść w ziemię malutką kompaktową matryczkę.
W LX7 będzie nieco lepiej niż teraz w LX5.
Im mniejsza ogniskowa tym LX5 sobie lepiej radzi: jaśniejszy i lepszy jakościowo obiektyw.
Normalna stopka pod lampę stanowi bardzo istotne rozszerzenie możliwości aparatu, szczególnie jeśli to będzie jedyny posiadany aparat.
PS
Fotki w dużej rozdzielczości więc trochę ważą.
Hmm, ja z chęcią bym się pobawił w zgadywanki ale wolałbym aby to było dokładnie to samo ujecie i przy róznych warunkach oświetleniowych. Przy dobrych to nawet mój mikrus sie sprawdza.
X100 nie jest wcale mały i lekki.
---------- Post dodany o 18:05 ---------- Poprzedni post był o 18:03 ----------
Do;tojaro,x100 nie jest taki mały i wazy swoje.
tymczasowy_
22.07.12, 20:33
Hmm, ja z chęcią bym się pobawił w zgadywanki ale wolałbym aby to było dokładnie to samo ujecie i przy róznych warunkach oświetleniowych. Przy dobrych to nawet mój mikrus sie sprawdza.Ale o co chodzi? Przecież większa matryca bezwarunkowo wciska mniejszą w glebę, nie? A tu domaganie się gorszych warunków oświetleniowych ... a przecież zapodałem większą matrycę z bardzo dobrą stałką vs. kompakt z zoomem :wink:
Zoom z zakresem takim jak w LX5 do bezluster ma o około 2eV gorsze osiągi w stosunku do zooma z LX5 i o około 3 eV gorsze od tego co będzie w LX7, czyli na ISO 800 z kompakta trzeba będzie użyć ISO 6400 w bezlustrze ... oczywiście można by lepiej z 12-35mm/2.8 ale za jego cenę można kupić ze trzy LX5 czy LX7.
voovoo2. I dlatego piszę, że x100 tylko chodzi za mną - a że większy i cięższy, wiem ale coś w tym modelu jest. Chętnie bym go tak potestował zanim bym nabył, i nie chodzi tu o pomacanie :) Niestety muszę opierać się na wiadomościach z sieci i recenzjach tych którzy posiadają, bo testerzy są najczęściej mocno rozpieszczeni - za chwilę będą coś innego mieli na warsztacie i to za darmo... a tak wydać swoją krwawicę, to jest decyzja :)
czyli na ISO 800 z kompakta trzeba będzie użyć ISO 6400 w bezlustrze ...
Jak to wyliczyles mozesz zdradzic?
p.s. Zart w postaci tego porownania wrzuconych pstrykow pomine wymownym milczeniem
Nie wazne jak, wazne, że wynik z grubsza dobry :) dokładniej wychodzi 800->5200. Jedyna wada lx7 to 80->520.
tymczasowy_
23.07.12, 14:57
p.s. Zart w postaci tego porownania wrzuconych pstrykow pomine wymownym milczeniemFaktycznie, niby większa matryca powinna niszczyć "paznokieć" a tu taki "żarcik"...
Faktycznie, niby większa matryca powinna niszczyć "paznokieć" a tu taki "żarcik"...
Ty chyba nie rozumiesz slowa pisanego...
Jak mam napisac jasniej, ze nie rozmawiam o tych gniotach co wstawiles jako test, w sumie sam nie wiem czego.
Odpusc takie pasztety bo sie przykro tej damie moze zrobic....
pozdro
tymczasowy_
23.07.12, 20:57
Ty chyba nie rozumiesz slowa pisanego...
Jak mam napisac jasniej, ze nie rozmawiam o tych gniotach co wstawiles jako test, w sumie sam nie wiem czego.
Odpusc takie pasztety bo sie przykro tej damie moze zrobic....
pozdroO damę to ty się nie martw, ona nie z tych co im się robi przykro, ona takie chamidła to bez problemu umie zlać do szamba.
A wracając do meritum dyskusji, skoro w rzeczowy sposób, na moich fotkach, nie możesz wskazać wspaniałości wielkiej matrycy, to zrób i wklej jakieś swoje przykłady na uzasadnienie twojej tezy, przecież dla takiego specjalisty jak ty to nic trudnego ... chyba że jesteś silny tylko i wyłącznie w gębie. :lol:
tymczasowy_ szkoda z nim wchodzić w duskusje, gość ma jakieś kompleksy, które próbuje leczyć wciskając na chama swoje "mądrości" w ogóle niezwiązane z tematem wątku. nie rozumie o co chodzi w założonym przeze mnie wątku, a co dopiero inne rzeczy...
A wracając do meritum dyskusji, skoro w rzeczowy sposób, na moich fotkach, nie możesz wskazać wspaniałości wielkiej matrycy, to zrób i wklej jakieś swoje przykłady na uzasadnienie twojej tezy, przecież dla takiego specjalisty jak ty to nic trudnego ... chyba że jesteś silny tylko i wyłącznie w gębie. :lol:
Gdzie ty masz wielka matryce?
Jesli chodzi o przyklady to jest mnostwo nawet na tym forum wystarczy odrobina checi i nietrudno namierzysz gnioty popelnione przeze mnie, a ktore pokazuja gdzie jest miejsce "kompakcikow"...
Miedzy nami jest jedna zasadnicza roznica ja robie pitupitu i zdjecia, Ty jedynie pitupitu....
@goldiesr: jeszcze nie kupiles aparacika? Powiedz mi ile jeszcze ta telenowela trwac bedzie, wrazenie mam jakbysmy deliberowali nad wyborem marka1 lub d4...